2024-09-25 601 瀏覽
今日去咗食好出名嘅拉麵店,一生懸麵。排隊都排幾耐吓㗎,半個鐘先入到去,因為入邊位置唔多,坐滿晒人。今次有期間限定嘅沾面,我同朋友就一人試一個啦,一個食麵一個食普通拉麵 拉麵其實就普普通通,合格嘅一個普通豚骨拉麵。沾麵就麻麻哋,感覺啲蠔唔係好新鮮有少少苦。炸雞就真係好味,香脆多汁,而且一啲都唔硬,好多時候炸雞都會好硬㗎嘛個人覺得如果要排隊嘅話就不用排隊了,因為唔係特別好食,不過唔使排隊嘅話都可以一試!
今日去咗食好出名嘅拉麵店,一生懸麵。

2024-09-24 434 瀏覽
之前都係去開荃灣分店,今日去旺角分店試吓 😋白湯豚骨拉麵 $72白湯睇得出熬咗好耐先咁奶白色,拉麵彈牙 🩷牡蠣沾汁麵 $138配料豐富,牡蠣豚骨沾汁嘅蠔味濃郁 💜唐揚炸雞 $35皮脆肉滑有肉汁,配日式鹹味沙律醬還原地道炸雞風味 💚雞軟骨棒 $29加咗蔥同沙律醬,賣相變得特別 🧡白桃烏龍冷泡茶 $20味道清新芳香,可以解渴消膩 🩵蜜桃紅茶有氣茶 $22飲有氣嘅茶好爽,個罐仲可以打卡 🤎味道⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️環境⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️服務⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️抵食⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️衛生⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
之前都係去開荃灣分店,今日去旺角分店試吓 😋

白湯豚骨拉麵 $72
白湯睇得出熬咗好耐先咁奶白色,拉麵彈牙 🩷

牡蠣沾汁麵 $138
配料豐富,牡蠣豚骨沾汁嘅蠔味濃郁 💜

唐揚炸雞 $35
皮脆肉滑有肉汁,配日式鹹味沙律醬還原地道炸雞風味 💚

雞軟骨棒 $29
加咗蔥同沙律醬,賣相變得特別 🧡

白桃烏龍冷泡茶 $20
味道清新芳香,可以解渴消膩 🩵

蜜桃紅茶有氣茶 $22
飲有氣嘅茶好爽,個罐仲可以打卡 🤎

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
📍一生懸麵朋友近排成日話好想食日式拉麵,今日收工終於帶到佢來旺角呢間「一生懸麵」試下。🍜牡蠣沾汁麵 - 期間限定喺門口等嗰陣就諗好咗要食呢個~旺角限定嘅全家福拉麵包括:炙燒廣島蠔、慢煮雞叉燒、慢煮豚叉燒、炙曉豚肉、半熟蛋、青檸、燒洋蔥、牡蠣豚骨沾汁。真係好豐富吖~一上台好香嘅蠔味,而且牡蠣豚骨沾汁真係太濃郁了,有海鮮的鮮甜、鹹香,但卻不油膩,包裹著一根根qq彈彈的麵,了不得!蠔擠上青檸汁很清香又清甜,其他的肉類大塊又好味,吃一碗咁足料的「全家福」拉麵一日翻工的疲累都好似消散咗😂🍜辛辣拉麵朋友想食有湯底嘅,食咗呢一個。湯底很濃郁又不會過於鹹,湯底真係好正,我都好鍾意,上面有兩塊大塊叉燒,肥瘦相間好好味吖。🐙章魚小丸子仲叫咗一個小食,章魚小丸子熱辣辣都幾好味~食飯時間可能要小小時間排隊,但係值得一等,呢個價錢性價比都幾高,想食日式拉麵可以去試吓吖~♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡🍴餐廳:一生懸麵📍地址:旺角通菜街73號地舖💸消費:140@♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡
📍一生懸麵

