呢間由韓國人主理嘅韓式小店 味道正宗 價錢仲好親民✨喺尖沙咀韓國街有幾間分店 不過就唔同名😆.📌韓式前菜(free)麻油大豆芽爽脆香口 醃黃瓜酸辣開胃 泡菜夠辣 但味道偏鹹🌱🥒🌶️.📌紫菜包飯 $66好傳統嘅韓國小食 配料簡單 就只有香腸, 黃蘿蔔, 醃牛蒡, 紅蘿蔔絲, 雞蛋同青瓜 再灑上白芝麻🥕🥚🥒飯粒軟硬適中 唔會太黏糯 不過就冇乜麻油香 味道較淡🍙但個人覺得都唔錯 蔬菜絲口感豐富 幾清爽👍🏻.📌海鮮煎薄餅 $143屋企人食過 推介話係香港數一數二好食‼️薄餅煎到金黃焦香 外脆內軟熟 好乾身 唔會太油膩🫓海鮮都足料 有魷魚, 蝦仁仔, 蜆肉 同粉糊比例剛好 唔會太重粉感 太黏太漿🦑🦐加埋青蔥同辣椒 更香口🌶再沾上少許醬汁 好提鮮 味道昇華👅.📌鐵板八爪魚蓋飯 $108八爪魚切到細細粒 口感爽彈煙韌 幾好咬🐙蔬菜好豐富 有爽脆椰菜, 紅蘿蔔同翠肉瓜 仲有超索汁洋蔥同香口青蔥 營養均衡嘅一道菜式🥬🥕🥒🧅調味唔太重 辛辣中帶微鹹 好惹味🌶️飯粒夠乾爽 唔會太濕 同沾滿醬汁嘅餸一齊食就啱啱好🙌🏻

📌韓式前菜(free)
韓式前菜

📌紫菜包飯 $66

📌海鮮煎薄餅 $143
屋企人食過 推介話係香港數一數二好食‼️

📌鐵板八爪魚蓋飯 $108
韓式前菜
鐵板八爪魚蓋飯
今日年初四最後一日假期,同屋企人去左尖沙咀行下街,所以就係韓國街呢度覓食啦😋見到呢間小店都好多人食所以就入去試下💝佢啲食物嘅質素真係好唔錯呀👍🏻*****🐮韓式牛肋骨湯 Korean Beef Rib Soup $110🦐海鮮辣豆腐湯 Spicy Seafood Tofu Soup$85🍚石鍋牛肉拌飯 Vegetables & Beef Bibimbap in a Hot Stone Pot$92🍇韓國飲品(봉봉) Korean Juice (Grape)$20牛肋骨湯真係必食呀😍勁大煲之餘啲牛炆得好唸好入味,一百分推介!另外如果鍾意食辣嘅都可以試下海鮮辣豆腐湯,入面有好多蜆同埋蝦,冬天食熱辣辣真係好正!🥰*****更多食評資訊:IG🔎litcloud_

*****

🐮韓式牛肋骨湯 Korean Beef Rib Soup

*****

更多食評資訊:IG🔎litcloud_
2024-02-13
  • 海鮮辣豆腐湯
  • 韓式牛肋骨湯
2024-02-14 119 瀏覽
尖沙咀的確係食正宗韓國菜嘅好地方😋呢間小店,之前已經一直想去😎估唔到農曆新年假期都有開😚咁啱經開,就順便去試吓😜鐵板炒豬肉🐷$138炒豬肉份量超多,放響熱辣辣嘅鐵板上炒香😛豬肉醃製得非常出色,肥瘦適中,肉質鮮美😋加入泡菜、洋蔥、蔥等配料😚完全突顯出獨有嘅酸甜辣味🌶️鐵板牛肉蓋飯🐮$89牛肉嫩滑多汁,加上份量相若嘅蔬菜😋再配上香氣十足嘅醬汁🥰口感豐富,風味獨特😚與白飯搭配真係恰到好處😇炸醬炒年糕🤩$88年糕嘅口感煙韌彈牙😛配以濃郁嘅韓式炸醬😊入面嘅粉絲完全吸收晒濃香嘅醬汁😇味道醇厚,真係食到停唔到口😆
尖沙咀的確係食正宗韓國菜嘅好地方😋
呢間小店,之前已經一直想去😎
估唔到農曆新年假期都有開😚
咁啱經開,就順便去試吓😜

