2020-04-05 323 瀏覽
難得有人肯請野飲,當然想試下唔同嘅野,見到一芳有冬季限定,都想試下水果茶以外嘅野飲,可惜芋頭鮮奶同芋頭奶綠已經無得試。天寒地凍,我就叫左薑汁粉圓鮮奶($29,熱,甜度固定)。買左之後因為臨時有野做,過左成兩個鐘先飲,都幾驚珍珠會唔會浸到發晒又唔好飲。一飲之下,咦,又唔會喎。我有幻想過薑汁鮮奶會唔會有可能好似薑汁撞奶咁嘅甜品,咁當然唔會啦。雖然杯野飲已經凍晒,不過因為有加薑汁,飲落去仲會辣辣地,成個人都暖晒,珍珠唔會太甜,仲好咬口,非常適合冬天飲。

薑汁粉圓鮮奶
2020-01-17
薑汁粉圓鮮奶
2019-11-14 462 瀏覽
今日同朋友仔飯後黎到尖東一芳台灣水果茶店,要一齊「懲罰」呢間良心小店,一人叫左一杯。我就點左最喜歡嘅益力多系列,就係益力多百香,酸酸甜甜嘅益力多配上百香果,味道好夾,好fresh,好好味而且,益力多可以選擇半糖,唔想太甜的話岩曬。店內仲有連儂牆,可以俾客人寫上字句,互相打氣,為香港人打打氣!

而且,益力多可以選擇半糖,唔想太甜的話岩曬。

2019-10-28 261 瀏覽
#中意嘅請分享請點讚🍻----------😋冬瓜檸檬露食完飯想飲d野,又唔想咁heavy,可以飲冬瓜檸檬露,夠哂清新,可以消暑又解渴💦,唔想太甜可以叫小甜。----------尖沙咀店內仲有連儂牆,有memo紙提供,可以隨便寫,仲可以大大力咁懲罰佢支持佢🥳。----------🔎一芳台灣水果茶🚩尖沙咀加連威老道100號港晶中心地下58號鋪
#中意嘅請分享請點讚🍻
😋冬瓜檸檬露
🔎一芳台灣水果茶
🚩尖沙咀加連威老道100號港晶中心地下58號鋪
1K
2019-10-08 232 瀏覽
呢間店員好好, 我話要少甜, 佢即刻話佢哋既店就算少甜都會偏甜, 咁我要半甜啦! 點知都仲係好甜, 原來要無糖或者微糖會比較適合! 我點一芳水果茶 $30 ~ 勁多新鮮水果, 酸酸甜甜好醒胃, 因為好遲食晏所以仲係好飽食唔落珍珠, 飲呢杯水果茶剛好解膩消滯, very good! 公司小妹飲信義脆梅綠 $24 ~ 酸酸甜甜, 綠茶味突出, 各方面都好平均, 誰也搶不到誰風頭, 如果可以再酸啲更好! 黑糖粉圓鮮奶 $30 ~ 老闆去食 Business Lunch, 返嚟話好肚餓, 所以飲呢杯應該都幾飽…..因為我見到有勁多珍珠, 黑糖好濃杰足料, 成件事好香!

2019-05-29 290 瀏覽
一芳最出名水果茶就眾人皆知,我都有幫襯過,但係飲完就會發現根本過譽。每次睇見啲人排隊買我就鄧佢地銀包可惜,咁就無左幾十蚊...水果茶 茶味無乜,水果味又唔係好出,天氣熱就幾消暑既, 咁係因為佢凍,而唔係有咩咁清爽。 同埋得甜味... 咁杯野都叫做放得落口既,但絕對不能推介講返粉圓茶,話說一芳想答謝大家支持,推出左$8 一杯粉圓茶。本來都有少少期待,一飲之下1. 無奶味2. 無茶味3. 珍珠痴埋一團我飲完都唔知佢係用左咩沖出黎.... 同埋杯野係細珍珠,佢俾左細飲管,但因為煮得差,好難啜出黎,一pat pat真係好差 好失望

每次睇見啲人排隊買我就鄧佢地銀包可惜,咁就無左幾十蚊...

本來都有少少期待,一飲之下
1. 無奶味
2. 無茶味
3. 珍珠痴埋一團
我飲完都唔知佢係用左咩沖出黎....

