2024-06-25 143 瀏覽
香蔥吞魚卷(98hkd) 吞拿魚蓉大大啖,入面有芝士🧀混合一齊好creamy,同飯融合得好和諧~牛肉蘆筍卷(48hkd) 肥牛抹上照燒汁,少少芝麻,蘆筍爽脆,整體好清爽~牛肉串(48hkd) 有牛味,肉質軟腍,水準中上煙肉燒蠔卷(48hkd) 煙肉🥓的咸味和蠔的鮮味出奇地幾match,蠔🦪燒得剛好,無燒到乾水,不會腥,加上外面少見,值得一試!雞皮餃子 (58hkd) 炸到外表焦脆,入面的雞肉有汁嫩滑,雞皮的油脂好香,又煙煙韌韌🤩鰻魚柳川配日本米 (88hkd) 採用了日式滑蛋的煮法,肉質軟腍,醬汁入味,洋蔥🧅吸滿鰹魚湯,煮到軟身,配飯一流#foodiblum日式
香蔥吞魚卷(98hkd)

牛肉蘆筍卷(48hkd)
肥牛抹上照燒汁,少少芝麻,蘆筍爽脆,整體好清爽~

牛肉串(48hkd)
有牛味,肉質軟腍,水準中上

煙肉燒蠔卷(48hkd)

雞皮餃子 (58hkd)

鰻魚柳川配日本米 (88hkd)

#foodiblum日式
2024-06-25
2024-06-21 148 瀏覽
今日收工去咗厚福街搵食,見到呢度有間居酒屋咁就上去試吓,環境都幾舒服闊落,非常有日式嘅風味☺️佢哋仲要有個播歌投影器可以跟住唱,播嘅都係80 90年代嘅歌,勁啱我哋🤣隻隻都想跟住一齊唱😂有時仲會可以同啲朋友一齊笑以前MV拍出嚟既奇怪野😆好有feel~-雞皮餃子 $58雞皮餃子我都係第一次食但係真係驚艷到我😳雞皮有彈性一咬開就爆汁🤭個餡仲好香甜第二嚿我就加咗檸檬雖然係唔同食法但我覺得加咗檸檬啲雞皮就會腍咗啲冇原本咁正🫣-香印豚腩卷 $38平時食開都係荔枝今次見到佢有香印就試吓先感覺都很香甜多咗啲脆嘅口感亦都中和咗豚腩嘅油膩感一樣係好好食☺️-露筍豚肉串 $32蘆筍都係有啲脆脆嘅口感配搭豚肉好清爽我自己好鍾意食蘆筍因為佢嘅營養價值高同豚肉一齊食好夾-汁燒雞橫膈膜 $34呢個好好食!推薦推薦都係我第一次試嘅嘢佢嘅橫膈膜好有彈性口感然後佢再用啲日本燒汁一齊燒超入味粒粒都好濃郁忍唔住一口接一口🤭-鰻魚柳川(配日本米飯) $88鰻魚高蛋白質又有燒汁配埋蛋一齊撈飯食都係冇得輸嘅組合日本米飯粒粒分明簡直就係白飯神偷🤣-菠菜油揚沙律 $58酸酸哋嘅沙律汁配上烤過嘅豆卜豆卜就咁食就香口沾埋沙律汁就開胃☺️

雞皮餃子我都係第一次食

菠菜油揚沙律 $58
酸酸哋嘅沙律汁配上烤過嘅豆卜
豆卜就咁食就香口
沾埋沙律汁就開胃☺️

今晚去咗尖沙咀食居酒屋串燒調味啱啱好,又唔會燒得太焦好juicy推薦 汁燒雞橫膈膜($34)、豚肉年糕串($32)豚肉包住煙韌年糕,幾特別嘅組合🥰雞皮餃子 $58餃子皮變咗雞皮🙈外皮金黃酥脆,內餡軟嫩juicy🤤超惹味🤘🏻炸芝士年糕($48) 好好味🤩外脆內軟糯!入邊仲有芝士醬🤤上壽司 $268 有10件壽司🍣每款2件壽司飯係赤醋飯🥰好好味👍🏻最鍾意帶子!超鮮甜😻炙燒左口魚邊油香十足🫶🏻好滿足
今晚去咗尖沙咀食居酒屋

