2017-10-01 224 瀏覽
一碗肉燥店面已黃色為主,遠遠已留意到呢間店。台面既餐紙有佢地既logo公仔,俾小朋友盡情發揮想像畫畫,大人又可以食餐安樂飯幾好。餐內食物選擇不算多,但食物質素卻有驚喜。所有餐選主食先,在配上肉燥(可揀辣/唔辣2款肉燥)。送蜂蜜紅茶,轉其他可+$。也有小食可加。鹽酥雞排香脆可口,肉質嫩滑,炸粉不會太厚,份量超大块。面類反而一般。泡沫珍珠奶茶好飲,自己落糖唔怕過甜。唯一缺點,送太多飯過少。
紅燒牛肉辣肉燥飯+台灣腸
紅燒牛肉辣肉燥飯+台灣腸
2017-09-28 155 瀏覽
之前見到呢間餐廳成日排隊排長龍,琴晚終於有時間去見識下餐廳環境都唔錯,d公仔真係好得意本身諗住想試下個香葉三杯雞,點知唔小心落錯左不過d員工都好好人,話幫我問下廚房可唔可以換過左大概5分鐘後就有得食啦味道黎講我就唔係話咩食家,不過我又真係覺得幾好味個肉燥飯都幾好味,份量都夠飽肚有突最後杯珍珠奶茶,有夠茶味d珍珠又夠咬口,同埋都幾滑總括黎講我會比85/100絕對值得再食多次
之前見到呢間餐廳成日排隊排長龍,琴晚終於有時間去見識下
餐廳環境都唔錯,d公仔真係好得意

本身諗住想試下個香葉三杯雞,點知唔小心落錯左
不過d員工都好好人,話幫我問下廚房可唔可以換
過左大概5分鐘後就有得食啦

味道黎講我就唔係話咩食家,不過我又真係覺得幾好味
個肉燥飯都幾好味,份量都夠飽肚有突
最後杯珍珠奶茶,有夠茶味d珍珠又夠咬口,同埋都幾滑
總括黎講我會比85/100
絕對值得再食多次

2017-09-26 159 瀏覽
其實起初拎位係唔知要拎飛定walk in就得,因為D職員同客人完全零交流,叫又唔應,完全無視我地!除左我地,仲有D客人都好似我地企係左係度唔知點好,到後黎先見到有呢部「拎飛」機,服務態度真係要改善一下~~~講番食物先~鹽酥雞扒肉燥飯 $51 食晒啲飯都仲有好多雞扒,雖然肉燥汁只係一般貨色,但好岩撈飯食,而且佢塊鹽酥雞扒好大塊,炸得香脆,加上半隻既滷水糖心蛋,真係食得好開心!台灣腸係另加既,最估唔到係有D調味粉可以自己落,我同朋友都倒左勁多既海苔粉,味粉仲有山椒粉/七味粉揀!3款味粉~雞翼豬頸肉肉燥飯 $40一樣有糖心蛋!豬頸肉 很腍,味道夠!不過相比下,我覺得鹽酥雞扒吸引D!時菜 $5我地坐既係高枱,所以坐得有D唔舒服><餐牌

