2024-07-24 68 瀏覽
📍位於天水圍西鐵站🚝附近,大約5分鐘步行路程,十分就腳。雖然本人喜歡飲茶🫖,但飲茶的點心較油膩,又加上好耐都冇食過茶餐廳早餐🥣。所以今日約咗朋友食早餐🍳。早餐份量十足💪,有面有包有肉有飲品,一次過滿足多項要求🆙。食到飽飽,最緊要係餐廳唔會趕人走🫶🏻俾你一邊享受早餐🥣,一邊同朋友傾偈💬依樣嘢好重要。餐廳職員好友善💛💛,主動幫手揸機影相📸。1. 沙嗲牛肉公仔麵🍜 (配搭餐包、腸仔、煎蛋 ) $38✔️肉質鬆軟,容易咬😁✔️鹼水味唔太強🙌✔️沙嗲味啱啱好,不是太🧂濃郁,如果花生味香啲就更加好✔️湯底♨️唔會太油膩,微甜有層次感✔️公仔麵口感幼身爽滑,吸沙嗲汁一流😋2.雪菜肉絲公仔麵🍜(配搭火腿、奄列、餐包)$38✔️雪菜唔會死鹹,口感爽脆😁✔️肉絲唔係好多,但都好味又健康🥦
📍位於天水圍西鐵站🚝附近,大約5分鐘步行路程,十分就腳。
餐廳職員好友善💛💛,主動幫手揸機影相📸。
1. 沙嗲牛肉公仔麵🍜 (配搭餐包、腸仔、煎蛋 ) $38
✔️肉質鬆軟,容易咬😁
✔️鹼水味唔太強🙌
✔️沙嗲味啱啱好,不是太🧂濃郁,如果花生味香啲就更加好
✔️湯底♨️唔會太油膩,微甜有層次感
✔️公仔麵口感幼身爽滑,吸沙嗲汁一流😋
2.雪菜肉絲公仔麵🍜(配搭火腿、奄列、餐包)$38
✔️雪菜唔會死鹹,口感爽脆😁
✔️肉絲唔係好多,但都好味又健康🥦
2024-07-23
10 分鐘 (堂食)
$38 (早餐)
慶祝紀念
紀念日
  • 沙嗲牛公仔麵
2024-04-10 280 瀏覽
今日19:22落單,屋企人walk in買外賣!我在屋企見到8點都未搞掂,於是WhatsApp問點解,原來先發覺伙計包錯左俾左人!然後話再整過,即係要再等啦!果斷唔要!同埋決定無下次!以後唔會幫襯!唔怪得個個北上消費啦!收工返屋企想食個外賣,在門口等半個鐘咩滋味
2024-04-10
35 分鐘 (外賣自取)
2023-07-23 552 瀏覽
放工太夜,想食完才回家,走入呢間茶餐廳,小菜食過,都不错.今晚,一個人吃紫菜什會湯飯,很少地方可以吃到豬什.豬什既味道正常;湯,味道可以.天氣熱,吃湯飯也是一個好選擇.店員招呼親切,客人多是附近街坊.環境和衛生,比一般茶餐廳好些.
放工太夜,想食完才回家,走入呢間茶餐廳,小菜食過,都不错.

店員招呼親切,客人多是附近街坊.

環境和衛生,比一般茶餐廳好些.
2023-07-22
2023-05-17 471 瀏覽
肉絲炒麵是一款香港人非常喜愛的中式快餐,通常可以在茶餐廳或小食店找到。這道菜以煮熟的綫麵和炒熟的肉絲炒製而成,再加入蔬菜和調味料調味,味道鮮美,營養均衡。我最近去了一家茶餐廳品嚐了他們的肉絲炒麵,整體感覺不錯。煮熟的麵條口感剛好,有彈牙的口感,不會太軟或太硬。炒好的肉絲香口十足,帶有微微的咸香味,令人食慾大開。蔬菜也很新鮮,增加了味道的豐富性,吃起來很健康。不過,我覺得肉絲的質感可以再嫩滑一些,有些肉絲吃起來有些咬勁,希望可以改善。此外,麵條和肉絲的份量適中,但如果多一點會更好。總而言之,這家茶餐廳的肉絲炒麵是一款非常好吃的中式快餐,肉絲質感可以再改善一下,份量可以再多一些。如果你喜歡中式快餐,不妨來試試這道菜式!

肉絲炒麵
2023-05-17
肉絲炒麵
2022-10-16 670 瀏覽
地方細細、估唔到又幾好味老遠入新界探爸爸媽媽、他們想吃小菜又不想去酒樓食、就試試這間。因為媽咪坐輪椅,估唔到拍低車有電梯上去好方便。雖然地方細,我們六個人都坐得舒服。叫咗幾個小菜都好出色、估唔到可以食返二時式嘅肉絲炒麵(炸麪底)、一定會再來。見餐廳都好多人買外賣、我們大約晚上七時到、都要安排一陣才有位。另外紅豆冰也不錯、見好多人叫川味小菜不過我哋唔食辣,所以冇叫到。喜歡吃辣可試一試因為我見好多人都有叫、應該不錯吧!
地方細細、估唔到又幾好味

