2009-02-05 30 浏览
有好几日冇写食评,一嚟病病地,咳到就嚟甩肺;二嚟病咗冇心情揾好嘢食。是日终于好番啲,我又再出动。向新马路喷水池附近,有好多好食嘢在街头巷尾,只要行多几步就揾到。今次呢间舖头要行一阵斜路,虽然都只系七点几,但条巷都几静「英英」。舖面小猫三、两只,唔好以为生意麻麻,实情系做好多外卖生意。我叫咗一个行政套餐,包括忌廉鸡皇焗鱼柳连一杯奶茶。本来还可以拣红糙米做饭,可惜刚好卖晒。 冇几耐一碟香喷喷嘅焗鱼柳已呈上台头。奇怪喇,点解冇匙同埋叉?问侍应,原来饭系分开上,仲有配菜添!睇落都几大堆头。配菜系酸菜加青瓜,令人好醒胃。忌廉味唔浓,唔会好似芝士咁特出,适合女士们食用。鸡肉味道不张;鱼柳系吉列鱼柳,加上忌廉汁,又几好味。整体嚟讲,系香但味道又唔会太浓烈,好温柔,好锡住个肚,如果配埋红糙米饭都几健康;奶茶就中规中矩,滑但系唔太香。 一个行政套餐廿八蚊,十分抵食。不过有一个缺点,就系一星期有一日休息,十一月份系逢星期二,下个月都唔知边日休息,要嚟食似乎要撞吓手神至得。