2017-05-30
甘多个澳门朋友我特别中意今日食饭嘅呢一个人,宝宝哥。点解?因为拒最识得带我去塭食,同埋拒嘅名句--就系最紧要开心。做人甘辛苦,唔开心就真系对唔住自己嘅人生。今日拒带著我嚟到呢间略为偏离城市的酒店,我起初都想,甘偏究竟有乜特别嘢可以食。原来呢到有一栋特别嘅入口,入面有六家餐厅,每一家都是负盛名的。今次到嘅系有米之连叔叔坐阵的帝影楼。除了米之莲叔叔助阵之外,入边有一啲奖项,系福布斯排名磅嘅三星级饮食餐厅。一转入去已经有一大块水晶嘅窗帘,加上雀儿嘅装饰。落地的大玻璃更清楚的望到蓝天白云。服务不用说,一坐低侍应就已经为我地介绍左唔同嘅茶,帮助我们选出自己钟意嘅茶。通常我都会发板选择自己喜欢的食物,但今天当然由宝哥决定。一口就说出的煎糯米鸡,果然名不虚传,外面的皮煎到薄薄的一层焦,带点香脆,还不失糯米的黏。入面还有鲍鱼,珍贵非常。烧味并盘,如果单叫叉烧的话,服务员会即场用明火为大家烧热叉烧,务求热辣辣吃出最好效果。虽然双拼都好吃,但就缺少了现场表演,哈。虾饺皮薄,虾爽口,份量足。做到了皮薄馅靓嘅原则。带子烧卖,比起普通的烧卖更豪华。原来多了带子的味道,能够多了一层鲜味的口感,不错不错。还有一个斑
虾饺皮薄,虾爽口,份量足。做到了皮薄馅靓嘅原则。
还有一个斑鱼米线,主角真系鱼,鱼的鲜甜雪白汤底,加上一件件大大件的鱼,是先经过煎煮,香口非常,完全没有腥的味道。
说上了焦点系呢个菠萝包,真系有菠萝喺入面的菠萝包。外层金黄,饱满,松碎。入面有菠萝的酸甜加上吉士忌廉的滑滑质感。必吃之选!
还有个甜品,南瓜的做型,流心馅,再配上曲奇碎同雪糕。又好睇,又好食。
埋单1000蚊左右,用汇丰信用卡还有9折的优惠。对于甘嘅质素嚟讲,绝对系唔贵。难怪攞甘多奖。