2018-09-22 201 瀏覽
係沙田新城市食完晚飯,經過見到開左一芳,聽朋友講好似幾出名,就買左杯黎試下。本身係想買黑糖珍珠奶茶,但原來佢毎日正係限量賣一百份,去買果陣已經太夜,staff話賣哂唯有試下佢果杯招牌水果茶。可能係聽朋友話一芳好hit,對佢既期望都幾高下。但飲落就覺得係好普通既水果茶,雖然叫左少甜,但飲落都係偏甜。個水果茶都幾多果肉,幾鮮甜幾fresh,飲到最後都可以筆d水果黎食,都幾解濟。整體黎講都唔算差,不過要排隊買果話就不了。
2018-09-05 316 瀏覽
無錯又係黑糖!其實之前對一芳嘅野飲好失望一開始討論度高,又係台灣過江龍,本來對佢期望好高,但試過好幾次都唔太好飲,之前嗌金峰洛神檸檬,直頭難飲!甜到傻左😠😡 水果茶,粉圓鮮奶茶ok,但之前飲過凍黑糖粉圓鮮奶,無乜黑糖無乜奶味,好淡。不過今日經過又想飲黑糖,諗住俾多次機會佢😂於是嗌左熱嘅黑糖糖圓鮮奶熱嘅唔錯喎!可能無加冰,味道濃好多,雖然奶味唔重,亦唔係厚身texture,但黑糖味重,加上珍珠唔錯有黑糖味夠煙”un”,整體來說都好飲!令我對佢有改觀😂 (雖然唔係飲過最好飲嘅)留意番係冇得揀甜度同冰度。可以再試😆
無錯又係黑糖!其實之前對一芳嘅野飲好失望

留意番係冇得揀甜度同冰度。
可以再試😆
黑糖粉圓鮮奶  (熱)

外賣自取
黑糖粉圓鮮奶  (熱)
去沙田新城市七樓食完晚餐,醒手起係喎,沙田好似有一芳,一芳好似有黑糖珍珠奶茶,決定快快食完飯來買黑糖奶茶。來到門口,見到一芳黑糖珍珠奶茶每日限一百杯😮,而且門口貼住個售罄。好失望。店員聽到同男友講「無晒黑糖呀,賣晒喇!」,店員急急住澄清話「仲有少少」;我即刻雙眼發光,買!黑糖珍珠有鮮奶又或者奶茶,男友揀左奶茶。攞到杯奶茶後,男友想即刻唧穿杯野,好彩來得切阻止佢,我話要搖勻先呀!搖勻左後,一飲,哇黑糖味呀,哦~原來係咁既感覺。今次真係純粹出於好奇,究竟咁紅既黑糖奶茶係點架呢。今日試左滿足左好奇心,我諗我唔會再試喇。不過杯野真係貴,成33蚊杯😫
我即刻雙眼發光,買!
黑糖珍珠有鮮奶又或者奶茶,男友揀左奶茶。
搖勻左後,一飲,哇黑糖味呀,哦~原來係咁既感覺。
不過杯野真係貴,成33蚊杯😫
2018-08-26 163 瀏覽
香港開了很多台式飲品店,但很少有賣這種有新鮮水果的水果茶。每次路過這間店都看到排隊人龍,值得一讚是店員動作蠻快的,輪候幾個號碼很快拿到飲品。水果茶有蘋果片、橙片浮面,杯底有熱情果肉,蘋果很爽甜,橙片一般,熱情果有點酸。無糖水果茶酸酸甜甜的,喝到水果的原味。因切片水果無法用吸管吸到,食用較為不便。如果有附長膠匙會更好。
大杯裝水果茶無糖少冰(膠袋+$1)

香港開了很多台式飲品店,
但很少有賣這種有新鮮水果的水果茶。

每次路過這間店都看到排隊人龍,
值得一讚是店員動作蠻快的,
輪候幾個號碼很快拿到飲品。

水果茶有蘋果片、橙片浮面,杯底有熱情果肉,
蘋果很爽甜,橙片一般,熱情果有點酸。
糖水果茶酸酸甜甜的,喝到水果的原味。

因切片水果無法用吸管吸到,食用較為不便。
如果有附長膠匙會更好。
2018-08-24
5 分鐘 (外賣自取)
大杯裝水果茶無糖少冰(膠袋+$1)
2018-08-16 208 瀏覽
今日又為到沙田的粉紅少女心 由將軍澳來到沙田拍照💕💕原來沙田都有一芳飲 影相影到口乾即刻過黎買返杯 記得一芳的水果茶同珍珠奶茶都不是我杯茶🤷🏻‍♀️ 反而佢的黑糖珍珠鮮奶👍🏻 甜度剛好又奶味分明 $30正常價 另外點了一杯冬瓜檸檬加愛玉 這絕對是解渴之選!
之前飲過水果茶,已經覺得普普通通,今次見到佢大大張poster 介紹黑糖珍珠鮮奶,一心諗住試下,點知排完隊去到俾錢先話要等一個鐘,係一個鐘(!) 咁我唯有叫個普通珍珠奶茶,俾錢時好聲好氣咁建議佢係個牌到寫番要等一個鐘頭,費事要人白排隊。但店員目無表情咁話,公司規定唔係賣曬,唔會寫出嚟,係有咩不滿可以打電話投訴。一句唔好意思都唔打算講。我本來只係想俾意見方便大家,絕對唔係怪責店員,最後變到好似系我唔啱,唉。講番杯珍珠奶茶,奶味OK,茶味唔濃,珍珠過𣺉。香港實在有好多好選擇,冇興趣再黎呢間一芳。
之前飲過水果茶,已經覺得普普通通,