真係好差 好失望
2019-05-24 182 瀏覽
-前幾日得知一芳為左多謝客人既支持,推出3日限時優惠,只要$8就可以買到一芳粉圓鮮奶茶,而且全線分店適用,就即刻save低,準備放lunch time 黎飲。粉圓鮮奶茶(中杯)雖然等左十幾分鐘,但都為左歎番杯,都值得既。細細粒既珍珠同樣有口感,Q彈軟韌。不過奶茶味雖然說不上香濃,但係都飲得出用左新鮮鮮奶同紅茶而成😋😋。 個人中意奶茶走甜,因為本身珍珠都帶有糖度,加上走甜冇咁有罪惡感,所以食完飯,再飲番杯都唔覺得濟😳-

粉圓鮮奶茶(中杯)

2019-05-22 240 瀏覽
夜晚行去搭車嘅時候經過就想起一芳水果茶你香港未飲過決定要試吓!行過嘅時候已經好夜,點知原來仲開就決定一定要試吓我選擇了招牌水果茶!本來選擇了少甜!但是職員告訴我小甜還是很甜!我最後接受了她的意見選擇了少少甜!職員耐心的解釋,令我覺得好窩心!她告訴我其實生果本身已經甜,少甜依然有80%糖!所以她建議我選擇少少甜!甜味就會啱啱好!由落單到攞到嘢飲都只係等左5分鐘!非常迅速!一飲就覺得好好飲!生果有熱情果蘋果橙等材料!出嚟嘅味道好fresh !熱情果本身有啲酸、加埋蘋果嘅甜!味道岩岩好!飲完杯茶之後仲食埋啲生果!突然間覺得健康左!
夜晚行去搭車嘅時候經過就想起一芳水果茶
你香港未飲過決定要試吓!
行過嘅時候已經好夜,點知原來仲開
就決定一定要試吓

由落單到攞到嘢飲都只係等左5分鐘!非常迅速!

2019-01-01 252 瀏覽
店鋪裝修簡約,供應既茶飲食材全部來自台灣,以台灣農場既新鮮水果搾汁而成,招牌一芳水果茶以青茶做底,再加入蘋果、橙、熱情果、檸檬汁和鳳梨醬等配料,茶底同水果幾夾,配上生果好清新,成杯感覺好fresh好健康,食飽飽用來清新口腔﹑消滯也不錯。
2018-12-31
10 分鐘 (堂食)
2018-10-27 237 瀏覽
果日同屋企人食完晚飯就諗住買杯嘢飲解下渴見到有間好似近排新開嘅一芳就諗住試下咁有個幾靚女嘅收銀姐姐(好似落單機械人)幫我落左張單啦點知買四杯嘢飲兩杯無糖勁甜都算啦我想換番杯無糖啫 都仲要同我拗"小姐,係你頭先冇講要咩糖,咁樣嘅情況我地冇義務要換翻比你架喎,不過如果你唔想飲我可以幫你丟左佢"
果日同屋企人食完晚飯就諗住買杯嘢飲解下渴
見到有間好似近排新開嘅一芳就諗住試下
咁有個幾靚女嘅收銀姐姐(好似落單機械人)幫我落左張單啦
點知買四杯嘢飲兩杯無糖勁甜都算啦
我想換番杯無糖啫 都仲要同我拗

2018-10-22
20 分鐘 (外賣自取)
2018-09-30 261 瀏覽
今日去完尖沙咀行街路經呢個一芳, 雖然知道佢出名嘅係水果茶但係都好想試下呢排好hit嘅黑糖珍珠鮮奶 一杯黑糖珍珠鮮奶三十蚊 攞上手嗰陣仲係啲珍珠係熱辣辣 記住要將啲鮮奶同埋珍珠黑糖溝勻咁樣成杯嘢先唔會過甜 呢樣飲品唯一有個唔好處就係唔可以決定小甜因為佢嘅黑糖份量係set死咗 飲完呢杯黑糖珍珠鮮奶發覺黑糖味好好飲 冇以前飲開嘅珍珠奶茶嘅一種死甜同埋奶粉未 幾合肥雞嘅心意
2018-09-30
2018-09-25 153 瀏覽
本來想飲他廣告買的黑糖珍珠奶茶,問實之後櫃員機服務員說了黑糖珍珠奶茶是固定甜度沒有得調整,所以知道我特別要少甜所以介紹了正常的珍珠奶茶給我。我跟隨服務員的建議,還感覺認為服務員知道我的要求建議了最佳的飲料,所以叫了珍珠奶茶要濃茶及微甜,一飲之後發現很多奶很少茶,一點濃茶味都沒有,沒有茶味不特只還是很甜,甜到我有點不能接受,難得嘗試一次未飲過的品牌,就出事了,本來是飲對面飲慣的牌子,最後飲了不夠三份一已經頂不順掉了!
2018-09-07 239 瀏覽
小妹好喜歡台式飲品,平時最愛天人茗茶既913奶茶,蠍腳亭的樂活水果茶解渴也不錯,今天經過尖沙咀,看見這間一芳台飲店,其實早有聽聞一芳大名,但一直未有機會試,好奇心推使下,今日終於試到,可惜的是,味道不似預期。很多人排隊,以為味道應該不差。裝潢設計優雅,以木板寫上產品名稱,充滿台灣九份十份的味道。我們點了大杯的一芳水果茶,已經點了微冰和1/3糖,但飲用時甜到難以入口,實在令人失望,再來是水果茶要價$33一杯,但水果茶兩啖飲完!水果佔了大半!但不要以為有水果吃也不錯,內𥚃水果只有蘋果和橙,欠缺誠意。別的店賣這種價錢的水果茶最少有3至4種水果,例如西瓜,西柚等等,一芳這個水果茶是我暫時覺得最伏的水果茶,不推,可能有其他飲品好飲,但我暫時不想再光顧一芳,失望。menu
小妹好喜歡台式飲品
,平時最愛天人茗茶既913奶茶
,蠍腳亭的樂活水果茶解渴也不錯

