2022-01-01 131 瀏覽
點餐時要盡快決定,不可以想一下,小朋友再加飲品即刻有面色給看,態度其差,最後唔加怕了他,食物扁減,和牛餐不知所謂,比錢仲要受氣!臨走仲要眠眼望望態度極不友善,非常受氣的一餐。

2021-12-19 162 瀏覽
A place and the dishes are aesthetically pleasing and cute. The food is good for its price. I ordered Assorted Seafood Sashimi Donburi, and it comes with soup, and a dessert (?). The soup is tastyyy, the main dish has a very nice and non-sticky rice, although a bit cold, but it is probably supposed to be that way. Salmon is nice too The staff is welcoming and speak English very well!

Assorted  Seafood  Sashimi  Dunburi

2021-12-05 227 瀏覽
食魚生既一間日本野當然 唔食生野既朋友仔都有選擇既都有好幾款熟食供選擇我揀左雞扒食 覺得唔錯 套餐跟配既麵豉湯同蒸水蛋就唔係好得 個水蛋有陣腥味而我朋友食魚生丼 認為魚生偏少
食魚生既一間日本野
當然 唔食生野既朋友仔都有選擇既
都有好幾款熟食供選擇
而我朋友食魚生丼 認為魚生偏少
2021-11-30 193 瀏覽
大埔尼間superdon裝修風格簡單而日系風,午市時間人少少, 真係可以係到打卡都冇人理。今次要講一講服務先, 其實開左咁多年既superdon我都未食過, 我一直以為係自助式既餐廳, 因為連茶水都係自己倒, 不過冇諗過既係, 當我地個餐做好時, 我地準備行出去, 就見到服務員已經拎緊過黎你個位到, 尼一點係我意想不到既。再講講今次點既食物:1️⃣雜錦天婦羅海鮮丼 – 可能係純天婦羅配飯, 醬汁吾係咁多, 但天婦羅係炸得好食既, 睇到圖片佢既炸粉吾會厚, 食落吾會油膩, 而且都鎖到入面食物既水份, 吾會乾柴。2️⃣黃金炸雞丼 – 同圖片吾同, 佢既黃金(蛋黃)係放係另一個兜兜到自己落, 同埋飯都係另外一個碗裝, 所以一黎到個賣相就吾係預期既咁。炸雞鮮嫩多汁, 外皮小小脆, 炸得幾好!

再講講今次點既食物:

2021-11-22
2021-11-26 216 瀏覽
最近一田大減價,所以返工嘅時候嚟到大埔一田,行到咁上下好肚餓,所以喺附近搵食。大埔超級城都有好多嘢食,經過superdon 見到佢都有好多種丼飯,所以決定去食。今次叫咗呢個鵝肝和牛丼$98💓呢個丼真係超級好味,個飯底裏面有啲牛肉汁,甜甜地,撈飯一流。另外佢嘅主角鵝肝,佢炸到好脆口💓💓而和牛都十分嫩滑,絕對唔係嗰啲好劣質嘅牛肉👍🏼呢個餐仲送埋一個麵豉湯同茶碗蒸,男士一定好夠食。👍🏼下次經過會試吓其他刺身💓

2021-11-19 238 瀏覽
來到大埔咁遠做嘢,緊係要試吓啲大埔區嘅特式餐廳啦,見到呢間餐廳個餐牌幾吸引,就入咗去試試,週末嚟講,下午茶時間佢人流都算係比較少,後來先發現呢原來佢個下午茶淨係得星期一至五先有㗎咋,不過是但啦入咗去就試下囉。呢間餐廳係分開咗點餐區同埋進食區嘅,別係唔同嘅舖位。其實就如同你去快餐店排隊買嘢食差唔多,不過可能下午茶有落場時間,員工的服務態度比較鬆散及慵懶🙈🙈🙈麥當當姐姐起碼會有笑容先😔😔😔點完菜後,見到員工在夾三文魚進飯碗,本以為是在製作我點的餐,因為當時根本沒有其他人在排隊,我是唯一光顧的客人,等了數分鐘後,吃飯的員工只是拿著飯碗徑自走了,完全沒有理過我或者告訴我還要等多久,呆等了幾分鐘後,終於有本來一直在聊天的其他收銀櫃同事注意到我的存在,並把師傳叫了出來給我盛飯😐😐😐然後師傅就隨便的夾了數塊三文魚進碗內給我,因為我一直以來吃的丼飯都是密舖平面看起來很豐盛的,也在數分鐘前目睹了員工自己盛給自己的福食,是夾了一個double份量的三文魚,所以到終於拿到整個飯餐的確是有點失望的,但見到師傅尚算有心思去砌那個蛋黃進牛油果中就安慰自己算了,但畢竟我吃的是都好幾十元一個的丼飯,其實也希望餐廳能提
來到大埔咁遠做嘢,
緊係要試吓啲大埔區嘅特式餐廳啦,
見到呢間餐廳個餐牌幾吸引,
就入咗去試試,
週末嚟講,
下午茶時間佢人流都算係比較少,
後來先發現呢原來佢個下午茶淨係得星期一至五先有㗎咋,
不過是但啦入咗去就試下囉。

