餐廳: 一風堂 (馬鞍山廣場)
資訊:
條款及細則:

詳情可瀏覽:http://www.foodwisehk.gov.hk/zh-hk/food-wise-Eateries.php

2020-11-10 696 瀏覽
香港食拉麵除咗好出名嘅豚王同埋一蘭仲有呢間一風堂今次一風堂出咗個期間限定拉麵,就係黑拉麵,用黑蒜油湯底配料有蠔同埋豚角煮,豚角煮比一般嘅叉燒好食,因為佢油脂比較重,所以唔會好似普通叉燒咁乾不得不提一風堂真係好貼心,食黑拉麵嘅時候,佢仲會附上圍裙俾你,唔會整污糟你件衫同埋一風堂拉麵已經配左半隻蛋同埋紫菜,唔會好似豚王咁要另外再加錢先至有另一碗我哋嗌左辣味拉麵,我自己就覺得辣味搶去咗豬骨湯嘅味道,仲嗌左六隻芝士辣味餃子,但係啲餃子超級迷你,食完冇滿足感如果對食拉麵要求唔係咁高一風堂都係一個唔錯嘅選擇
香港食拉麵除咗好出名嘅豚王同埋一蘭仲有呢間一風堂

如果對食拉麵要求唔係咁高一風堂都係一個唔錯嘅選擇
2020-09-20 547 瀏覽
黑蒜油牛舌帆立貝拉麵 $92一個套餐 連一杯雪糕可樂帆立貝燒半熟 味道鮮甜😄牛舌牛味香濃軟熟拉麵的軟硬度適中 拉麵湯底也不錯~蟹味噌餃子 $62超香濃蟹膏味 需趁熱吃才不會腥餃子沾上蟹味噌吃 特別的日式風味👍🏻
黑蒜油牛舌帆立貝拉麵 $92
一個套餐 連一杯雪糕可樂
帆立貝燒半熟 味道鮮甜😄
牛舌牛味香濃軟熟
拉麵的軟硬度適中 拉麵湯底也不錯~

蟹味噌餃子 $62
超香濃蟹膏味 需趁熱吃才不會腥
餃子沾上蟹味噌吃 特別的日式風味👍🏻
2020-09-16 326 瀏覽
外賣自取十分方便,手機下左單,唔洗特登去店舖等好耐... ....就有得拎,有得食。而且又有優惠!食物的味道亦唔錯,其中的一風堂餃子很好吃,下次可以再考慮下單試試!
外賣自取
2020-08-10 485 瀏覽
馬鞍山呢間一風堂係比較少人幫襯嘅😳🤫 咁啱又係要買外賣時間, 又唔想等太耐, 就諗到去一風堂試下😜 見到佢有2個便當做緊特價, 又好似幾抵咁 HK$45🤩 有兩款: 一款係豚肉一款係雞扒 🍱🍱返到屋企先開嚟睇, 又整得幾靚喎! 個玉子幾好食, 好食過平時元氣壽司嘅玉子 👏🏼 翠玉瓜配辣醬, 如果便當想畀小朋友食嘅話, 就唔好畀翠玉瓜啦, 因為個辣醬都真係幾辣🌶️ 雞扒底下仲有埋滑蛋添, 豚肉就冇跟滑蛋嘅~總括嚟講呢兩個便當值回票價, 因為佢已經係限時特價, 所以冇得再享有外賣30%off (餐單上其他食物大部分都有) 👩‍🏫另外叫咗個牛舌黑醬油拉麵🍜 比預期中好😋 因為佢個湯底係另外包裝開, 可以用熱水座熱返 😉牛舌雖然得三塊, 但係都幾好食, 唔韌👍🏼

限時特價便當 - 鷄

限時特價便當 - 豚肉

牛舌黑醬油拉麵(+scallop)

2020-08-03
20 分鐘 (堂食)
2020-08-06 226 瀏覽
面,湯,餸全部分開擺放,面應該過了冷河雪住過,有d凍冰冰,湯返屋企要叮熱下,和面再煮下比較好,同堂食差別唔大,7折後的價格也很好,希望疫情快點過,可以去堂食。80個字太多了,寫唔出啦啦啦!
外賣自取
2020-05-31 451 瀏覽
今晚突然想去馬鞍山MOS食嘢,點知搵搵下過咗去馬鞍山廣場,原本想食元氣或者拉麵,竟然見到有間一風堂,見到佢啲餐牌都好吸引,於是就入咗去食晚餐,我哋兩個人,一個揀咗鰻魚飯,咁我當然食拉麵啦, 加想見到蟹膏餃子,好想試!因為仍然疫情關係, 仍然好多人會選擇叫外賣, 所以就算堂食唔太多人, 我哋大概都等左15至20分鐘,我開始第一個餸到!佢哋好細心,會準備紙袋俾我哋放口罩,見到我着白色衫,也安排一個圍裙俾我鰻魚嚟到熱笠笠,特別好味!而我個素菜拉麵,餸菜都好多!到嚟到呢個蟹膏餃子, 簡直冇得彈
2020-05-28
  • 蟹膏餃子
  • 素菜拉麵
2019-10-19 748 瀏覽
係日本就食過一風堂,返香港再試下先,味道都保持一樣,都係好食既。湯底濃郁,麵條煮得岩岩好唔會太硬太淋。可惜叉燒比較簿,食完唔會太滿足。燒茄子幾特別,食完拉麵油膩食啲蔬菜就岩岩好了。

