2015-12-17 3784 浏览
是日嚟到澳门试住新酒店, 因为未到check-in时间 (就算到咗都要排长龙...), 所以一早响网上book定呢度食住个afternoon tea叹住等.Afternoon tea set有几种, 我哋两个人点咗一个normal的试试, 另外点多个茶就ok嘞呢度人流唔多, 虽然系星期六, 不过都好宁静, 所以嘢食未嚟都可以舒舒服服咁抖下倾吓偈先.点了荔枝冰茶, 味道清香, 粒荔枝俾冰包住几得意 (不过冰溶咗之后发觉粒荔枝冇味的)主角出场~ 有四件咸点, 四件甜点, 两个松饼甜点中最爱南瓜苹果挞 (黄色𠮶件上面有金薄的), 栗子蛋糕都唔错, 唔太甜, 梅果cheese cake有啲啲酸but都几好, 唯独咖啡朱古力蛋糕(?) - 应试系块朱古力饼嚟...咸点就一般而已, 唔系好对应到menu个名系边件, 不过杯仔装住𠮶件几特别, 个汁酸酸甜甜的, 几好食.因为见个set咁小巧, 我哋又未食晏, 所以就贪心点多一set, 结果....𠮶两个松饼超饱肚呢, 加埋个两个劲好味的cream cheese& 士多啤梨酱, 搅到差啲食唔晒, 仲影响埋dinner的战斗力, 真系唔好睇少呢个set~
荔技冰茶
Afternoon Tea Set
主角出场~ 有四件咸点, 四件甜点, 两个松饼

2015-12-06
庆祝纪念