2023-09-27
今日有机会去澳门美狮美高梅酒店试下酒店入面既米芝莲一星餐厅 - 蜀道。餐厅位于酒店大堂地下,门口设计特别,非常之有传统气息。餐厅6点先开门,但门口特登设有一个茶廊,客人早到嘅话可以系茶廊品尝功夫茶同各种特色茶制酒酿。不过我因为太肚饿嘅缘故,亦都冇去茶廊品茶,下次一定要试吓入门口经过茶廊之后就系餐厅内部,装修非常之有特色同优雅,好似去咗仙境一样。店员安排咗一个角落俾我哋两位,之后就简单介绍餐厅嘅特色、主厨嘅背景& 主打菜式。其实单凭装修,就知道餐厅定位系高级川菜。店员表示主厨有超过三十年经验,主打民国时期系成都公馆大宅内,名流权贵既川式府邸宴会佳肴体验,因此讲求名贵食材、精细技艺同烹调技巧。呢度嘅菜式非常之特别,而且种类繁多,同普通食开嘅四川菜好唔同。经过店员细心嘅介绍,我哋点咗餐厅内比较有特色,而又钟意嘅菜式。店员亦都极力推介佢哋餐厅嘅茶,同出边嘅唔同,亦都用上古代专门饮茶嘅杯,四种颜色分开春夏秋冬。最后我叫左黑枸杞菊花茶,味道清香,亦可以去油腻。餐前小食:带子 - 不过不失,带子尚算鲜甜配菜:自家制香麻花生 - 入口唔会好辣,有少少麻辣味,唔算太咸,香口嘅花生令人一而再想食之后终于到
餐前小食:带子 - 不过不失,带子尚算鲜甜
之后终于到今日点嘅主菜:
老传统夫妻肺片:餐厅用左优质既牛腱肉、金钱肚、牛舌,切至非常薄,再配以自家制嘅辣椒酱同花椒油,再洒上花生。整个菜式口感丰富,辣香味浓郁,带有微妙嘅麻辣风味
四川醉蟹:店员介绍系四川地区特色菜之一,食材就用咗水蟹。同一般餐厅唔同嘅系,呢度系用熟醉嘅方式烹调,先将蟹蒸熟,再用四川五粮液、特有嘅辣椒、花椒等调味料泡浸全只蟹,所以蟹嘅每一啖肉,都吸收咗各种嘅调味料,肉质嫩滑鲜味,十分推介
四川煳辣炒龙趸 - 餐厅必食菜之一 亦系米芝莲套餐入边嘅其中一道菜,店员极力推介。通常四川菜入边就系用水煮嘅方式,好少听到有煳炒。呢道菜同辣子鸡嘅做法有啲相似,餐厅先将龙趸球炸起,再同四川大红袍干辣椒同花椒一齐炒。入口外酥内嫩,亦都越食越辣。因此餐厅亦准备咗特制饮品古道清风 - 用百香果、青柠、菠萝,特制而成嘅解辣饮品。
值得一提嘅系,因为餐厅位于大湾区,因此食材亦因此有调整,呢度菜式用嘅系花尾龙趸,肉质亦特别鲜嫩
锅贴豆腐 - 总厨推介菜式
呢道菜绝对系一个工序繁多既手工官府菜,用鸡胸肉同豆腐一起做,做完以后将佢还原成豆腐,再放入锅入面煎。入口焦香酥脆,卖相亦都一流,好似麻雀🀄️入边嘅一索一样
麻婆豆腐 - 同一般麻婆豆腐做法有少许不一样,就系豆腐有卤过。因此每一粒豆腐都好入味得黎又唔太咸,送白饭一流
甜品红糖糍粑 - 成都特色小食,表面炸至金黄色加上红糖,入口松脆但内里烟韧。配合红糖一齐食,清润解辣。
总括嚟讲,今日嘅体验非常唔错,餐厅嘅服务也非常出色,店员会详细解释每道菜既特色同食用方法👍🏼 仲推介我哋下一次试吓佢嘅水煮菜式,睇嚟要谂吓几时book下一次