2021-05-30 179 瀏覽
今日買咗w4和牛鰻魚丼,見相好吸引,點知返到屋企打開個飯得一塊鰻魚,好崩潰!當然明白唔會好多塊,但得一塊未免太過份了!仲要有少少生蛋醬,似乎係喺另一個飯度撩出尼比我囉。好失望呀!因為佢接近100蚊,所以覺得好唔抵食!
好失望呀!因為佢接近100蚊,所以覺得好唔抵食!
外賣自取
2021-05-29 298 瀏覽
想說試一下最近推的鹹蛋系列點了黃金炸雞丼吃得好膩,也不是很好吃⋯⋯甜醬油下得太多,鹹蛋又不夠鹹所以整碗都是甜的⋯⋯雖然口感不錯,但味道真的有一點奇怪飯上給的高麗菜絲超級少,解不了膩如果可以跟炸雞一起裝盤另外放或是加點會酸酸的醬應該就不會那麼油膩了炸雞的雞肉好吃,但還是很乾吃到最後真的會有點吃不下去味噌湯沒什麼料,就是死死的味噌湯茶碗蒸還可以,但也沒什麼特色整體而言就是不行⋯⋯下次或許可以試試生的東西可能會比較好吧😢
想說試一下最近推的鹹蛋系列
點了黃金炸雞
吃得好膩,也不是很好吃⋯⋯
甜醬油下得太多,鹹蛋又不夠鹹
所以整碗都是甜的⋯⋯
雖然口感不錯,但味道真的有一點奇怪
飯上給的高麗菜絲超級少,解不了膩
如果可以跟炸雞一起裝盤另外放
或是加點會酸酸的醬
應該就不會那麼油膩了
炸雞的雞肉好吃,但還是很乾
吃到最後真的會有點吃不下去

味噌湯沒什麼料,就是死死的味噌湯
茶碗蒸還可以,但也沒什麼特色

整體而言就是
不行⋯⋯
下次或許可以試試生的東西
可能會比較好吧😢
唔知第二定第三次黎啦😆對大埔友黎真係好方便🤣上次食過熟食丼同superdon都係覺得魚生丼正啲 今次終於試埋👇🏻✨牛油果醬油漬三文魚丼 $58呢個份量仲要包埋茶碗蒸同麵鼓湯真係好抵😛茶碗蒸依舊熱辣辣同好滑 不過今次淡左少少三文魚粒肥肥的 好夠餸飯 仲要有埋牛油果同蛋漿 牛油果熟得啱啱好 撈埋好正好rich😋 我仲加左$10 要餃子 勁大食😂😂一共有三小件 點埋餃子汁好滿足😚如果口痕想食三文魚不防試下呢個!
唔知第二定第三次黎啦😆
對大埔友黎真係好方便🤣

✨牛油果醬油漬三文魚丼 $58
一共有三小件 點埋餃子汁好滿足😚
如果口痕想食三文魚不防試下呢個!
2021-05-09 328 瀏覽
開咗唔係好耐,想同屋企人去試吓。見到出面有張宣傳單張寫3-6pm時段$38起,但今日係母親節,優惠就唔適用了。隨便叫咗兩碗熟食,因為我同屋企人腸胃都不太好,所以唔食生冷野了。屋企人揀食牛飯$48,我就食十勝豚肉飯$58。覺得個質素好過吉野家,而同Sukiya 都差唔多,原以為個碗望落唔係好大,但係食落份量都好多!而且每份餐都會有蒸水蛋同埋麵豉湯,樣樣都熱辣辣,感覺非常好!特別係蒸水蛋,完全係出乎意料地好食,啱啱拎出嚟個碗身好熱,好有燉蛋嘅感覺,一個字:正!
2021-05-09
慶祝紀念
母親節
2021-05-06 192 瀏覽
第一次黎呢到食丼飯,但我就覺得麻麻地。火炙海鮮丼 $98呢個丼有三文魚、左口魚同吞拿魚各兩塊,全部都係火炙,但d魚生質素麻麻,有d食左都唔知食左乜嘅感覺。正常燒完應該會有d油脂香味,呢個就冇...不過呢個價錢都唔可以要求太多嘅,但見到個燒吞拿魚咁嘅樣真係有d唔開胃😅😅😅呢個set除左有丼飯,仲有燉蛋同埋麵豉湯,所以其實都算ok抵食嘅,不過如果d魚生份量可以多少少就好,因為大部分時間都係到齋食白飯。。
第一次黎呢到食丼飯,但我就覺得麻麻地。