講番食物先~
鹽酥雞扒肉燥飯 $51
雞翼豬頸肉肉燥飯

3款味粉~

雞翼豬頸肉肉燥飯 $40

雞翼豬頸肉肉燥飯
時菜 $5

我地坐既係高枱,所以坐得有D唔舒服><

餐牌

2017-09-19 174 瀏覽
長沙灣很多舊樓重新建造後,多以底座做大型商場,樓上住宅的香港典型建築形式,這店就在新建大廈地舖,裝修很明亮,簡潔,牛肉麵味道不錯,但缺少了地道台灣口味,湯底亦已經不像,港式多些,味道還可以,牛肉比較細塊,不像其他店用牛展,黑醋豬軟骨麵,都不錯,但豬軟骨硬了少許,豆漿無糖,讚,附糖水,可以自己調較。
2017-09-18
黑醋豬軟骨
黑醋豬軟骨撈麵
無糖豆漿
2017-09-16 141 瀏覽
之前行過見到成日排長龍,不過見多數食飯時間啫,今次就下午茶去,堅唔洗等位,雞朳確係幾正嘅,但都唔及味粉咁吸引,加咗味粉落雞朳度,風味就唔用哂,正,但肉燥就麻麻,珍珠奶茶都係一般啦,味粉配飯就正好多,味粉有幾款(紫菜、七味粉)同外面食嘅味粉係真係有分別,價錢方面,合理,大眾化,裝修好新頴,全店都用黃黑色,勁似元氣,附近泊車就差D,沒乜錶位,要泊去元洲商埸或新樓車場,整體都算唔錯既選擇,所以可以再去食下其他野
2017-08-28 324 瀏覽
還記得上次特意去試另一間新開的人氣台式餐廳的經驗,一直都遲遲未試呢間同樣大人氣的台式餐廳,因為大多人幫襯,怕又要等又中伏😅由於呢間餐廳開了一段時間,人潮終於減退,加上機緣巧合下,在同事邀請的情況下,終於在晚飯時間一試呢間。初試就一定係叫最出名,最常食,最多人推介的肉燥鹽酥雞扒飯啦!呢個飯同其他餐廳比較絕對係高質素果批。一放低最吸睛的就係果隻半流心的滷蛋,呢個精心的配菜已經將好多出名的鹽酥雞扒飯比下去。肉燥份量剛剛好,夠撈飯得黎又唔會令個飯好濕,肉燥又唔會調味調得太濃,相當可口。到塊鹽酥雞扒,份量唔小,絕對夠食。雞扒未身唔細件,唔駛加勁多炸粉令雞扒變大變厚。雞扒果真炸得夠酥脆,加上店員足夠,廚房一煮好就能奉上給人客品嚐同樣地,鹽酥雞扒都係配有粉(三種口味)俾客人自己落,添加一份玩味跟餐唔駛加錢有杯凍綠茶,對有選擇困難的我黎講,可以解決選擇飲品的麻煩。當然,好似只需要加3~5蚊,餐飲就可以選其他台式飲品(如珍珠奶茶)。由於我和同事都比較大食,所以決定跟餐加點左個小食,呢個九層塔雞翼其實唔錯,只不過有鹽酥雞扒在場下,雞翼明顯無噤吸引。但佢個九層塔有炸過,加上小小鹽粒,食落爽口又香呢間餐廳食物

鹽酥雞扒飯

鹽酥雞粉

九層塔雞翼

呢間餐廳食物絕對值得推介,但座落於長沙灣仲要唔太近鐵路站的情況下,對其他區外來的朋友絕對吸引力欠奉。如果走開果頭就一定會一而再,再而三去幫襯。
2017-08-18
鹽酥雞扒飯
鹽酥雞粉
九層塔雞翼
  • 肉燥鹽酥雞扒飯
2017-08-25 298 瀏覽
肉燥係台灣必食之一,香港都有間連鎖肉燥專門店幾成功。不過都係鐘意食小店。今日嚟到長沙灣哩間一碗肉燥試下。講真如果唔係經開,特登過嚟食都幾唔方便。店舖唔近地鐵,做街坊生意多。裝修設計好年輕,黃色好sharp, 唔講以為去左漢堡店。晚市包飲品,四,五十蚊一份,價錢都算過得去。回魂黑醋豬軟骨飯味道沒有台灣風味,反而似上海個款味道。豬軟骨有四件,雖然味道ok, 但炆得再淋d會更好。主打叫肉燥,講真有點失望。唔係難食,但食唔到台灣風味,有點港式肉燥嘅感覺。好吃鹽酥雞排撈麵賣相份量都好吸引。雞排好大件,外皮酥脆而薄。味道中規中矩,不過有少少油味,扣少少分。另外,店員會送上三款調味粉,方便客人自己調味,不錯。

