2017-02-26
下午时分,终于黎到闻名已久嘅卡夫卡kafka。自己同友人都系第一次黎,亦都系第一次搭车入来马场呢头,真系花咗少少功夫先揾到呢度。间野一点半开,我同友人两点钟嚟到都要等位, 好彩啱啱有人埋单,5分钟都唔到就有得入座,仲系卡位添!老远黎到就不能不试佢嘅招牌甜品,但系试招牌甜品之前都要食下正餐嘅。揭开餐牌,意粉之类嘅正餐选择其实并唔多,只系得一页only 。我地叫嘅系葡汁鸡肉意大利面,杂意大利炖饭同埋carbonara 。根据友人所讲,葡汁鸡肉意大利面同carbonara 好普通,不提也罢。佢哋试过我嘅杂菌意大利炖饭就觉得呢个最好味啦,个饭好creamy好香,我都觉得好好食。不过众所周知嘅系creamy得嘅,食多几啖就会溜啦,佢哋食咗一两啖就梗系好味啦,我食到最后𠮶几下系溜食唔落添不过Anyway,个炖饭都系值得推荐嘅但建议大家最好share食啦。跟住嘅就系甜品上场啦,我哋叫咗一个绿茶waffle 大家食。大家都高度欣赏呢个窝夫饼,个绿茶窝夫睇得又食得,够厚又够热,侧边嘅忌廉吾会太甜,非常香滑,最紧要系个绿茶雪糕充满浓厚绿茶味得来又唔会好甜,直头系梦想中嘅绿茶雪糕,配起个窝夫来食简直一流!我
老远黎到就不能不试佢嘅招牌甜品,但系试招牌甜品之前都要食下正餐嘅。揭开餐牌,意粉之类嘅正餐选择其实并唔多,只系得一页only 。我地叫嘅系葡汁鸡肉意大利面,杂意大利炖饭同埋carbonara 。根据友人所讲,葡汁鸡肉意大利面同carbonara 好普通,不提也罢。佢哋试过我嘅杂菌意大利炖饭就觉得呢个最好味啦,个饭好creamy好香,我都觉得好好食。不过众所周知嘅系creamy得嘅,食多几啖就会溜啦,佢哋食咗一两啖就梗系好味啦,我食到最后𠮶几下系溜食唔落添不过Anyway,个炖饭都系值得推荐嘅但建议大家最好share食啦。 跟住嘅就系甜品上场啦,我哋叫咗一个绿茶waffle 大家食。大家都高度欣赏呢个窝夫饼,个绿茶窝夫睇得又食得,够厚又够热,侧边嘅忌廉吾会太甜,非常香滑,最紧要系个绿茶雪糕充满浓厚绿茶味得来又唔会好甜,直头系梦想中嘅绿茶雪糕,配起个窝夫来食简直一流! 我哋当然唔系净系满足于一个窝夫咁简单啦,作为甜品控嘅我哋,一餐叫多几个甜品系一件好合理嘅事。柜台琳琅满目嘅甜品们一早就喺度呼唤紧我地, 我哋卒之困难地选择左两件甜品:朵儿&小王子。 朵儿其实系由四粒泡芙,底部嘅泡芙同埋朱古力饼而组成,泡芙入面嘅cream 一咬就爆射而岀,yummy ! 而小王子就充满少女情怀,粉红色搭上花一般嘅造型非常吸引。食落去亦充满惊喜,有啫喱,慕丝,海棉蛋糕等等嘅口感,亦充斥住玫瑰,荔枝同raspberry 嘅味道。 后记:提提大家如果想点柜台甜品嘅话, 记得要出去柜台落单呀,menu系冇㗎仲有嘅系记得手快有手快冇啊, 我食到三点半钟走人嘅时候, 柜台嘅甜品已经无咗3分之一啦