今日突然想食拉麵,所以去咗一風堂食,叫咗特製白丸元味,同埋特製赤丸新味,兩個麪嘅湯底都好正, 赤丸個湯底就有少少辣, 但係都唔係話好難接受,因為我本身都唔係食得辣嘅人但都完全冇問題。所以下次去食,唔食得辣嘅人都可以叫赤丸, 總共有四片叉燒,都好冧好入味。另外叫咗兩款小食,分別係明太子雞翼同埋炸紫菜魷魚鬚,個人比較喜歡食個魷魚鬚因為啱啱炸起同埋個魷魚比較鮮味,點埋沙律醬嚟食簡直係絕配 。另外想提提大家入面有 辣味 芽菜可以自己任夾,嗰個辣就真係比較勁啦,但係如果喜歡食芽菜嘅人撈埋個湯底嚟食就冇咁辣, 同埋佢經過醃製之後都係好入味。
2019-09-20
  • 特製赤丸新味
  • 炸紫菜魷魚鬚
2019-08-31 470 瀏覽
一風堂的替玉只要2元,真是好抵⋯⋯我哋要咗3個特製白丸拉麵和2個替玉,一家四口吃剛剛好。另點了一口餃子,皮超薄而且煎得脆脆的,餃子的內餡料十分多汁,要一口一個才不會漏汁。咖喱叉燒角包的外层是糯米,煎過後變得很脆但嚼起來很粘。內餡的叉燒比較瘦,加上日本咖喱的口味相對比較清淡,吃起來不會有太强烈的罪惡感。埋單用了積分减了一碗麵的價格,平均每人消費不到80元。
一風堂的替玉只要2元,真是好抵⋯⋯我哋要咗3個特製白丸拉麵和2個替玉,一家四口吃剛剛好。另點了一口餃子,皮超薄而且煎得脆脆的,餃子的內餡料十分多汁,要一口一個才不會漏汁。咖喱叉燒角包的外层是糯米,煎過後變得很脆但嚼起來很粘。內餡的叉燒比較瘦,加上日本咖喱的口味相對比較清淡,吃起來不會有太强烈的罪惡感[吐舌]。
埋單用了積分减了一碗麵的價格,平均每人消費不到80元。
2019-08-26 306 瀏覽
馬鞍山一風堂地方算寬敞, 玻璃後重可以睇到廚師工作。豚肉有上等和普通兩種,麵也分四種軟硬度,湯底也有不同選擇,連份量也可減一半,或者加多一份麵,所以叫麵時要先諗清楚。白丸元味,湯底帶有豬骨香味加普通麵,煙韌弹牙,豚肉入口不肥膩,爽口橫濱豚骨,也是帶香味的豬骨湯底加上普通麵,口感一樣好味,分別只在肉和湯,除了横濱之外,全部選嘅係上等豚肉,但食落不差,但是不論質感和味道都有些不同,但係合理,因為價錢係平啲。辣肉味噌,味噌湯底帶辣,它的辣不是麻辣过種,不咸、味濃郁,醒神,只有這碗是選硬麵,麵質一風堂餃子,一碟可選6隻或10隻,煎得脆口,味道正常。4人平均$110,我會再去。
馬鞍山一風堂地方算寬敞, 玻璃後重可以睇到廚師工作。

一風堂餃子,一碟可選6隻或10隻,煎得脆口,味道正常。

4人平均$110,我會再去。
2019-06-23 680 瀏覽
一風堂在馬鞍山新開張,當然要試吓啦,例牌攞飛等位,地方算寬敞,它們用一張一張小枱,可以彈性配合人數。豚肉有上等和普通兩種,麵也分四種軟硬度,湯底也有不同選擇,連份量也可減一半,或者加多一份麵,所以叫麵時要先諗清楚。白丸原味,湯底帶有豬骨香味,選了普通麵,煙韌弹牙,豚肉入口不肥膩,爽口👍赤丸新味, 豬骨湯帶辣嘅濃湯 少少辣又不失濃湯嘅味道, 配料上同其他面一樣。橫濱豚骨,也是帶香味的豬骨湯底,以上全部是普通麵,口感一樣好味,分別只在肉和湯,除了横濱之外,全部選嘅係上等豚肉,我的肉食落不差,但是不論質感和味道都有些不同,相比下只係普通些,但係合理,因為價錢係平啲。辣肉味噌,味噌湯底帶辣,它的辣不是麻辣过種,不咸濃郁,醒神,只有這碗是選硬麵,麵質果然係比較硬………簡單啲嚟講 個面一系辣一係唔辣, 咁湯底基本上都係豬骨濃湯底, 唔會有咩新鮮感但勝在水準平均。一風堂餃子,一碟可選6隻或10隻,煎得脆口,味道正常。環境佈置舒服,看住玻璃窗後的厨師努力工作,食物味道好,4人平均$110,唔駛等會再去。

