2024-11-14 1728 瀏覽
這晚過了港島東吃飯,找了這家有米芝蓮推介的上海菜。裝修蠻復古,店員在我們點餐時有介紹他們餐廳名叫‘’一家‘’,所以飲品及餐點,有蠻多以家人為主題。我們點餐標準就是,選米芝蓮推介的,也想自己想吃的。✴️🐷外婆墨魚烤紅燒肉,流心蛋 $148榮獲米芝蓮推介,這道菜完全令我明白上海菜的濃油赤醬。第一次食紅燒肉,想不到味道這麽特別,流心蛋挺滑溜的。 ✴️🐷糖醋小排骨 $82酸甜酸甜的,我挺喜歡,小排骨煮得很入味,而且一入口都脫骨了,但還是保留了肉的質感。✴️🐷小籠包(4件) $58Size 適中,皮薄肉嫩,湯汁也多,鮮甜,最喜歡加上大紅浙醋,味道更豐富。✴️🧆高力芒果奶黃(4件) $65外皮綿密,但不算鬆化,裏面流心芒果蓉加奶黃,外皮再撒上附加的糖粉,香甜可口。✴️🍵滋潤養生茶 $40就竹蔗茅根水,熱熱的,還有紅蘿蔔,不算甜,是我喜歡的味道。✴️🍹嬌滴滴姪女 $40以芒果為主題的飲品,上面打上一層類似奶蓋的奶泡,口感綿綿,味道濃郁,搞勻別有一番風味。中間我們點了一個白飯,因為所以菜色配着能多吃幾啖飯。總結,來這家上海菜館吃飯,算是一種不錯的體驗,下次如果再來,也可以試試其他米芝蓮推介菜色。
這晚過了港島東吃飯,找了這家有米芝蓮推介的上海菜。

我們點餐標準就是,選米芝蓮推介的,也想自己想吃的。

✴️🐷外婆墨魚烤紅燒肉,流心蛋 $148

✴️🐷糖醋小排骨 $82

✴️🐷小籠包(4件) $58

✴️🧆高力芒果奶黃(4件) $65

✴️🍵滋潤養生茶 $40

就竹蔗茅根水,熱熱的,還有紅蘿蔔,不算甜,是我喜歡的味道。

✴️🍹嬌滴滴姪女 $40

中間我們點了一個白飯,因為所以菜色配着能多吃幾啖飯。

2024-12-26 0 瀏覽
店名: 一家地址: 筲箕灣筲箕灣道393號形薈地下G04號舖筲箕灣站A2出口,行4分鐘環境: 4.5/5價錢: 4.5/5味道: 5/5筲箕灣形薈有一間米芝蓮中菜館,一直都想試,今次同朋友經過,決定試下😝佢地長期人氣旺盛,大家記得book位🙈蟹皇玉帶拌鍋巴❤️❤️❤️❤️❤️$148鍋巴十分鬆脆,咬落口感十足,面頭加上滿滿嘅蟹皇玉帶,鮮味之餘,外加上一份層次感🤩一家蔥油白切雞❤️❤️❤️❤️❤️$138呢個係米芝連之選,上枱有滿滿嘅葱花,件作為愛葱人士大喜❤️白切雞超嫩滑,皮薄肉嫩,肉質細膩,完全唔會太過油膩,就連葱花都十分新鮮🥰小籠包(4件)❤️❤️❤️❤️❤️$58每粒小籠包個皮都幾薄&通透,睇到少少內裏嘅肉餡&湯汁🤩加啲醋同埋薑絲,啖啖入口都感覺被鮮肉高湯包裹住,綜合嚟講好感,美美細膩😍麻辣香炸鳳尾魚❤️❤️❤️❤️❤️$78不論啱啱放喺枱面還是係放耐咗,仍然都可以保留鳳尾魚嘅酥脆油香口感🤤味道帶點微辣,側邊有兩個半粒青檸,加入青檸汁之後多咗一種fresh嘅感覺,一啲都唔單調!不愧係米芝蓮菜色!😋炸芝麻團(5隻)❤️❤️❤️❤️❤️$48新鮮熱辣辣炸起,每粒芝麻都鋪滿咗黑白芝麻粒,一擺上枱就好香嘅芝麻香味👍🏻咬落去嘅時候外脆內軟糯
店名: 一家

