2023-02-28 133 瀏覽
Lumiere 一盞燈其實好少去長沙灣😝不過都想explore下新地方🔎呢間cafe個環境好靚好舒服坐低食個靚早餐睇下書🔖好寫意仲好有詩意「一花一世界,一木一浮生,一草一天堂,一葉一如來」All day breakfasts 自家製小圓餅
Lumiere 一盞燈

其實好少去長沙灣😝
不過都想explore下新地方🔎

呢間cafe個環境好靚好舒服
坐低食個靚早餐睇下書🔖好寫意仲好有詩意

「一花一世界,一木一浮生,
一草一天堂,一葉一如來」

All day breakfasts

自家製小圓餅
$80 (早餐)
2023-02-14 182 瀏覽
❤️🤍❤️情人節限定🌹之前Halloween 嚟過食佢哋嘅限定料理,覺得好有心思仲好抵食🤭近排知道佢哋有情人節限定套餐,由頭盤到甜品都有🤤價錢仲好親民添!❣️一盞燈情人節晚餐❣️ $520/2ppl套餐價錢優惠,一個套餐兩份甜蜜🥰頭盤💚櫻花蝦柚子沙律泰式汁💚依個沙律好清新好開胃,泰式汁酸酸甜甜🥗仲有爽脆嘅沙律菜同埋爆汁柚子肉!湯💛忌廉南瓜湯💛忌廉湯軟滑易入口,南瓜味道足夠🤭有啖啖南瓜蓉嘅口感🎃主菜🤎燒汁西冷扒薯蓉寶塔菜🤎西冷扒揀咗5成熟,食到肉嘅香味又有油脂香🥩旁邊嘅薯蓉寶塔菜增加飽腹感!🧡香煎三文魚柳配香茅椰奶拼炒新薯及西蘭花苗🧡三文魚柳煎得啱啱好,外皮香脆仲有啖啖三文魚肉🐟搭配香茅椰奶有驚喜,奶香甜甜好上癮🥥精選甜品❤️百香果芝士蛋糕配雲呢拿雪糕❤️甜品賣相好精緻,百香果芝士蛋糕酸甜適中,芝士蛋糕軟滑好味🍰花花入面係香甜嘅雪糕,打卡一流!🌸飲品💙巨峰提子梳打💙依杯乳酸梳打飲真係必嗌,入口先係乳酸香甜,然後再有梳打嘅清爽🍹飲多幾啖,仲會有爆爆珠嘅刺激口感!🍇🤍玫瑰花茶🤍應一應節,飲下玫瑰花茶先!🌹玫瑰花茶好香,仲有啲清香甜味!💗汽泡酒💗 每杯+$58粉紅色嘅汽泡酒係Prosecco Wine 意
❤️🤍❤️
情人節限定🌹

❣️一盞燈情人節晚餐❣️ $520/2ppl
套餐價錢優惠,一個套餐兩份甜蜜🥰
一盞燈情人節晚餐

頭盤
💚櫻花蝦柚子沙律泰式汁💚
櫻花蝦柚子沙律泰式汁

💛忌廉南瓜湯💛
忌廉湯軟滑易入口,南瓜味道足夠🤭有啖啖南瓜蓉嘅口感🎃
忌廉南瓜湯

甜品

飲品
💙巨峰提子梳打💙

🤍玫瑰花茶🤍
應一應節,飲下玫瑰花茶先!🌹玫瑰花茶好香,仲有啲清香甜味!
玫瑰花茶

💗汽泡酒💗 每杯+$58
粉紅色嘅汽泡酒係Prosecco Wine 意大利氣泡酒,入口香甜🥰女生飲都好適合!
汽泡酒

依度嘅環境好舒服,令人有種放鬆嘅感覺💕門口位置仲有花花打卡位添!服務態度方面都超級令人滿意,晚市黃金時間一樣有效率,仲會關心食客喜好同意見😳真係超nice!BTW記得save post,方便向店員查詢有關套餐啦❣️

