2009-01-07 39 瀏覽
因朋友說元朗有一間日本料理經常排長龍因此小弟特意來試試食後感如下:作為一間日本料理做的手法不正宗不特意就連材料也不新鮮!飯團十分秥牙不合格 ~ 魚生腥到不能入口熟食很一般偏鹹~服務態度也很一般此店是我本人食過最差的!!可說是不知所為!!!本人是資深食評人但不便開名,我對香港近年日本料理的改進是十分滿意連日本同行也有同感,不過此店真是令我極度失望!!!!如還想在食界生存的話請盡早改善否則必定劣評如潮!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
作為一間日本料理做的手法不正宗不特意就連材料也不新鮮!
飯團十分秥牙不合格 ~ 魚生腥到不能入口
熟食很一般偏鹹~
服務態度也很一般
此店是我本人食過最差的!!
可說是不知所為!!!

2009-01-04 20 瀏覽
住元朗咁耐, 都係上年先第一次食"一番", 我相信亦都會係Last One。以為晚晚咁多人等, 會好味啦,於是同女朋友去排o下, 試返餐。點知入面d壽司Size大得驚人, 我指舊飯,係我第一次要分兩啖唻食ge壽司, 而且三文魚食落很暖, 呢點係我食壽司要驚ge地方, 總覺得件三文魚好似變o左咁。味道就無咩特別, 無讚ge地方, 但亦無衰到似某d俾幾廿蚊入去任食ge日式餐廳。不過鋪面很細, 令人坐得唔舒服, 似係去純e肚, 無Enjoy ge感覺。最奇怪係... 點解晚晚都咁多人排...?

以為晚晚咁多人等, 會好味啦,
於是同女朋友去排o下, 試返餐。

點知入面d壽司Size大得驚人, 我指舊飯,
係我第一次要分兩啖唻食ge壽司,

最奇怪係... 點解晚晚都咁多人排...?
  • Nil
2009-01-04 2 瀏覽
昨晚同朋友來了這裏食飯,我們差唔多10:30才坐下,叫了一客蟹子沙律,一客北寄貝壽司,一客三文魚刺身,一個加州反卷,一條燒鯖魚,所有野都好大份呀.蟹子沙律勁大碗,不過好好味呀,好細條青瓜絲,好味,北寄貝壽司都好大件,舊飯勁大,不過我冇食唔知好唔好味,三文魚刺身都好新鮮好味呀,好肥美,都有七八件的,嘩,加州反卷有六件,好大件,不過太多飯,料則好少,一般啦,燒鯖魚好好味,好香好入味,正呀.好夜都有好多人係度食緊野,價錢都好抵食呀.
2008-12-27 2 瀏覽
同男朋友食左三文魚sushi,鰻魚sushi,炸蝦sushi,小丸子,芝心軟殼蟹sushi同炸蠔sushi係大舊...舊飯,炸蝦真係超普通~軟殼蟹本人就覺得好好味!!!不過我覺得間野都算貴...
不過我覺得間野都算貴...
2008-12-22 3 瀏覽
本來只係OPEAN RICE既長期讀者,經過呢次不得不做作者一次!個人對呢類標奇立異既食品一向無多大好感,但女友喜歡,就試下啦,好在一開始已經無多大期望香港地少,呢間野係市中心,擠逼就預左架喇食物:點左壽司A盤,14件,炒蜆,尤魚翼壽司如其他作者一樣,大大舊,飯倒唔易散,太大舊,要一改食法先得,好唔好食見人見智,口感好一般炒蜆有沙,店員話食左幾隻就無得換,尤魚翼都好一般再黎客三文魚剌身,及得上一般壽司店水準朋友話唔夠飽,想再點野食,點知店員話:你地差唔多夠鐘走架喇喎,落唔到喎.....XX@@%*原來呢間X野要食客一個鐘頭內走,加單都唔得我食左廿幾年野經驗,就算係限時任食都唔會咁趕人走大佬呀,又唔係特別平,咁樣都要兩舊幾水埋單,打工仔呢計要做半日架喇(我唔係打工仔),唔好話收我錢俾服務,一的尊重都無,係真正既貼錢買難受希望各位知道後通知朋友唔好黎呢間野,減少受害者,功德無量huffy:
香港地少,呢間野係市中心,擠逼就預左架喇
食物:點左壽司A盤,14件,炒蜆,尤魚翼
炒蜆有沙,店員話食左幾隻就無得換,尤魚翼都好一般
再黎客三文魚剌身,及得上一般壽司店水準
XX@@%*
原來呢間X野要食客一個鐘頭內走,加單都唔得
我食左廿幾年野經驗,就算係限時任食都唔會咁趕人走
希望各位知道後通知朋友唔好黎呢間野,減少受害者,功德無量
huffy:
(非會員)
2008-10-27
走廊迫, 前後左右都有人, 叫左魚生飯定食, 一黎黎左湯, 前菜同飯......但係唔見魚生問個waiter, 佢講係咁架喎, 咁我地咪等lor, 點知等左十五分鐘左右先有魚生, 飯都凍埋..........服務員態度有待改善
走廊迫, 前後左右都有人,

