2016-09-29 314 浏览
放假专程由香港到澳门探朋友,所以朋友决定带我黎试吓呢间韩国No.1既BBQ店食好野。呢间店果然够地道同正宗,行入店内,全场侍应即刻用韩文同我哋打招呼,大概系欢迎光临嘅意思吧!另外,有位中年型格店长师傅(真.韩国人)压场,亲身为我哋烧食物,全程唔使自己落手又有得食,啱晒我呢啲懒人!哈哈!讲返野食,前菜已经有5款咁多,包括:生菜粟米沙律、韩式辣酱伴京葱同芽菜、韩式辣泡菜、沙律酱土豆丝同埋腌制酸菜。听侍应介绍,呢啲前菜全部都系厨师亲自为客人整出嚟嘅,绝对唔咪街外买嘅制成品,新鲜好味!而我最钟意系,前菜唔够仲可以无限添加!正呀!因为我哋两个人都系牛迷,所以我哋叫咗一份Beef Combo(唔同部份嘅牛肉、寿司、大虾、蘑菇、菠萝同牛胸肉大酱汤),起初我以为份量唔系好多,最后两个人却食到饱饱。以下系我(推荐)最钟意嘅两样食物:牛护心肉😍👍🏻👍🏻外表好似一般牛柳咁,但其实系牛肉中非常矜贵嘅部份,系牛心脏两旁嘅肌肉,一只牛大约只有200g左右嘅份量,想食都唔一定有得食。至于呢度嘅牛护心肉,因为肉质本身已经够靓,加上有师傅巧手烧,牛肉质感又腍又细滑,可以媲美和牛!牛胸肉大酱汤😋😋呢个汤嘅外表同味道同平时

以下系我(推荐)最钟意嘅两样食物:

牛护心肉😍👍🏻👍🏻

牛胸肉大酱汤😋😋
呢个汤嘅外表同味道同平时食到嘅韩式辣汤有八成相似,但汤内却多咗浓郁嘅牛肉味,而且材料十足,有薄牛肉、洋葱、大葱、豆腐等,味道唔太辣,一饮想再饮。如果有多一碗白饭就更好,不过今晚嘅食物份量已经好够,所以最后都系无叫了。

整体黎讲,几百蚊就可以食到好野,餐厅环境又舒服,又有韩国师傅烧埋野食,真系抵!有机会会再黎的!
2016-09-24