📍一盞燈

甜品
玫瑰花茶
汽泡酒
2023-02-12 180 瀏覽
情人節快到了💕諗好同另一半去邊度食情人節大餐未?這是我三訪的Cafe🤤因為佢哋嘅食物質素真係好高👍🏻而佢哋都推出咗情人節嘅套餐🌹真係推介大家可以去試吓💯.長沙灣<<一盞燈 • LUMIERE>>佢哋呢幾日推出咗情人節套餐🍽️有前菜,,飲品,,主食,,甜品,仲有神秘小禮物😍.🍴櫻花蝦柚子沙律泰式汁佢哋呢個前菜酸酸甜甜好開胃🙈而且玻璃酒杯載着 感覺好特別😂.🍴忌廉南瓜湯超傑身嘅南瓜湯🎃淡淡都充滿住濃郁既南瓜味😋.🍴燒汁西冷扒配薯蓉實塔菜賣相已經好適合打卡嘅一道主菜牛肉味濃郁🥩最底仲有薯蓉😋配上牛肉嘅肉汁,加倍滋味👍🏻.🍴香煎三文魚柳配香茅椰奶拼炒新薯及西蘭花苗三文魚口感很好🤤再加幾片香煎薯仔片令到我一啖接一啖 食唔停😆加上配菜都特別出色❤️.🍴精選甜品 熱情果蛋糕 配櫻花雪糕櫻花餅雪糕 賣相超精美😍而且入邊嘅雪糕唔會好甜👍🏻配上熱情果蛋糕🍰酸酸甜甜真係好夾.🍹玫瑰汽酒 情人節套餐必備嘅玫瑰汽酒🌹成杯都粉紅色💕感覺超浪漫🥹.🍹巨峰提子梳打大杯又足料💪🏻濃烈嘅提子味飲落好開胃👏🏻.情人節未諗到去邊度慶祝嘅朋友推介大家去佢哋呢度食呢個情人節套餐🫶🏻
情人節快到了💕
諗好同另一半去邊度食情人節大餐未?
這是我三訪的Cafe🤤
因為佢哋嘅食物質素真係好高👍🏻
而佢哋都推出咗情人節嘅套餐🌹
真係推介大家可以去試吓💯
長沙灣<<一盞燈 • LUMIERE>>
佢哋呢幾日推出咗情人節套餐🍽️
有前菜,,飲品,,主食,,甜品,仲有神秘小禮物😍
🍴櫻花蝦柚子沙律泰式汁
淡淡都充滿住濃郁既南瓜味😋
🍴燒汁西冷扒配薯蓉實塔菜
賣相已經好適合打卡嘅一道主菜
牛肉味濃郁🥩最底仲有薯蓉😋
配上牛肉嘅肉汁,加倍滋味👍🏻
🍴香煎三文魚柳配香茅椰奶拼炒新薯及西蘭花苗
🍹巨峰提子梳打
大杯又足料💪🏻濃烈嘅提子味飲落好開胃👏🏻
情人節未諗到去邊度慶祝嘅朋友
推介大家去佢哋呢度食呢個情人節套餐🫶🏻
過多幾日就到情人節👩‍❤️‍👨❤️,大家諗好去邊度慶祝未呀?推介位於長沙灣呢間❣︎一盞燈❣︎餐廳,一入鋪頭已經擺滿好多花嘅裝飾比大家打卡📸冇買花嘅男仕可以同另一半喺到打卡留念當送左🤣啲花超靚,餐廳右邊重有個貓貓區域,入面有幾隻貓喺到走來走去好得意架🐱食完飯去睇吓啲貓仔都好溫馨架👍🏻,重點來啦🔉呢到嘅情人節晚餐❤️係$520/2位咋,真心抵食,呢到樓底超高,地方好大,座得都好舒服,場內重播住輕鬆嘅音樂,唔使再諗啦😬大家快啲訂位啦💓❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦♥️一盞燈情人節晚餐♥️( ˘ ³˘)♥︎前菜 金柚櫻花蝦沙律呢個沙律超靚,用玻璃柸上,櫻花蝦配金柚同沙律菜入口清新( ˘ ³˘)♥︎湯 南瓜蟹肉湯南瓜打爛晒超濃郁,師傅超用心機擺盤好精緻,入面加左多士粒超脆超香口,勁好飲👍🏻( ˘ ³˘)♥︎飲品玫瑰汽酒❤️柸酒係玫瑰金色😍女仕一定鍾意,甜甜地容易入口巨峰梳打 顏色超靚💜入面有一粒粒巨峰爆珠好特別,呢到每上一柸飲品都會跟一張咭仔,上面會有啲浪漫字句💟( ˘ ³˘)♥︎主菜西冷牛扒配薯蓉野菜,呢度啲師傅真係要讚一讚,佢地每一道菜擺盤都落足心機,未食齊睇都會令人開心👍🏻西冷肉味濃郁,個

❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦
♥️一盞燈情人節晚餐♥️

( ˘ ³˘)♥︎前菜 金柚櫻花蝦沙律
呢個沙律超靚,用玻璃柸上,櫻花蝦配金柚同沙律菜入口清新

( ˘ ³˘)♥︎湯 南瓜蟹肉湯

( ˘ ³˘)♥︎飲品
玫瑰汽酒❤️柸酒係玫瑰金色😍女仕一定鍾意,甜甜地容易入口

( ˘ ³˘)♥︎主菜
西冷牛扒配薯蓉野菜,呢度啲師傅真係要讚一讚,佢地每一道菜擺盤都落足心機,未食齊睇都會令人開心👍🏻西冷肉味濃郁,個薯蓉超正勁creamy🤤
西班牙豬鞍架配青森蘋果蓉汁及薯蓉寶塔菜,記得連埋少少肥膏一齊食先香口

( ˘ ³˘)♥︎甜品
熱情果蛋糕配雪糕
靚到不得了😍個熱情果雪糕超好食,佢出面層皮好煙韌,熱情果雪糕清新唔會太甜👍🏻再加埋件熱情果蛋糕,包大家甜甜密密🥰💓

2023-02-10
情人節
用餐優惠
試食活動
  • 一盞燈情人節晚餐
🌸.提早過情人節*𖥧𓇣 ﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊ꔛ‬☆*゚(๑⃙⃘´ಲ`๑⃙⃘ )=͟͟͞͞ ᵏ ⁱ ⁿ ᵒ ᵏ ᵒ ꕀ ᐝ˓◞˂̵✧同寶兒食晚餐🥣🫶🏻見到有情人節套餐🌸沒有情人的我當然要同我朋友享受一下🤪🐷 一盞燈·長沙灣地鐵站C1出口直行5分鐘呢度門口放有透明花嘅擺設❤️超級靚可以打卡入邊貓貓位置都有少量花朵打卡💕💡而個情人節套餐只係需要$520/2位🙆🏻‍♀️𓆸 ॱଳॱ ⸜ ̠ꌇི͚̠⸝ 𓌉◯𓇋 ‎⸝⸝⸝ 𓎩 ⸝⸝ 𓌈˒˒* ⸜ ̠ꌈྀ͚̠⸝🌈金柚櫻花蝦沙律💕柚子酸甜開胃、櫻花蝦點綴十分可口羽衣甘藍🥬味道較大😆都幾特別第一次食🌈南瓜蟹肉湯💕南瓜蟹肉湯、濃郁無瑕💛🌈西冷牛扒配薯蓉野菜💕擺設十分精美❤️連翠玉瓜味道都好好食😋🙆🏻‍♀️牛扒有嚼勁而肉味濃,薯蓉滑滑綿綿的口感令人一口接一口🐷🌈 西班牙豬鞍架配青森蘋果蓉汁及薯蓉寶菜塔 💕豬鞍味較濃郁,帶有脂肪、油脂部位不算太乾🧟‍♀️呢個都有薯蓉🤤兩個主菜都沒有飯同意粉我哋問餐廳職員🙈佢話如果真係唔夠食可以同餐廳職員講加多少許薯蓉/沙律🐷要提前講💡主要比大家慢慢品嚐主菜、香港個節奏太快了🥲聽講呢度好似係不限時❤️‍🔥唔會趕你走真係好正👋🏻平時成日吹吹吓水都俾人趕走真係好冇Mood🥲🌈 玫瑰
🌸.提早過情人節*𖥧𓇣