呢間餐廳係分開咗點餐區同埋進食區嘅,
別係唔同嘅舖位。
其實就如同你去快餐店排隊買嘢食差唔多,
不過可能下午茶有落場時間,
員工的服務態度比較鬆散及慵懶🙈🙈🙈
麥當當姐姐起碼會有笑容先😔😔😔
點完菜後,
見到員工在夾三文魚進飯碗,
本以為是在製作我點的餐,
因為當時根本沒有其他人在排隊,
我是唯一光顧的客人,
等了數分鐘後,
吃飯的員工只是拿著飯碗徑自走了,
完全沒有理過我或者告訴我還要等多久,
呆等了幾分鐘後,
終於有本來一直在聊天的其他收銀櫃同事注意到我的存在,
並把師傳叫了出來給我盛飯😐😐😐
然後師傅就隨便的夾了數塊三文魚進碗內給我,
因為我一直以來吃的丼飯都是密舖平面看起來很豐盛的,
也在數分鐘前目睹了員工自己盛給自己的福食,
是夾了一個double份量的三文魚,
所以到終於拿到整個飯餐的確是有點失望的,
但見到師傅尚算有心思去砌那個蛋黃進牛油果中就安慰自己算了,
但畢竟我吃的是都好幾十元一個的丼飯,
其實也希望餐廳能提供回相應的服務😔😔😔

牛油果醬油漬三文魚丼套餐

牛油果醬油漬三文魚丼飯套餐

去了核的牛油果有整整半個,
因為夠熟,
果肉非常淋身,
而且店家還有雞蛋黃去扮回它的核,
感覺挺有趣的💜💜💜
牛油果醬油漬三文魚丼飯

醬油三文魚漬就一般般啦,
可能雪太耐所以唔算太新鮮。
跟餐的麵豉湯非常之咸,

麵鼓湯

但個蒸蛋就好滑👍👍

跟餐茶碗蒸

店內有優惠可以用五元加購飲品,
就選了烏龍茶,
但原來仲有麵豉湯同埋蒸蛋

如果再有機會,
我都會考慮去其他分店,
試一試嗰個好出名的鵝肝和牛丼,
其實原本嗰日都想試㗎,
不過因為趕時間就揀咗個凍嘅飯諗住佢即刻夾咋嘛,
點知都等咁耐,
所以真係有啲無奈😂😂😂
跟餐茶碗蒸
  • 茶碗蒸
2021-11-01 292 瀏覽
鵝肝和牛丼鵝肝煎到外層脆卜卜, 個飯甜甜地配埋酸菜,酸酸甜甜幾好味👍,但和牛好煙韌,諗住將個和牛一分為二,點知好難咬開,要成舊食口😂😂。茶碗蒸蛋好滑,味道偏淡,食到底有蟹柳
鵝肝和牛丼

茶碗蒸
蛋好滑,味道偏淡,食到底有蟹柳
2021-10-18
15 分鐘 (堂食)
  • 鵝肝和牛丼
2021-08-30 936 瀏覽
圖片有啲嘔心,但全部真實‼️經過見到有最愛嘅鰻魚飯就試吓啦,叫咗個鰻魚飯外賣,返到屋企發現勁多骨,仲要唔係平時鰻魚嗰啲好幼身好軟嘅骨,全部都好似魚骨咁粗,唔挑出黎真係會哽親嗰種,已經好細舊咁食,一舊分到好似指甲咁細,都可以有三至四條骨,完全食唔到,$95鰻魚飯有埋麵豉湯,茶碗蒸,本身覺得好抵,都唔期望會好好食,正常就得啦,但係從來未試過食咁多骨嘅鰻魚,好失望,但係太肚餓,食咗啲飯就算😒一定冇下次
圖片有啲嘔心,但全部真實‼️
外賣自取
2021-08-20 415 瀏覽
食唔到附近個間,唯有食呢間,近近地,過下口癮🤣下午兩點,人唔多,見到座位都幾濶落,唔唸囉,就試下呢間。點了角切魚生飯。送麵豉湯同蒸蛋。麵豉湯唔錯。唔會過鹹。角切魚生飯,啲魚生無乜味,有啲腥味。可能我通常都係食三文魚啦。其他魚係咩味就唔太清楚,不過三文魚都稍為好少少,整體來說勉強合格。蒸蛋比較稀,有蛋味,我第一次食呢款蛋,唔知呎啲叫好定唔好啦🤣呢個價錢黎講,都唔要求得多,正正常常呷囉,過下口癮都ok get.
食唔到附近個間,唯有食呢間,近近地,過下口癮🤣
下午兩點,人唔多,見到座位都幾濶落,唔唸囉,就試下呢間。
點了角切魚生飯。

