2024-03-04 36 瀏覽
好一陣子無食火鍋放題,今日同朋友新春拜年,一齊食餐勁。去咗一鍋堂,揀了套餐C,二小時任食,主打日本和牛,澳洲和牛,極上安格斯牛小排,仲有各様海鮮, 非常吸引。沙參玉竹鯊魚骨湯我哋揀咗呢個湯底,沙參玉竹竹清熱,加上鯊魚骨,幾清甜。我哋仲自己點咗啲火鍋配料例如蟲草花,大量花膠加落去熬湯,骨膠原滿滿,有夠晒養生。日本和牛呢個係王牌,我哋當然要狂點來吃,質素唔錯,牛油脂肪雪花幾均勻,牛肉色澤新鮮,牛味亦ok。極上安格斯牛小排賣相同樣吸引,同日本和牛相比之下,呢個安格斯牛小排就相對較多肥膏。海鮮方面,海蝦非常鮮甜新鮮。帆立貝質素亦都唔錯,熟咗後都唔會大縮水。值得一讚嘅係珍珠蚌同沙白,粒粒都冇沙,鮮甜,粒粒肉都飽滿。呢度嘅丸類款式超多,質素亦唔錯,比較特別嘅係爆汁嘅牛肉丸,入邊仲有餡。另外,巨型蟹柳、芝士鱈魚丸亦都美味。其他火鍋配料,例如豬肝,紐西蘭羊肉卷,鮮腐竹等都好味。出邊嘅自助吧有炸魚皮,響鈴,咖喱豬皮蘿蔔魚蛋等等都唔可以放過。還有多款新鮮蔬菜選擇,當然唔少得各類飲品,最後食埋雪糕,飽到上心口。

沙參玉竹鯊魚骨湯

日本和牛

極上安格斯牛小排

其他火鍋配料,例如豬肝,紐西蘭羊肉卷,鮮腐竹等都好味。
2024-03-03 76 瀏覽
繼好耐之前和Chris 去過串燒專門店食晚餐後,都很久沒有再一起食飯。今次相約近舖頭的一鍋堂,位於旺角東翼,火鍋料理任食,飲品任飲,甜品随便食。人均消費250左右。西班牙粟飼豬肉和西班牙伊比利亞黑毛豬,切到好薄身,夾起在燈光下都隱約見到透光。再到鍋中煮一煮,不一會兒,已經熟透。吸收了濃郁的蕃茄湯底,再略沾蒜頭豉油蔥花醬油,惹味又好味。至於其他的肉片,例如紐西蘭羊捲肉,美國安格斯牛肉,澳洲和牛,牛版鍵等等,都同樣切得很薄,只要湯滾,安格斯牛肉烚數十秒,就可以食。剛熟,肉嫩薄香軟有味,有口感。蔬菜類款式多多,基本上日常街市見到的蔬菜,例如生菜,油麥菜等等,到這裏都見到。蔬菜新鮮,顏色翠綠飽滿。自家製的手作蟹子墨魚滑,黑松露墨魚滑,櫻花蝦鯪魚滑等,亦是值得一試,滑溜感覺,嫩中帶軟的口感,鮮味足,真材實料。海鮮、甜品、飲品、熟食區等等,一應俱全。食到飽一飽,價錢實惠。