一家蔥油白切雞❤️❤️❤️❤️❤️

小籠包(4件)❤️❤️❤️❤️❤️

麻辣香炸鳳尾魚❤️❤️❤️❤️❤️

炸芝麻團(5隻)❤️❤️❤️❤️❤️
新鮮熱辣辣炸起,每粒芝麻都鋪滿咗黑白芝麻粒,一擺上枱就好香嘅芝麻香味👍🏻咬落去嘅時候外脆內軟糯,包住香濃嘅黑芝麻糊內餡,一次過品嚐到唔同嘅層次口感,非常足料!😝

滋潤養生茶❤️❤️❤️❤️❤️
店家用左杞子、龍眼、蘋果等材料去煲,喺寒冬之下一淡落去暖笠笠,飲落去又有紅棗杞子嘅自然甘甜,潤喉暖胃。聽聞呢杯係期間限定,定期都會因應時節口味等有唔同嘅嘢飲。🤩

扭擰妹頭❤️❤️❤️❤️❤️
有柑桔伯爵茶、雜莓、檸蜜爆珠,飲落十分清新,唔會過甜,加入檸蜜爆珠就更有口感😆

茶芥
$8/位
2024-12-22 0 瀏覽
食物整體都唔錯,特別鍾意麻辣香炸鳳尾魚,鍾意食魚乾小食嘅人應該都會鍾意。食落好似薯片咁脆,但一啲都唔油膩 。入口仲甜甜地,after taste慢慢滲出淡淡嘅辣味,食落有層次,做開胃小菜一流!蔥油白切雞係用香港走地雞做嘅,肉質好滑 。比超級多蔥包圍,但同時唔會比蔥搶晒啲味,食落係會有淡淡酒香,送飯超正。鍾意食肥豬肉嘅一定要試外婆紅燒肉,肉同埋肥膏嘅比例啱啱好,好啱送飯 。伴菜嘅墨魚幾有咬口,要記得食埋 。棗泥拉糕係全人手做嘅,真係食得出係用紅棗泥整出嚟,面頭有薄薄一層椰汁,整體感覺好夾,而且唔太甜,啱晒飯後做甜品。飲品方面,叫咗兩杯嘢飲,分別係滋潤養生茶,同埋扭擰妹頭 。前者係seasonal,今季材料有蘋果龍眼杞子等等,夠晒清甜同埋滋潤 。扭擰梅頭用左雜莓、柑桔等水果味道酸酸甜甜,清爽開胃,仲加咗爆珠,好有口感加分位:餐廳環境舒適企理,店員服務態度好好,見到我件白色外套掛咗喺凳背,主動幫我套上凳套,以免整污糟件衫,非常貼心。

最近係筲箕灣食到間有水準嘅上海菜,原來呢間係連續2年榮獲米之蓮推介,裝修帶點懷舊風格,以木調為主色,卡位望落去好似一間屋咁,有家嘅感覺小籠包(4個) $58輕輕力拎唔會穿,皮薄又唔係好易穿,餡料豐富,肉汁多,點埋浙醋更好味口水雞 $88麻香辣俱全,頗辣的,雞件軟滑多肉,夠曬入味,份量都幾多,送白飯係唔錯嘅選擇外婆墨魚烤紅燒肉,流心蛋 $148呢味係經典上海菜,唔係間間都食到紅燒肉肥瘦相間,食落唔膩,肉質軟腍,個汁甜甜地墨魚厚身,幾彈牙,流心蛋個蛋黃好香菜類蟹粉扒豆苗 $188豆苗上鋪咗好多芙蓉蛋,蛋香味濃,又煮得好滑溜,豆苗幼嫩帶汁,咬落爽口《飲品》養生茶 ,天氣凍,飲熱嘢就最適合每星期會轉款式今次有龍眼,蘋果,杞子,黃芪,紅棗,麥冬,甜甜地,滋補養顏冇諗過上海餐廳會有呢啲茶飲,好潮啊!霸王大哥屬於清新系列,有柑桔薑伯爵茶,好多薑絲,青檸,酸酸地幾開胃,好fresh