串燒調味啱啱好,又唔會燒得太焦好juicy
推薦 汁燒雞橫膈膜($34)、豚肉年糕串($32)

豚肉包住煙韌年糕,幾特別嘅組合🥰

炸芝士年糕($48) 好好味🤩外脆內軟糯!入邊仲有芝士醬🤤

壽司 $268 有10件壽司🍣每款2件
2024-06-14 79 瀏覽
Salmon and cheese rolls 🍣 三文魚芝士卷 $88呢一款三文魚芝士卷嘅性價比好高🐟🧀,面頭有一大片厚厚地嘅三文魚,卷物裏面夾住濃郁嘅芝士🫕、幼細嘅青瓜絲🥒,點埋Wasabi一齊食,辣辣地幾刺激Bacon and prawn rolls 煙肉蝦卷 🥓 $32充滿特色嘅煙肉蝦卷望落去已經好吸引,呢一個配搭夠特別,煙肉嘅鹹味同蝦🍤一齊食好Match,價錢又唔貴,值得推介Giant tiger prawn 🦐 原隻虎蝦 $58Okra 秋葵 $20一份兩條嘅秋葵即叫即燒,夠哂熱辣辣🔥,而一客一隻嘅原隻虎蝦肉質清爽,夠晒大隻,加埋檸檬汁好開胃🍋,而且帶有天然鮮甜味!Octopus balls 🐙章魚小丸子 🧆 $58一本有六粒嘅章魚小丸子係一款適合同朋友share嘅小食,面頭有一大堆木魚絲,而章魚小丸子嘅外皮烤到香脆🦑,裏面有原粒章魚同埋creamy 薯蓉,配埋醬汁食唔會單調Spinach salad 菠菜油揚沙律🥗 $58夠晒健康嘅菠菜油揚沙律連素食者都啱,沙律主要以菠菜、清爽嘅生菜🥬、蟹籽、自家製醬汁同埋炸豆卜粒為主,夠晒Fresh同埋

Giant tiger prawn 🦐 原隻虎蝦 $58
Okra 秋葵 $20

Octopus balls 🐙章魚小丸子 🧆 $58

Spinach salad 菠菜油揚沙律🥗 $58
2024-06-12 62 瀏覽
厚福街就出名有一堆嘢食,今日唔耽誤咗上咗去樓上嘅一間居酒屋🤓由於先五點幾,所以仲未有其他客人,不過抱住懷舊日文歌嘅感覺好搞笑🤣除咗本來嘅餐牌之外,亦都有黑板上面寫上嘅日本直送隱藏嘢食🤔開胃菜,叫咗蕃茄沙律~蕃茄酸甜爽口,再配上黑松露醬,好清新🤩甲羅燒蟹道樂🦀分別由蟹膏蟹肉蟹籽同埋蛋混合,蟹味好濃郁味道鮮甜,可以查喺法包或者壽司醋飯上面,有兩種口味!鵝肝多士鵝肝煎到金黃色,食落去油脂味重,好滑身😍幾特別嘅一個串燒,係橫膈膜,煙煙韌韌,燒汁味好香,朋友話試過之前呢度嘅豬肉串燒都係特別出色🐷另外見到其他客人都叫魚生,大大盤幾吸引咁,下次嚟到都會試吓😙

除咗本來嘅餐牌之外,亦都有黑板上面寫上嘅日本直送隱藏嘢食🤔

甲羅燒蟹道樂🦀

鵝肝多士
鵝肝煎到金黃色,食落去油脂味重,好滑身😍

🏮🏮🏮🏮🏮🏮🏮🏮🏮🏮成日想試下唔同嘅居酒屋,今次就試下呢間位於TST厚福街,地點夠就腳易約到人一齊去🖐🏻環境係typical暗黑居酒屋style,仲有個開放式廚房令到成件事有feel左✨汁燒雞橫膈膜 ($34)第一次食雞嘅橫膈膜,口感幾特別,配埋個燒汁唔錯吃🖐🏻✨豚肉年糕串 ($32)燒年糕不嬲無得輸🤌🏼,呢個必食推介‼️✨冰鮭刺身 ($128)份量都唔少,個擺盤幾靚我唔食生野比唔到comments😂 ,但同行朋友話個口感好冰鎮都ok✨廚房炒牛腸 ($128)牛腸平時都比較少見😮,幾惹味嘅一碟菜,充滿蔥油香,忍唔住食曬啲蔥
🏮🏮🏮🏮🏮🏮🏮🏮🏮🏮