2024-02-20
3 分鐘 (堂食)
香港嘅冬天都幾濕凍,同朋友去旺角食個暖笠笠的中火鍋放題😎我哋揀咗選咗高級日本及澳洲和牛套餐C$308 ,120分鐘火鍋放題,總共有16種基本湯底選擇,包括麻辣湯、清湯、番茄湯等等,亦有期間限定,今次我哋揀咗比較特別啲嘅潮汕湯底,魚味比較重,同一般食開邊爐湯底唔同,大家亦要注意細骨小心食用❤️襯湯底未煲滾時,先去熟食區有鳳爪、炸饅頭、白灼蝦等小吃,重點去到打邊爐材料😎😎🪄有日本黑毛和牛、極上安格斯牛小排、手切牛脊肉、美國安格斯牛肉封門柳、牛板腱等,薄切日本黑毛和牛同極上安格斯牛小排係我最推介,油花滿佈,色澤鮮紅,輕輕一涮數秒,牛肉軟嫩可口,牛味十足。封門柳同樣鮮嫩粉色,肉質軟嫩鮮味,肉汁充滿口腔🪄雖然我比較少食豬🤣但都有兩種選擇,西班牙伊比利亞黑毛豬、西班牙栗子豬肉🪄海鮮類主打食白鱔片、花膠、沙白蜆、八吋長蟹柳棒 😛仲有竹籤串蝦、蟹子手工蝦滑、手工蝦丸、墨魚滑等白鱔充滿彈性肉質雪白,沾上甜豉油,白鱔鮮香出晒嚟,海蝦沙白蜆,大隻爽彈啖啖肉🪄蔬菜櫃有唐生菜、娃娃菜、羽衣甘藍🥬新鮮翠綠好爽甜🪄飲品有多款水果茶及果汁,個人喜歡玫瑰枸杞、香茅檸檬 茶,滋潤喉嚨,甜品仲有DIY 雪糕,四種口味嘅杯裝雪

🪄蔬菜櫃有唐生菜、娃娃菜、羽衣甘藍🥬新鮮翠綠好爽甜
🪄飲品有多款水果茶及果汁,個人喜歡玫瑰枸杞、香茅檸檬 茶,滋潤喉嚨,甜品仲有DIY 雪糕,四種口味嘅杯裝雪糕,用甜品作結最好🤣

🚩一鍋堂 (XX Arcade) (旺角)
旺角豉油街60-104號XX Arcade東翼2樓

#addifoodie #addifoodie旺角
#foodie #hongkongfood #drawing #香港美食 #吃喝好去處 #週末好去處 #goodfood #周圍食 #香港插畫 #情侶美食 #HKcouple #hongkongdraw #foodiecouple #愛情插畫 #香港探店 #一鍋堂 #旺角XXArcade #邊爐
2024-01-31
2024-02-10 88 瀏覽
一鍋堂 好易搵,彌敦道鼓油街入,球場右面就見到。要個澳洲和牛C餐兩人份。一鍋沙參玉竹鯊魚骨湯打底,清熱去濕,唔使飲涼茶。再叫手打墨魚丸,必食鮮味彈口。黑松露手打墨魚滑,軟滑味濃黑松露出晒嚟。珍珠貝,沙白蜆都係,新鮮肉爽開口就食得。手串生猛海蝦,鮮蝦一口一食,重有凍枱上凍蝦,凈食凍蝦都食咗廿隻,點會唔好味呢?魚雲食咗 ,新鮮食材,爽滑好味。墨魚仔,一時過火,就縮咗水,下次要留心唔好大意先。帆立貝,好爽口,就要睇實,唔好過火。仲有真係花膠嘅花膠,食到唔停得口。 白鱔片,見湯一滾就入得口,爽爽爽。花雕浸牛安格斯牛肉叫咗,牛肉喎非常新鮮,食極都唔夠,。個手切牛隻肉片,新鮮有牛肉味。日本黑毛牛和牛片好正,。極上安格斯牛小排好味,睇到都要慢慢食。仲有封門柳,入口香爽。牛舌係牛托心肉,落湯即起遲啲都唔好入口,非常正呀,非常正呀!重有自家養生洛神花茶,香茅檸檬茶幫助唔使咁熱氣。飯後雪糕走唔甩,紅豆相思回眸一笑,食多杯。
一鍋堂 好易搵,彌敦道鼓油街入,球場右面就見到。

