2014-01-15
点解有包纽结糖食,都喺为食嘅食友所赠,去完澳门,就晌氹仔买嚟依小包纽结糖俾我。因为先后收到好几包嚟自唔同店舖嘅纽结糖,所以就一次过写晒4篇食评,名为「联朋结糖」(一)、(二)、(三)、(四) ,唔喺要做咩比较,只喺藉文多谢食友一番心意啫 。之前已从另一食友收到一包「老牌」车厘哥夫嘅低糖纽结糖,正当以为又收到同样手信之时,发觉店名有颇大分别,包装袋上写住「正牌」车厘哥夫,仲要标明「凌师傅首创」,有埋佢张唛头相 。其实「老牌」vs「正牌」,小弟唔知边间好啲、边间出名啲,亦无心去考究,因为饮食世界,各有独门秘技;况且,就算同一样嘢食,有人觉得好好食,亦有人觉得好难食,口味嘅嘢始终好个人啰。正牌车厘哥夫嘅,都喺一包4粒,每粒独立包装,成份有花生、砂糖、牛油、奶粉、蛋白、液体葡萄糖,基本上跟老牌车厘哥夫嘅一样,在乎比重份量。色泽偏白,但就无咁𪨷巉,质感都喺硬脆有奶香,不过最大分别喺花生粒劲多 。后尾再上佢哋个网址,发觉原来仲有好多款口味,如低糖低卡纽结糖、朱古力脆卜米纽结糖、菠萝纽结糖、芒果纽结糖、椰子纽结糖、橙子纽结糖……等等 ,仲有一款叫西杏纽结糖,喺以美国杏仁取代花生,相信更香脆
联朋结糖(一):http://garycwm.openrice.com/home/reviews.htm#review2341622
联朋结糖(三):http://garycwm.openrice.com/home/reviews.htm#review2341624
联朋结糖(四):http://garycwm.openrice.com/home/reviews.htm#review2341625