火炙海鮮丼 $98

2021-05-03 196 瀏覽
對上一次食係銅鑼灣スーパー丼食過,原來已經開到黎大埔,新界人有福了,終於唔駛出港島區食啦。餐牌主打丼飯,有刺身和熟食丼飯,小食,另外亦有兒童餐,價錢經濟實惠,最平的丼飯只係$48,丼飯套餐已有茶碗蒸和麵豉湯。Super 海鮮丼($128)有7款刺身,有三文魚、帶子、吞拿魚蓉、赤身、油甘魚、甜蝦、飛魚子,飯與醋的比例剛剛好,飯的份量足夠,刺身新鮮,刺身每樣有一塊,油甘魚魚味鮮甜,肉質結實爽口,甜蝦鮮甜美味,飛魚子脆卜卜,一D都唔腥,以款刺身丼飯真係岩晒我,每款刺身都可以食到。茶碗蒸蛋味香濃,滑溜溜的~~

Super 海鮮丼($128)

茶碗蒸蛋味香濃,滑溜溜的~~

2021-04-28 160 瀏覽
週末去探朋友今次去到大埔,傾計完都夜晚就想搵下野食❤️佢話新開日本野有我最愛既拖羅,價錢又抵食!堂食一個餐跟湯、茶碗蒸欣賞佢呢個蛋,足料,真係有配料係裏面!我地坐低大概等10分鐘就有得食,好快手藍鯨吞拿魚三色丼有齊所有拖羅款式,最鐘意夠厚切既拖羅大拖羅的肥美可口,有種在口中融化既感覺中拖羅都唔敷衍,一樣禁新鮮可口,之前我朋友仲話夜晚會賣完,睇黎今日幾好彩!火炙藍鯨中拖羅配吞拿魚蓉丼偷埋我朋友一舊火炙完既拖羅,油香更加出,而且燒完更加出魚香,魚蓉跟壽司飯一流!店舖坐得舒服,環境明亮寬敞,空間設計舒服😌
週末去探朋友
今次去到大埔,傾計完都夜晚
就想搵下野食❤️佢話新開日本野
有我最愛既拖羅,價錢又抵食!
堂食一個餐跟湯、茶碗蒸
欣賞佢呢個蛋,足料,真係有配料係裏面!
我地坐低大概等10分鐘就有得食,好快手

藍鯨吞拿魚三色丼
有齊所有拖羅款式,最鐘意夠厚切既拖羅
大拖羅的肥美可口,有種在口中融化既感覺
火炙藍鯨中拖羅配吞拿魚蓉丼
店舖坐得舒服,環境明亮寬敞,空間設計舒服😌
2021-04-25 136 瀏覽
Superdon 係良心小店,主打日式丼飯如北海道海鮮丼、吞拿魚三色丼及北海道馬糞海膽丼等!顧客先到櫃台付款,等待你嘅order準備好,就可以選擇位置坐低用餐!每個餐已附送麵豉湯及茶碗蒸!Superdon 超級丼 $128名副其實!真係超級豐富!超級丼材料包括有吞拿魚蓉、三文魚、油甘魚、呑拿魚、甜蝦、帆立貝及三文魚籽!款款新鮮美味!正呀!藍鰭吞拿魚三色丼 $178材料包括有赤身、中拖羅、大拖羅各兩片!大拖羅魚油香豐富,超讚!中拖羅脂肪與魚肉比例恰到好處,yummy!