2018-07-22 563 瀏覽
一路行街,一邊見到有人拎住杯一芳杯,心癮又黎,人飲我又飲。去到排隊,好多人排隊俾錢同等野諗,心諗應該正野。點知。。心大心細飲咩好,怕伏所以簡左推薦既一芳水果茶,同建議既半糖唔算等左好耐,等左15分鐘左右,一芳水果茶,裏面有熱情果、蘋果、橙、菠蘿、其他唔係好試得出。可能期望太高,覺得杯水果茶既酸味蓋過晒其他水果味,只係間唔中食到d菠蘿粒先覺得無咁酸,又可能係我叫左半糖既關係,所以咁酸,anyway,最近開左咁開左咁多台式飲品店,應該唔會再試呢間。。
一路行街,一邊見到有人拎住杯一芳杯,心癮又黎,人飲我又飲。

去到排隊,好多人排隊俾錢同等野諗,心諗應該正野。點知。。

心大心細飲咩好,怕伏所以簡左推薦既一芳水果茶,同建議既半糖

2018-07-14 450 瀏覽
差唔多十年前(即係我中四五時候),珍珠奶茶風靡全城,貢茶堪稱是珍奶之王,分店成行成市。可是過了三四年,熱潮減退,台式飲品店又消失了一大半。時至今日,沉寂一時的台式飲品又再重燃熱潮,而今期大熱就是黑糖鮮奶,間間都大推此飲,而專賣水果茶的一芳都加入戰團,推出黑糖粉圓系列。當然作為港女的我,當然加入排隊戰,試過究竟。結果非常慘烈,限量100杯的黑糖粉圓鮮奶已售罄。唯有還原基本步,叫回珍奶罷了。佢地的珍奶即是粉圓,叫個少甜粉圓奶茶,奶茶還好,澀味不重但茶味淡淡的,滿舒服感,但粉圓認真麻麻,唔知係客人多,人手問題?珍珠咬感不好,軟身、糊口,令珍奶的神粹失去。還是等下次再戰黑糖粉圓鮮奶好了。

粉圓奶茶
2018-06-28 500 瀏覽
之前經過朗豪坊,見到依間一芳水果茶大排長龍,個次都已經想試但放棄左,今次見到無咩人排隊,可能時間尚早。-台灣過江龍 - 一芳水果茶,在台灣大有名氣,連明星都會光顧,它們標榜所有食材都是由台灣過來及用上純天然材料。我直接點了最有名的水果茶,我點了半糖,因為台灣飲料都偏甜,眼見內裡店員現切時令水果,再加上我最愛的百香果籽,及它們有名的台灣鳳梨🍍果肉,再加上橙,梨⋯把這杯水果茶帶上另一個層次。茶味夠濃郁及甘香。只是水果都佔據了半杯,所以建議點大杯等待時間:10分鐘
只是水果都佔據了半杯,所以建議點大杯
等待時間:10分鐘
2018-06-27 352 瀏覽
一芳之前已經試過水果茶,不論熱凍都甜到喉嚨痛🙈過去左的野唔講啦,講返佢好巴閉的每日限量100杯,當日下午一點多就飛去買,好好彩唔使點等就買到👍🏻-甜度 / 冰量 同台灣一樣,無得選,係調好的。有好有唔好啦,除非店家好肯定自己調的係最好味- 虎紋,一拿上手的時候已經無,下面個張圖係我自己人手搖出黎的- 珍珠,一啲過淋,但係有啲又剛剛好wor🧐質量好像控制得唔太好- 黑糖,味道較淡,奶味搶過頭。當將黑糖mix 埋一齊之後,黑糖個種味道真係好輕,主要今到的都係奶味(所幸都算滑)- 珍珠同飲料🥤的比例不好👎🏻飲到中段已經無晒珍珠了(唔係我一次過吸晒🤣)整體而言,味道一般,唔需要特別去試,$30@重有好多選擇
一芳之前已經試過水果茶,不論熱凍都甜到喉嚨痛🙈

整體而言,味道一般,唔需要特別去試,$30@重有好多選擇

2018-06-21
10 分鐘 (外賣自取)
2018-06-04 461 瀏覽
The famous iced fruit tea shop has arrived in Hong Kong for quite a while, it’s a shame that I didn’t get to try it until now.Before fixing my phone battery in Apple store today, I went to get an iced fruit tea at 一芳。The queue wasn’t long, guess I was lucky haha.Their signature fruit tea was such a good idea if you’re dying becoz of the summer heat. The taste was well balanced between tea and fruit syrup (which was made with all natural fruit ingredients). You can also enjoy the diced/ sliced fr