要個澳洲和牛C餐兩人份。

一鍋沙參玉竹鯊魚骨湯打底,清熱去濕,唔使飲涼茶。

再叫手打墨魚丸,必食鮮味彈口。

黑松露手打墨魚滑,軟滑味濃黑松露出晒嚟。

珍珠貝,沙白蜆都係,新鮮肉爽開口就食得。

魚雲食咗 ,新鮮食材,爽滑好味。

墨魚仔,一時過火,就縮咗水,下次要留心唔好大意先。

帆立貝,好爽口,就要睇實,唔好過火。

仲有真係花膠嘅花膠,食到唔停得口。

白鱔片,見湯一滾就入得口,爽爽爽。

花雕浸牛安格斯牛肉叫咗,牛肉喎非常新鮮,食極都唔夠,。

個手切牛隻肉片,新鮮有牛肉味。

日本黑毛牛和牛片好正,。

極上安格斯牛小排好味,睇到都要慢慢食。

仲有封門柳,入口香爽。

重有自家養生洛神花茶,香茅檸檬茶幫助唔使咁熱氣。

飯後雪糕走唔甩,紅豆相思回眸一笑,食多杯。

2024-02-06 73 瀏覽
早幾日又同女朋友去左一鍋堂打邊爐啦 今次我地揀左套餐C 高級日本&澳洲和牛套餐😋 如果夜晚7點前離座仲會平$40添🤣🍀養生藥膳湯底湯底好清嘅同時又有好濃郁藥膳味 放落去嘅食材都吸左吾少味道😍 如果放啲山根 魚皮落湯底再食 吸晒啲藥膳味好正😚🍀牛類牛肉嘅種類好多 當中我地食得比較多嘅係日本黑毛和牛 封門柳 手切牛脊肉 同埋花雕浸安格斯牛肉🐮 每種牛嘅品位口感都吾同 想要嚼勁嘅可以揀封門柳 想要滑身嘅可以食酒浸安格斯牛肉 要味道濃厚嘅當然少不了和牛🥰 另外仲食左啲西班牙伊比利亞黑毛豬肉片 味道都幾濃郁🤩 🍀自助區係等待食材熟嘅期間 我地係自助區攞左啲花雕醉雞翼 雞腎 凍蝦食 熟食都絕不馬虎 味道好好☺️

🍀養生藥膳湯底

🍀牛類

🍀自助區
2024-02-02 61 瀏覽
又打邊爐喇😂 好想食日本黑毛和牛就諗起一鍋堂,唔單止食物選擇多,湯底都好多款,今次揀左杏汁豬肺湯都唔錯。自助區好多餐前小食同配料,有咖喱魚旦豬皮蘿蔔同南乳豬手,烄得好入味,食左好多件😂QR CODE落單上菜好快!牛肉以日本產黑毛和牛同安格斯牛小排最為高質,海鮮亦好多不同款式,有蝦、蜆、沙白、魚頭雲、白鱔等,全部非常新鮮,放題任食絕對回本🤭服務亦好細心,店員見我地剝蝦殼,就提示櫃桶有濕紙巾可以抹手🫶🏻

2024-01-22
2024-01-31 86 瀏覽
呢幾日超級凍😮‍💨😮‍💨一定要打返個邊爐先掂!擇左一鍋堂120分鐘任飲任食😍😍「日本及澳洲和牛套餐 $308」,超多野食同種類!好抵!。個餐可以無限任叫日本和牛同澳洲和牛!好似日本黑毛和牛,極上安格斯牛小排同西班牙伊比利亞黑毛豬。肉質豐富,口感嫩滑。除咗肉類之外,仲有手切白鱔片、脆鯇魚片、烏魚片、半殼帆立貝、沙白蜆同珍珠貝等海鮮選擇,新鮮美味。仲有手打墨魚丸、黃金菜甫豬肉丸、孜然羊肉丸同八寸長蟹棒等特色小食,令味蕾享受更加多元化。菜方面我地拎左金蟲草花同金針菇,好新鮮又選擇多。。真心佢個打邊爐係我勁欣賞,好抵食又多野食👍🏼