鐵板炒豬肉🐷$138
炒豬肉份量超多,放響熱辣辣嘅鐵板上炒香😛
豬肉醃製得非常出色,肥瘦適中,肉質鮮美😋

加入泡菜、洋蔥、蔥等配料😚
完全突顯出獨有嘅酸甜辣味🌶️

鐵板牛肉蓋飯🐮$89
牛肉嫩滑多汁,加上份量相若嘅蔬菜😋
再配上香氣十足嘅醬汁🥰

口感豐富,風味獨特😚
與白飯搭配真係恰到好處😇

炸醬炒年糕🤩$88
年糕嘅口感煙韌彈牙😛
配以濃郁嘅韓式炸醬😊

入面嘅粉絲完全吸收晒濃香嘅醬汁😇
味道醇厚,真係食到停唔到口😆

好耐冇去韓國街到食飯🤭見時間仲早未算太多人食晚飯,就入左一間望落都挺地道挺傳統既韓國餐廳😎--🎈海鮮辣豆腐湯 $85基本上係我每次去食韓國菜必叫既菜式喔🥰好惹味但一啲都唔辣~特別要讚下佢啲豆腐真係好滑嘟嘟🙆🏻‍♀️暖胃之選😎-🎈鐵板炒牛肉 $148用鐵板上所以黎到係出哂煙咁😝牛肉份量幾多👍🏻配搭埋洋蔥個味道好夾!不過略嫌啲牛肉有啲碎同偏油膩🫣-🎈鐵板雞肉蓋飯 $89相比牛肉個人認為雞肉更出色😍加入左啲辣椒🌶️去炒味道更有層次,特別惹味!-🔸Maido📍尖沙咀金巴利道64號順輝大廈地下3號舖

🎈海鮮辣豆腐湯 $85

2024-01-16
海鮮辣豆腐湯
鐵板雞肉蓋飯
2024-01-29 163 瀏覽
尖沙咀韓國街-金巴利道好多人都知道食韓國菜必到的地方,因為真係好多不同韓國餐廳仲要由韓國人打理。今次去呢間都唔例外,連侍應都係韓國女生。餐廳提供炒、湯、鐵板等多款韓國菜選擇🌟 鐵板五花肉五花肉薄切,在熱板上烤到金黃焦香再原板上枱,入口肉質偏爽🌟燉牛肉湯湯底有洋蔥炒香牛肉,令湯更顯甜味,最下面仲有粉絲墊底,可以吸盡湯汁精華。🌟鐵板魷魚蓋飯魷魚連同椰菜紅蘿蔔翠耳瓜炒成一碟,滿滿一碟好豐富,入口都食到辣味,唔係一般小辣,不過韓式辣味比麻辣溫和

餐廳提供炒、湯、鐵板等多款韓國菜選擇
🌟 鐵板五花肉
五花肉薄切,在熱板上烤到金黃焦香再原板上枱,入口肉質偏爽

🌟燉牛肉湯

🌟鐵板魷魚蓋飯
2024-01-27 119 瀏覽
很久無吃過韓國菜,尖沙咀金巴利道小店Maido各式韓食水冷麵,炸雞,拉麵,牛骨湯等等都有,而且仲有浸濃濃的傳統韓國傳統韓國小店的味道最喜歡韓國家常菜。早兩日襯天氣涼涼地,Order了牛肉石頭飯,波菜蘿蔔雞蛋泡菜牛肉,顏色靚靚好吸引而且石頭鍋上熱辣辣,食埋底下卜卜脆的飯焦,好正!朋友Order的辣牛肉湯也是熱鍋上上,以韓國辣醬調味,加上牛肉蕨菜和粉絲煲成的湯,惹味之餘份量都多,趁冬天食暖笠笠又暖胃,--想吃多點十分推薦辣炒八爪魚,八爪魚本身鮮甜爽口,配搭用辣醬炒的椰菜洋蔥等等,一整個韓國風味滿滿啊~まいどMaido尖沙咀金巴利道64號順輝大廈地下3號舖

很久無吃過韓國菜,
尖沙咀金巴利道小店Maido
各式韓食水冷麵,炸雞,拉麵,牛骨湯等等都有,
而且仲有浸濃濃的傳統韓國傳統韓國小店的味道
最喜歡韓國家常菜。
早兩日襯天氣涼涼地,
Order了牛肉石頭飯,