小籠包(4個) $58

口水雞 $88

外婆墨魚烤紅燒肉,流心蛋 $148
呢味係經典上海菜,唔係間間都食到
紅燒肉肥瘦相間,食落唔膩,肉質軟腍,個汁甜甜地
墨魚厚身,幾彈牙,流心蛋個蛋黃好香

菜類
蟹粉扒豆苗 $188

《飲品》
養生茶 ,天氣凍,飲熱嘢就最適合
每星期會轉款式
今次有龍眼,蘋果,杞子,黃芪,紅棗,麥冬,
甜甜地,滋補養顏

冇諗過上海餐廳會有呢啲茶飲,好潮啊!
霸王大哥
2024-12-09
  • 小籠包
  • 養生茶
  • 外婆紅燒肉
2024-12-19 316 瀏覽
睇完戲之後想找些食。但一個人不知道可以食什麼。呢排股市樓市暢旺。搵間貴小小有氣氛餐廳。獎勵下自己個胃。搵一間米芝蓮餐廳**高力奶黃**這道甜品的外觀精緻,金黃色的外皮透著誘人的光澤,輕輕一咬,外皮酥脆,內裡的奶黃餡料則如絲般滑順,這種甜與香的完美結合,熱騰騰的咬下去。更是美味可口。**蔥油白切雞**則是一道經典的中式佳餚。雞肉的選材非常講究,肉質鮮嫩,入口彈牙。雞味特濃。經過精心的處理,保持了肉的原汁原味。蔥油之多滿滿覆蓋全隻雞。香氣撲鼻而來,淋在雞肉上,讓整道菜品更添風味。每一片雞肉都切得恰到好處,搭配著清新的蔥香,讓人感受到一種簡單卻又極致的美味。**高湯小籠包**,這道菜品的魅力在於其精緻的工藝。小籠包的皮薄而韌,包裹著鮮美的肉餡和濃郁的湯汁。輕輕一咬,湯汁瞬間在口中爆發,肉餡的鮮美與湯汁的香濃交織在一起,讓人陶醉。搭配著醋和薑絲,讓整體味道更加立體,令人回味無窮。這道小籠包不僅是味覺的享受,更是一種視覺的盛宴。**樟茶鴨**鴨肉經過熏製,散發出獨特的香氣,肉質鮮嫩,口感滑順。每一口都能感受到樟茶的清香與鴨肉的鮮美相互交融,讓人感受到一種深厚的文化底蘊。這道菜品的色澤誘人。一家
睇完戲之後想找些食。但一個人不知道可以食什麼。

一家 (筲箕灣)
筲箕灣筲箕灣道393號形薈地下G04號舖
2024-12-16
5 分鐘 (堂食)
  • 一家蔥油白切雞
2024-12-18 260 瀏覽
筲箕灣竟然收埋左一間米之連必比登推介既中菜?😍作為港島人絕對唔會錯過🌸雜果糖醋魚(半條)|$198魚身裹上炸衣,魚皮炸到非常香脆,充滿魚油香。加埋糖醋酸酸甜甜既味道非常開胃。最加分系魚肉已經幫你去埋骨,食落啖啖肉。🌸七里莊酒糟醉雞|$88雞肉香滑,酒味濃厚🌸蟹粉鍋貼(5隻)|$138蟹黃餡既鍋貼,底部香脆,非常滋味~🌸上湯豆苗|$128一上枱充滿豆苗香氣,上湯既特別之處在於能夠保留豆苗鮮嫩口感同豐富既營養成分,簡單得黎又會令人回味無窮。🍹霸氣大哥|$36🍹瀟灑契爺|$40