🍜牡蠣沾汁麵 - 期間限定

🍜辛辣拉麵

🐙章魚小丸子
仲叫咗一個小食,章魚小丸子熱辣辣都幾好味~

♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡

🍴餐廳:一生懸麵
📍地址:旺角通菜街73號地舖
💸消費:140@

♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡
🔮牡蠣沾汁麵以日本廣島直接入口的牡蠣烹煮出來的沾汁,質地厚實濃稠,入口充滿蠔鮮味,咸鮮有致,非常掛汁;廣島牡蠣,炭火燒烤至表面金黃,雖然並不是好大隻,但係勝在肉身飽滿,入口Creamy而蠔汁豐富,配料還有叉燒和雞肉片,皆十分軟嫩,而客人更加可以喺落單紙上選取麵條軟硬嘅程度,而我就揀咗標準,麵條質地入口煙靭,掛汁又有口感🔮雞白湯拉麵店家最出名的雞白湯拉麵,湯底出名係用了超多先雞骨熬煮而成的,入口鮮味十足,麵條吸收了雞湯嘅味道,更加鮮味,我同事差唔多飲晒成碗湯呀,配料上面除了有粟米,蘆筍,叉燒之外,當然有主角雞肉,還煮而成的雞胸肉鮮嫩白滑,十分軟熟,再加埋一隻日本糖心蛋,橙黃色的糖心蛋漿慢慢流出,蛋味香濃,且帶點清甜味,這款拉麵無論由湯底,以致上面所有配料都很富有一種鮮味嘅感覺,難怪一直以來都是店家最受歡迎的其中一款拉麵🔮唐揚炸雞即叫即炸,外脆內嫩,食落雞肉質地滑溜又juicy,加一點鮮檸檬汁,更加開胃惹味
🔮牡蠣沾汁麵

🔮雞白湯拉麵

🔮唐揚炸雞
唐揚炸雞
唐揚炸雞
2024-09-18 303 瀏覽
再安利大家我喜愛的拉麵🍜店 這次帶媽媽去探店喜愛的原因 是我很愛沾麵店內所有麵款都可以根據自己口味自行選擇麵的硬度跟溫度期間限定當然必點牡蠣沾汁麵 $138新鮮牡蠣打汁的湯 不會過鹹每一口都吃到非常濃郁的牡蠣味道配上豚肉兩者都很合襯粗身麵 吃起來更爽口彈牙 白湯豚骨拉麵 $72豬骨湯底熬製多時 是微白色的 入口相當濃郁不鹹不膩 連母親這種均衡飲食的人都很愛看到她偷偷地在吃拉麵前先喝湯叉燒鮮嫩肥瘦均衡、流心蛋蛋味濃郁連媽媽都喜歡的拉麵Sage有氣茶蘋果桂花 $22吃拉麵配有氣飲料超爽~大滿足
再安利大家我喜愛的拉麵🍜店

白湯豚骨拉麵 $72
豬骨湯底熬製多時 是微白色的 入口相當濃郁
不鹹不膩 連母親這種均衡飲食的人都很愛
看到她偷偷地在吃拉麵前先喝湯
叉燒鮮嫩肥瘦均衡、流心蛋蛋味濃郁
連媽媽都喜歡的拉麵

• 海老拉麵
  • 白湯豚骨拉麵
  • 濃香櫻蝦沾麵
2024-09-18 273 瀏覽
牡蠣沾麵🦪 $138 (粗麵蠔味超突出!擠啲青檸汁進去更能提升鮮味,麵條特別煙韌彈牙。沾麵可以揀熱食或凍食,配料相當豐富,必須大力推介!炙燒廣島蠔燒得香氣四溢,入口新鮮軟滑,仲有慢煮雞叉燒、慢煮豚叉燒、炙燒豚肉、半熟蛋、燒洋蔥🤤白湯豚骨拉麵 $72 (幼麵豚肉的濃郁口感同濃厚嘅湯汁,好正!豚肉質地柔軟,與麵條完美結合,使每一口都充滿了豬肉的香氣和鮮美的口感。湯汁的濃郁程度為這道料理增添了濃厚的味道,使得整體口感更加豐富。+$20 慢煮豚叉燒@3見到粉嫩嘅顏色就知得火候控制得啱啱好❤️章魚燒 $29 @5粒味道正正常常,size適合一口進食,咬落都有口感,比較軟身綠茶可樂 $20 日本Kimura木村靜岡綠茶可樂加入了靜岡縣產的名品綠茶中於可樂當中,從而產生不可思議的口感與味道🤣🤣第一身體驗:比可口可樂嘅汽冇咁衝擊
牡蠣沾麵🦪 $138 (粗麵

