2017-09-24 448 瀏覽
我同朋友不嬲都鍾意食小籠包,因為朋友收工時間太夜,成日都會搵唔到上海鋪, 佢就話喺葵涌廣場有家小籠包會係夜啲。我哋就過咗去,去都仲未收工我哋當然就嗌小籠包啦,大約一陣小籠包到咗,皮比較後厚,但好彩入面仲有少少肉汁味道都ok。而我最愛當然就會係食煎餃啦,又驚喜……個皮底係有啲脆,但係就比較凍。之後我哋都係個個都話好好食嘅擔擔麵,其實佢味道辣同唔辣唔都差不多,醬汁係真係幾香口同埋好足料, 反而我就覺得面淋身咗啲 ,豬扒係凍嘅,我就覺得唔好食。但係價錢就唔貴,所以其實如果想平平哋食,呢間的確係一個唔錯嘅選擇。

宵夜
2017-08-10 440 瀏覽
放咗工之後肚仔餓,最啱就嚟到屬於香港人嘅商場葵涌廣場。但係又黎到糧尾啦,點樣用$100就可以解決到兩個人嘅晚餐呢!?商場入面有嘅間食面嘅鋪頭,但最後我哋都揀咗呢一間上海鋪頭!因為見到佢招牌上面,寫住「$24擔擔麵」,呢個就吸引左我地入去啦!一嚟到當年將佢嘅招牌擔擔麵食啦,個擔擔面有肉鬆喺上邊,聞落就已經有大量嘅花生醬麻醬味。放入口後仲有濃濃嘅醬汁味。仲有呢一個豆沙鍋餅,真正既外脆內軟,個豆沙餡仲要沙出黎既,必點!
2017-08-09
2017-07-23 408 瀏覽
葵芳廣場出名多野食,淨係面都有十間八間,但擔擔面一定要食呢間!$24一碗面,配餐有埋小籠包同豆漿都係$45同男友每人叫左一個餐,佢叫左少辣嘅擔擔面,好香口,譚仔食開3小辣嘅我覺得辣度ok,跟餐嘅小籠包有4粒,肉質好juicy,好味而我就叫左唔辣擔擔面,將面上面嘅肉鬆同湯撈勻左,好好味,每啖湯同面都連住肉鬆碎,最後連湯都飲埋正啊!跟餐叫嘅鍋貼就麻麻地,塊皮嫌厚,亦煎得唔夠香,好濟...都係小籠包好味豆漿就不過不失,一人飲一杯成餐就滿足~星期日晚唔洗排隊,職員態度亦唔錯
$24一碗面,配餐有埋小籠包同豆漿都係$45

都係小籠包好味
豆漿就不過不失,一人飲一杯成餐就滿足~
星期日晚唔洗排隊,職員態度亦唔錯
  • 小籠包
2017-07-07 340 瀏覽
放工太肚餓已經趕唔切返屋企,要搵野墊下肚祭下五臟廟先!葵涌廣場地下有間擔擔麵,聞到味道幾香又多人食緊,一於黎試下!食物種類幾多選擇,都係北方食物同上海食物為主,見到24蚊一碗擔擔麵,一於試試!十分鐘唔洗已經有麵食睇落色水唔錯,但聞落花生醬味唔係好夠。當我撈起既時候已經有點失望。。。。湯太稀,可能花生醬放得太少,所以味道上同香味上都有所不足。麵質係幾好既,入口夠滑,但擔擔麵我覺得湯底十分重要,味道唔夠濃真係好大影響24蚊黎講算不過不失吧
放工太肚餓已經趕唔切返屋企,要搵野墊下肚祭下五臟廟先!