問個waiter, 佢講係咁架喎, 咁我地咪等lor,

服務員態度有待改善

2008-10-26 4 瀏覽
上次試左酒泉今次諗住試下其他問了住元朗的朋友她說這間都可以7:15左右到 , 門口已有幾堆人等緊位由門口望入去見到間舖好細..d人坐得好迫..已經打左個折扣咁希望d食物好食啦入到去真係坐得非常唔舒服!!!! 冇位放袋.. ok ...自己抱住囉但係位同位之間 佢地冇留到通道俾人過waiter經過次次都撞開我地張登食物方面 , 3個人點左6樣野 :1: 三文魚刺身 8片2: 日式軟骨餃子3: 鴨胸沙拉4: 咖哩吉列豬扒飯5: 炸蝦卷6: 南瓜番薯天婦羅基本上質素都麻麻地但講到最差一定係炸蝦卷! 每一舊都好似飯團咁大到好似拳頭咁!! 這是日本料理?? 真係好笑咖哩吉列豬扒飯就好似我地自己去supermarket買即食咖哩叮熱佢咁味道自己想像吧其他..普普通通啦..食過後不會記得自己食過d乜囉原來這間有時間限制.. 在落單紙上有寫但係我同朋友都唔知過左鐘d waiter叫我地埋單..仲俾埋外賣盒我地真係服務周到wor
上次試左酒泉今次諗住試下其他

5: 炸蝦卷
6: 南瓜番薯天婦羅

基本上質素都麻麻地
但講到最差一定係炸蝦卷! 每一舊都好似飯團咁
大到好似拳頭咁!! 這是日本料理?? 真係好笑

味道自己想像吧

其他..普普通通啦..食過後不會記得自己食過d乜囉

原來這間有時間限制.. 在落單紙上有寫
但係我同朋友都唔知
過左鐘d waiter叫我地埋單..仲俾埋外賣盒我地
真係服務周到wor
2008-10-16 7 瀏覽
星期日去元朗d村屋搵朋友. 晚上出到元朗市區見到一群人在門外等. 朋友話都可以一試.甘就在外面等, 期間見到d拳頭甘大的壽司.見都未見過, 什麼日本料理呀?再見到頭頂上面那幾個又爛又污穢的燈籠,好似鬼屋果d,d野食都唔知會唔會一樣甘唔衛生.日本料理衛生最重要.坐到密密麻麻,點食得舒服呀.幾好食都系假.借口同朋友講有急事要走,就即閃人.行去搭車好彩見到勝利牛丸,就食左碗牛丸面加支細可樂.都幾好呀.去到元朗都有d收穫
2008-10-02 1 瀏覽
服務態度超差,野都唔係好食,都唔明點解0甘多人排隊!元朗真係無哂好野食!其實一心諗住搵田中,佢搬左去邊又唔知,行過呢間一番好鬼多人排,諗任無死啦,點知,都未入到去,都一肚火啦!事原係收TICKET果個男仔,眼細細個頭炒到唔知似咩既,叫我個NUMBER,佢見我得一個人,就話要齊人先入得,我地一行3人,兩個到左都話唔入得,齊哂人前後唔夠3分鐘,佢就俾左我張木台俾人,你話嬲唔嬲!到最後要用一D不禮貌既語氣同佢講先有得入,當然係唔洗等有位即入啦!下次去田中再上黎報告!
下次去田中再上黎報告!
魚生飯分開上,D飯又無味!
衰過千色店既質素
粉仲多過蝦,隻蝦好明顯係用野拿過!!
食完既天婦羅,仲有大大碟粉,好抵食呢!
2008-09-14
剛剛去完呢間食一番食~之前都未食過既,又見佢平時都排晒隊諗住ok gei~點知失望而回...1. 咖哩吉列豬排烏冬: 同平時既日本咖哩差幾遠下~簡單D講平時食既日本咖哩係甜味~但呢間怪怪的~仲放左青"招"入去~變左好似無乜咖哩味~至於塊豬排一上枱已經淋左~D粉又鬆~一夾就爛.....2.魚生飯: 第一次食"飯"同"魚生"分開上既"魚生飯"~但d飯又無味~至於魚生...都叫ok gei.但唔係真係好多好大law.3.腐皮炸蝦卷:開頭見到呢個名,心諗會係吉列炸蝦再用腐皮包....點知好似去茶樓既鮮蝦腐皮卷~仲要上枱時無吸油~簡單D講唔好食~