波菜蘿蔔雞蛋泡菜牛肉,顏色靚靚好吸引
而且石頭鍋上熱辣辣,食埋底下卜卜脆的飯焦,

好正!
朋友Order的辣牛肉湯也是熱鍋上上,

趁冬天食暖笠笠又暖胃,
想吃多點十分推薦辣炒八爪魚,

八爪魚本身鮮甜爽口,

配搭用辣醬炒的椰菜洋蔥等等,

一整個韓國風味滿滿啊~

まいどMaido
尖沙咀金巴利道64號順輝大廈地下3號舖
2024-01-21 118 瀏覽
想分享一家位於尖沙咀的韓國餐廳——Maido。餐廳以其正宗的韓國美食和溫馨的環境而受到廣泛的好評。《A18海鮮煎薄餅》。以薄脆的煎餅為底,上面鋪滿了新鮮的海鮮,包括蝦、蟹肉和魷魚。每一口都能感受到煎餅的香脆和海鮮的鮮美。配上特製的醬汁,這道煎餅絕對是一個令人垂涎欲滴的開胃菜!《A23紫菜包飯》則以鬆軟的米飯為基底,包裹著新鮮的紫菜和各種蔬菜,包括蛋、青瓜、蘿蔔、火腿等。每一口都能感受到米飯的口感和紫菜的鮮嫩。搭配上特製的醬料,絕對是一道營養豐富又美味的主菜。《A31韓式牛肋骨湯》。以牛肋骨為基底,加入了豐富的蔬菜和粉絲。湯的口感濃郁,牛肉的鮮嫩與湯汁的香氣完美融合。每一口都能感受到湯汁的濃郁和牛肉的鮮美,也可吃到牛肉,這道韓式牛肋骨湯絕對是一道令人回味無窮的料理。除了美食,Maido的環境也是一大亮點。餐廳的裝潢簡潔而溫馨,給人一種舒適的用餐氛圍。無論是情侶還是朋友一同用餐,這裡都是一個理想的地方。在服務方面,Maido的服務員友好而周到。樂於解答客人的問題,也會不停幫忙添茶。

一路同大家係尖沙咀都食過唔少韓國餐廳,今次我地又黎啦 ☺️Maido同樣位於尖沙咀,由韓國人主理,菜式種類豐富既程度係你想叫邊樣韓國料理都可以叫到咁既程度。甚至餐牌都唔需要點睇都可以落單啦。落單前睇餐牌自己寫number就OK👌🏻✨ 海鮮辣豆腐湯有我最愛既豆腐湯!海鮮有蝦同大量既蜆,足料之餘味道又香濃又鮮甜 ❤️令呢個豆腐湯味道更上一層樓既係入面既一隻蛋 🥚 唔好睇少呢隻蛋,真係唔係間間都一定有! 味道直接提升幾個層次 😎✨ 石鍋拌飯配辣八爪魚 🐙辣味與濕潤的米飯完美結合,八爪魚肉嚼勁十足,蔬菜增添層次感。✨ 芝士年糕綿密的年糕與濃郁的芝士融合,口感柔軟彈牙,年糕帶有嚼勁,芝士帶來濃郁的奶香與滑順的質感 ✌🏻

一路同大家係尖沙咀都食過唔少韓國餐廳,今次我地又黎啦 ☺️

✨ 海鮮辣豆腐湯

有我最愛既豆腐湯!
海鮮有蝦同大量既蜆,
足料之餘味道又香濃又鮮甜 ❤️

✨ 石鍋拌飯配辣八爪魚 🐙

✨ 芝士年糕

2024-01-19 1466 瀏覽
🇰🇷 Yesterday, I had the pleasure of dining at Maido, the sister restaurant of NAMDAEMOON, owned by the same boss. This establishment has consistently impressed me with its delectable Korean cuisine, and my recent visit was no exception.We indulged in the following dishes:1️⃣ 燉牛肉湯 (Beef with Soup - $95): This hearty soup featured tender beef simmered to perfection, creating a rich and flavorful broth that warmed the soul.2️⃣ 炒韓式豬血腸 (Stir-fried Sliced Soondae Sausage w/ Vegetables - $120): The combina

2️⃣ 炒韓式豬血腸 (Stir-fried Sliced Soondae Sausage w/ Vegetables - $120): The combination of savory sliced soondae sausage and fresh vegetables brought a delightful burst of flavors to the plate.