Their signature fruit tea was such a good idea if you’re dying becoz of the summer heat. The taste was well balanced between tea and fruit syrup (which was made with all natural fruit ingredients). You can also enjoy the diced/ sliced fruits inside the cup with the plastic fork provided by the shop too. Such a lovely drink (and healthy snacks)
2018-05-28 375 瀏覽
某天到科學園工作跟曝曬了一整天,回家前到沙田想買杯台式飲料平靜一下心情,想起新城市開了一芳水果茶,二話不說就衝過去買。它的位置就在舊噴水池那一層,STARBUCKS的附近。*其實我是想喝黑糖粉圓鮮奶茶的,但就是賣完了,所以我就點了中杯的古早味冬瓜茶,價格$17還算是親民。第一口喝的時候還真的有點古早味,但慢慢就開始變淡了,明明已經點了少冰但還是很多冰,喝了三分之一的時候,差不多完全是冰水的味道,真是有點失望。平常喝shared tea 的都不會這樣淡,不過那天很口渴,所以還是把整杯都喝完了。我不知道其他飲料會不會出色一點,但我是不會再來這裡喝冬瓜茶了。
古早冬瓜茶
2018-05-24
2 分鐘 (堂食)
2018-05-16 438 瀏覽
香港由第一間開在朗豪坊已不斷開分店,現在已在各區分佈。一芳水果茶不論是台灣地區不同分店或香港分店也會有些差異。水果茶香港及台灣一些店的茶底有菠蘿醬,走甜也不一定幫你走的,而台中分店卻不一樣,不會過甜。今次就叫:中華愛玉檸檬 HKD$29 (L)去冰 無糖愛玉其實有真愛玉及假愛玉之分,一種是用籽磨成的,另一種是以粉沖製而成。檸檬酸甜而香,一口吸到彈牙Q軟的愛玉及檸檬汁,鮮果香十足。提提大家,走糖是必要,因為這樣才能品嚐原汁原味鮮果香。
香港由第一間開在朗豪坊已不斷開分店,現在已在各區分佈。

今次就叫:
中華愛玉檸檬 HKD$29 (L)去冰 無糖
檸檬酸甜而香,一口吸到彈牙Q軟的愛玉及檸檬汁,鮮果香十足。
提提大家,走糖是必要,因為這樣才能品嚐原汁原味鮮果香。
2018-05-06 391 瀏覽
行開沙田,就去咗新城市逛下。途中都見到唔少拎住「一芳」既人出現,越行就越多(以往既人都係拎住天仁架嘛),於是就比羊群效應影響咗,上網搵下佢係邊,最後搵到佢係喺戲院 Starbucks附近。今日話晒都星期六,諗住會多人到癲,但比我期望中少人,太好了 唔洗排咁耐隊,但等叫號既人都唔少。佢啲熱門選擇掛咗係門面轉角位,但呢個「餐牌」就無價錢,令人有點不知所措,最後都係需要去到order既counter先可以知道全部選擇及價錢,不太user-friendly。呢個就係order位喇,可以參考以下menu選擇不多 但勝在足料我見到好多人都叫咗「一芳水果茶」 睇到裡面好多料好豐富,但我不太大興趣,最後order咗「金峰洛神檸檬」!細至成杯野既色澤配襯,大至成杯野既味道,質素都可評為中上。佢既外觀配上一片檸檬,令人加倍覺得fresh;呢款飲品甜度固定(聽講係因為舖頭選擇以蜜糖加甜),開頭確實有令平時飲開半糖既我猶豫,本身想轉choice,但最後都決定一試。佢唔會酸到有苦味,亦唔會因為無得彈性選擇甜度而太甜,味道適中,想酸啲仲可以篤下檸檬 但只能稍作微調,飲到尾更發現飲品原來加入洛神花,令我一度欣賞「一

呢個就係order位喇,可以參考以下menu

選擇不多 但勝在足料

佢唔會酸到有苦味,亦唔會因為無得彈性選擇甜度而太甜,味道適中,想酸啲仲可以篤下檸檬 但只能稍作微調,飲到尾更發現飲品原來加入洛神花,令我一度欣賞「一芳」調製飲品既功夫

2018-05-05 335 瀏覽
如今奶茶竞争这么激烈,本土茶餐厅奶茶的霸主地位,创新奶茶品牌如喜茶,一点点赢得年轻人的厚爱. 本以为能再开店经营的一定产品会更佳,这家奶茶店证明我错了.32块的定价颇高,奶味过淡,可能因为是鲜奶,珍珠有种说不出的难以下咽的感觉. 收银态度十分十分冷淡.每喝一口,都有一种我为何不去喝茶餐厅奶茶的后悔.
每喝一口,都有一种我为何不去喝茶餐厅奶茶的后悔.
粉圆鲜奶茶