今日8 號風球,諗住同女友食下日本野啦~ 平時見到呢間 『一番』 好多人排隊,心諗一定有好野食!! 點知... 又一次失望 之前都係元朗食過田中、酒泉和金田,全部都係得個"大份",一d 都唔好味! 可以用「不知所謂」黎形容 ,包括今次既『一番』更加不知所謂x10。等我講解下點不知所謂…壽司–我地叫左 三文魚& 燒鰻魚1:壽司醋落得過份地多,超級難食2:飯唔夠實3:三文魚冇味、唔夠凍、又簿…4:鰻魚唔夠熱、既冇味而燒汁又唔香…小食–我地叫左 炸蠔 & 燒鯖魚1:炸蠔d 粉厚過我d 面皮、" 蠔仔粥d 蠔" 咁上下大既蠔,而且好腥 tim >_<2:燒鯖魚... 唉…總之吉野家果d 好食過佢幾倍啦我覺得元朗d 日本餐廳真係要諗下乜野叫日本料理,唔係大大件好似好抵食咁就得架 ! 不過我都唔係好明點解質數既野仲會有咁多人排隊食

壽司–我地叫左 三文魚& 燒鰻魚
1:壽司醋落得過份地多,超級難食

2:飯唔夠實
3:三文魚冇味、唔夠凍、又簿…
4:鰻魚唔夠熱、既冇味而燒汁又唔香…
小食–我地叫左 炸蠔 & 燒鯖魚
1:炸蠔d 粉厚過我d 面皮
2:燒鯖魚... 唉…總之吉野家果d 好食過佢幾倍啦

! 不過我都唔係好明點解質數既野仲會有咁多人排隊食

• 沒有
(非會員)
2008-07-17 4 瀏覽
真係唔明點解咁多人等位 呃哂!!個人黎講 唔鍾意呢個氣氛食飯..入去坐底 飲啖茶 凍既..之後我地幾個諗住睇下食咩啦大約諗左2個字度 但都唔知食咩突然之間!!!!!!!!!我地無叫過人落單 無揮過手之後我地話可唔可以等多陣啦佢回應一句真係無奈!!激死添呢樣都算 好!廢是煩 叫野食我逐樣逐樣講!炸蝦天婦羅6隻..係好大隻啊好長啊有大半隻係粉醬 好難頂超多油!!!!三文魚壽司 勁大舊飯 唔知想點?!我知呢度係SELL大大件..但我覺得呢樣係佢地既生意招數就係舊飯大件D 等你快D食飽 出面D人就唔使等咁耐咁佢就可以做多幾台客..係..大件係好 感覺係抵D 但唔新鮮囉..飯係大舊 但D料唔係囉..唔岩比例..塊3文魚無味架..真係驚金菇牛肉卷唔錯 唯一好味既野幾香口 唔錯!我地4個人 食左半個鐘都無叫得果3樣野..食完呢幾樣野喇 就有人過黎清哂我地D碗(快) =.=!好明顯係想叫我地快D走!!員工方面 無咩禮貌 無笑容囉可能特登叫佢地咁做 咁我地可以快D走 唔好阻佢地做生意掛~_~呢間野真係 不知所謂!!!唔去都唔係損失!!~!!!
真係唔明點解咁多人等位 呃哂!!

個人黎講 唔鍾意呢個氣氛食飯..
入去坐底 飲啖茶 凍既..
之後我地幾個諗住睇下食咩啦
大約諗左2個字度 但都唔知食咩

突然之間!!!!!!!!!

[係咪落單啊?]

我逐樣逐樣講!