晚市包飲品,四,五十蚊一份,價錢都算過得去。
回魂黑醋豬軟骨飯

好吃鹽酥雞扒撈麵

另外,店員會送上三款調味粉,方便客人自己調味,不錯。
2017-08-25 1015 瀏覽
有朋友入左院,去探佢的時候經過里到,見到隻雞仔幾得意,就決定探完病之後幾個朋友一齊去試下。平日晚,重要七點半左右,竟然都滿晒坐,要等位囉😲於是侍應問我地四個肯唔肯坐吧位(即係高腳椅),肯的話就馬上有位。四個餓到上心口,當然無問題啦👌🏻👌🏻👌🏻內部裝修好有心思,用上卡通的🐔🐽做牆紙點菜紙一人張,好方便👍🏻而且全部都係套餐組合,價錢十分經濟。最貴的套餐都唔過$62,除非你再加小食啦,重之埋單一個人一百蚊有找🤑黑醋豬軟骨,附送溏心蛋半隻🐣豬軟骨香甜鬆軟,啲軟骨連我里個無牙婆都咬得開。跟飯的肉燥可選辣同唔辣,里個係唔辣的,咸度適中,內裡重有少少肥豬肉,送飯一流🍛不過飯量對男生來說有點少跟餐加$5要左珍珠奶茶🍹一般台式食店所飲到的味道,正正常常,無特別朋友的辣肉燥飯配鹽酥雞扒雞扒炸得非常好,唔油唔肥,啲皮又薄又脆,食埋落肚都無咩罪惡感🙊肉燥里件事都係辣的好差啲唔認得,三色調味粉,自己配搭。我挺喜歡山椒粉,麻麻辣辣,好得意😋當然,大部分人都係用海苔的,我明。紫菜飯感覺朋友跟餐唔洗加錢有蜂蜜紅茶,即飲沖劑,無驚喜朋友貪得意叫的-九層塔烤雞雜菜鍋望落好清淡,朋友話蔬菜份量算多,有紅蘿蔔/豆角/脆玉瓜/

四個餓到上心口,當然無問題啦👌🏻👌🏻👌🏻
內部裝修好有心思,用上卡通的🐔🐽做牆紙

點菜紙一人張,好方便👍🏻

黑醋豬軟骨,附送溏心蛋半隻🐣
不過飯量對男生來說有點少

跟餐加$5要左珍珠奶茶🍹
一般台式食店所飲到的味道,正正常常,無特別

朋友的辣肉燥飯配鹽酥雞扒
肉燥里件事都係辣的好

差啲唔認得,三色調味粉,自己配搭。
我挺喜歡山椒粉,麻麻辣辣,好得意😋
當然,大部分人都係用海苔的,我明。紫菜飯感覺

朋友跟餐唔洗加錢有蜂蜜紅茶,即飲沖劑,無驚喜

朋友貪得意叫的-九層塔烤雞雜菜鍋
望落好清淡,朋友話蔬菜份量算多,有紅蘿蔔/豆角/脆玉瓜/同太過大量的洋蔥🙈
我飲左啖,有少少味精,不過里個價錢,好合理喔

人多當我要咩都試下,加多$20 要左七味燒魚餅。
味道:就是普通的魚餅囉,上面加少少七味粉去燒,熱食的時候就係街邊串燒感覺,冷左就係魚餅一塊囉😔
個人不太建議加點