✨汁燒雞橫膈膜 ($34)
第一次食雞嘅橫膈膜,口感幾特別,配埋個燒汁唔錯吃🖐🏻

✨豚肉年糕串 ($32)
燒年糕不嬲無得輸🤌🏼,呢個必食推介‼️

✨冰鮭刺身 ($128)
份量都唔少,個擺盤幾靚

✨廚房炒牛腸 ($128)
2024-06-05 41 瀏覽
今日同朋友慶祝生日,搵咗間位於尖沙咀嘅居酒屋,見到佢都好多食評,上面環境都不錯,而且位置都闊落。我哋兩個人一共叫咗小小串燒,一份刺身,同埋壽司,份量唔算好多,但係都夠飽。雞心燒雞肝蘆筍豚肉串牛肉蘆筍卷我哋一共叫咗四款嘅串燒,整體上味道都唔錯,因為係啱啱燒好,所以都熱辣辣,而且配上燒汁都幾惹味,同埋因為有內臟,所以廚師都將啲內臟煮得好熟,唔使擔心會過生。原條真鯛佢呢個真標刺身係原條切出嚟,所以都感覺頗為新鮮,配上佢嘅鮮汁,別有一番風味。而且佢嘅擺盤都相當精美,適合成班朋友嚟打卡。忌廉芝士鰻魚卷佢嘅鰻魚卷味道都唔錯,而且廚師整得好精美,加埋鰻魚汁嘅陪襯,令到成個卷襪好有層次。鹽燒羊架羊架方面都係啱啱燒好,整體上味道都不錯,而且仲配埋山椒汁同檸檬汁,令到成個味道又可以唔同咗。٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و

雞心

忌廉芝士鰻魚卷

鹽燒羊架

٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و

2024-06-03 52 瀏覽
🍊 餐廳名稱:一方堂居酒屋 (尖沙咀)🐝 味道:7.5/10環境:7.5/10整體分數:7.5/10💰人均:$250+———————————————————尖沙咀呢間日式居酒居,整個風格都好道地。而且大家有興趣係可以包場或唱K都得,岩晒一大班朋友一齊食喝玩樂。前菜分別有牛舌同芝士,比較特別嘅係竟然有日本傳統嘅佐酒小菜,我都係第一次食。先用鯛魚,鮪魚等內臟經鹽漬手法醃製後再配上軟綿忌廉芝士,咸鮮味非常濃郁再加上忌廉芝士嘅清新。仲有啲特色串物,就好似豚腩肉包住香印提子,鹹鹹甜甜嘅感覺令人一試難忘。重頭戲仲有原條新鮮伊佐木刺身,配埋店家附上嘅酸鹹汁,完全無腥味,而且睇得出師傅刀法一流。柚子牛舌 💰38酒盜芝土 💰38燒雞肝 💰38香印豚腩卷 💰38煙肉蝦卷 💰32原條伊佐木💰368🗺️ 尖沙咀厚福街12-12A號藍馬商業大廈9樓 🔍#Flavorfortday尖沙咀🚆 尖沙咀站B1出口,步行約5分鐘
🍊 餐廳名稱:一方堂居酒屋 (尖沙咀)🐝

🗺️ 尖沙咀厚福街12-12A號藍馬商業大廈9樓
🔍#Flavorfortday尖沙咀
🚆 尖沙咀站B1出口,步行約5分鐘
2024-06-03 58 瀏覽
好耐冇試過老公來接我放工啦,我哋去咗近期大熱:一方堂居酒屋🏮 一於不醉無歸‼️🦪令和生蠔 $108/隻先嚟大過隻手掌嘅令和生蠔。我每次見到都會點。呢隻生蠔好特別,我鍾意佢好大隻飽滿啖啖肉,而且蠔味細緻溫和。🧀金馬倫芝士卷 $68炸過嘅芝士卷入邊是芝士流心,送酒一流🍣上壽司 $268一盒五款共十件嘅精選壽司,最特別就係佢係用上赤醋飯。呢種江戶前嘅做法,表達咗壽司師傅對美味嘅堅持。而壽司款式全部都係港人最愛,炙燒左口魚裙邊,入口甘香,魚油豐富,真係好滿足🥩牛肉他他$98睇到嗰個粉粉嫩嫩嘅牛肉雪花紋都知道好食。口感柔軟,入口即化。尖沙咀區放咗工,上嚟飲杯嘢,食吓壽司、串燒、炸物,同朋友傾吓偈真係好開心😀
好耐冇試過老公來接我放工啦,我哋去咗近期大熱:
一方堂居酒屋🏮 一於不醉無歸‼️