白湯豚骨拉麵 $72 (幼麵

+$20 慢煮豚叉燒@3
見到粉嫩嘅顏色就知得火候控制得啱啱好❤️

章魚燒 $29 @5粒
味道正正常常,size適合一口進食,咬落都有口感,比較軟身

綠茶可樂 $20
2024-09-17 413 瀏覽
又同同事出去食好東西,呢間拉麵店成日經過都好多人排隊今日人少少就一齊嚟試吓!🍽️ 牡蠣沾汁麵今期期間限定係蠔汁拉麵,所以揀咗個牡蠣沾麵試下😋平時沾麵揀咗適中麵條去沾汁,個麵質感剛剛好,配埋熱辣辣同超濃生蠔🦪湯汁!入口大讚個湯汁好有蠔味🤤仲好濃厚!蠔味濃啊~~~跟住再試試個蠔~~~燒到好鮮甜勁好味啊🤤🍽️ 海老拉麵食完沾麵,當然要食返個湯嘅拉麵,我哋叫咗呢個出名嘅海老沾麵試吓🦐個湯汁又係好鮮味,一口拉麵配個汁,鮮蝦味極濃真係好正,雖然我個人來講比較鐘意食沾麵🤪但呢個拉麵都有濃濃嘅鮮味!🍽️ 唐揚炸雞同事一開始驚唔夠飽,飽眼闊肚窄叫多咗個小食😋聽講得旺角分店有炸雞食😋所以即刻叫咗來試試真身!一口咬落去仲有啲肉汁流出來,好有雞味🤤又又真係炸得幾好,感覺唔太熱氣😂值得一試!🍽️ 白桃烏龍冷泡茶 & 桂花烏龍冷泡茶啲湯頭咁濃😋所以我哋都叫咗兩支烏龍茶味清清喉嚨,真係好好清新解渴🤤冰涼嘅烏龍茶配熱辣辣拉麵🍜絕配!

🍽️ 牡蠣沾汁麵

🍽️ 海老拉麵

🍽️ 唐揚炸雞

🍽️ 白桃烏龍冷泡茶 & 桂花烏龍冷泡茶
  • 海老沾麵
  • 牡蠣沾汁麵
2024-09-16 259 瀏覽
【旺角•一生懸麵】@ππππππππππππππππππππππππππππππ靚湯靚面日式拉麵白湯豚骨拉麵煎餃子牡蠣沾汁凍麵白湯豚骨拉麵湯頭呈乳白色,味道醇厚,帶有一絲醬油的鹹香,讓人一口接一口。麵條則是彈牙的中細麵,與湯底的搭配恰到好處。配料方面,通常會有叉燒、煮蛋、青蔥和海苔等,增添了豐富的口感和層次感。煎餃子外皮金黃酥脆,內餡則是鮮嫩多汁,通常是豬肉或雞肉與各種蔬菜的完美結合。每一口都能感受到餃子皮的脆度,與內餡的鮮美形成鮮明對比。搭配一碗醬油和醋的調味汁,更是提升了整體的風味。牡蠣沾汁凍麵麵條滑順,搭配新鮮的牡蠣,讓人感受到海洋的鮮美。沾汁的部分通常是用牡蠣的汁液調製而成,味道鮮香濃郁,帶有微微的海味,與冷麵的清爽感相得益彰。餐廳環境:🔥🔥🔥🔥🔥服務質素:⛄⛄⛄⛄⛄食物味道:🍾🍾🍾🍾🍾性價比:🎟️🎟️🎟️🎟️🎟️消費 HKD 300✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨#旺角美食 #一生懸麵 #web3旺角 #一生懸麵 #旺角美食 #九龍灣美食 #荃灣美食 #RAMEN #香港拉麵一生懸麵旺角通菜街73號地舖
【旺角•一生懸麵】@

✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
一生懸麵
旺角通菜街73號地舖
2024-09-15 301 瀏覽
這間拉麵店由開業至今都真係長期要排隊,每次見到條人龍已經唔想等,今晚近九點去見到門口竟然難得無人,可能因為太晚,即刻入去食下。店內麵款硬度有較硬、標準、較柔可選,可揀湯麵或沾麵,而沾麵亦可揀冷麵或熱麵,如果想麵條更掛湯則選熱麵較佳。跟友人選了特濃豚骨沾麵$82及辛辣沾麵$82,兩碗的配料同樣有兩大塊半肥瘦豚肉叉燒及半邊溏心蛋,豚肉以火槍炙燒過,所以多了一點焦香口感,溏心蛋不算非常流心,蛋黃已偏凝固但都OK既;沾麵粗度恰好,彈牙非常,很容易可掛滿湯汁;特濃豚骨湯汁好好味,濃郁而不咸;辛辣湯湯色較清澈唔太濃,如果可以再濃一點辣一點就更好。整體而言,都值得再食既,不過都係等下次少人排隊時先食。