入邊貓貓位置都有少量花朵打卡💕

💡而個情人節套餐只係需要$520/2位🙆🏻‍♀️

金柚櫻花蝦沙律

🌈金柚櫻花蝦沙律💕
柚子酸甜開胃、櫻花蝦點綴十分可口
羽衣甘藍🥬味道較大😆都幾特別第一次食
南瓜蟹肉湯

🌈南瓜蟹肉湯💕
南瓜蟹肉湯、濃郁無瑕💛
西冷牛扒配薯蓉野菜

🌈西冷牛扒配薯蓉野菜💕
擺設十分精美❤️連翠玉瓜味道都好好食😋
🙆🏻‍♀️牛扒有嚼勁而肉味濃,
薯蓉滑滑綿綿的口感令人一口接一口🐷
西班牙豬鞍架配青森蘋果蓉汁及薯蓉寶菜塔

🌈 西班牙豬鞍架配青森蘋果蓉汁及薯蓉寶菜塔 💕
豬鞍味較濃郁,帶有脂肪、油脂部位不算太乾🧟‍♀️
呢個都有薯蓉🤤

兩個主菜都沒有飯同意粉我哋問餐廳職員🙈
主要比大家慢慢品嚐主菜、香港個節奏太快了🥲
聽講呢度好似係不限時❤️‍🔥唔會趕你走真係好正👋🏻

酸酸甜甜解膩一流😋
格仔夾心雪糕🍦又靚又好味🤤

#情人餐 #超優惠驚喜價 #舒適空間
༶•┈┈┈┈୨♡୧┈┈┈┈•༶
˒˒✩⃝̣⃝̣⃝̣⃝̣⃝̣⃝ͯ⃝ 一盞燈 @lumierehkg
≋ ≋ 長沙灣發祥街10號李鄭屋商場地下110號舖
西冷牛扒配薯蓉野菜
西班牙豬鞍架配青森蘋果蓉汁及薯蓉寶菜塔
玫瑰汽酒
熱情果Cake配雪糕
一入到去覺得好靚,好大,好乾淨,好簡約坐底睇埋個menu, E~ 幾得意喎,又西式,但fusion咁,又品茶,又有啤酒最重要係個氣氛麻,播住樿一般既音樂,感覺應該要好平靜,所以左邊見到有人係度品茶都幾合理,但右邊見到有人飲啤酒,就有啲搞笑😄講返嘢食先,我叫咗一個三杯雞飯,份量都足夠,而個味道都好味,但就感覺格格不入我朋友叫左個海鮮risotto, 味道一般不過會再試既,試下其他dish同埋佢有一邊有貓貓注場,都幾得意
一入到去覺得好靚,好大,好乾淨,好簡約
我朋友叫左個海鮮risotto, 味道一般
不過會再試既,試下其他dish
同埋佢有一邊有貓貓注場,都幾得意
2023-02-09
2023-02-07 2053 瀏覽
這款很禪的咖啡店其實都頗「隔涉」,從長沙灣站過去起碼要15分鐘😂不過看到裝潢又很想去,結果平日中午時段我過去吃午餐了🤭預期說它是咖啡店,我覺得它比較貼近西餐廳,裡面其實偏向水泥風,而且環境空曠,分了不同的區域,中間有不少木系裝飾,而門口位設計比較悠閒,不過因為回音強勁,所以午市很嘈吵,缺少了應有的恬靜氣氛。🔹日式豚肉沙律醬配和風咖喱奄列飯 $88首先我要說下單時你沙律菜可以不要😂因為不是特別好吃,醬汁也太酸😂 不過咖喱飯做得不錯,顏色味道很日本,唯獨欠缺足夠蘿蔔粒和馬鈴薯,所以好像一直只是在吃肉,很快會覺得膩,而吉列豚肉很酥脆不掛油,肉很紮實,所以吃兩三條都已經很飽,至於蛋很滑又有蛋香,和軟糯米飯很搭配,整體來說非常飽肚,味道中上,可以快吃。🔹南瓜RisottoRisotto煮到非常綿密,每個飯粒都有被南瓜醬包圍著,它是偏甜的一道菜,份量很多,吃完超級飽lol🔹一木一浮生 $48這是培茶拿鐵,視覺和味道都有相當高分,特別是濃郁的培茶香和比例剛剛好的奶配合下口感很滑溜,拿鐵有點甜但不會太過份,加上是大杯份量,所以性價比很高,果然是做茶為主的店。