🦪令和生蠔 $108/隻

🧀金馬倫芝士卷 $68
炸過嘅芝士卷入邊是芝士流心,送酒一流

🍣上壽司 $268

🥩牛肉他他$98

2024-05-27
2024-06-02 35 瀏覽
🦑螢光魷魚沖漬($58)食落去好似食緊巨大版三文魚子咁,咬落去好juicy同鮮味好重🍢汁燒雞橫隔膜($34/串)第一次食雞嘅橫隔膜,肉質比較結實,配上燒汁係perfect match🥗白飯魚魚生沙律($82)頗有驚喜嘅沙律,魚生方面有吞拿魚,八爪魚同三文魚,魚生同沙律菜嘅比例同份量都好平均,配上酸酸味味嘅黑醋,好開胃🍱香蔥吞拿魚卷($98)吞拿魚好肥美,估唔到飯卷入面會有芝士,芝士味唔重之餘亦唔會搶走左吞拿魚嘅鮮味🍑水蜜桃雪葩($58)之前系第二間居酒屋都食過生果雪葩,但選擇無一方堂咁多之餘價錢相對無咁相宜,水蜜桃雪葩係連埋水蜜桃原個上,食落去唔會太甜,好重嘅水蜜桃味,作為飯後甜品簡直係圓滿整體嚟講,呢度好適合同朋友放工之後小酌兩杯,食下野傾下計,Relax下
🦑螢光魷魚沖漬($58)

🍢汁燒雞橫隔膜($34/串)

🥗白飯魚魚生沙律($82)

🍱香蔥吞拿魚卷($98)

🍑水蜜桃雪葩($58)

螢光魷魚沖漬
汁燒雞橫隔膜
水蜜桃雪葩
  • 白蔥吞拿魚卷
2024-06-02 23 瀏覽
餐廳位於美食林立的厚福街主打日式料理 刺身及串燒等環境適合與朋友小酌幾杯提前網上訂座更享有優惠 ⍢原條白鯛 $398原條白鯛日本直送 非常新鮮!!手切成薄片刺身 盡顯師傅功架魚肉保持鮮嫩軟腍 口感鮮爽蘸上醬油 更點綴到其鮮味酒盜芝士 $48酒盜口感黏黏滑滑 味道少鹹搭配芝士 口感更佳是一款佐酒一流的小食~煙肉燒蠔卷 $48蠔燒得剛剛好 飽滿又軟腍配上香脆的煙肉 令到口感更豐富豚肉年糕串 $32薄切豚肉包裹年糕口感煙煙韌韌 這配搭不錯雞皮餃子 $58餃子皮以雞皮取替外皮金黃脆香 而餡料嫩滑蘸上沙律醬份外惹味非常適合作為佐酒小食⧐一方堂居酒屋📍尖沙咀厚福街12-12A號藍馬商業大廈9樓
餐廳位於美食林立的厚福街
主打日式料理 刺身及串燒等
環境適合與朋友小酌幾杯
提前網上訂座更享有優惠 ⍢

