2024-01-14
而家每逢節日聚會諗唔到去食乜, 就會諗起一鍋堂, 地點勝在就腳, 所有分店都近地鐵站, 再加上佢哋火鍋食材質素真係很不錯, 特別係不同國家種類的牛肉、猪及羊, 冇得輸。先選湯底再掃熟食, 十多款湯底; 有辣有唔辣, 有清有濃, 好多湯底都食過, 今次揀咗未試過嘅藥膳湯底, 清骨湯內加了紅棗、京蔥、當歸、桂圓、杞子.......等等, 藥材味唔算太強勁。熟食地帶;藥膳雞腳、凍蝦、雞腎、脆口炸魚皮、韓式泡菜皆是每次必吃之熟食, 凍蝦新鮮爽口, 藥膳雞腳很腍滑,響鈴可以夾一條最正自選飲品及蔬菜櫃;大量蔬菜供選擇; 冰菜、娃娃菜、菜芯、羽衣甘藍、西洋菜、大白菜、生菜等等。飲品方面; 有自家制飲品; 烏龍茶‚ 檸檬茶, 洛神花茶、蝶豆花茶、薄荷烏龍茶、玫瑰花黑枸杞茶及大量罐裝汽水、果汁, 加$25 還可任飲啤酒。藥膳湯底120分鐘C餐日本黑毛和牛放題 ($268/19:00前離座)日本黑毛和牛放題必食回本食物;日本產黑毛和牛 ~ 油又花分配平均, 香得黎好爽彈, 又不失牛肉香, 勁encore西班牙伊比利亞黑毛豬 ~ 肉質爽口彈牙澳洲和牛 ~ 油份唔算多, 都好食嘅, 和牛都係食
熟食地帶;
自選飲品及蔬菜櫃;
藥膳湯底
日本黑毛和牛放題必食回本食物;
西班牙伊比利亞黑毛豬 ~ 肉質爽口彈牙
澳洲和牛 ~ 油份唔算多, 都好食嘅, 和牛都係食日本黑毛和牛正啲。
牛板腱 /封門柳 ~ 肉質比較有嚼口, 牛肉味較濃郁。
牛舌 ~ 牛舌我只係鍾意食燒的, 火鍋唔係咁鍾意嗰種味道, 朋友就勁like。
美國安格斯牛肉 ~ 唔怕貨比貨,有得揀都係澳洲及日本和牛更合個人口味。
還有多款手切牛肉 ~ 牛肉普遍質素很好,食到你唔食為止。
羊肉 ~ 朋友勁推介, 也是一叫再叫之選, 羊嘅羶香很平均, 吸收了藥膳湯嘅味道顯得更好食。
海鮮 ~ 我都係主力食滑溜魚雲、咸鮮沙白、爽脆鱔片, 夠新鮮, 條特長蟹柳都唔錯。
墨魚/滑蝦/滑鯪魚/滑爆汁牛丸 ~ 爆汁牛丸幾得意, 牛丸爽彈, 丸內包住了肉質豐富的豬肉蝦肉, 都幾香口。
蔬菜 ~ 勁食竹笙及鮮淮山
ENCOURE好多轉的日本黑毛和牛都係咁靚
甜品 : 唯一甜品, 好一般的紅豆麻薯雪糕, 可以不吃。
次次大家都好滿意, 團年會再來