真心佢個打邊爐係我勁欣賞,好抵食又多野食👍🏼
2024-01-30 68 瀏覽
呢幾日香港天氣突然降溫,最好嘅節目莫過於同朋友出去 #打邊爐 🤪 咁啱早兩日喺網上bid咗件玩具要出 #旺角 交收,正好順路去 #小秘書 嘅 #飯堂「一鍋堂」吃個飽🤤 我哋比預定時間早咗少少到餐廳,lift門一打開,已經感受到餐廳嗰種人氣🤤 幸好服務員好快就幫我哋安排好座位,準備我哋豐富嘅一餐🤭 呢晚我哋點咗個 #養生藥膳湯 做湯底,乘機喺呢個冬天補補佢🤪 嚟得 #一鍋堂 幫襯,梗係要瘋狂點佢哋嘅 🐮 #靚牛肉。#牛板腱、#封門柳 都係我嘅至愛,#小秘書 貪佢肉味夠濃、肉質夠晒鮮嫩🤤 咁當然唔少得我至愛嘅 #海鮮食物 啦🤪 用大火將啲 #鮮蝦 同 #大蜆 放入湯鍋裡面煮四五分鐘就食得,海鮮啖啖肉,海鮮汁被湯底完全吸收收,搞到啖湯都不如幾鮮味🤤 至於其他 #火鍋配料 都非常多選擇,各式各樣嘅 #蔬菜 佈滿大雪櫃,#手打蝦丸、#鴨血、#花膠、#萵筍 … 都係我每次必點嘅食物🤤 如果大家搶心打邊爐會太熱氣,仲可以喺雪櫃攞支 #養生茶 中和吓味蕾再作戰🤤 經過一輪衝鋒,大家似乎都已經飽到上心口,本來好想食多個 #出前一丁 落肚嘅我,都只好投棄權票…留返個機會下次再嚟幫襯啦😏📍 一鍋堂 (旺角)

📍 一鍋堂 (旺角) 豉油街60-104號XX Arcade東翼2樓
2024-01-25
2024-01-29 51 瀏覽
今日天時凍,所以決定同屋企人去食返個打邊爐。最後黎左一鍋堂食放題。我地叫左C餐,湯底揀左推薦嘅冬陰功湯。呢個湯底真係非常惹味!酸酸地有帶啲辣,超級開胃,同埋佢仲有少少嘅香茅味,成個湯底都非常泰式👍🏻食落開胃得黎又唔會濟。餐廳整體環境都非常乾淨,staff都好好人成日過黎幫手。而熟食區都有好多唔同嘅食物選擇,我就夾左佢地嘅炸牛奶卷同炸饅頭,全部都酥酥脆脆同埋好香,加埋啲煉奶就更加美味。見到佢仲有麻辣鴨血,鳳爪嗰啲可以食,好多唔同選擇。C餐有得食佢嘅安格斯牛肉,牛肉好嫩同埋牛味好濃郁,油脂分佈都好均勻👍🏻蔬菜都幾新鮮,仲有好多唔同種類。佢地自家製嘅飲品都好好飲,唔會過甜,味道剛剛好,一路打邊爐一路飲都幾消濟👍🏻今次食左佢地雪糕櫃入面嘅gelato,柚子乳酪味好清爽解膩。香芋味就好香濃,食完仲想再食!
已經前兩日打去訂檯,訂八位,去到先知道要分兩張四人檯,仲要前後,唔係隔離,我明白你地好旺,唔憂做,但訂位時點解唔一早講,我可以選擇唔黎,揀第二間,仲要打過三次要好confrim咁問我會唔會黎,大家訂位時一定要問清楚,到時掃興就唔好啦!!!!
2024-01-23 72 瀏覽
冬陰功湯底和豬骨湯底,驚喜又美味。極尚牛小排是一道令人驚艷的料理。這種牛肉切割成嫩嫩的小排,每一口都充滿了鮮美的肉汁和濃郁的牛肉風味。肉質細嫩,入口即化,令人回味無窮。在火鍋中煮熟時,牛肉更加鮮嫩多汁,與湯底的風味完美融合,讓人愛不釋手。西班牙伊比利亞黑毛豬是一種極具品質和口感的豬肉。黑毛豬的肉質豐腴,脂肪分佈均勻,帶有濃郁的豬油香氣。在火鍋中煮熟後,肉質更加鮮嫩多汁,脂肪融化在口中,帶來豐富的滋味和口感。這種豬肉絕對是肉食愛好者的天堂,讓人一試難忘。炸魚皮是一種美味的小吃,也是火鍋放題的一大亮點。炸魚皮外脆內嫩,吃起來酥脆可口。每一片都散發出誘人的香氣,吃上一口,讓人愉悅不已。炸魚皮的鮮美和口感完美地匹配了火鍋的湯底和其他食材,成為了火鍋放題中的熱門選擇。
冬陰功湯底和豬骨湯底,驚喜又美味。