送麵豉湯同蒸蛋。
麵豉湯唔錯。唔會過鹹。

2021-08-20
2021-08-16 411 瀏覽
由買飛到搵位都係自助形式,但係都會有員工周圍行,等人一走開,就會馬上清理,等下一個人坐。環境都算闊落,位周位之間都隔得幾遠,形成一個私人空間。買咗一個套餐,會有一個魚生飯,麵豉湯同一個蒸蛋,飲品可以加錢換。我揀咗一個吞拿魚蓉加一個溫泉蛋。吞拿魚蓉都唔算好碎,溫泉蛋剛剛好,成個飯都唔錯!之後,再有一個和牛配帆立貝熟食飯,牛唔會太硬,難咬,唔會太熟,淋淋地都可以。帆立貝就冇咩可挑剔,不過不失!呢個刺身係另加,一片$12,有帶子,三文魚,同甜蝦,都算新鮮,整體賣相同味道都唔錯!
環境都算闊落,位周位之間都隔得幾遠,形成一個私人空間。
2021-08-08 446 瀏覽
❤️特選鰻魚丼 鰻魚都算幾肥美,又幾大件,好大碗飯,跟餐配麵鼓湯有d咸,燉蛋都幾滑,性價比都算高🧡十勝豚肉丼 個醬汁都幾好味,好似日本食果d 鋪仔入面既豚丼,不過d豚肉有少少肥💛日式餃子 煎得幾香脆,加配價$10/3隻,好抵!!
💛日式餃子 煎得幾香脆,加配價$10/3隻,好抵!!
十勝豚肉丼
特選鰻魚丼
日式餃子
2021-08-07
2021-07-22 584 瀏覽
今日買左兩個飯,一個係和風牛肉,一個生薑豚肉,外賣嚟。返到屋企發現兩個都係牛,睇返張單明明都係寫一牛一豚,服務水準真係令人失望,已經冇咩人排隊買,都可以執錯。因為屋企吾近大中,如果吾係一定換返。講返味道,吾知點解咁多好評,因為真係好麻麻,吉野家都好過佢。首先啲肉好乾,吾好食,個湯又吾好味,又或者個湯吾啱我口味啦,但個飯大真係好麻麻…… 另外,雖然見有食評話外賣冇茶碗蒸,但而家外賣係有嘅,呢個就正常冇咩特別。吾知而家個質素係味比以前差好多,我係第一次食,但應該吾會再食。有個建議係外賣的話,汁同肉可以分開,因為飯索哂汁,住得吾近返到屋企比飯吸哂汁味,會淡左。總結兩個字,失望。
外賣自取
2021-06-29 727 瀏覽
平時見慣銅鑼灣店大排長龍,都無機會試。點知一次好攰,想是但求其食,俾我見到大埔超級城開咗呢間良心小店💛環境新淨,有 d 似 cafe 的文青裝修,重點原來佢咁平喎!😍見好多人話熟食丼好過魚生丼,就試試😎.🟥温泉蛋和風牛肉丼🐮 $58🟧太耐冇食吉野家,好想過口癮食牛肉飯,於是叫咗牛肉飯。多吉野家一粒流心蛋,但比吉野家較少牛汁亦冇咁甜,牛肉厚身少少,份量係滿意的,不過不失。.🟨鰻魚飯 $98🟩呢個係失望,不多介紹😂.✨✨!! 必食推介!! ✨✨🟦生薑豚肉丼🐷 $58🟪一樣價錢黎講,豚肉飯有驚喜😍 同樣地有大大粒温泉蛋,豚肉帶淡淡薑味,唔會太鞋或韌,加少少七味粉更加帶出醬汁香味。.以上套餐都配茶碗蒸&麵豉湯,茶碗蒸冇諗過咁足料,又菇又蛋柳又圈圈片,仲滑嘟嘟,係加分的😆牛丼豚肉丼都只係$58! $58! $58!❗真心好抵❗糧尾飯堂😂.
🟥温泉蛋和風牛肉丼🐮 $58🟧
🟨鰻魚飯 $98🟩
呢個係失望,不多介紹😂
✨✨!! 必食推介!! ✨✨
🟦生薑豚肉丼🐷 $58🟪

2021-06-12 431 瀏覽
之前食過銅鑼灣嗰間鵝肝牛肉飯,都幾抵食嘅,質素又唔差。今次嚟大埔超級城,就試吓刺身丼先。依個set包括麵豉湯、蒸蛋、刺身丼,刺身都幾新鮮,有帶子、甜蝦、三文魚子、吞拿魚、三文魚、鱆紅魚,啲飯略嫌唔夠味,可以落多少少醋。整體係不過不失嘅。蒸蛋都幾好味嘅。

2021-06-06 386 瀏覽
上星期日買咗和牛鰻魚飯,等咗20分鐘返到屋企先知得一塊鰻魚,非常失望。今個星期諗住比多次機會佢,點知仲差,以後都唔會食佢嘅熟食。今日嗌咗黃金炸雞丼,見圖非常吸引,作為蛋黃迷當然要試一試。叫完等咗20分鐘先有,我相信係因為即叫即做。但如果可以講明大約等幾耐會好啲,可以有個預算。同樣叫外賣,返到屋企打開盒雞已覺中伏。點解黃金炸雞啲黃金完全無黐住啲雞嘅?佢係炸完先放幾pat蛋黃喺上面。都算,但食落去真心救命。佢啲雞係完全無調味。點解可以咁嘅?究竟我食緊啲乜?真係無下次!