🔹日式豚肉沙律醬配和風咖喱奄列飯 $88
🔹南瓜Risotto
南瓜Risotto

🔹一木一浮生 $48
一木一浮生
一木一浮生
2023-02-03 139 瀏覽
與好友相約於這間環境優美的Cafe小敍一番🍵中午陽光普照 門口於樹影之下景致優美坐低慢慢翻開餐牌然後選擇了以下食物———————-卡邦尼意粉(set)附送了細細碗House Salad份量很足夠吃了一口口中充滿濃郁蛋香加上炒香的煙肉味道令我食慾大增意粉咬落軟硬適中味道不錯👍🏻———————-和風吉列豚肉自家制漢堡配香草薯條加了$25大啡菇漢堡亦是十分足料 大大的一個亦很貼心地將漢堡切成兩半薯條炸得脆脆的整體味道不錯~———————-凍朱古力咖啡禪系杯子配上禪系句子十分治癒呢!朱古力亦不太甜不錯👍🏻—————————-荔枝紅茶有些回甘的荔枝茶..不太喜歡—————————-焙茶芝士蛋糕外型美觀拍照打卡亦不錯食落亦順口 芝士味較濃配上士多啤梨🍓藍莓🫐味道清新——————————最後離開時拍攝的店內環境
與好友相約
於這間環境優美的Cafe小敍一番🍵

中午陽光普照 門口於樹影之下景致優美
坐低慢慢翻開餐牌
然後選擇了以下食物
———————-

卡邦尼意粉(set)
附送了細細碗House Salad

亦很貼心地將漢堡切成兩半
薯條炸得脆脆的
整體味道不錯~

凍朱古力咖啡
禪系杯子配上禪系句子十分治癒呢!
朱古力亦不太甜
不錯👍🏻

—————————-
荔枝紅茶
有些回甘的荔枝茶..
不太喜歡

配上士多啤梨🍓藍莓🫐味道清新
——————————

最後離開時拍攝的店內環境

2023-01-02 216 瀏覽
<讚👍🏻>.🥣冬蔭公炸飯球🥣:💰$48 推介‼️共5粒,配特制酸辣醬沾,外脆而入面係冬蔭公炒飯,仲好重香茅味👍🏽🥣炸魚薯條配自家制香草檸檬蛋黃醬(全份)🥣:💰$98魚柳用好薄炸皮,但好易散,夾要小心呀!魚厚肉嫩滑,魚本身已經好夠味👍🏽沾埋醬就更match!底部有少量薯條。🥣白汁蘑菇雞忌廉芝士闊條麵🥣:💰$78雞肉偏少偏清淡,意粉份量都ok,汁幾creamy👍🏽🥤熱情果沙冰🥤:💰$48叫左少甜,成杯連埋熱情果籽blend ,勁香!🥤焙茶拿鐵🥤:💰$48每杯都擺得好打卡able😍用透明版中國茶杯裝住!成杯係好濃好香焙茶👍🏽.好味程度:⭐⭐⭐⭐⭐抵食指數:⭐⭐⭐⭐環境指數:⭐⭐⭐⭐⭐ 💸人均消費:$132另收加1️⃣服務費:✅再食 ENCORE:✅.
<讚👍🏻>
🥣冬蔭公炸飯球🥣:💰$48