原條白鯛 $398
原條白鯛日本直送 非常新鮮!!
手切成薄片刺身 盡顯師傅功架
魚肉保持鮮嫩軟腍 口感鮮爽
蘸上醬油 更點綴到其鮮味

酒盜芝士 $48
酒盜口感黏黏滑滑 味道少鹹
搭配芝士 口感更佳
是一款佐酒一流的小食~

煙肉燒蠔卷 $48

非常適合作為佐酒小食

一方堂居酒屋
📍尖沙咀厚福街12-12A號藍馬商業大廈9樓
2024-05-28 27 瀏覽
尖沙咀厚福街出名在於小小的巷裡有很多美食餐廳,而藍馬商業大廈9樓有一家居酒屋 — 一方堂🐠 原條池魚🌟很鮮嫩,配檸檬跟酸汁可以去掉池魚本身的腥味,而增加吃下口的鮮甜味🐣 月見免治雞肉肉質鮮嫩,很有口感,跟日本鳥蛋跟醬汁是絕🐮 牛肉串很香,燒得剛剛好,不會燒得太老🦐 大蝦天婦羅外層炸成金黃色,外脆內嫩,大蝦肉質鮮嫩,很有口感另外還點了清酒煮蜆、梅酒跟柚子酒配是次美味的晚餐🥃 環境非常有日本居酒屋的感覺與氣氛,口門那還有一個卡拉OK的projector,一班朋友包場開個party最適合不過👍🏻

🐠 原條池魚🌟

🐣 月見免治雞肉
肉質鮮嫩,很有口感,跟日本鳥蛋跟醬汁是絕

🐮 牛肉串
很香,燒得剛剛好,不會燒得太老

🦐 大蝦天婦羅
外層炸成金黃色,外脆內嫩,大蝦肉質鮮嫩,很有口感

2024-05-28
  • 大蝦天婦羅
  • 串燒
尖沙咀厚福街向來都係食肆林立嘅地方😋,我地都周不時嚟依度開餐🍽️,今日我地就搵到一間樓上居酒屋試試,一出𨋢瞬間有置身於日本嘅感覺😚,由𨋢口到餐廳都有超多日系風格嘅裝飾,但唔同嘅係餐廳中央有部播懷舊廣東歌嘅卡拉OK,新奇得嚟又相當有氣氛😆,坐落位置都幾闊落,以寸金尺土嘅尖沙咀嚟講都幾難得,啱哂想成班傾下計食野CHILL下嘅朋友呀-令和生蠔🦪 - HKD 108入到嚟店員就同我地推薦日本空運過嚟嘅靚生蠔🦪,一於試試佢!🤤 上菜時單係大大粒嘅賣相已經令人震撼呀😍,擺盤都好精緻,真係忍唔住同佢打張卡先📸,食之前可以先用少量青檸汁調下味,食落好鮮甜多汁😋,肉質肥美又有咬口,更突出蠔嘅鮮甜味道呀,真係忍唔住一啖一隻咁食呀😆,而配上店家嘅秘制醬汁都別有一番風味,真係推薦鍾意食生蠔嘅朋友一試呀👍-花魚一夜干🐟 - HKD 98開頭都唔知一夜干係咩意思🙈,同朋友傾計得知原來係先浸鹽水處理再風乾製法嘅魚🐟,忍唔住叫嚟試下,上菜時條魚都幾大條🤩,而且魚嘅表面煎到金黃色,真係未食都流哂口水呀😆,食落魚質好厚實又幾嫩滑,魚味濃郁唔腥,而且魚骨唔多,可以啖啖肉真係好爽,岩哂我依啲唔鐘意挑魚骨嘅懶人呀🤣,係性價比幾高
令和生蠔🦪 - HKD 108
令和生蠔

花魚一夜干🐟 - HKD 98
開頭都唔知一夜干係咩意思🙈,同朋友傾計得知原來係先浸鹽水處理再風乾製法嘅魚🐟,忍唔住叫嚟試下,上菜時條魚都幾大條🤩,而且魚嘅表面煎到金黃色,真係未食都流哂口水呀😆,食落魚質好厚實又幾嫩滑,魚味濃郁唔腥,而且魚骨唔多,可以啖啖肉真係好爽,岩哂我依啲唔鐘意挑魚骨嘅懶人呀🤣,係性價比幾高嘅一道菜~
花魚一夜干

北海道豚肉炒麵🍝 - HKD 88
麵質🍝都幾彈牙易入口,一般出面食嘅炒麵味道都偏鹹及濃味,但依份炒麵有少少甜甜嘅地, 易入口又唔會太濃味,而豚肉🐷唔會太肥,油脂分佈都幾平均,食落幾有口感之餘又有好香口嘅味道,同炒麵配合埋一齊食真係一流呀,絕對係充滿日本風情嘅食物😊
北海道豚肉炒麵