🌸雜果糖醋魚(半條)|$198

🌸七里莊酒糟醉雞|$88
雞肉香滑,酒味濃厚

🌸蟹粉鍋貼(5隻)|$138
蟹黃餡既鍋貼,底部香脆,非常滋味~

🌸上湯豆苗|$128

🍹霸氣大哥|$36
🍹瀟灑契爺|$40
2024-12-18 0 瀏覽
😌嚟到筲箕灣食上海菜🇨🇳🐷首先梗係要嗌上海嘅經典名物 - 極品蜜汁金華火腿!!🧡一籠熱辣辣、出晒煙嘅包,配一碟金華火腿,有埋脆片同埋青瓜🥒自己夾埋一齊嚟食,仲可以加少少蜜糖,甜鹹酥軟超豐富口感😌🐣一家蔥油白切雞超級多蔥同埋多汁,但又唔會好油膩,啲雞肉🍗肥瘦食而且有新鮮雞味,大概有半隻雞🤎臭豆腐 有四大舊 ,唔會好似街邊嘅濕淋淋,而係酥炸到外表薄脆焦黃再自己點醬汁,外脆內軟,食到發酵嘅味道平時都唔識食臭豆腐既我地,第一次食覺得好驚喜!😍😍另外當然要嗌一籠小籠包 熱辣辣又多汁🥟!💛高力芒果奶黃 呢個幾有創意脹卜卜嘅入邊係充滿蛋黃香味嘅奶油同埋芒果 又香又甜🔥最特別嘅係喺上海餐廳竟然除咗飲茶之外都有各式各樣嘅特色嘢飲☕️而且仲要係暖笠笠,又養生又健康😌☕️帥氣姑丈呢個名真係搞笑,原來有柑桔薑焙茶,薑,蜜糖🍯少少綠色嘅飲品,飲落口係薑味☕️另一杯叫咗養生茶,今日咁凍去飲真係覺得喉嚨都好舒服有麥冬,圓肉,杞子,蘋果,甜甜地夠晒滋潤
😌嚟到筲箕灣食上海菜🇨🇳
🐷首先梗係要嗌上海嘅經典名物 - 極品蜜汁金華火腿!!🧡
一籠熱辣辣、出晒煙嘅包,配一碟金華火腿,有埋脆片同埋青瓜🥒
自己夾埋一齊嚟食,仲可以加少少蜜糖,甜鹹酥軟超豐富口感😌

🐣一家蔥油白切雞
超級多蔥同埋多汁,但又唔會好油膩,啲雞肉🍗肥瘦食
而且有新鮮雞味,大概有半隻雞

再自己點醬汁,外脆內軟,食到發酵嘅味道
平時都唔識食臭豆腐既我地,第一次食覺得好驚喜!😍😍

另外當然要嗌一籠小籠包 熱辣辣又多汁🥟!

💛高力芒果奶黃 呢個幾有創意
脹卜卜嘅入邊係充滿蛋黃香味嘅奶油同埋芒果 又香又甜

而且仲要係暖笠笠,又養生又健康😌
☕️帥氣姑丈
呢個名真係搞笑,原來有柑桔薑焙茶,薑,蜜糖🍯
少少綠色嘅飲品,飲落口係薑味

☕️另一杯叫咗養生茶,今日咁凍去飲真係覺得喉嚨都好舒服
有麥冬,圓肉,杞子,蘋果,甜甜地夠晒滋潤

2024-12-15 331 瀏覽
餐廳:一家,米芝蓮必比登推介 (2023-2024)地點:筲箕灣形薈菜式:新派上海菜餐牌:前菜,湯,點心,主菜,素菜,餃子,蟹粉,麵,飯,甜品等等。飲品有果茶,芝士雲,清新系列,果龍味,酒類,汽水等等。另外都有套餐,期間限定等。雞絲粉皮 $72 另加一雞絲粉皮有滑溜煙韌粉皮加上大量麻醬,撈埋脆口青瓜絲同雞絲,開胃之選,呢度粉皮口感真係一流,外面少見。蟹皇玉帶拌鍋巴 $148 另加一蟹皇玉帶拌鍋巴一客四件,擺得精緻。脆口鍋巴上面有一大粒帶子,好嫩口。帶子上面淋上蟹肉同醬汁,加上菜苗。多重口感而味道唔錯,唔會太鹹。菜肉雲吞 $65 另加一菜肉雲吞一客六粒大大粒,整得皮薄餡多,又滑溜。入面有肉有菜,個湯好清,仲有蝦米仔同葱花少量。黃魚石鍋淮山麵 $118 另加一一大條香煎黃魚放係石鍋上面,煎得非常香脆,連骨都可以食,魚肉嫩滑,味道剛好。石鍋入面淮山麵超級熱,幼身滑溜,簡單加上蒜片同蔥條去魚腥,好健康,冬天暖身之選。高力芒果奶黃 $65 另加一高力芒果奶黃一客四粒,放係靚靚木籃入面,熱辣辣上枱。高力整得好有蛋香,入面奶黃餡係流心,唔會太甜。糖霜另上,唔甜。呢度居然有多款特飲,係以一家人命名,而
餐廳:一家,米芝蓮必比登推介 (2023-2024)
地點:筲箕灣形薈

