2019-07-31 238 瀏覽
走去一粥麵點咗個下午茶魚蛋河套餐。加杯熱奶茶,都係$29。好抵食。個河粉好滑好彈牙。個魚蛋魚片好鮮甜。加埋杯熱奶茶,好滑好香濃。好正。環境好乾淨。下午茶時間如果行開經過一粥麵,個人最好去食下午茶魚蛋河套餐。
熱奶茶
下午茶魚蛋河
題外話/補充資料: 環境好乾淨。
2019-07-31
3 分鐘 (堂食)
熱奶茶
下午茶魚蛋河
2019-05-31 247 瀏覽
My previous plan is to have breakfast at Fairwood, passed this restaurant and found it’s nearly renovated, so sit down and ordered a bowl of rice noodle. Rice noodle’s texture is better than Fairwood. Also stewing pork is cut by small pieces instead of preserving pork paste.The coffee is more bitter than Fairwood, but not astringent, still good.

2019-05-31
$30 (早餐)
2019-04-04 332 瀏覽
今日經過荔枝角,想食個早餐,咁啱見到有一粥麵喎!一於試下先!佢嘅款式都幾多,有中式有西式,今次試吓佢嘅炸魚柳、烚蛋同蘿蔔糕,炸魚炸得好鬆脆,d魚肉好滑,比其他快餐店出色,蘿蔔糕都煎得幾香,幾好味,如果唔要炒蛋,可以轉2隻烚蛋,我就轉左烚蛋,健康啲丫嘛!哈哈!😁
大連鎖店成日賣廣告,今日就同媽咪試左佢大推既煲仔飯!首先講下個櫻花蝦芋頭臘味煲仔飯!通常傳統煲仔飯用蝦米,但係佢就用左櫻花蝦,覺得特別!另外個魚腩煲仔飯都好鮮!重點系佢個飯焦好!正!啊!40幾蚊個煲仔飯,連野飲,重要系晚市,有興趣可以收工去試試!
2018-10-24
2018-09-29 246 瀏覽
早上買外賣早餐,等足半小時,电子版顯示号碼,但竟然咩都未齊,仍要等。無論堂食同外賣嘅人龍都開始鼓燥,眾人催促下她更話唔夠人叫人趕時間就堂食,唔好外賣。我心唸?一個字,~差
2018-09-26 225 瀏覽
下午經過突然想食下中式野,就諗起食依度,平時都有幫襯開,今次真係下午想食佢嘅蘿蔔糕,同食番碗粥,清淡啲,因為依排食得太多,佢嘅款式多樣化,夏天又想飲凍野,中式點心加港式奶茶,真係無得頂,邊度揾,咁點餐法係依度先有今次叫左個粥都幾ok下,唔會粥還粥,渣還渣,個粥都幾入味同埋啲料都幾足,唔錯,已快餐店嘅水準都叫幾好㗎啦。蘿蔔糕就唔使講啦,講真我發覺我就最欣賞依度蘿蔔糕,同出邊某啲粥舖或者茶樓比,依度真係唔錯,所以我係會心絲絲果啲入去食蘿蔔糕嘅人。奶茶都係依度嘅其中一個賣點,夠晒茶味,一啲都唔水嘅感覺。

2018-09-26
2018-09-08 199 瀏覽
前幾天再光顧此店,於下午茶時段購買了$28燒汁豬扒刈包餐。取餐後發覺和之前吃的不同,包是乾柴柴的,原來欠了燒汁。不要緊,向當值經理查詢,她才發現當日全店沒有燒汁。她理直氣壯回答: 「係! 燒汁豬扒包係冇燒汁既。」我看看左右隔離,其他顧客手中的豬扒包雞扒包又真係冇燒汁的。於是我表示想換另一款烤豬扒包,她說要加$3。我問: 「你們沒有燒汁,但還繼續賣,駁人唔知,即係欺騙顧客,是否應該你退返$3給我才對?」他們冇回答,雙方dead air。整件事裡,我不是介意付額外$3,而是極為不滿以下幾點1) 為何下午茶時段一開始就冇燒汁?經理及店員還後知後覺,要我講才發現全店沒燒汁供應。(2) 經理及店員態度甚差,覺得冇燒汁是正常,還隱瞞繼續售賣。沒有道歉都算,為何不主動提出解決方案,例如免費更換其他食品或退款?(3) 經理欠缺管理員工經驗及處理顧客投訴能力,也沒做出正確的榜樣。此外,還有以下两點1) 各位應該會察覺到外賣等候時間往往超過15分鐘,唔催佢哋食品是不會自動出現的。他們的做法係先處理堂食order,再處理外賣。(2) 許多座位是很久沒人清理的,碗碟放滿四周,對顧客構成不便,也影響衛生。各位日
前幾天再光顧此店,於下午茶時段購買了$28燒汁豬扒刈包餐。取餐後發覺和之前吃的不同,包是乾柴柴的,原來欠了燒汁。不要緊,向當值經理查詢,她才發現當日全店沒有燒汁。她理直氣壯回答: 「係! 燒汁豬扒包係冇燒汁既。」我看看左右隔離,其他顧客手中的豬扒包雞扒包又真係冇燒汁的。於是我表示想換另一款烤豬扒包,她說要加$3。我問: 「你們沒有燒汁,但還繼續賣,駁人唔知,即係欺騙顧客,是否應該你退返$3給我才對?」他們冇回答,雙方dead air。整件事裡,我不是介意付額外$3,而是極為不滿以下幾點:

(1) 為何下午茶時段一開始就冇燒汁?經理及店員還後知後覺,要我講才發現全店沒燒汁供應。

此外,還有以下两點:

(1) 各位應該會察覺到外賣等候時間往往超過15分鐘,唔催佢哋食品是不會自動出現的。他們的做法係先處理堂食order,再處理外賣。

各位日後光顧此店,應慎重考慮。
「一粥麵」成立於1999年,是香港知名快餐連鎖店集團「大家樂」旗下一個品牌,主要供應快餐形式的中式粥粉麵飯。它在短短數年間迅速發展成為香港最受歡迎食肆之一,至今分店已超過五十多間。我光顧這家位於荔枝角泓景臺的分店,舖位原是銘翠軒餐廳。由於鄰近有幾座私人屋苑加上這裡地方寬敞整潔舒適,食物也相當有水準和抵吃,所以早午晚餐以至宵夜時段都非常好生意。餐廳入口處展示一個大型LED電子餐牌,會按不同時段轉換餐點內容和價錢,一目了然,非常方便。當顧客選定食物後先在櫃檯落單付款,然後將單直接交到廚房櫃檯輪候取餐,所有免費冷熱水、醬料包及額外餐具全部顧客自助,見空座位就坐,沒有帶位服務啊!今天讓我一次過介紹「一粥麵」最近推出的早餐、午餐及下午茶特色套餐吧! 【早餐供應時間7am-11am】 艇仔米通粉早餐 HK$25 (配牛油餐包、咖啡/茶) 米通粉的口感接近煮過火及剪短了的瀨粉,腍腍滑滑 【午餐供應時間11:30am-2:30pm】 ▲南乳豬手煲午市套餐 HK$42 (配菜飯、肉燥四季豆) ~ 味道不錯,可惜菜飯未熟透,吃起來有點生骨 註: 晚市時段

【早餐供應時間7am-11am】
艇仔米通粉早餐 HK$25 (配牛油餐包、咖啡/茶)

米通粉的口感接近煮過火及剪短了的瀨粉,腍腍滑滑

【午餐供應時間11:30am-2:30pm】

註: 晚市時段可免費升級蜜糖桂花烏龍茶一杯

【午餐供應時間11:30am-2:30pm】
鮑汁荷葉飯午市套餐 HK$35 (配熱飲) ~ 味道非常不錯,材料有肉粒冬菇粒蛋絲和蔥花,飯用豉油先炒再以荷葉包好再蒸,飯粒分明軟綿,值得一試

椰汁渣咋 (原價$15, 跟餐特價$7)

【下午茶供應時間2:30pm-5:30pm】
風味刈包下午茶餐HK$28 附小食6選1及熱飲一杯
燒汁豬扒刈包 + 香滑齋腸粉 + 熱鴛鴦 HK$28 ~ 豬扒肉腍好味,腸粉軟滑

2018-03-30
2018-06-15 532 瀏覽
「一粥麵」成立於1999年,是香港知名快餐連鎖店集團「大家樂」旗下一個品牌,主要供應快餐形式的中式粥粉麵飯。它在短短數年間迅速發展成為香港最受歡迎食肆之一,至今分店已超過五十多間。我光顧這家位於荔枝角泓景臺的分店開業不久,舖位原為銘翠軒餐廳。由於鄰近幾座私人屋苑加上地方寬敞整潔舒適,食物也相當有水準和抵吃,所以早午晚餐以至宵夜時段都非常好生意。餐廳入口處展示一個大型LED電子餐牌,會按不同時段轉換餐點內容和價錢,一目了然,非常方便。當顧客選定食物後先在櫃檯落單付款,然後將單直接交到廚房輪候取餐,所有免費冷熱水、醬料包及額外餐具全部顧客自助,見空座位就坐,沒有帶位服務啊! 所有免費冷熱水、醬料包及額外餐具全部顧客自助 ▲超值滋味早餐 HK$26 (包括蜜糖雞扒、炒麵、烚蛋、咖啡/茶) 早餐電子餐牌 (上午7時至11時供應)

所有免費冷熱水、醬料包及額外餐具全部顧客自助

早餐電子餐牌 (上午7時至11時供應)

2018-03-09
$30 (早餐)
2018-02-20 356 瀏覽
農曆新年期間,因為各種理由(我想主要係夥計人工高), 所以平時的茶餐廳都會有附加費,其中有些更加30%。所以唔想俾人"劏", 其中一個選擇就係去幫襯連鎖式快餐店。屋企附近開了一粥店,所以趁農曆新年應下節食個中式下午茶 ! 一共點了2個餐 :家鄉銀針粉,雞全翼,炒麵,熱奶茶 $29細蓉雲吞面,雞全翼,熱奶茶 $30個人推介細蓉雲吞面,份量其實同出名的雲吞面舖差不多,味道也不錯,連雞翼和奶茶也只是$30, 性價比非常高,在這農曆新年其間,真是超抵 !