炸蝦天婦羅6隻..係好大隻啊好長啊
有大半隻係粉醬 好難頂
超多油!!!!

三文魚壽司 勁大舊飯 唔知想點?!

我知呢度係SELL大大件..
但我覺得呢樣係佢地既生意招數
就係舊飯大件D 等你快D食飽 出面D人就唔使等咁耐
咁佢就可以做多幾台客..
係..大件係好 感覺係抵D 但唔新鮮囉..
飯係大舊 但D料唔係囉..唔岩比例..
塊3文魚無味架..真係驚

金菇牛肉卷唔錯 唯一好味既野
幾香口 唔錯!

我地4個人 食左半個鐘都無
叫得果3樣野..
食完呢幾樣野喇
就有人過黎清哂我地D碗(快) =.=!
好明顯係想叫我地快D走!!
員工方面 無咩禮貌 無笑容囉
可能特登叫佢地咁做 咁我地可以快D走
唔好阻佢地做生意掛~_~

呢間野真係 不知所謂!!!唔去都唔係損失!!~!!!
2008-06-23
再1次去食 雜錦天婦羅 有4隻蝦+1條一隻冬菇+一條蟹柳+一件茄子+蕃薯和南瓜熱lala 好好食 南瓜同蕃薯都唔甜 但隻蝦就好好食~芝士豬卷 有6件 幾好食 d芝士半熔墨魚壽c 好有咬口跟住都唔記得叫左咩
再1次去食

熱lala 好好食 南瓜同蕃薯都唔甜 但隻蝦就好好食~
芝士豬卷 有6件 幾好食 d芝士半熔
墨魚壽c 好有咬口
跟住都唔記得叫左咩

2008-05-18 24 瀏覽
跟媽媽走到附近的一所日本料理店「一番」,這間東西嚇壞了我和媽媽,它的壽司像拳頭般大,壽司下的飯是平時的兩倍 -0- ,蟹子多得跌在桌上(真浪費),味道不錯,只是那壽司重得令我夾不起來,有點狼狽。天婦羅-這是我認為在香港最好味的一間,水準跟東京那間差不多,有4隻海蝦(長得令人咋舌),一隻冬菇,一條蟹柳,一件茄子,蕃薯和南瓜。最後的那個,燒原隻魷魚筒飯,味道普通,但那碗白飯多得令人....-0-四十多元已包味僧湯(比出面美味,足料),一杯飲品,一大碗白飯,小菜,抵!!這間壽司店...什麼也是巨型,大份量,感覺挺抵吃,我們一共吃了一百二十元,但絕對是三至四人份量。p.s.,如想壽司變回正常size,記住落單時說"三文魚壽司,少飯"。(我後悔沒說.....)但唯一令人感到失望的是...要五分鐘內落單。服務態度真的要改善啊!!但食物沒有其他人說得那麼差,可能轉了師傅?!
跟媽媽走到附近的一所日本料理店「一番」,
這間東西嚇壞了我和媽媽,
它的壽司像拳頭般大,壽司下的飯是平時的兩倍 -0- ,
蟹子多得跌在桌上(真浪費),味道不錯,
只是那壽司重得令我夾不起來,有點狼狽。
這間壽司店...什麼也是巨型,大份量,感覺挺抵吃,
我們一共吃了一百二十元,但絕對是三至四人份量。
(我後悔沒說.....)

但唯一令人感到失望的是...要五分鐘內落單。
服務態度真的要改善啊!!
但食物沒有其他人說得那麼差,可能轉了師傅?!
  • 天婦羅
2008-03-11 1 瀏覽
第1次去食一番平時去三上多勁多人等但我同男友兩個人所以快d有位入到去d位勁迫同埋勁嘈同男友講野要好大聲佢先聽到我地叫左子壽C 甜蛋壽C 三文魚壽C 同埋滑蛋豬爬飯等左3個字到D野食就黎我同男友都嚇親真係KING SIZE 我從未見個噤大件既甜蛋好開心但越食越覺得膩D飯好多兩件壽C等於大半碗飯D三文魚男友話唔新鮮D鞋子幾腥下滑蛋豬爬飯定食普普通通但D味精幾多食完真係超飽下次唔叫定食JUST壽C都夠

我地叫左[鞋]子壽C 甜蛋壽C 三文魚壽C 同埋滑蛋豬爬飯

滑蛋豬爬飯定食普普通通但D味精幾多