提外話,餐廳上菜速度超級不一致,四個人同時落單,第四份餐點係第一份餐點食完先出現,這一點需要改善下
2017-07-28
5 分鐘 (堂食)
  • 鹽酥雞扒
2017-08-23 129 瀏覽
相約很久沒見的中學同學晚餐,剛好同學是在附近上班,她就推薦這家台灣魯肉飯給我。位置都易找,m記對面就是了!我們分別叫了鹽酥雞扒魯肉飯及台南鳳梨豬排魯肉飯,味道都不錯,台式食物一般偏油,魯肉飯都當然偏油,也是很正常的!味道不錯!特別是鹽酥雞,有3款不同味道的調味料自己調味的!也有不少台式飲品選擇!個人覺得也是聊天的地方,不會怕有入座時間,我們都愉快的聊了差不多兩小時!
好味鹽酥雞排
2017-08-22
好味鹽酥雞排
  • 鹽酥雞扒魯肉飯
2017-08-20 126 瀏覽
首先好感激貴公司為我地提供最新款既攞飛機器 實在係又新淨又好用🙃對於貴公司員工既態度同埋你地既排隊機制我地真係推崇至極🙃員工既態度簡直稱得上一絕🙃 叫飛就隨便㩒個號碼 如果係連續三個號碼一齊叫就停1秒再去下一個🙃遺憾既係我地並冇武林大俠一般既眼力🙃可以一眼關七🙃而且係叫每一個號碼既時候唔會出來問下有冇客🙃唔會follow up🙃真係過眼雲煙 一閃即逝🌟問佢叫咗未佢就話 噢 我㩒咗架啦 係你自己睇唔到🙃 真係噢你條命👏🏻👏🏻👏🏻 重要好耐先come up到個follow up🙃由於我地實在冇武林大俠一般既耐力所以選擇走咗🙃可能貴公司既冷氣好涼 環境有好乾淨 另到員工唔捨得離開店面🙃感激貴公司對我地既招待以及俾我地見識到咩叫優質服務🙃👏🏻👏🏻👏🏻Sorry for 眼殘同唔係武林大俠🙃你最真誠既晚市顧客🙃
對於貴公司員工既態度同埋你地既排隊機制我地真係推崇至極🙃
Sorry for 眼殘同唔係武林大俠🙃
你最真誠既晚市顧客🙃
2017-08-20
30 分鐘 (堂食)
2017-08-15 147 瀏覽
今日係長沙灣試左間新開食台灣野既餐廳,叫「一碗肉燥」,顧名思義主打係肉燥,餐廳裝修簡單舒適,杯子同埋碗碟都印有唔同既可愛公仔圖案,值得讚既係椅子下面有個籃仔可以擺放手袋/書包,唔係間間餐廳都有咁既設計,其實呢啲少少設計方便到客人我覺得係幾窩心的。我同朋友分別叫左一個肉燥飯同肉燥麵,之後再點左三個小食,有蚵仔煎、煎餃子、串燒魚餅。首先講下肉燥,味道係ok既,肥瘦比例正常,但肉燥份量少⋯⋯大約一湯匙左右,蚵仔煎好食,蚵仔好肥美,餃子就普普通通,七味串燒魚餅入面有豆,豆香加埋魚香味,不錯。飲品點左杯凍泡沫珍珠奶茶,估唔到佢少冰得黎又夠凍,糖醬分開上都幾細心,自己可以調教合適嘅甜度。

2017-08-12 135 瀏覽
睇住佢開因爲日日搭車都會經過,今日試左,叫左塩酥雞排肉燥飯加台灣腸!雞扒應該有醃過,但食起黎唔似塩酥雞味,又乾!肉燥太少了吧~雞已經好乾,肉燥又少根本撈唔到飯食...糖心蛋都幾滑,台灣腸味啖!整體感覺覺得所有食材都唔岩味咁,而且真係好乾...果3樣調味粉落左都無助食材變美味,反而令到食味更難食,一d都唔match。飲品揀左凍蜂蜜紅茶,一貫香港餐廳飲品=無味!令外餐廳方面,樓底高無壓迫感,但冷氣亦唔足夠,食到流汗幸好價錢唔貴,不過位置咩都唔近,唔會特登再去!睇食評話好好味....我諗冇咩要求既可以一試嘅~伏
睇住佢開因爲日日搭車都會經過,
今日試左,叫左塩酥雞排肉燥飯加台灣腸!
整體感覺覺得所有食材都唔岩味咁,而且真係好乾...
飲品揀左凍蜂蜜紅茶,一貫香港餐廳飲品=無味!
令外餐廳方面,樓底高無壓迫感,但冷氣亦唔足夠,食到流汗