煙肉蠔卷🥓 - HKD 32
跟住就叫咗個煙肉蠔卷🥓,香口煙韌嘅煙肉配埋鮮甜口感嘅蠔,雙重口感真係好正,味道一流,作為開胃小菜真係一個唔錯嘅選擇
煙肉蠔卷

總括嚟講依間日式居酒屋環境幾舒適👍,食物都有水準,而且配上懷舊又熟悉嘅廣東歌,對比一般嘅日式居酒屋更增添咗一份「港味」😆,同朋友食下野傾下計,再哼住充滿舊時回憶嘅廣東歌,用餐氣氛真係一流呀~ 如果大家下次經過尖沙咀又唔知有咩地方可以CHILL下時,可以過嚟試下依間一方堂居酒屋啦😉
2024-05-21
$179.3 (晚餐)
令和生蠔
花魚一夜干
北海道豚肉炒麵
煙肉蠔卷
2024-05-26 45 瀏覽
📍朋友生日慶生🎉佢最鍾意就係食刺身😍壽星女好滿足呢🥳🐟原條🐟原條魴鮄魚 魴鮄魚 🌈原條魴鮄魚 粉紅同白色交集嘅肉質咬入口口感紮實✅而且仲好鮮甜爽口添🥳🐠冰鮭刺身 🌈呢個冰鮭刺身好特別☺️咬入口係索索声好有新鮮感呢🥳🍡豚肉年糕串 🌈好鍾意年糕煙煙靭靱嘅口感😋上面嘅醬油仲好惹味添✅🦪煙肉燒蠔卷 🌈呢個蠔燒得啱啱好🔥外層好香脆💯隻蠔肉仲好軟腍又多汁添✅彈牙入味有咬口😋絕對食完想encore嘅串燒🍡
📍朋友生日慶生🎉佢最鍾意就係食刺身😍壽星女好滿足呢🥳

🐟原條🐟原條魴鮄魚 魴鮄魚

🐠冰鮭刺身

🌈呢個冰鮭刺身好特別☺️咬入口係索索声好有新鮮感呢🥳

🍡豚肉年糕串

🌈好鍾意年糕煙煙靭靱嘅口感😋上面嘅醬油仲好惹味添✅

🦪煙肉燒蠔卷

🍴位於尖沙咀既一方堂係一間日式居酒屋🍶。餐廳既格局好似置身於日本一樣,燈光也較為柔和幽暗。食物方面,今次我地主要試左幾款餐廳既招牌菜:燒物🍢,刺身,壽司🍣,整體質素普遍都好出色,而我地最中意既食物係佢地既串燒,特別係香印豚腩卷($38/串);燒白鱔 ($58/串),香印好爽甜配搭住燒到香脆既豚腩,岩岩好能夠中和到豚腩既油膩之餘仲可以帶到香印既甜味,呢味真係好有驚喜😍而燒白鱔燒得好香脆得離唔會好乾身仲好有油脂,最勁既係即使放耐左都唔會覺得有腥味😋一邊聽住日本流行曲一邊食住串燒飲下酒,真係好岩放工後同下同事、朋友或者另一半一齊離chill下😉💰$400+10% for one (Dinner)📍HKG一方堂居酒屋 (尖沙咀)尖沙咀厚福街12-12A號藍馬商業大廈9樓
🍴
位於尖沙咀既一方堂係一間日式居酒屋🍶。餐廳既格局好似置身於日本一樣,燈光也較為柔和幽暗。食物方面,今次我地主要試左幾款餐廳既招牌菜:燒物🍢,刺身壽司🍣,整體質素普遍都好出色,而我地最中意既食物係佢地既串燒,特別係香印豚腩卷($38/串);燒白鱔 ($58/串),香印好爽甜配搭住燒到香脆既豚腩,岩岩好能夠中和到豚腩既油膩之餘仲可以帶到香印既甜味,呢味真係好有驚喜😍而燒白鱔燒得好香脆得離唔會好乾身仲好有油脂,最勁既係即使放耐左都唔會覺得有腥味😋一邊聽住日本流行曲一邊食住串燒飲下酒,真係好岩放工後同下同事、朋友或者另一半一齊離chill下😉

💰$400+10% for one (Dinner)

📍HKG
一方堂居酒屋 (尖沙咀)
尖沙咀厚福街12-12A號藍馬商業大廈9樓