黃魚石鍋淮山麵
黃魚石鍋淮山麵 $118 另加一
高力芒果奶黃 $65 另加一
高力芒果奶黃

呢度居然有多款特飲,係以一家人命名,而且價錢唔貴。
滋潤養生茶,潮爆公公
滋潤養生茶 $40 另加一
滋潤養生茶 暖粒粒上枱,入面足料,有雪梨,杞子,紅棗,參等,味道微甜,果然養生。
潮爆公公
潮爆公公 $40 另加一
巨峰芝士雲,巨峰茉莉茶
呢杯潮爆公公賣相好正!巨峰芝士雲多到瀉,但係又唔會瀉到落枱。巨峰芝士雲又滑溜又重巨峰味,配啖啖茉莉茶味道好夾,而飲到下底仲有好多新鮮提子肉。
總括而言,呢度食物飲品都好有特色,質素都唔錯。餐廳裝修好有中國特色,卡位特別靚同有私隱度。價錢唔算貴。
2024-12-12
雞絲粉皮
蟹皇玉帶拌鍋巴
黃魚石鍋淮山麵
滋潤養生茶,潮爆公公
潮爆公公
2024-12-14 223 瀏覽
一家蔥油白切雞 $138如其名一樣好適合一家人去食,超級多蔥,唔會好油膩,雞肉厚實,而且有雞味,份量大約有半隻雞,送飯一流🍚糖醋小排骨 $82外型吸引,配上少少花瓣做點綴,甜甜地,夠晒開胃,而且排骨夠冧,用咗近豬軟骨嘅位置👍🏻小籠包四件 $58夠熱,皮薄餡靚,仲有超多肉汁,食嘅時候小心燙親🤪醬油煙鴨胸炒飯 $118似日式鰻魚炒飯嘅醬汁,用上珍珠米,炒到粒粒分明,加上鴨胸肉,食落口感豐富🤩缸鴨狗玫瑰桂花湯丸缸鴨狗原來係寧波湯圓的鼻祖,睇返英文先知,原來意思係黑芝麻湯圓😆,配上好似酒釀小丸子嘅糖水加埋桂花,甜甜地,為晚餐落下完美序幕🙂‍↕️滋潤養生茶$40店員話每日都唔同款式,今日嗰個係雪梨無花果茶,好似媽咪自己屋企一樣,唔會死甜,夠晒滋潤☺️ 高貴契媽唔係死甜嘅芒果,加上淡淡嘅椰子香味,夏天飲一流整體餐廳用料質素唔錯,適合一家大細男女老幼去,而且店員同顧客關係良好,喺香港好耐冇見嘅難得餐廳現象🥹*需要茶芥$8一位,但啲茶都好好飲😌📍一家(真係只此一家,希望將來會有分店🥲)筲箕灣筲箕灣道393號形薈地下G04號舖
一家蔥油白切雞 $138