十分鐘唔洗已經有麵食
24蚊黎講算不過不失吧
2017-05-05 393 瀏覽
位於地下嘅一品香係扶手電梯旁,而價值24蚊嘅四川担担面最為搶眼,有蔥,肉鬆,酸菜同花生醬,有肉鬆令我覺得比較特別,因為之前食嘅都唔多見有肉鬆,但係依間加嘅肉鬆打破左担担面嘅格局,比較好奇嘅係佢地個湯除左用花生醬之外仲用左啲咩呢,我見到嘅係啲好稀嘅花生醬浮左上面,其中一樣令我覺得可惜嘅係不過我覺得個面冇冷河,搞到食嘅時候口感變得好漿咁,其中一樣值得推嘅係加3蚊有會有凍豆漿,整體黎講,上菜速度幾快,用左3分鐘左右,相當唔錯啦
2017-05-05 327 瀏覽
店舖環境唔差,都夠位坐,而紅油抄手,依種係近乎失傳嘅美食,而各間店舖既味道亦都各有千秋,而今次食既系25蚊有8隻,唔算平價,而我覺得上菜時間約5分鐘都算不過不失,味道上由於我今次叫左小辣,所以味道上傾向較麻較濃郁,都好重味,雖然同期待既抄手有所出入,但都可以接受,算係好味既,而且啲油令到啲抄手嘅感覺更好,更容易入口,加上可以加3蚊有杯豆漿,豆漿方面就都算係順滑既,甜度適中,整體上都算係好味既,抵唔抵食就見人見奇,而我覺得還可以。
2017-03-02 432 瀏覽
今晚到葵涌廣場行街,果個場3樓特別多嘢食,但要企起到食。我地就去左地下果層,食擔擔麵,果度煎餃子最出名,我就試左個擔擔麵加煎餃子,生煎包和豆漿。個麵叫左小小辣,湯低都好濃,餃子就特別好食,低煎到脆卜卜,上面就軟身,餡料十足。夠大隻。
2017-03-01
2017-02-28 284 瀏覽
呢間麵檔已經食左15年以上。係在葵涌廣場入面地下果層,我每次都食佢嘅擔擔麵,餃子,煎生包呢三款係我必食。先講擔擔麵,麵質煙靭,配料足夠。餃子,外皮低脆上軟,內裏多肉,有口感,夠大隻。生煎包,都好好味。
2017-02-28
2016-10-15 696 瀏覽
又係麗都灣游完水過黎呢邊醫肚。口淡淡見佢呢度又有得食擔擔麵就坐底左試下佢,見佢個餐係一個麵跟個小食所以就叫左最平嘅擔擔麵+生煎包。個生煎包係接近熱嘅料算足,但偏油左啲跟住係個麵,算大碗嘅雖然見佢面上浮左一層油,但食落唔太覺重口味。個肉碎醬幾入味,唔錯。呢個係豆沙煎餅,豆沙餡唔太平均,右上同左下嗰兩塊只沾到少少-朋友偏偏夾中呢兩塊😂整體黎講三十零蚊食嘅野差唔多係咁,不過不失。反而下面呢個係朋友嘅煎豆腐,咁多樣入面最好食-推薦
個生煎包係接近熱嘅
料算足,但偏油左啲

2016-10-15
5 分鐘 (堂食)
2016-10-12 506 瀏覽
今日逛葵涌廣場,發現最近新式吸引年輕人的食店由四樓攻到三樓,再進駐二樓,食客已攻佔了上層,我和媽媽唯有退守人比較少的一樓搵食。來到店前,不用排滿隊便可入座,我點了擔擔麵,麵條口感煙韌,湯底微甜微鹹微辣,配上豬肉碎和蔥花,味道富層次。另點了煎鍋貼,皮脆豬肉多汁而香口,配上香濃的豆瓣醬更惹味,而媽媽則讚不沾豆瓣醬也覺香口。總結,雖不是非吃不可的佳餚,但難得可以坐下,又不用等位的食店在葵涌廣場不多,加上價廉物質美,希望這台不要被新式食店淘汰吞併便好!

來到店前,不用排滿隊便可入座,我點了擔擔麵,
炸醬麵

另點了煎鍋貼,
煎鍋貼

2016-10-09
炸醬麵
煎鍋貼
上次食已经有4年前!哪次還是跟舊歡一起來,4年後再來已是。。。講返D嘢食!始終如一!情人會變心,但呢度D嘢冇變!一樣咁好食!小籠包係親手包,由於唔係湯包,始終冇乜肉汁,但係包入面D肉一樣咁滑!擔擔麵 麵底煮得剛剛好有咬口!湯底花生醬加小小辣,就係冇多冇少好平均!煱貼雖然不是即煎即食,但仲有餘溫價錢唔記得,不過真係真係唔貴!放心試試!
始終如一!情人會變心,但呢度D嘢冇變!一樣咁好食!
煱貼雖然不是即煎即食,但仲有餘溫

價錢唔記得,不過真係真係唔貴!放心試試!

