2024-09-06
澳门篇🇲🇴呢间🖤Blind Tiger 🖤位于澳门新濠影汇W酒店40楼😎,佢哋嘅黑色下午茶超受欢迎👍🏻,仲要系期间限定,所以一定要嚟试吓,呢度可以望到路环嘅景观,一路叹住下午茶,一路享受居高临下嘅感觉又几正,价钱仲要非常实惠👏🏻👏🏻,$528澳门币两位就可以食到👏🏻👏🏻,如果系香港呢个价钱嘅tea只系超级普通,景观唔再讲,质素亦都一般,所以嚟到澳门钟意食英式下午茶嘅你哋一定要嚟试吓😉除咗咸点同甜点之外,另外配有茶或咖啡,仲有每人一杯特色手调饮品,全黑色嘅外型超型格,打卡真系冇得输,我哋由坐低去到上茶点大概要半个钟,时间比起香港嘅tea相对地耐,不过系值得既💪🏻,事关佢哋每一样嘢都系即叫即整,咸点嘅炸嘢同特色汉堡都系热辣辣😱😱,喺出边真系好难食到呢个质素👏🏻👏🏻,重点系佢哋所有嘅茶点质素一流,每一件都好精致,全部都系以黑色为题,甜点绝对冇死甜,甜度刚好,一啲都唔腻,值得一赞👍🏻👍🏻👍🏻咸点方面最钟意食嘅就系🍔猪肉干肉松菠萝包配黑松露牛油,做到精致之余层层分明,首先面层系肉松之后就系厚切猪肉干😋,最后加上一块青瓜消腻,菠萝皮做到松脆,食落味道又夹,口感都唔错😋😋其次就系🧁黑松露炒蛋烧小金杯
其次就系🧁黑松露炒蛋烧小金杯,近睇先知,原来好似纸杯蛋糕咁,不过纸杯就变咗紫菜,而里面就系炒蛋,里面非常嫩滑,紫菜偏脆,冇得顶🤤🤤
甜品方面就拣左呢两款介绍,我觉得比较特别既,就系呢款🍫焦糖70%瓜纳拉朱古力🖤同埋伯爵茶柑橘,70%既朱古力对我嚟讲甜度先系正常😂好似白朱古力果啲真系搞唔掂,呢粒好似金莎咁既一啖放入口😍果个口感唔错,有粒粒之余又唔觉腻,好香可可味😋,另外伯爵茶柑橘拥有黑色既卖相,有种神秘感😎食落先知里系咩都几得意,味道几夹,都系果句,绝对唔甜😌