幸好價錢唔貴,不過位置咩都唔近,唔會特登再去!
睇食評話好好味....我諗冇咩要求既可以一試嘅~伏
2017-08-12
午餐
2017-08-12 139 瀏覽
每次經過都見門口一大班人, 今日就提議下去試~~好彩12點左右未算多人, 待應生話坐高枱即刻有位, 咁梗係唔等la~店內設計屬簡潔新潮, 用黃/白作主調點單紙一人一張, 好方便~見到"燥底撈"個名咁得意, 就一於試下係咩料LA~~叫左"山椒七味豬扒+燥底撈"原來係肉燥撈米線 (似係米線O既粉....)點左香辡味, 辡得岩岩好~ 唔會搶左肉燥O既味, 第一啖食入口已經停唔到, 真心想講係食過最好食o既肉燥!!里間肉燥唔跟台灣傳統, 感覺是為香港人而設, 食得出醬底好燶, 但一D都唔油膩~ 豬扒夠冧夠入味朋友就點左回魂黑醋豬軟骨, 佢揀飯底~ 肉燥同樣出色, 試左一件豬軟骨, 不是很冧那種, 岩鐘意有咬口O既朋友朋友反映飯底手撈肉橾軟乾身, 好似唔夠汁咁, 下次要問下有無得叫少飯~~始終個飯對女仔黎講算大碗.跟餐附送凍/熱茶~ 如果唔鐘意, 可以加錢叫珍珠奶茶之類."一定會再黎!!"  臨走前心諗.......
每次經過都見門口一大班人, 今日就提議下去試~~

店內設計屬簡潔新潮, 用黃/白作主調

點單紙一人一張, 好方便~

見到"燥底撈"個名咁得意, 就一於試下係咩料LA~~

叫左"山椒七味豬扒+燥底撈"
原來係肉燥撈米線 (似係米線O既粉....)
山椒七味豬扒燥底撈

朋友就點左回魂黑醋豬軟骨, 佢揀飯底~

回魂黑醋豬軟骨燥底飯

跟餐附送凍/熱茶~ 如果唔鐘意, 可以加錢叫珍珠奶茶之類.

"一定會再黎!!"  臨走前心諗.......
2017-08-05
5 分鐘 (堂食)
山椒七味豬扒燥底撈
  • 山椒七味豬扒
2017-08-09 176 瀏覽
唔知咩機制,要寫夠200字先有得比評分,垃圾,下面番正題。今日(17年8月9日)第二次食,比開業嗰陣少咗好多肉燥第一次食記得肉燥好充足,食到最尾嗰啖都仲有肉燥,而家食兩啖就無晒肉燥,要干食白飯,倒不如改名叫一碗白飯
唔知咩機制,要寫夠200字先有得比評分,垃圾,下面番正題。
今日(17年8月9日)第二次食,比開業嗰陣少咗好多肉燥
2017-08-09
  • 肉燥太少
2017-08-07 176 瀏覽
首先,佢價錢其實真係冇得輸;第二,裝修格調於同區內實屬出色,大至天花模仿珍珠在飲管內的模樣的裝飾,小至員工圍裙上的扣針公仔,真係要俾掌聲brand design的團隊。但一間餐廳最核心的是食物,其次是員工與客人之間的交流。 你呢兩樣做得好,價值貴都值得俾,而裝修亦都只係錦上添花的伎倆。第一次試,叫最低價錢嘅set,最平嘅都做得好,其他應該差極有限。台式重點嘅泡沫珍珠奶茶茶味和奶味都較淡,珍珠算有咬口但無味;溏心蛋同切粒豆角係最出色,灼青菜就真係灼青菜,棒棒芝士超級鹹,食到半條算你叻,貢丸話係QQ,食落只覺得肉質鬆散,想食麵但唔想食肉燥,因為就係怕好似下圖咁,油過茶餐廳沙嗲牛ps:午市都幾旺,喺個場仲有好多位嘅時候,經理已經好落力安排大家坐得tup tup hum,後面成排櫈,四位檯已經坐緊1+1+2,一餐飯半個鐘佢已經周圍問坐低咗嘅客你係咪一位你係咪一位,公司應該要多謝呢類經理,佢將你鋪頭嘅坐位完全maximized!
首先,佢價錢其實真係冇得輸;

棒棒芝士巨腸貢丸燥底湯麵

台式重點嘅泡沫珍珠奶茶茶味和奶味都較淡,珍珠算有咬口但無味
;
溏心蛋同切粒豆角係最出色

灼青菜就真係灼青菜,

棒棒芝士超級鹹,食到半條算你叻,
貢丸話係QQ,食落只覺得肉質鬆散,
想食麵但唔想食肉燥,因為就係怕好似下圖咁,油過茶餐廳沙嗲牛

ps:
2017-08-07