家鄉銀針粉,雞全翼,炒麵,熱奶茶 $29

細蓉雲吞面,雞全翼,熱奶茶 $30

2017-12-02 267 瀏覽
我試過好幾間的一粥麵,以這間食品的質素最高。今晚試了它的㷛仔飯,味道出人意表的好,可以媲美一些專做飯煲仔飯的飯店,飯又香又乾身,仲有脆卜卜的飯焦。從冇想過連鎖快餐店,可以有咁好味嘅出品,絕對係誠意之作。
2017-11-26 219 瀏覽
今晚喺度食粥、麵、 油炸鬼(跟粥送的)、芥蘭炒牛肉小菜,送的嘅油炸鬼油淋淋,凍的,炒麵凍嘅,退返去,都肯換俾你,夠熱了,一食鹹到嘔,再退返去,叫櫃面自己試下味,試完都話鹹,碗粥多粉又杰又多味精,碟芥蘭炒牛肉又勁多油,食完想健康都難。
2017-11-12 672 瀏覽
一粥麵,連鎖式粥店,此間一粥麵店,裝修較靚。近日推廣優惠,就過來食下早餐。今日點了一碟炒麵配燒賣及瘦肉粥,早餐三十蚊有找,抵。不過連鎖式的粥麵店,粥底較稀,炒麵較油,最好味都是豬肉燒賣。連鎮式的粥店,沒有驚喜,但平取勝。
2017-09-11 169 瀏覽
每逢想輕食,就會想到食粥,一粥麵就有一個深宵食堂既餐,好啱想輕食既我~ 而且佢裝修不錯,地方好寬敞,晚間宵夜時段更加唔會有擠迫感~佢個深宵食堂餐有2款主食:皮蛋瘦肉粥 或 鮮蝦雲呑麵,配: 炸鯪魚球/ XO醬香滑腸粉/ 餐肉炒麵/ 蠔油時菜可另外加$3配: 雞翼; 紅豆冰 或 蘋果紅茶...(套餐不包飲品, 飲品要另外單點)可$7 追加咋喳1碗今日我叫左皮蛋瘦肉粥配生菜另外加$7 熱咋喳皮蛋同瘦肉配料唔算多,但粥底棉同有咸味,所以唔算差~ 生菜略嫌有啲唔新鮮,我揭開底下嗰啲全部都係啡啡黃黃碎濕濕既生菜,只係得面頭嗰幾塊係綠色~而最值得讚既係佢個碗咋喳,雖然有d水,但加左少少椰奶調味,提升左香氣~仲有啲豆好有口感,煙煙韌韌,好QQ~
每逢想輕食,就會想到食粥,
一粥麵就有一個深宵食堂既餐,好啱想輕食既我~
而且佢裝修不錯,地方好寬敞,
晚間宵夜時段更加唔會有擠迫感~
佢個深宵食堂餐有2款主食:
皮蛋瘦肉粥 或 鮮蝦雲呑麵,
配: 炸鯪魚球/ XO醬香滑腸粉/ 餐肉炒麵/ 蠔油時菜
可另外加$3配:
雞翼; 紅豆冰 或 蘋果紅茶...
(套餐不包飲品, 飲品要另外單點)
可$7 追加咋喳1碗

今日我叫左皮蛋瘦肉粥配生菜
另外加$7 熱咋喳

皮蛋同瘦肉配料唔算多,
但粥底棉同有咸味,所以唔算差~
生菜略嫌有啲唔新鮮,
我揭開底下嗰啲全部都係啡啡黃黃碎濕濕既生菜,
只係得面頭嗰幾塊係綠色~
而最值得讚既係佢個碗咋喳,
雖然有d水,但加左少少椰奶調味,提升左香氣~
仲有啲豆好有口感,煙煙韌韌,好QQ~
2017-08-25 182 瀏覽
炸兩最緊要做到嘅,係入邊嘅油炸鬼新鮮夠脆!唔係翻炸淋beibei嗰隻!😏一粥麵嘅炸兩絕對冇令人失望,每一啖咬落去都脆到有聲 🔊 ,個皮亦都好薄好滑!湯底用咗多款嘅藥材同埋清湯腩去淆,未食未飲已經覺得好香!💨牛筋腩好嫩口,煮得好入味,口感好豐富一d都唔韌!😋一個好地道嘅台灣小食竟然可以係一粥麵食到!😍有豬排🐷同雞排🐥兩款可以揀!香軟嘅饅頭夾著我今次揀左嘅蜜汁雞扒,再加上花生碎同蔥 !非常入味!整體口感又軟又脆!最緊要係熱辣辣出爐!🔥本人乃係咖啡同奶茶控,所以出親去食野如果要嗌野飲的話都係嗌呢兩款😂 冰鎮嘅好處真係好多,除咗啲冰融左唔會溝稀左杯奶茶嘅味道之外,仲可以確保啲來歷不明有機會係生水嘅冰唔會沾污我杯神聖嘅奶茶!
炸兩

刈包