每個餐已附送麵豉湯及茶碗蒸!

Superdon 超級丼 $128

藍鰭吞拿魚三色丼 $178

2021-04-21 115 瀏覽
陪屋企人行完超級城,又唔想煮飯買左好多野都餓了見到樓下有間新開既壽司飯店睇下選擇又幾多,請佢地食先!配茶碗蒸同埋湯,熱辣辣暖暖胃蛋好味道,夠滑又有配料阿媽話想試下火炙藍鰭中拖羅配吞拿魚腩蓉丼,因為佢好鍾意拖羅油脂在口中融化的感覺,火炙完都會更加香濃,而且配上日本米,帶點醋的酸味,十分夾!藍鰭中拖羅配吞拿魚蓉、三文魚籽丼份量都唔少啊我覺得藍鰭中拖羅係必定要試下,因為呢個價位真係抵,出面唔止呢個價錢,加上份量多,仲配我最愛的三文魚籽丼環境夠乾淨,有舒服位坐,等10分鐘有得食,快手!
陪屋企人行完超級城,又唔想煮飯
買左好多野都餓了
見到樓下有間新開既壽司飯店
睇下選擇又幾多,請佢地食先!

配茶碗蒸同埋湯,熱辣辣暖暖胃
蛋好味道,夠滑又有配料
阿媽話想試下火炙藍鰭中拖羅配吞拿魚腩蓉丼,因為佢好鍾意拖羅

藍鰭中拖羅配吞拿魚蓉、三文魚籽丼份量都唔少啊

環境夠乾淨,有舒服位坐,等10分鐘有得食,快手!

2021-04-20 96 瀏覽
因為這天可以坐便車回家,所以便在這裡外帶晚餐回家!這天我點了兩個丼飯套餐。套餐包括一份主食、湯及小吃。湯及小食兩者味道正常,不過,我覺得堂食會更好,因為堂食有茶碗蒸!外賣的話,小食只能夠選中華沙律。雖然味道可以,但我覺得茶碗蒸更吸引!火炙海鮮丼非常吸引,有三文魚、吞拿魚及左口魚背。我特別喜歡火灸左口魚,因為我喜歡魚油的濃香。另外一份套餐是黃金鰻魚丼,即是鹹蛋醬鰻魚飯。我覺得外型略為遜色,但是鰻魚很足料,鹹蛋醬亦很野味!

2021-04-19 98 瀏覽
今日去完一田,我地係大埔超級城搵食,一田行到尾,發現了一間主打丼飯的餐廳。餐廳自助式,先點餐,再搵位,餐廳裝潢簡潔明亮,乾淨企理,座位舒適。丼飯套餐已包括麵豉湯和茶碗蒸蛋。角切魚生丼-刺身新鮮,刺身有三文魚刺身、吞拿魚刺身、八爪魚刺身、玉子和蟹籽,好足料,飯的份量夠多,再加上麵豉湯和茶碗蒸蛋,非常飽肚。溫泉蛋和風牛肉丼-牛肉鋪滿了飯面,牛肉軟腍,再加上流心的溫泉蛋,拌勻一齊食,好滋味茶碗蒸蛋茶碗蒸蛋,熱辣辣,好滑溜。