3️⃣ 石鍋牛肉拌飯 (Vegetables & Beef Bibimbap in a Hot Stone Pot - $92): Served in a sizzling hot stone pot, this dish showcased a delightful mix of vegetables, tender beef, and a perfectly cooked sunny-side-up egg. The crispy rice at the bottom added a pleasant crunch to each bite.

💰 Our total bill amounted to $340, including a 10% service charge. The dining experience at Maido was worth every penny.

✨ Located in the heart of Tsim Sha Tsui, Maido offers an authentic Korean culinary experience that consistently delights its patrons. The flavors, attention to detail, and warm ambiance make it a must-visit for Korean food enthusiasts.
2024-01-18
2024-01-18 80 瀏覽
嗰日尖沙咀收工想食韓國嘢,但除咗大家都好熟悉嘅韓國街之外,其實金巴利道嗰邊都好多韓國餐廳,咁啱就見到呢間韓國餐廳 ,雖然個名係日文,但就主打地道韓國菜式,夠哂原汁原味😋海鮮煎薄餅 $143呢份煎餅嘅Sɪᴢᴇ一啲都唔細,偏厚身,用料都幾充足,鋪頭已經好好咁𠝹開咗6份,夾落都唔易散開,再點埋個靈魂醬汁,食落都幾惹味😜醬油炸雞翼 $118炸雞翼有兩款,叫咗坊間比較少見嘅醬油味,一共有8隻,醬油味原來係柚子醬油味,食落甜甜哋,味道都唔錯牛肉雜菜炒粉絲 $90一上枱已經聞到好香麻油味,韓國粉絲夠粗身,特別有咬口,不論粉絲定係牛肉,份量都好足,呢個用嚟填肚真係大推👍🏻由韓國人主理,感覺好地道,價錢係尖沙咀嚟講都唔算太離地,第時係尖沙咀又多個韓式選擇喇😙

海鮮煎薄餅 $143

醬油炸雞翼 $118
醬油炸雞翼

牛肉雜菜炒粉絲 $90
牛肉雜菜炒粉絲

2024-01-11
牛肉雜菜炒粉絲
2024-01-14 52 瀏覽
唔係第一次嚟 #maido 食韓國菜了🇰🇷 今日朋友返左黎香港就帶佢黎試下正宗韓國傳統美食🇰🇷鐵板泡菜五花肉 $138五花肉經過鐵板燒香 將五花肉既油脂逼出🤭咬落去爽口又唔油膩 加配上既泡菜 😍😍辣辣地~ 味蕾更加豐富😋鐵板牛肉蓋飯 $89🐮鐵板上煎香左既牛肉 🐙牛肉甜甜地又有肉鬆既口感 甜甜地既醬汁配米飯既鬆軟 😋😋😋帶來了獨特既口感同風味😆Maido 📍尖沙咀金巴利道64號順輝大廈地下3號舖

鐵板泡菜五花肉 $138
五花肉經過鐵板燒香 將五花肉既油脂逼出🤭

鐵板牛肉蓋飯 $89🐮

Maido
📍尖沙咀金巴利道64號順輝大廈地下3號舖
2024-01-13 71 瀏覽
今日心情有d複雜,天氣好似涼左d,但我只係着左短袖。出左門口唔想反去,所以唯有揾的暖野食。打邊爐係正,但一熄爐感覺又凍反,食辣嘢反而耐寒,因為辣味刺激五內翻騰。而食辣野我第一時間梗係諗起韓國菜。🍖就係咁我黎到呢間餐廳,睇住餐牌即刻想點一直深入民心嘅辣炒拉面。仲比我發現有驚喜,佢嘅炒拉面仲有埋芝士同年糕。結果係個口感非常豐富,拉麵喺爽彈,年糕喺煙靱,芝士柔軟,而且因為溫度夠熱,撈埋一齊做到好強既拉絲效果,視覺同口感都變化萬千。味道亦都係相當出色。芝士份量十足,又非常濃郁。另一方面傳統嘅韓式辣醬簡直就係呢一個麵嘅靈魂。彎彎曲曲嘅拉麵同圓碌碌既年糕都非常容易掛上醬汁。韓式辣醬獨有嘅辣勁,會令您越食越過癮,越想追食。因為個胃充滿左辣醬同澱粉質,頓時成個人暖哂。🍖另外我又叫左雪濃湯,熱辣辣嘅牛骨湯味道真係好濃郁,入面既牛肉略帶肥肉,又適當帶有嚼勁,配合埋相對煮得林身嘅麵條,口感豐富,又係一個一口接一口,唔捨得停既菜式。✨️就係咁,我一啖拉面又一啖雪濃湯,一個人完成左兩個菜式。離開嘅時候,成個暖哂,而且飽住個肚,感覺成個下午身體都特別強壯。體力滿滿。