2022-10-16
15 分鐘 (堂食)
2022-03-25 721 瀏覽
叫個30幾蚊嘅麵食吓,見到牛肉餅,就點嚟試吓啦。當見到個麵時,完全顛覆我對肉餅嘅認知。2[塊]同牛丸一樣size嘅肉餅,真係令人難以相信。到底係代表乜嘢意思呢真係唔會再有下一次。
叫個30幾蚊嘅麵食吓,見到
到底
係代表乜嘢意思呢
真係唔會再有下一次。
2020-05-02 1614 瀏覽
經朋友介紹去食佢嘅川菜,首先食咗水煮牛肉,酸菜魚,泡椒肥腸,超超好食!又抵食!老闆又好好好好好好好好人!!😎😎😎😎😎😎😎😎😎😎😎😎😎😎😎😎😎😎😎😎😎😎😎最岩我收左工,又唔洗落元朗就食到川菜~不過如果鍾意食辣嘅人就要叫「勁辣」啦。因為大辣都唔會好辣既~😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋如果住洪水橋,天水圍既朋友仔得閒去試下啦!!!!一定唔會失望架!!!
辣子雞
辣子雞
2020-04-11 939 瀏覽
係附近行完山屋企又冇飯食行行下嚟咗呢個頗新嘅屋苑有開嘅餐廳唔多因為疫情關係都想去間比較衛生嘅餐廳喺門口望咗好耐見到入面所有staff都有戴口罩即使係廚師離開餐廳都有戴好口罩,足證唔係門面功夫所以就放心少少入去試一入都去staff都好好安排我地去角落頭話盡量唔好坐咁逼呢個意識令我更放心!menu都好多選擇最後叫咗好耐冇食嘅麻婆豆腐飯同芙蓉蛋飯再加杯熱奶茶麻婆豆腐飯!好驚喜!辣度適中,汁嘅份量又剛好撈飯一流!不過份量有D多對女孩子來說好難食哂(雖然好好味)芙蓉蛋飯一上枱嚇一嚇冇諗過有咁大份呢到應該有至少3隻蛋?入面好足料,有火腿、蝦仁、蔥大家都好match美中不足係個飯有D dry如果可以有D汁/醬就perfect了奶茶茶底正又唔會太甜好耐冇飲過咁夾自己口味嘅奶茶了!總結:絕對可再encore不過會等疫情過咗先再出街食了距離到訪已經超過一個月價錢唔太記得一個飯應該$50-$60倒可接受期待疫情快過:)
係附近行完山屋企又冇飯食行行下嚟咗呢個頗新嘅屋苑
有開嘅餐廳唔多
因為疫情關係
都想去間比較衛生嘅餐廳
喺門口望咗好耐
見到入面所有staff都有戴口罩
即使係廚師離開餐廳都有戴好口罩,足證唔係門面功夫
所以就放心少少入去試

一入都去staff都好好
安排我地去角落頭
話盡量唔好坐咁逼
呢個意識令我更放心!

menu都好多選擇
最後叫咗好耐冇食嘅麻婆豆腐飯同芙蓉蛋飯
再加杯熱奶茶
麻婆豆腐飯!
好驚喜!
辣度適中,汁嘅份量又剛好
撈飯一流!
不過份量有D多
對女孩子來說好難食哂
(雖然好好味)
芙蓉蛋飯
一上枱嚇一嚇
冇諗過有咁大份
呢到應該有至少3隻蛋?
入面好足料,有火腿、蝦仁、蔥
大家都好match
美中不足係個飯有D dry
如果可以有D汁/醬就perfect了
奶茶
茶底正又唔會太甜
好耐冇飲過咁夾自己口味嘅奶茶了!

總結:
絕對可再encore
不過會等疫情過咗先再出街食了

距離到訪已經超過一個月
價錢唔太記得
一個飯應該$50-$60倒
可接受

期待疫情快過:)
2020-03-07
2019-09-07 931 瀏覽
早排去左朋友屋企 之後就去左留下食小菜晚餐首先叫左鮮魚湯飯 幾好食😍老闆話用左鮮魚所以特別滑同鮮甜😝另一個叫左既係茄子牛扒 有得叫小鹽份量好足 同朋友share食幾好
早排去左朋友屋企 之後就去左留下食小菜晚餐
首先叫左鮮魚湯飯 幾好食😍老闆話用左鮮魚所以特別滑同鮮甜😝
另一個叫左既係茄子牛扒 有得叫小鹽
份量好足 同朋友share食幾好
2019-07-30 615 瀏覽
混亂,服務差,環境一般,落單又落錯桌 ;食物來了洋蔥豬排,堅決話係沙拉骨,叫它造過,只加了沙拉醬,再炒過就算。沙拉骨,哪會有洋蔥的呀!? 當人無吃過沙拉骨呀!!!! 😡😡😡😡😡🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬
混亂,服務差,環境一般,落單又落錯桌 ;

2019-07-30
30 分鐘 (堂食)
  • 洋蔥豬排充當沙拉骨
2019-02-23 1263 瀏覽
欣屏苑陸續入伙後商場都開始有店鋪,不過食店暫時只有呢間茶餐廳,呢度附近除咗華嫂都無咩食店,想舒舒服服咁坐底食個早餐最近都要過返天盛天耀,對於喺呢度坐接駁車返工嘅我係好消息,唔洗成日食美x、東x堂個啲麵包啦😂餐廳唔算大但座位闊落早餐選擇係一般茶餐廳既有的,價錢都係一般正常價腸仔蛋味道正常,方包牛油超多炸菜肉絲公仔麵,炸菜肉絲份量多,公仔麵軟梗適中奶茶☕️香濃茶味,呢個比例係我個人喜歡嘅,茶多奶少😆

餐廳唔算大但座位闊落

早餐選擇係一般茶餐廳既有的,價錢都係一般正常價

腸仔蛋味道正常,方包牛油超多
炸菜肉絲公仔麵,炸菜肉絲份量多,公仔麵軟梗適中
奶茶☕️香濃茶味,呢個比例係我個人喜歡嘅,茶多奶少😆