🥣炸魚薯條配自家制香草檸檬蛋黃醬(全份)🥣:💰$98

沾埋醬就更match!底部有少量薯條。

🥣白汁蘑菇雞忌廉芝士闊條麵🥣:💰$78

雞肉偏少偏清淡,意粉份量都ok,汁幾creamy👍🏽

🥤熱情果沙冰🥤:💰$48

叫左少甜,成杯連埋熱情果籽blend ,勁香!

🥤焙茶拿鐵🥤:💰$48

每杯都擺得好打卡able😍
用透明版中國茶杯裝住!
成杯係好濃好香焙茶👍🏽

2023-01-02 103 瀏覽
<讚👍🏻>
🥣冬蔭公炸飯球🥣:💰$48

🥣炸魚薯條配自家制香草檸檬蛋黃醬(全份)🥣:💰$98

沾埋醬就更match!底部有少量薯條。

🥣白汁蘑菇雞忌廉芝士闊條麵🥣:💰$78

雞肉偏少偏清淡,意粉份量都ok,汁幾creamy👍🏽

🥤熱情果沙冰🥤:💰$48

叫左少甜,成杯連埋熱情果籽blend ,勁香!

🥤焙茶拿鐵🥤:💰$48

每杯都擺得好打卡able😍
用透明版中國茶杯裝住!
成杯係好濃好香焙茶👍🏽

好味程度:⭐⭐⭐⭐⭐
抵食指數:⭐⭐⭐⭐
環境指數:⭐⭐⭐⭐⭐

💸人均消費:$132
另收加1️⃣服務費:✅
再食 ENCORE:✅
2022-12-28 208 瀏覽
深水埗真係愈來愈多cafe,就連舊式屋邨商場都有,而且質素仲唔錯,裝修有特色,坐位非常闊落,環境十分有禪意,幾chill幾relax,味道都唔錯,但價錢稍貴。海鮮青口鮮蝦意大利燴飯材料有青口,鮮蝦,墨魚仔,唔知係咪因為餐廳主題係禪,每樣都係各三件,青口處理得幾乾淨,我平時不喜歡食青口都覺得好味,鮮蝦有蝦味不是平時炒飯用的急凍無味蝦仁,墨魚仔爽口有鮮味,配上creamy又有少少酸甜茄醬的燴飯,味道非常match,份量岩岩好夠又唔會漏。沙律蔬菜夠新鮮,味道不錯。髒髒咖啡白濃幼滑,好飲,不過沒有跟餐飲要單點,所以價錢稍貴。

