2025-03-08
最近同朋友去旺角行街行到攰,諗住搵間餐廳食下嘢,見到間「一生懸麵」環境幾舒服,裝修簡約又有格調,仲要坐得幾舒服,啱晒我哋呢啲媽媽放鬆吓😌身為拉麵愛好者緊係即刻入去醫肚啦🤤首先,推介佢哋嘅特色飲品系列,我哋叫咗個SAGE 和歌山甜柑橙綠茶🍊🍹同埋SAGE 荔枝茉莉綠茶🌸🍹個甜柑橙綠茶酸酸甜甜,飲落去勁refreshing🤩荔枝茉莉綠茶就香噴噴,茉莉花香好突出,好適合配襯佢哋嘅拉麵🍵🍊🌺跟住就到小食啦,我哋叫咗個煎餃子🥟個皮煎到金黃香脆,一咬落去卜卜脆,入面嘅餡料好juicy,調味岩岩好,唔會太鹹,真心好味😋我哋仲叫咗個唐揚炸雞🍗炸雞炸到金黃色,外脆內嫩,肉汁豐富勁惹味🤤一食食咗幾舊,停唔到口🥟🍗我朋友叫咗個雞白湯拉麵🍜🐔個湯底好濃郁,雞味十足,啲麵條夠哂彈牙,仲有好多雞肉同埋溏心蛋🥚個溏心蛋流心嘅感覺真係一流🤤而我就叫咗個清湯底海老沾麵🍜🍤個湯底好鮮甜,啲櫻花蝦嘅鮮味完全融入湯底入面,啲麵條沾咗湯底之後,更加滋味,同埋櫻花蝦份量都幾多🤤總括嚟講,呢間「一生懸麵」真係好正👍🏻環境舒服,食物又好味,價錢都合理,下次一定會再嚟,試埋佢哋嘅其他拉麵🤤🤤🤤