2011-02-21
我既high tea热从未减退过,因为从未找到值得欣赏既high tea!!!其实令人满意既high tea系点呢? 以我个人而言,食落肚既high tea点心系最重要!Scone要香~松~软~咸甜点要精致新颖,一set high tea要有80%既点心系好味。此外,high tea用既teaware要靓,杯茶要"水滚茶靓",环境要衬返食野既心情,high tea wow.. 所以坐既地方要舒适,令人relax。服务方面,唔系最重要,令人舒服就可以了。是日系平日,由香港过澳门,从威尼斯人行到四季,都未见人山人海。餐厅坐落四季酒店DFS附近既当眼处,不难就被发现。到餐厅门口一见,60%既枱都无人坐,好快就找到个舒适既角落,安顿落黎。就坐既角落由一张长沙发同四张一坐位沙发 & 茶几组成。呢个角落既好处,先系近窗,既可欣赏窗外美境,又够开扬,令人有心矿神怡之感。相对地,角落较隐蔽较难取得服务员既注意,亦未知是否平日,店面只有3名服务员。大既几分钟后,我俩终被发现,服务员好细心同面带亲切既笑容为我俩落order,为我地既high tea作个好既开始。 未几,高贵feel既teaware,满载我
是日系平日,由香港过澳门,从威尼斯人行到四季,都未见人山人海。餐厅坐落四季酒店DFS附近既当眼处,不难就被发现。到餐厅门口一见,60%既枱都无人坐,好快就找到个舒适既角落,安顿落黎。就坐既角落由一张长沙发同四张一坐位沙发 & 茶几组成。呢个角落既好处,先系近窗,既可欣赏窗外美境,又够开扬,令人有心矿神怡之感。相对地,角落较隐蔽较难取得服务员既注意,亦未知是否平日,店面只有3名服务员。大既几分钟后,我俩终被发现,服务员好细心同面带亲切既笑容为我俩落order,为我地既high tea作个好既开始。 未几,高贵feel既teaware,满载我俩点既earl grey tea。 Earl Grey tea:唔够香得令人有点失望,因twinings茶包还比较香!
high tea set:high tea set上计埋scone有9样点心。由底层既咸点到顶层既scone,各样点心包括,底层:他他酱虾多士、三文鱼卷、蕃茄冻、pama ham餐包,中层:芒果挞、朱古力挞、红蓝梅macaron、鲜士多啤梨乳酪,顶层:scone。 底层既咸点比较稳阵,其中以他他酱虾多士最为突出。虾好爽,仲加入芒果衬托,好match!而且底既多士即使铺左他他酱,留到最后先食都一样咁脆身!蕃茄冻系由香浓既蕃茄加上不知名既汁料而制成,份量少少,令人回味。三文鱼卷同pama ham餐包则比较逊色,三文鱼卷既卷层过厚,三文鱼份量较少;而pama ham餐包既包唔够香软,宁可用pama ham包住哈蜜瓜。
中层既甜点好精致,亦系大路选择!当中以芒果挞同红蓝梅macaron最为吸引。芒果挞由两部份组成,分别为上面既芒果mousse同下面既曲奇组成。芒果mousse好香甜,内藏一粒芒果肉,加上下面既柠檬夹心曲奇,每一啖都好有层次!而红蓝梅macaron,摆脱一般macaron甜到漏既做法,在macaron中间放弃用超甜cream,而用鲜红梅同蓝梅做夹心!好fresh既口味同尝试。较为稳阵既朱古力挞亦见精致,挞好松脆,朱古力mousse中夹入唔过甜既拖肥mousse,mousse整体有食紧truffle朱古力既感觉。而鲜士多啤梨乳酪,较为流质,每口都有士多啤梨,乳酪唔过酸。
顶层:scone几松软,有好大粒既提子干在中;惟配scone既cream同jam较为逊色,未能承接下面两层既惊喜,有少少可惜!
总括而言:餐厅坐拥地利位置,供游客shopping够,有一处舒服既地方歇歇脚。加上环境清幽舒适、high tea set既食物高质素、尚算贴心既服务,各方面都令人觉得比$210 + 10% charge既价钱high tea系好值得!同有encore既决定!!