2016-08-31 2219 浏览
自从两年前我去澳门第一次试咗小飞象后,我一直都对它的葡式烧乳猪念念不忘所以今次我同男友去澳门,都一定要再去多次小飞象 佢地要到晚上6点先有烧乳猪提供,我提早个几星期系电话到订枱和订咗一份乳猪,所以当我地一坐低,就即刻上乳猪我觉得只烧乳猪都唔错,d皮几脆,而且香但上面一半有少少淡,个底就入味....男友觉得乳猪超水准,他狼吞虎噬地吃,成只肥猪咁由于我地都好大食(好似猪咁),所以仲嗌咗好多野,有马介休炒西兰花、烧乳鸽、烧风鳝和葡式杂菜汤,我地觉得乳鸽就一般,因为皮唔够脆,但d肉都算嫩滑;而杂菜汤就还可以,没有惊喜,只是普通杂菜汤咁;我地觉得马介休炒西兰花唔错,够入味 而烧风鳝可说是最最最未食过d咁好食的风鳝,又热又香又入味,口感又好,好有惊喜!埋单时两个人包埋service charge都要$677,都几贵,但好食
所以今次我同男友去澳门,都一定要再去多次小飞象

我觉得只烧乳猪都唔错,d皮几脆,而且香

而烧风鳝可说是最最最
未食过d咁好食的风鳝,又热又香又入味,口感又好,好有惊喜!

题外话/补充资料: 烧风鳝: 9/10 烧乳猪: 8/10 马介休炒西兰花: 7.5/10 葡式杂菜汤: 6.5/10 乳鸽: 5.5/10
2016-08-27
庆祝纪念