海鮮青口鮮蝦意大利燴飯

沙律
蔬菜夠新鮮,味道不錯。

髒髒咖啡
白濃幼滑,好飲,不過沒有跟餐飲要單點,所以價錢稍貴。
Lumière位於長沙灣李鄭屋邨 喺為李鄭屋邨活化計劃的重點之一佔地近3000尺 空間寛敞咖啡店走日式禪系風 入門便可見到玻璃門上印有「一念愚即般若絕,一念智即般若生」字句 猶如提醒我們環放下煩惱 感受當下內裝設計以灰白色的灰泥牆為主調 搭配溫潤嘅木質調內裝 期望打造一處療癒身心靈嘅咖啡場域大門附近嘅木檯天花上懸吊著一個大樹枝 彷彿時間靜止了一樣 讓顧客在柔和氛圍下 享受當刻。有時喝杯咖啡 只求當刻放空一下 清空自己腦袋 ʟᴜᴍɪÈʀᴇ都希望打造一個舒服放鬆嘅啜飲場域 希望入嚟嘅客人 聽著充滿禪意嘅音樂 暫且放下煩惱 享受當刻💆🏻‍♀️ 貓店長更會周不時出巡 身為貓奴願意花半天時間係度望住佢地😼咖啡店大概劃分了兩部分一邊是比較休閑大夥兒聚餐嘅空間 另一邊就係比較舒適靜靜聊天嘅空間 更有ʟ字型嘅休憩處比舒適地聊天咖啡店雖然充滿禪味卻並非賣素食 而是多樣化具創意嘅多國菜式 供應多款特色飲料發美食 如:意粉、漢堡、小蛋糕** ʟᴜɴᴄʜ ꜱᴇᴛ**🥗 是日沙律(隨餐附送)沙律醋酸汁 面頭灑上胡椒 羽衣甘藍帶硬🍔 ɪʙᴇʀɪᴄᴏ ᴘᴏʀᴋ ʙᴜʀɢᴇʀ ᴡ/ ʜᴏᴍᴇᴍᴀᴅᴇ ʜᴇʀʙ ꜰʀɪᴇ

** ʟᴜɴᴄʜ ꜱᴇᴛ**
🥗 是日沙律(隨餐附送)
沙律醋酸汁 面頭灑上胡椒 羽衣甘藍帶硬

🍔 ɪʙᴇʀɪᴄᴏ ᴘᴏʀᴋ ʙᴜʀɢᴇʀ ᴡ/ ʜᴏᴍᴇᴍᴀᴅᴇ ʜᴇʀʙ ꜰʀɪᴇꜱ 💰88 (ʀᴀᴛɪɴɢ: 8/10)

漢堡包鬆軟 烘得微脆 醬汁利用了芥末代替沙律醬 本人覺得很好 很解膩 牛肉唔乾帶牛肉味香 唯一不足係如果芝士更融化就好

薯條為厚切薯條 炸得非常鬆脆開口(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)

🍝 ᴄʀᴇᴀᴍʏ ᴛʀᴜꜰꜰʟᴇ ᴀʟꜰʀᴇᴅᴏ ᴘᴀꜱᴛᴀ 💰99 (ʀᴀᴛɪɴɢ:7.5/10)
意粉為扁身意粉 意粉面頭灑上大量芝士芝士意粉內帶多菇 醬汁帶有牛油香 掛汁力高 如果有更多松露味會更好