2024-08-31
2024-09-15 281 瀏覽
心心念念雞白湯拉麵,今日係旺角行完街又返嚟食。幾點經過都見到人龍,究竟幾點嚟先唔使等?🤣🤣今次拉麵要柔軟啲。同飯一樣,我都鍾意食軟嘅🙈 另外加咗幾塊紫菜,拉麵點可以冇紫菜呢?湯底一樣味道得,濃雞湯額外打咗啲泡係正宗雞湯做法。叉燒分別有慢煮雞叉燒同慢煮豚肉叉燒,兩樣都好好味。要多個雞軟骨棒。幻想係串燒嗰啲雞軟骨串埋一條,點知原來真係一條雞軟骨棒🤣 加咗蔥同沙律醬另有一番風味。最後一定要試吓個蘋果桂花烏龍有氣茶!係台灣同香港製造嘅Crossover!好飲!

2024-09-14 289 瀏覽
依間一生懸麵都經常食,但如果早放工先會過黎,如果唔係每次都要排隊,夏天又熱辣辣,上次食左沾麵,今次試食佢經典豚骨湯先!✨白湯豚骨拉麵 $72 ($18加叉燒)湯底都幾濃郁,呈現出豬骨熬製多時嘅香濃口感。湯底奶白色,入口醇厚,有豬骨嘅天然甘香,唔會過鹹或者太油膩,拉麵口感彈牙,吸滿咗豚骨湯嘅精華,入口順滑有嚼勁。叉燒片軟嫩肥美,油脂分佈均勻,配上半熟溏心蛋,食落非常滿足印仔卡草滿印仔5個可以送小食,10個可以送免費拉麵,我依家已經第6個,下次搵埋frd一齊食先

✨白湯豚骨拉麵 $72 ($18加叉燒)

2024-09-12 376 瀏覽
今日嚟到旺角通菜街出名嘅拉麵店 —— 一生懸麵。六點幾嚟到出邊都排長龍,可見好受歡迎。餐廳主要供應日式拉麵同日式小食等等,最近仲有期間限定嘅牡蠣沾麵,非常特別。雞白湯拉麵 $95 + $12(加半熟蛋一隻)我叫咗雞白湯拉麵,正常食材有雞胸、半熟蛋一隻、粟米筍、拉麵。而我就再另外加咗一隻半熟蛋。依款拉麵係配搭幼面,食落同湯底更加夾,面質偏腍。雞白湯味道好濃郁,有濃郁嘅雞味,而且飲落好Creamy。雞胸肉大大片,好滑。半熟蛋流心程度一流,再有甜甜嘅醬油味。野菜山拉麵 $78依款拉麵配搭粗麵,食材有火炙叉燒、野菜、芽菜、生蒜同拉麵。火炙叉燒肥瘦適中,火炙後香噴噴,非常美味。椰菜例如椰菜同芽菜非常爽口,增加咗唔少口感。另外好鍾意佢嘅生蒜,味道特別濃郁,令到成個湯底嘅味道更昇華。章魚燒 $29章魚燒即叫即做,熱辣辣,外脆內軟。表面配有沙律醬、墨魚絲同紫菜。唐揚炸雞 $35唐揚炸雞有四大件,配有沙律醬。炸雞外皮香脆,內裏肉質Juicy,雞肉好滑。蘋果綠茶 $15飲品選擇都豐富,有汽水、綠茶、茉莉花茶等等。

雞白湯拉麵 $95 + $12(加半熟蛋一隻)

野菜山拉麵 $78

章魚燒 $29

唐揚炸雞 $35

蘋果綠茶 $15
飲品選擇都豐富,有汽水、綠茶、茉莉花茶等等。
2024-09-09 486 瀏覽
今天去左旺角一間人氣拉麵店叫一生懸麵,每次也大排長龍,店內不算大,好快坐滿人,今次推出既期間限定係牡蠣沾汁麵,決定一試😛牡蠣沾汁麵🍜$138口感豐富,牡蠣鲜嫩多汁,面條彈牙,酸甜的沾汁與牡蠣的鲜美形成绝妙搭配😍白汁豚骨拉麵🐷🍜$84白汁豚骨拉面以其濃郁湯底為稱,搭配彈滑的拉麵,口感一流😚章魚燒 🦑$29章魚燒外脆內軟,咬開时能感受到章魚的鲜美與豐富醬汁混合,令人十分開胃😆札幌啤酒🍺 $20札幌啤酒口感清爽,略带麦芽的香氣,十分解暑🥵整體得分: 5/5味道: 5/5環境: 5/5🎇一生懸麵🎈旺角通菜街73號地舖

