2015-06-07 2926 浏览
第二次黎食, 只想还食乳猪饭的心愿.送来的餐包 - 暖暖的, 配以蕃茄牛油, 朋友很喜欢, 但我就麻麻, 味道有点怪Sangria - 好大杯, 可以再浓一点的酒味羊排 - 份量蛮大的, 但肉有点硬, 侍应无问我地要几成熟, 可能因为咁, 煎得过熟了! 葡汁焗四蔬 - 这个很差, 无葡汁味, 而且好多水, 椰菜唔够腍沙甸鱼 - 好大条, 太大条, 作为前菜的沙甸鱼应该小巧精致为妙. 而且腌得过咸乳猪饭 - 乳猪可拣配薯条或猪什炒饭, 当然要叫炒饭啦。上次在文员网球会利安餐厅试过原只乳猪焗饭, 当中炒饭是主角, 加入了猪什炒, 再渗满了焗乳猪时流出来的猪油, 香味十足。今次食, 味道无咁浓, 饭有点太湿, 似是西炒饭多啲! 其实相比葡国乳猪跟港式乳猪, 我较喜欢食后者, 皮脆一点, 肉不多, 不会腻! 下次黎澳门唔会再食葡国菜了, 反而想食水佬荣!
第二次黎食, 只想还食乳猪饭的心愿.

餐包, 暖暖的
Sangria - 好大杯, 可以再浓一点的酒味
Sangria
羊排
葡汁焗四蔬
沙甸鱼
乳猪饭
下次黎澳门唔会再食葡国菜了, 反而想食水佬荣!
2015-05-22
羊排