糖醋小排骨 $82

小籠包四件 $58
夠熱,皮薄餡靚,仲有超多肉汁,食嘅時候小心燙親🤪

醬油煙鴨胸炒飯 $118

缸鴨狗玫瑰桂花湯丸

滋潤養生茶$40

高貴契媽
唔係死甜嘅芒果,加上淡淡嘅椰子香味,夏天飲一流

*需要茶芥$8一位,但啲茶都好好飲😌

📍一家(真係只此一家,希望將來會有分店🥲)
筲箕灣筲箕灣道393號形薈地下G04號舖
2024-12-13 205 瀏覽
一家地址:筲箕灣筲箕灣道393號形薈地下G04號舖放工發掘到好嘢食🥰蟹皇扒自家豆腐🦀 $168呢道蟹皇扒自家豆腐真係驚艷😜!豆腐軟滑入口即化😍,配上濃郁嘅蟹肉醬汁,鮮甜味美。呢份美食絕對值得一試!😋👌正麻辣香炸鳳尾魚🐟$78呢個麻辣香炸鳳尾魚真係超正!外脆內嫩😙,辣度啱啱好,香氣撲鼻,唔怪之得係米芝蓮推介啦。正韮菜鍋貼🥟$58呢個韮菜鍋貼真係啖啖都係驚喜🥰!鍋貼脆口多汁,啲汁多到瀉晒出嚟,韮菜味濃🤣,一口咬落去好過癮!🤪正一家葱油白切雞🐔$138呢個葱油白切走地雞真係超正!肉質嫩滑😛,汁多味美,配上香脆嘅葱油醉雞汁,啖啖都係鮮甜滋味。絕對值得一試!🍗🌿😋正高力芒果奶黃🥧$65呢個高力芒果奶黃真係驚喜!奶黃滑溜溜,芒果香氣撲鼻,甜度啱啱好,每口都係滿滿果香。🥭🍮👌瀟灑契節(芒果芝士雲;抹茶;紅豆)🍹$40芒果味唔會太甜芝士清新😙,清新唔膩,抹茶味嘅部分亦都唔錯,抹茶滑口香氣馥郁,唔會苦🤣。紅豆就煮得岩岩好,唔會太腍,啖啖都係飽滿嘅紅豆。$40嘅價錢都算合理,值得一試!😋👍養生茶 (蘋果🍎;紅棗🫐;杞子🟡;龍眼🍈;黃芪🌿)呢杯養生茶真係好滋補!飲落唔會太甜,有淡淡蘋果果味同香氣,仲有杞子同
一家

韮菜鍋貼🥟$58

一家葱油白切雞🐔$138

高力芒果奶黃🥧$65

瀟灑契節(芒果芝士雲;抹茶;紅豆)🍹$40

養生茶 (蘋果🍎;紅棗🫐;杞子🟡;龍眼🍈;黃芪🌿)
呢杯養生茶真係好滋補!飲落唔會太甜,有淡淡蘋果果味同香氣,仲有杞子同龍眼嘅香甜😚。啱哂搵啲健康飲品嘅朋友試下呀!💪🍵冬天飲一流啊

-—————
2024-12-11 235 瀏覽
今日去咗筲箕灣東大街食米芝蓮餐廳 一入到餐廳已經比餐廳好有特色嘅裝修吸引 呼應返餐廳菜式嘅主題 餐廳嘅裝修主要都係以舊上海嘅裝修為主 蔥油白切雞非常之有特色 第一次食白切雞嘅蔥油係咁濃郁 雞肉都非常之嫩口 食得出師傅對火候嘅掌控非常有一手小籠包唔需要多講 皮薄餡靚 食落口超級多肉汁糖醋咕嚕肉外皮酥脆 內裏多汁 再配上酸甜嘅糖醋 令人食指大動臭豆腐店員特別推介餐廳招牌嘅臭豆腐 臭豆腐上菜嘅時候 外皮炸到非常酥脆 再配上豆瓣醬同埋甜酸醬 口感十分豐富點解仲喺飲品落咗少少心思 我哋見到餐牌上面飲品個名好有趣分別係善良姨婆同野蠻奶奶 見咁得意 緊係要叫嚟試一試啦 原來係善良姨婆係果茶 野蠻奶奶係紅豆沙冰 有創意得來味道亦相當唔錯高力芒果奶皇包最後甜品係炸奶皇包 配上糖霜一齊食 首先食到糖霜嘅清甜再食到炸麵包嘅鬆脆 最後再食到芒果餡 一次過滿足你三個願望