牡蠣沾汁麵🍜$138

白汁豚骨拉麵🐷🍜$84
白汁豚骨拉面以其濃郁湯底為稱,搭配彈滑的拉麵,口感一流😚

章魚燒 🦑$29

札幌啤酒🍺 $20
札幌啤酒口感清爽,略带麦芽的香氣,十分解暑🥵

整體得分: 5/5
味道: 5/5
環境: 5/5

🎇一生懸麵
🎈旺角通菜街73號地舖
2024-09-07 492 瀏覽
早就聽聞這間高人氣拉麵店,只是每次都與它擦身而過,一直沒機會試,今次總算如願以償了🥹🙏🏻.𐐂單點𐐚.。餐點。./沾麵/(沾麵可挑選冷麵/熱麵).❥ 海老沾麵我選了熱麵~湯汁裡的櫻花蝦有不少,令味道鮮甜香濃🤤,有大量的京葱更增添了風味,沾麵的麵條較為Q彈有嚼勁,亦掛汁,把麵條浸入湯汁中一起吃,中和湯汁本身的鹹度,半肥瘦的叉燒經炙燒過後帶有焦香味,油香十足💕./拉麵/.❥ 雞白湯拉麵雞白湯味道濃郁😍,口感香滑creamy而不油膩,微微黏口,滿滿的膠質,麵條細軟,一整隻半熟蛋,半流心Q彈有口感,慢煮的雞胸肉和叉燒亦嫩口😋./小食/.❥ 章魚燒有紫菜絲、柴魚碎和沙拉醬,外脆內軟.❥ 唐揚炸雞炸得好酥脆,沾點蛋黃醬更滋味.。飲品。.❥ SAGE蜜桃有氣茶友人點的,罐裝有氣的蜜桃茶,微甜有氣,並不覺太過人造味~.❥ SAGE白桃烏龍冷泡茶看到有一個大茶包在樽裡,吃熱騰騰的拉麵非常適合喝冷飲,茶香伴隨著微微的白桃烏龍香氣,清新解渴..
𐐂單點𐐚
。餐點。
/沾麵/
(沾麵可挑選冷麵/熱麵)
❥ 海老沾麵
我選了熱麵~
/拉麵/
❥ 雞白湯拉麵
/小食/
❥ 章魚燒
有紫菜絲、柴魚碎和沙拉醬,外脆內軟
❥ 唐揚炸雞
炸得好酥脆,沾點蛋黃醬更滋味
。飲品。
❥ SAGE蜜桃有氣茶
友人點的,罐裝有氣的蜜桃茶,微甜有氣,並不覺太過人造味~
❥ SAGE白桃烏龍冷泡茶
2024-09-03 529 瀏覽
呢日中午時間嚟到旺角人氣拉麵店食午餐,雖然都排長龍,不過客人流轉得好快,等10分鐘就有位。🟡牡蠣佔麵揀咗最有特色嘅牡蠣佔麵,果然係必點項目,沾麵汁非常濃稠,好香嘅蠔味但唔腥唔鹹。配料都豐富,有兩大隻火炙過的廣島縣蠔、雞肉、半熟蛋同日式叉燒。蠔肉非常鮮美嫩滑,沾上蠔湯汁,鮮上加鮮。🟡海老汁沾麵愛食蝦人士大愛!湯汁濃稠蝦味香濃,拉麵爽口彈牙,好大碗,仲有兩大塊叉燒同半熟蛋。🟡唐揚炸雞炸雞香脆,裏面嫩滑,配經典沙律醬唔使講必定好夾。🟡綠茶可樂🟡桂花烏龍冷泡茶綠茶可樂比較特別都點了試下,都點了冷泡茶可以去油膩,茶味清香。食飽出餐廳依然見到大排長龍,喺旺角巷仔入邊都咁受歡迎,有麝自然香。

🟡牡蠣佔麵

🟡海老汁沾麵

🟡唐揚炸雞
炸雞香脆,裏面嫩滑,配經典沙律醬唔使講必定好夾。

🟡綠茶可樂
🟡桂花烏龍冷泡茶