🍰 ʏᴜᴢᴜ ᴄʜᴇᴇꜱᴇᴄᴀᴋᴇ 💰38 (ʀᴀᴛɪɴɢ:7.5/10)
柚子味濃 ᴄʀᴇᴀᴍ 滑身輕盈 甜而不膩 餅底唔太厚 厚啲更好對個人而言

☕️ ɪᴄᴇᴅ ᴀᴍᴇʀɪᴄᴀɴᴏ💰33
ᴀᴍᴇʀɪᴄᴀɴᴏ好ɴᴜᴛᴛʏ好飲 冇咩苦澀味
估唔到好像打卡咖啡店也能沖到一杯好啡

🌹 ʀᴏꜱᴇ ʟᴀᴛᴛᴇ 💰42
依杯冇點意外同驚喜就係玫瑰香味勁出 甜度適中

總結:
首先要讚下服務勁好 我地一張檯唔夠放食身 員工主動行嚟幫忙

依間係絕對會二訪嘅咖啡廳 空間感好大 坐得好舒服 有日光照到入嚟 仲要任坐唔嬲

適合係到做嘢工作打發時間😆

✨味道:7.67/10

✨環境:8.5/10

✨消費:~ 💰165/ʜᴇᴀᴅ

📍 ʟᴜᴍɪÈʀᴇ一盞燈
2022-11-29
2022-12-04 241 瀏覽
週末同屋企人落街食飯,一直都有留意呢間裝修風格好靚嘅cafe,終於都入咗嚟試下。一入嚟就見到全原木🪵裝修,好有日本禪室嘅感覺,成個人都靜嗮落嚟🧘🏻‍♀️落座後scan QR code落單,好方便。第一個就落咗杯嘢飲先:「一念一清靜」-熱情果、薄荷、烏龍💰$58酸酸甜甜好解渴🥰 為咗杯茶我會再嚟之後就落咗個主食:吉列豚肉配和風咖喱奄列飯🍛$88豬排炸的剛剛好,酥酥脆脆又juicy主菜:乾式熟成西冷牛扒配四川藤椒醬🥩$188藤椒汁點牛扒,中西咁搭配竟然都好夾,不過個牛扒係乾式,相對冇咁juicy沙拉:凱撒沙拉🥗———————————(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)———————————冇唸到嘅係入邊竟然有兩只貓貓,啱好撞到staff幫佢哋清潔,放咗出嚟兜咗一圈,可以摸到,勁得意😍😍

落座後scan QR code落單,好方便。

酸酸甜甜好解渴🥰 為咗杯茶我會再嚟
一念一清靜

之後就落咗個主食:吉列豚肉配和風咖喱奄列飯🍛$88

豬排炸的剛剛好,酥酥脆脆又juicy
吉列豚肉配和風咖喱奄列飯

主菜:乾式熟成西冷牛扒配四川藤椒醬🥩$188

乾式熟成西冷牛扒配四川藤椒醬

沙拉:凱撒沙拉🥗

2022-10-16
一念一清靜
吉列豚肉配和風咖喱奄列飯
2022-11-29 142 瀏覽
2022Chill住食,是香港旅遊發展局主辦,美酒佳餚巡禮的一部分,217家參與餐廳中,我到訪了4家。第3站:Lumiere相關活動128元/位 午餐,包括以下的:#是日沙律:羽衣甘藍好硬,一般。#主菜:5選1,點了海鮮青口意大利飯,用泰國米煮的risotto,不會夾生,適合我(我不喜歡吃夾生的米飯),海鮮有青口、蝦、鮮魷魚,加上芝士,鹹鮮的味道。#精美甜品:黑芝麻芝士蛋糕,甜而不膩,不足是芝麻味不夠濃。#指定咖啡:冰美式咖啡,香醇、濃厚,我喜歡!

第3站:Lumiere
相關活動128元/位 午餐,包括以下的:
#是日沙律:羽衣甘藍好硬,一般。
#精美甜品:黑芝麻芝士蛋糕,甜而不膩,不足是芝麻味不夠濃。
#指定咖啡:冰美式咖啡,香醇、濃厚,我喜歡!
2022-11-28
2022-11-18 190 瀏覽
做嘢做到無停手,雖然過曬 tea time,咁就黎個 early dinner,拍返杯咖啡止下頭痛先。行下行下,黎到一盞燈門口,睇落環境幾好,裝修得好似都唔錯(以長沙灣區黎講),就入去試試佢。入去揀咗個角落頭嘅卡位坐好,好快可以放鬆落黎(可能被店舖氣氛影響?)因為之後跟手返屋企食飯,係咁e 叫個 burger 同太太 share,兩杯嘢飲就算。最後叫咗個西班牙黑毛豬 burger,叫咗杯瑪奇朵,叫咗杯一草一天堂慢慢 relax下。一草一天堂一上,我同太太不約而同地笑了,因為上面個拉花係一隻豬 瑪奇朵反而有少少驚喜,i mean 個 size,好似杯 shot 咁細細杯(冇諗過咁細) 個西班牙黑毛豬burger就有少少失色,成個 burger 都只係暖暖地(無奶油我打卡打到包都凍埋 )整體感覺,環境OK,食物有待改善

整體感覺,環境OK,食物有待改善
一草一天堂
西班牙黑毛豬burger