2013-08-17
今日系爸爸生日,而且又好耐未食过鮨味亭,又冇咩特别想食, 于是乎一家人重临旧地,黎到鮨味亭庆祝爸爸生日,鮨味亭有2间分店,我地选择左去海富花园果间,因为海富果间相比高士德果间鮨味亭寛敝唔少。而且渣私家车的话可以泊系栢惠。我地Book左枱8点,一去到就己经有位子。如果想去鮨味亭食既朋友,特别是周未,一定要打电话去预约,因为如果等位,可能要等半小时到一小时。Anyway, 入番正题,到左之后坐左一阵, 个服务员就递左个菜单俾我地,个菜单入面既菜色几靓,但美中不足的是,个餐牌己经烂到不堪,不过无妨。落左单之后, 好快就上左第一味,亦系我至爱三文鱼蟹籽薄饼 (三文鱼寿司薄饼 -我都唔系好清楚叫咩名 MOP38)。三文鱼蟹籽薄饼,其实就系饭饼炸到外层脆卜卜,然后再系上面铺满三文鱼碎同蟹籽,然后淋满BB Cream, 食落去层次感十足,又脆(饭同蟹籽)又软(三文鱼)。依个薄饼系4人至5人份量,2个人唔建议叫, 会好腻。海龙皇卷物其实就系鳗鱼卷物,但特别既地方系用炸虾同青瓜包系里面,食落会好爽口,而且馒鱼亦不过不失, 推荐。鹅肝, 依个其实几好味, 但好腻油左D,鹅肝SIZE大概系四份之一只手掌咁上
我地Book左枱8点,一去到就己经有位子。如果想去鮨味亭食既朋友,特别是周未,一定要打电话去预约,因为如果等位,可能要等半小时到一小时。 Anyway, 入番正题,到左之后坐左一阵, 个服务员就递左个菜单俾我地,个菜单入面既菜色几靓,但美中不足的是,个餐牌己经烂到不堪,不过无妨。
落左单之后, 好快就上左第一味,亦系我至爱三文鱼蟹籽薄饼 (三文鱼寿司薄饼 -我都唔系好清楚叫咩名 MOP38)。三文鱼蟹籽薄饼,其实就系饭饼炸到外层脆卜卜,然后再系上面铺满三文鱼碎同蟹籽,然后淋满BB Cream, 食落去层次感十足,又脆(饭同蟹籽)又软(三文鱼)。依个薄饼系4人至5人份量,2个人唔建议叫, 会好腻。 海龙皇卷物其实就系鳗鱼卷物,但特别既地方系用炸虾同青瓜包系里面,食落会好爽口,而且馒鱼亦不过不失, 推荐。 鹅肝, 依个其实几好味, 但好腻油左D,鹅肝SIZE大概系四份之一只手掌咁上下大。 牛肉火锅入面系7成熟左右的牛肉片,加上蘑菇、金针菇同埋生菜,面头有只半生熟的蛋。整个锅物做得很不错, 矶烧生蚝, 老实讲同上次食千色的味道差不多,但千色的蚝比滋味亭大只好多,滋味亭胜在数量多,有6只。 黎到日本料理店,当然都要试下佢既寿司,我会推荐三文鱼腩寿司同吞拿鱼寿司,吞拿鱼寿司同埋三文鱼腩寿司都几鲜甜肥美。 最后,我地最后叫左个冷面同埋主打窝拉面,卖单大概7百几元澳门币。
我平时都好钟意睇下日本料理店的店内装饰,噫, 细心睇有惊喜,完来食左1个钟多少少,依加时间系蛋寿司。