很多人排隊,以為味道應該不差。

裝潢設計優雅,以木板寫上產品名稱,充滿台灣九份十份的味道。

,實在令人失望
,再來是水果茶要價$33一杯,但水果茶兩啖飲完!
,可能有其他飲品好飲,但我暫時不想再光顧一芳,失望。

menu
15 分鐘 (堂食)
$33 (其他)
2018-08-29 166 瀏覽
今日行過一芳又忍唔住買咗杯黑糖珍珠奶茶試飲,落完單等左10分鐘到就有得飲。一拎上手啲珍珠仲係熱辣辣,記得飲之前要攪勻。個人應為味道偏甜,珍珠都幾彈牙同多,應該多過三份一。反而覺得奶味唔夠重。一芳都係水果茶好飲D。

2018-08-17 187 瀏覽
台灣飲品大熱開到滿街也是 買不了大熱的黑糖珍奶 便試了一芳的signature drink - 水果茶叫了微糖 果然是對的因為水果本身已有甜味太甜便像卻糖水般一吃下去 尚算清新不過嫌味道有點複雜各樣味道混在一起 不是不夾 只是感覺像喝甜甜的混合水 中間在不少果籽 本人是不喜歡的喝著喝著要咬又不覺得好味縂的來説 作為飯後甜品是不錯的可是30大元還是有點少貴
台灣飲品大熱

喝著喝著要咬
又不覺得好味

縂的來説 作為飯後甜品是不錯的
可是30大元還是有點少貴

一芳進軍香港咁耐今次先第一次試,價錢偏貴,但因為好多人推薦就決定試下。揀左好耐要粉圓鮮奶茶定要一芳水果茶好,但因為我鍾意飲奶茶多啲,所以最後都係要左杯粉圓珍珠鮮奶茶大杯$32,叫左半糖少冰。第一啖入口已經覺得超失望!嘩,個珍珠中間硬架喎,好似未熟透咁,茶味雖然算濃,但奶味又唔係好重,重要賣呢個價錢。咁我寧願飲天仁XX算啦,又平啲又高質啲。其實個奶茶底都ok,但個珍珠真係毀左成杯野。我飲左兩啖真係頂唔順,決定返去換。今次係我除咗麥記之外第一次要求換,因為呢個價錢你比杯咁既野我,真係不能接受。去到同店員講話珍珠未煮熟,中間重係硬既可唔可以幫我換杯新,店員話無問題,即刻同我換杯新既,我嗰下已經覺得呢間野服務唔錯。但之後店長出黎問咩事,了解件事後店長即刻同我地道歉,重話可能今次珍珠煮得唔係咁好,建議我地換水果茶。真係超好,本身我都無預會換到,依家唔單只換到,重要道晒歉咁,搞到我都唔好意思。呢杯就係換返黎既水果茶,好清新,酸甜度亦都適中,重有水果既香味,好高質!我覺得重好飲過某啲cafe五六十蚊一杯嗰啲水果茶。飲完之後我有食埋入面啲水果,好新鮮!整體黎講我覺得呢杯水果茶有9/10分。呢件事之後我

呢件事之後我有反思過顧客食到唔好食既野既時候應唔應該去換。首先,係呢件事上面我覺得好彩我有換到,對我黎講我有返杯好飲既野,對鋪頭聲譽又有幫助。如果我一開始無換,只係默默咁飲晒佢,之後同朋友鬧或者上網鬧唔好飲,咁就令佢地聲譽受損,就算無,起碼我以後唔會再幫襯。但依家我唔止覺得佢地啲野飲好飲,而且服務都好好,有機會我都會再買。所以我覺得今次去換係明智既選擇。
不過又唔係每個情況都應該換,換唔換要睇店舖經營模式,係連鎖定小店,因為小店未必可以承受客人換野食既支出,可能佢本身一樣野都係賺你少少,咁再換就唔係咁好。另外又要睇係野食本身問題定只係嗰次唔好,例如我今次咁,珍珠中間硬既明顯係煮唔熟啦,咁我換既話我係相信佢地係可能煮耐少少解決呢個問題既。但呢個其實好難講。不過點都好,提議換野起碼可以睇到間野服務好唔好。
  • 水果茶