2024-01-16 95 瀏覽
聽聞一鍋堂的火鍋好食,今次終於有機會試吓。我同朋友一齊去旺角豉油街分店,坐低之後就開始點菜。我哋首先點咗封門柳,牛脷心托,同美國安格斯牛肉。封門柳係牛柳嘅其中一個部位,肉質嫩滑,脂肪分佈均勻。牛脷心托係牛脷嘅心臟,口感豐富,有嚼勁。美國安格斯牛肉肉質鮮嫩,油脂豐腴,有濃郁嘅牛肉香氣。我哋仲點咗其他菜式,包括海蝦、花甲、蜆、蔬菜等。湯底方面,我哋點咗鴛鴦湯底,分別係藥膳湯同麻辣湯。藥膳湯清甜滋補,麻辣湯香辣刺激。海鮮新鮮,蔬菜清新可口,可以幫助解膩。

海鮮新鮮,蔬菜清新可口,可以幫助解膩。
2023-12-10
  • 牛脷心托
2024-01-14 5300 瀏覽
而家每逢節日聚會諗唔到去食乜, 就會諗起一鍋堂, 地點勝在就腳,  所有分店都近地鐵站, 再加上佢哋火鍋食材質素真係很不錯, 特別係不同國家種類的牛肉、猪及羊,  冇得輸。先選湯底再掃熟食, 十多款湯底; 有辣有唔辣, 有清有濃,  好多湯底都食過, 今次揀咗未試過嘅藥膳湯底, 清骨湯內加了紅棗、京蔥、當歸、桂圓、杞子.......等等, 藥材味唔算太強勁。熟食地帶;藥膳雞腳、凍蝦、雞腎、脆口炸魚皮、韓式泡菜皆是每次必吃之熟食, 凍蝦新鮮爽口,  藥膳雞腳很腍滑,響鈴可以夾一條最正自選飲品及蔬菜櫃;大量蔬菜供選擇; 冰菜、娃娃菜、菜芯、羽衣甘藍、西洋菜、大白菜、生菜等等。飲品方面; 有自家制飲品; 烏龍茶‚ 檸檬茶, 洛神花茶、蝶豆花茶、薄荷烏龍茶、玫瑰花黑枸杞茶及大量罐裝汽水、果汁,  加$25 還可任飲啤酒。藥膳湯底120分鐘C餐日本黑毛和牛放題 ($268/19:00前離座)日本黑毛和牛放題必食回本食物;日本產黑毛和牛 ~ 油又花分配平均, 香得黎好爽彈, 又不失牛肉香, 勁encore西班牙伊比利亞黑毛豬 ~ 肉質爽口彈牙澳洲和牛 ~  油份唔算多,  都好食嘅,  和牛都係食

熟食地帶;

自選飲品及蔬菜櫃;

藥膳湯底

日本黑毛和牛放題必食回本食物;

西班牙伊比利亞黑毛豬 ~ 肉質爽口彈牙

澳洲和牛 ~  油份唔算多,  都好食嘅,  和牛都係食日本黑毛和牛正啲。
牛板腱 /封門柳 ~ 肉質比較有嚼口,  牛肉味較濃郁。
牛舌 ~ 牛舌我只係鍾意食燒的, 火鍋唔係咁鍾意嗰種味道,  朋友就勁like。
美國安格斯牛肉 ~ 唔怕貨比貨,有得揀都係澳洲及日本和牛更合個人口味。
還有多款手切牛肉 ~ 牛肉普遍質素很好,食到你唔食為止。
羊肉 ~ 朋友勁推介, 也是一叫再叫之選, 羊嘅羶香很平均,  吸收了藥膳湯嘅味道顯得更好食。
海鮮 ~ 我都係主力食滑溜魚雲、咸鮮沙白、爽脆鱔片, 夠新鮮, 條特長蟹柳都唔錯。
墨魚/滑蝦/滑鯪魚/滑爆汁牛丸 ~ 爆汁牛丸幾得意,  牛丸爽彈, 丸內包住了肉質豐富的豬肉蝦肉, 都幾香口。
蔬菜 ~ 勁食竹笙及鮮淮山