蔥油白切雞

小籠包
唔需要多講 皮薄餡靚 食落口超級多肉汁

糖醋咕嚕肉
外皮酥脆 內裏多汁 再配上酸甜嘅糖醋 令人食指大動

臭豆腐

高力芒果奶皇包

2024-12-11 201 瀏覽
平時好少去筲箕灣 難得去嗰頭行山 見到有間米芝蓮上海菜即刻試吓🥟小籠包有四隻 皮薄但唔會好易爆 多汁肉鮮 唔錯唔錯🐔蔥油白切雞好多人推介嘅菜式💁🏻‍♀️份量都有半隻雞 面頭係一堆綠色嘅蔥 雞肉好嫩滑 但係唔算好有蔥嘅味道 🍜大排麵見到個炸豬排就被吸引左去叫 豬扒新鮮炸起 非常香脆 亦都好大塊 不過個湯麵湯底淡 面質不特別 同一個item樂天皇朝好食好多!!!!(湯底清得來好有味 豬扒部位揀得好好 軟腍鬆化)ummm 試一次就夠了 名過其實

🥟小籠包有四隻 皮薄但唔會好易爆 多汁肉鮮 唔錯唔錯

🐔蔥油白切雞

🍜大排麵

ummm 試一次就夠了 名過其實
一家今日要介紹喺筲箕灣形薈商場入面有一間米芝蓮推介嘅上海菜餐廳叫「一家」,叫得做「一家」菜式點都啱一家人嚟食,一入到去餐廳算幾大,通道唔窄,牆上勁多打卡位,店員對我嘅招呼感覺好似一家人咁,坐低無幾耐就遞上一壺四寶茶,最後我叫佢哋介紹幾樣熱門菜式畀我食!1.藤椒豆干絲炒苦瓜$88(8.5/10)呢碟豆干絲炒苦瓜個苦瓜都唔算太苦,藤椒唔辣,如果辣少少會更好味!2.酸菜魚 配白飯、前菜同例湯$78(9.5/10)呢個套餐簡直性價比高,首先前菜係青瓜,之後就到一大碟酸菜魚,酸菜魚唔算太酸又唔會好辣,味道啱啱好,其他配料仲有酸菜芽菜寬粉等,仲跟一碗白飯同例湯,好鬼豐富!3.一家蔥油白切雞$138(9/10)呢碟蔥油白切雞聽店員講佢哋係用上海直運嘅蔥,雞係用走地雞,所以雞肉肉質比較結實,如果嫩滑多少少會更好!4.小籠包$58(9.5/10)呢籠小籠包入面勁多湯,皮薄肉鮮,一共有4個小籠包!5.炸芝麻團$48(10/10)呢碟炸芝麻團一咬落去熱辣辣,一定係即叫即炸,外面鋪滿咗黑白芝麻粒,一咬落去勁多黑芝麻餡料流出嚟,唔算好甜,勁好味,一共有5粒炸芝麻團!6.懵盛盛大嫂(白桃、蔓越莓、汽水)$34(7
一家

1.藤椒豆干絲炒苦瓜$88(8.5/10)

2.酸菜魚 配白飯、前菜同例湯$78(9.5/10)

3.一家蔥油白切雞$138(9/10)

4.小籠包$58(9.5/10)
呢籠小籠包入面勁多湯,皮薄肉鮮,一共有4個小籠包!

5.炸芝麻團$48(10/10)

6.懵盛盛大嫂(白桃、蔓越莓、汽水)$34(7/10)
呢杯「懵盛盛大嫂」飲品唔係幾啱我,除咗甜度有少少甜之外,汽水個汽蓋過哂本身嘅白桃同蔓越莓味道!

7.滋潤養生茶(紅棗、杞子、金銀花、決明子、牛蒡等)$40(9/10)
呢杯滋潤養生茶入面用咗好多材料,有紅棗、杞子、金銀花、決明子、牛蒡等,配料多過平時阿媽煲嘅湯,店員仲話呢個養生茶每星期會轉一次,所以今日我飲到呢款,你哋未必飲到呀!

2人總共價錢$550,茶芥每位$8,其他有加一服務費!