丼飯套餐已包括麵豉湯和茶碗蒸蛋。

茶碗蒸蛋
茶碗蒸蛋,熱辣辣,好滑溜。
最近大埔中心開多左好多正野,竟然有Superdon, 依間既分店我食過CWB同Jordon,印象都非常好!今次大埔店,有我好鍾意食既鰻魚天婦羅,不得了!仲要加埋雞強咸蛋係面,超惹味同好邪惡呀~!鰻魚炸得勁香脆,食到好濃郁既鰻魚味,配埋紫菜同茶碗蒸勁岩要黎撈飯,Miso soup就正常,唔差又唔會特別好咁樣。三色魚生飯,都好新鮮,拖羅味道比較突出,食落唔似雪左好耐或者雪得太過凍,壽司飯幾好,軟硬度恰好,食到少少壽司醋既酸味。唯一比較麻煩既就係好似快餐店咁,要先係外邊落單,然後搵位,再出返黎拎餐,店舖又分開左兩邊,中間條路係商埸入邊既行人道路,拎野既時候要特別小心,價錢都唔算係好平,味道就係正既!
!
2021-03-19
2021-04-14 72 瀏覽
三點到六點 SUPERDON有做大特價只要$38就有丼飯 茶碗蒸 湯同飲品.🐣 照燒雞排丼 $48🐄 溫泉蛋和風牛肉丼 $38.雞排完整一大塊 邊位有微焦嘅效果調味係甜啲 同時冇一位照燒汁咁鹹肉質都幾嫩同濕潤 但就貴過牛丼$10反而牛丼有驚喜 有好多塊薄身肥牛有啲熟洋葱同埋一撮金菇 好豐富😚將蛋汁撈勻 沾滿晒每一粒嘅日本米.茶碗蒸同麵豉湯就正常跟餐嘅水準咁平嘅價錢 可以食到咁多嘢真係幾正整體可以再戰 感覺上都係健康之選!
三點到六點 SUPERDON有做大特價

有啲熟洋葱同埋一撮金菇 好豐富😚
將蛋汁撈勻 沾滿晒每一粒嘅日本米
茶碗蒸同麵豉湯就正常跟餐嘅水準
咁平嘅價錢 可以食到咁多嘢真係幾正
整體可以再戰 感覺上都係健康之選!
2021-03-10
10 分鐘 (堂食)
2021-04-12 86 瀏覽
抗疫日子沒完沒了,連帶外出找美食的機會也少了很多!雖然最近放寬了晚市和堂食限制,但為求食得安心和實惠,寧然跟女友外賣回家吃,而且很多餐廳也有外賣自取優惠,感覺更加抵食呢!😃😃最近一次在大埔超級城行街,心血來潮很想吃魚生丼,找到了一間乾淨衛生的日本丼飯,就同女友外賣回家吃喔!😝😝我們點了鰻魚和牛丼($98)、藍鰭中拖羅.呑拿魚腩蓉三文魚籽丼($148),隨餐仲會有前菜中華沙律和麵鼓湯附送,價錢不貴,都算抵食呢!👍🏻👍🏻鰻魚有半條左右,鮮甜肥美,和牛份量不少,有五大塊,吃入口牛味濃郁,不韌有咬口,配上鮮甜的牛肉汁拌飯,更加美味呢!藍鰭拖羅其實都好食,不過始終外賣回家後色澤就差一點點,略嫌可惜,三文魚籽新鮮鮮甜,配上大大碗丼飯其實都很飽肚啊!其實餐廳的外賣丼飯都很出色,下次為求食到更高質素,要去堂食再三品嚐啊!😆😆

外賣自取
2021-04-06 77 瀏覽
呢日入左大埔搵朋友食飯,我地搵左一間食丼飯既餐廳食dinner 。呢度有好多唔同既魚生丼飯,好吸引,價錢有平有貴,豐儉由人。我地一人點左一個丼飯,其中一個係超級丼,入面有好多料,包括係海蝦、帶子、吞拿魚蓉、三文魚、三文魚籽等,好豐富!啲刺身好新鮮,配埋啲醋飯,好正。丼飯會跟埋麵豉湯同埋茶碗蒸。另外一個丼飯係火炙藍鰭中拖羅·吞拿魚腩蓉丼。拖羅好肥美,有好香既油脂,又夠厚身,正。呢到既丼飯價錢合理,下次可以再食過。
呢度有好多唔同既魚生丼飯,好吸引,價錢有平有貴,豐儉由人。

丼飯會跟埋麵豉湯同埋茶碗蒸。
呢到既丼飯價錢合理,下次可以再食過。