2016-09-21
5 分鐘 (堂食)
  • 鍋貼
2016-08-28 422 瀏覽
行開葵芳,行完街有啲餓,就打算搵食。。行去最低層,軟糖附近,見到有間舖仔,就入嚟一試。。。見到有姨姨親手整生煎包,睇到就已經好開心,因為好少睇到無阻隔的現場示範。剛好係下午茶時間,星期日呢度都有下午茶餐,叫了雞翼麵和上海雲吞,仲有鍋貼和生煎飽及豆漿跟餐,真係算平啦。。。鍋貼和生煎包味道不錯,雖然無爆汁同埋生煎包個包厚咗少少之外。上海雲吞,一碗有4大粒,下午餐就真係夠份量。雞翼麵以為係鹵水的,點知原來係炸翼都唔錯。攪攪機豆漿甜度剛好,正。。
2016-08-28
今日下午出席完品牌活動,我一個人衝入了間麵店品嚐上海風味的酸辣湯麵。3點,幸好食到特惠下午茶餐。不用三十元就可以食到一個酸辣麵、一杯凍豆漿、和兩隻餃子,價錢實惠。上海酸辣麵酸辣麵偏酸和咸味較重。太酸的酸辣麵令我有點兒失望。如果減酸和減咸,味道應該更容易入口。幸好,它的木耳絲、菇類算多,只是味道重了些。今次的麵條都算少,目測只有少過半個米線的份量。下次再光顧會轉食其他雪菜肉絲上海麵類的。 餃子頗脆頗香口。下次會再想食。豆漿不算太稀,略有豆味,尚算OK。
今日下午出席完品牌活動,

我一個人衝入了間麵店

品嚐上海風味的酸辣湯麵。
3點,幸好食到特惠下午茶餐。

不用三十元就可以食到一個酸辣麵、

一杯凍豆漿、和兩隻餃子,價錢實惠。
上海酸辣麵

酸辣麵偏酸和咸味較重。

太酸的酸辣麵令我有點兒失望。

如果減酸和減咸,味道應該更容易入口。
幸好,它的木耳絲、菇類算多,

只是味道重了些。今次的麵條都算少,

目測只有少過半個米線的份量。

下次再光顧會轉食

其他雪菜肉絲上海麵類的。
餃子頗脆頗香口。下次會再想食。

豆漿不算太稀,略有豆味,尚算OK。

2016-07-01
2016-06-26 470 瀏覽
最喜歡下午茶時間,可以休息下,今日想轉轉口味,食上海麵。黎到葵涌廣場地下兜了一圈,見呢間店舖不是太多人,於是入去揾位坐。睇下餐牌,下午茶有以下兩個選擇, 價錢合理。(1) 麵+豆漿 $26(2) 麵+小食+豆漿 $29-$30睇睇下餐牌,無意發現筷子筒內有兩種筷子供食客使用。最後我揀左(B) 五香雞翼麵+鍋貼+豆漿鍋貼有2隻,鍋貼咬落去只有微微熱,不過皮薄唔算厚,但邊位有啲硬, 肉夠紮實入味,後來加左小小醋,更加好味和開胃。麵條係上海幼條麵,夠爽身彈牙,椰菜幾多,加了少許豆辦醬調味,令麵條味道豐富。雞翼2隻,唔似五香味道,似酥炸做法,因不是剛做起,故有啲腍,同埋應該用小碟分開上,不應同時放在麵上,而令其浸於湯內變林,不過好彩算入味。豆漿夠凍,甜度適中,但冇咩豆香味
睇下餐牌,下午茶有以下兩個選擇, 價錢合理。

(1) 麵+豆漿 $26

(2) 麵+小食+豆漿 $29-$30

睇睇下餐牌,無意發現筷子筒內有兩種筷子供食客使用。
最後我揀左(B) 五香雞翼麵+鍋貼+豆漿
鍋貼
五香雞翼麵

豆漿
豆漿夠凍,甜度適中,但冇咩豆香味
這裡的四川擔擔麵,選了小辣,整個麵都沒有嚐到什麼辣味,反而食到香濃的花生醬同肉鬆的味道,湯底的濃度十足,可以話如醬汁一般令啖啖細麵都可以沾滿香濃的濃湯,十分惹味。生煎包同鍋貼就一般般,上枱時已經只是微熱,包已有點硬身。18蚊不會要求太高。五香雞翼,剛炸好上枱,熱辣辣,十分香口。
五香雞翼,剛炸好上枱,熱辣辣,十分香口。