2011-11-16 41 浏览
我系香港人,但估唔到第一篇食评系比澳门食肆。话说七、八年前我同老婆去已经薄有名气既大利来食猪扒包。当时我地觉得真系相当好食(虽然有好多当地人都话唔会去食),而之后个一、两年每次去澳门都会食一次。但最近五、六年都无再去过。事隔几年,上星期同老婆系威尼斯人起身后去氹仔旧区谂住食早餐但无收镬,于是系大利来食猪扒面当早餐。当时因时间尚早故好少人,但一坐低就有个男人丢张餐单比我地,好,算。叫左两个猪扒面同热啡,来左后叫亚姐拜托比一只碟装猪扒,得来系好晦气既:无呀!个人开始有d燥。块猪扒又梅又多味粉去腌,真系好差。个啡完全无啡味,真系求其系澳门一间茶记叫上述两样野都好过佢地(因本人会去澳门工干所以常常食澳门d茶记)。埋单时叫极都无人理你,之后收钱时态度亦好差,每碗面仲要收25蚊。其实出来玩一百几十食一餐真系无所谓,但条气真系好唔顺。一无礼貌二无水准三收费贵,呢间野我保证十个去试十个都会妈住走。不过呢间野名够响,大把大陆人挂队等比佢昆,但我真系觉得呢间野真系变晒,又系一间比盛名所累既食肆,唉
2011-11-14