ENCOURE好多轉的日本黑毛和牛都係咁靚

甜品 : 唯一甜品, 好一般的紅豆麻薯雪糕, 可以不吃。

次次大家都好滿意, 團年會再來
  • 和牛
  • 羊肉
2024-01-13 88 瀏覽
一鍋堂一向提供多種口味豐富的湯底和新鮮食材,餐廳的裝修簡潔而現代,讓人感舒適輕鬆。天氣轉冷,我和朋友中午就來這裡吃火鍋。湯底方面,一鍋堂一向提供多種湯底選擇,鴛鴦湯底則需加$50。其中最受推薦的是養生藥膳窩。這款湯底選用了多種中藥材料,煮出的湯汁清潤鮮美,是喜愛藥膳滋補的食客首選。飲品方面也有多種的選擇,除汽水外,也有自家製的涼茶,當中香茅檸檬茶酸酸的,很清新。而玫瑰花黑枸杞茶則養生滋潤,兩款都甜度適中,是不錯的選擇。花雕浸安格斯牛肉選用了優質的安格斯牛肉,配合花雕酒的獨特風味,肉質鮮嫩多汁,帶著微微的酒香,令人回味無窮。極上安格斯牛小排肉質鮮美,口感豐富,入口即化,讓人愛不釋口。香辣安格斯牛肉滑是愛辣人士是首選。牛肉滑加入了辣椒和香料、激發出豐富的口味層次。豬肺是一道傳統的鍋物食材,這裡的豬肺新鮮嫩滑,口感爽脆,非常適合搭配湯底一同燉煮,帶來豐富的口感和風味。手打三寶丸也是十分受歡迎,內餡鮮美彈牙,吃起來非常有嚼勁。另外,他們的紐西蘭羊卷肉和牛舌也值得一試,羊肉鮮嫩多汁,牛舌則帶著濃郁的牛肉香氣,口感極佳。除了肉類食材, 一鍋堂還提供了豐富的海鮮和蔬菜選擇。午市只需加$30便可選擇海

天氣轉冷,我和朋友中午就來這裡吃火鍋

除了肉類食材, 一鍋堂還提供了豐富的海鮮和蔬菜選擇。午市只需加$30便可選擇海鮮,蔬菜也十分新鮮,一碗碗的給食客選擇。
不要錯過他們的炸魚皮,這道小吃脆香可口,我們吃到停不了口呢!
2024-01-11 85 瀏覽
今日我和朋友到旺角的一鍋堂品嚐火鍋放題,我對這裡的食物和環境都感到非常滿意。這家店的環境非常舒適,整潔有序,而且上菜速度快,服務態度也非常出色。一鍋堂的湯底提供了多種選擇,我們選擇了潮汕鍋,它使用新鮮豬骨熬煮而成的白湯,味道香醇,含有豐富的骨膠原。湯底內的食材非常豐富,配上原條大地魚、酸菜、蝦米、冬菇、豆卜、蔥和胡椒碎,非常適合在打邊爐前先喝一碗湯,味道鮮甜可口。我們點了C餐,這個套餐提供了多種不同的肉類,非常適合喜歡牛肉的人。特別推薦的有澳洲牛小排、封門柳和手切牛脊肉。澳洲牛小排肉質鮮嫩多汁,封門柳則是口感豐富,手切牛脊肉則帶有嚼勁。這些肉品的質量都非常出色,令人滿意。除了牛肉之外,這裡還提供豬肉、雞肉、羊肉和丸類等多種選擇。特別推薦的是醬爆牛丸,這款菜品味道鮮美,肉丸彈牙可口。除了主要的食材外,店內還提供炸魚皮、炸響鈴、丸類、冷盤、蔬菜和飲品等供應。客人可以自行前往調味區旁邊取用這些配料。下次再想打邊爐嘅時候,我一定會再戰一鍋堂。

下次再想打邊爐嘅時候,我一定會再戰一鍋堂。