個人口味總評分:8.79/10

@yijia.hk

地址:筲箕灣筲箕灣道393號形薈地下G04號舖

#一家 #上海菜餐廳 #上海菜 #米芝蓮推介 #筲箕灣好去處 #筲箕灣 #筲箕灣美食 #形薈 #香港美食 #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong

筲箕灣嘅「一家」係米芝蓮必比登推介餐廳,跟住米芝蓮呢個招牌去試,真係冇失望!食物夠創意又有驚喜,環境舒適之餘仲幾有氣氛。 口水雞 ($88)前菜我哋點左經典嘅口水雞,雞肉嫩滑得嚟又好入味,辣油帶出陣陣花椒香,辣中帶麻,食完即刻開胃。蒜蓉爆鱔絲($188)「蒜蓉爆鱔絲」就真係今晚嘅焦點,上檯嗰陣,侍應會即場落燒酒,再點火,點火嘅瞬間好有儀式感,爆炒嘅時候仲聞到陣陣蒜香同酒香。鱔絲好嫩滑,配埋蒜蓉同酒香,真係一流! 炸銀絲卷($32)炸銀絲卷外層炸得金黃脆口,內裡鬆軟,點埋煉奶,係甜而不膩嘅完美搭配。大排麻醬伴麵($90)另外,大排麻醬伴麵亦係必試,麻醬香濃得嚟唔會太膩,落幾多麻醬都係自己話事,麵條煙韌彈牙,拌勻之後每一口都好滿足。 炸豬扒大大塊,外層薄薄一片粉漿,炸到金黃,但內裏依然保持濕潤,非常出色。炸芝麻團-5個 (48)甜品方面,炸芝麻團外層脆卜卜,鋪滿黑白芝麻,內餡係流心黑芝麻,入口即溶,芝麻香氣四溢,完美收尾。 飲品名都好有趣,以家人稱呼改名。非常外父($40)「非常外父」有芒果芝士雲,芒果芝士泡沫味好香甜,飲落好順口,配上伯爵茶,甜度岩岩好。失魂堂弟($34)「失魂堂弟

口水雞 ($88)

蒜蓉爆鱔絲($188)

炸銀絲卷($32)

大排麻醬伴麵($90)

炸芝麻團-5個 (48)

飲品名都好有趣,以家人稱呼改名。

非常外父($40)

失魂堂弟($34)
「失魂堂弟」係番石榴、橙同汽水嘅組合,係清新解膩之選,食咗咁多重口味嘅嘢,飲一啖即刻平衡返味蕾嘅味覺。

總括嚟講,「一家」無論味道、創意定係體驗都好出色,絕對值得一試!
2024-11-27
同朋友嚟筲箕灣食晏,上網搵到形薈地下呢間米芝蓮必比登推介嘅食肆「一家」。室內設計採復古風,色彩鮮豔,加上以霓虹燈作裝飾,氣氛活潑,充滿新鮮感。餐廳主打正宗中華料理,菜單同時提供滬菜和川菜,午市有客飯及特選麵餐供應,另外亦有多款名字有趣嘅特色飲品可供選擇。點左糖醋雞球午市客飯 ($70)  套餐包前菜、例湯及白飯,相當抵食。雞件好大舊,外層炸粉厚薄有致,雞肉嫩滑,入口甜甜酸酸,送飯一流。蟹粉小籠包 ($138)  小籠包皮薄餡豐,充滿蟹粉香味和鮮嫩肉汁,配上頂頭一小撮呈金黃色嘅蟹粉,鮮上加鮮,回味無窮。麻辣香炸鳳尾魚 ($78)  鳳尾魚酥脆無比,入口不腥又不油膩,而且最重要係無炸過籠,酥脆中還嘗到魚味,可以連骨吃掉。外婆墨魚烤紅燒肉,流心蛋 ($148)  紅燒肉肥瘦相間,肉嫩軟腍,香而不膩,膠原滿滿;墨魚夠厚身,加埋流心蛋,邪惡滋味,令人念念不忘。飲品點左杯善良姨婆 ($36),以芳香馥郁嘅伯爵茶茶底,配新鮮熱情果和百里香製作,入口甜甜酸酸,清新怡人。至於朋友嘅滋潤養生茶 ($40)  味道亦唔錯,用上牛蒡、杞子、決明子和紅棗等炮製,入口溫和順喉。一場嚟到,當然要食埋甜品先走,點左客
一場嚟到,當然要食埋甜品先走,點左客高力芒果奶黃 ($65),既新穎又充滿創意,上檯時熱辣辣,內餡有芒果肉和奶黃,入口帶濃郁蛋香,絕對值得一試。