2024-01-08 47 瀏覽
尖沙咀金巴利街最多韓國菜聚集所以我地lunch想食韓國野都會嚟行下隨便揀間今次就揀左Maido 座位闊落好坐 價錢合理前菜有三款 食完都可以再refill嘅芝士辣炒年糕拉麵同事唔太食得辣 所以我地揀左有芝士嘅芝士份量好多可以拉絲 正好中和番個辣度入面仲有魚片椰菜 好有韓國風味BBQ鐵板牛仔骨呢個一上枱已經好想食喇 真係好香肉質幾軟腍 連住骨嘅筋位就比較彈牙 愈咬愈香下午唔飲酒喇 叫左兩罐韓式飲品如果夜晚嚟一定要啤啤佢
尖沙咀金巴利街最多韓國菜聚集

肉質幾軟腍 連住骨嘅筋位就比較彈牙 愈咬愈香

下午唔飲酒喇 叫左兩罐韓式飲品
如果夜晚嚟一定要啤啤佢
2024-01-08 40 瀏覽
星期六放半晝,放工同朋友到尖咀韓國街食韓國野😆一街都係韓食店,一時間唔知揀邊間好添。望左陣決定食轉角位呢間韓文字餐廳,旁邊有細字寫住叫Maido,唔寫真係唔識讀😆店員應該唔識廣東話,佢手語示意落單寫紙仔,都好吖唔洗指手畫腳😆落完單便送上韓式前菜,個人覺得個薯仔幾好食,有蒜油香😋⭐醬油炸雞翼餐牌內炸雞,咁叫個燒雞翼過下口引,所謂的醬油原來係柚子醬,甜甜酸酸都幾好,但雞翼本身無調味,所以食完個雞皮後就偏淡了。⭐炒韓式豬血腸除左主角豬血腸,仲有年糕、椰菜、紅蘿蔔、洋蔥、粉絲等同炒,醬汁微辣幾惹味,豬血腸軟軟糯糯口感特別,意外地無腥味,幾好食喎😋⭐石鍋牛肉拌飯上枱時熱辣辣香噴噴勁吸引,避免太多飯焦,即刻落辣醬撈一撈先,怕太辣先小試牛刀落少少醬,微辣飯香口,飯焦有口感,加上蛋汁勁正吖🤤叫太多好飽呀,食淨左少少飯同配菜,下次都係唔好貪心叫咁多嘞。

落完單便送上韓式前菜,個人覺得個薯仔幾好食,有蒜油香😋

⭐醬油炸雞

⭐炒韓式豬血腸

⭐石鍋牛肉拌飯

2024-01-06
💭呢日又好想去食韓國野,就去左韓國街度👀下有邊間餐廳吸引😝求其簡左間韓國野入去食,野食又真係幾ok☺️重要餐點都好大份!前菜除左kimchi 仲有芽菜同炸南瓜!🌸辣炸雞翼 (HKD 118)食韓國野例牌都要叫炸雞,呢個辣炸雞翼唔會好辣,食唔到辣既人都可以淺嚐👅大大隻又juicy 既雞翼真係魅力沒法擋😁🌸炸醬炒年糕(HKD 88)成日👀韓劇都係食辣炒年糕,今次特別d 叫左個炸醬年糕!我覺得好好食好夠味!唔食辣人士又想食年糕必點! 🌸水冷麵(HKD 92)水冷麵配糖水同芥末好夾,仲有牛肉片同雞蛋~除了碳水外仲有滿滿的蛋白質~😋

🌸辣炸雞翼 (HKD 118)
辣炸雞翼

🌸炸醬炒年糕(HKD 88)
炸醬炒年糕

🌸水冷麵(HKD 92)
水冷麵

辣炸雞翼