一風堂餃子,一碟可選6隻或10隻,煎得脆口,味道正常。

15 分鐘 (堂食)
2019-06-22 391 瀏覽
未出發先興奮@馬鞍山一風堂聽講一風堂出咗新口味拉麵呀😍既然我嘅福岡之旅就黎啟程不如就黎個Pre-trip😚 食番碗拉麵🍜▪煮干系拉麵($82)上枱嘅時候已經聞到香濃嘅魚乾豬骨湯底🐟有一種經過長時間熬煮嘅感覺~食落覺得湯底都幾濃郁 同聞到嘅味道差唔多🤤最特別嘅係拉麵附有「魚乾味玉」佢可以溶落湯入面 令到湯底更加充滿魚乾嘅鮮味🐟配料都幾豐富😋 除咗有鮮甜爽脆而唔苦嘅荀之外魚乾仔有炸多春魚嘅口感同味道 而且有食極都唔完嘅感覺🙈我食到最後一啖麵嘅時候都仲食到魚乾✨半熟蛋嘅蛋香味幾濃 而且有少少流心嘅效果🥚而且蛋嘅口感係好soft 好軟熟 👶🏻叉燒都幾鮮嫩 好輕易就可以咬開肉質偏向係瘦肉摻少少油脂 唔會話有好Greezy嘅口感🥩麵質都幾Q彈 煙煙韌韌🍜而且可以因應個人需要而調節硬度我點咗普通硬度 除咗係煙韌Q彈之外仲可以保留麵條嘅一條條嘅口感💥唯一美中不足嘅係湯底有少少鹹 食完要飲多兩啖水😢✧✦✧✦✧評分: 8.13/10▪📍: 一風堂 地址: 馬鞍山西沙路608號馬鞍山廣場2樓2135-213號舖(港鐵馬鞍山站A1出口)
未出發先興奮@馬鞍山一風堂
聽講一風堂出咗新口味拉麵呀😍
既然我嘅福岡之旅就黎啟程
不如就黎個Pre-trip😚 食番碗拉麵🍜

煮干系拉麵($82)
上枱嘅時候已經聞到香濃嘅魚乾豬骨湯底🐟
有一種經過長時間熬煮嘅感覺~
食落覺得湯底都幾濃郁 同聞到嘅味道差唔多🤤
最特別嘅係拉麵附有「魚乾味玉」
佢可以溶落湯入面 令到湯底更加充滿魚乾嘅鮮味🐟
唯一美中不足嘅係湯底有少少鹹 食完要飲多兩啖水😢

✧✦✧✦✧
評分: 8.13/10

📍: 一風堂
(港鐵馬鞍山站A1出口)
煮千系拉麵
煮千系拉麵
2019-06-15 270 瀏覽
一風堂起源於九州福岡的博多縣,目前的分店已遍佈全球各地。日本的三大拉麵是北海道的札幌拉麵、福島的喜多方拉麵和福岡的博多拉麵,一風堂和一蘭則是博多拉麵的表表者。所以不自覺地就會拿两家作比較。豬大骨和多種秘方熬煮而成的美味湯頭,非常濃郁鮮美。普通白丸採用了五花腩,較一蘭而言,一風堂的味道稍濃,湯頭較鹹較膩。秘製豆芽不錯,每條芽菜上都均勻地沾有辣椒和芝麻,油香爽口。明太子雞翼将雞翼內釀了明太子,炸到外脆內軟,很惹味。墨魚酥比較失敗,用料是關鍵的敗筆⋯⋯墨魚是漂白過的,白的失真;coating也做得不好,所以經過油炸的後顯得不均勻和油膩。
一風堂起源於九州福岡的博多縣,目前的分店已遍佈全球各地。

2019-06-12 247 瀏覽
等左咁多年,馬鞍山終於可以叫做擺脫美食沙漠之稱既第一步,因為再有一間有質素既食店於馬鞍山廣場開幕了,就係【一風堂】。雖然真係等左成60分鐘先有位入座,而我哋只係這位,但係都覺得真心值得呢,因為食物既質素確係有誠意,真心抵返晒。我哋叫左「辛口一風堂餃子」、「唐揚海老」、「煮干系拉麵」、「芝麻菠菜」、「橫濱家系豚骨拉麵」「辛口一風堂餃子」:  餃子皮薄函靚,入面既肉既肉汁好 JUICY ,肉味好濃郁, 一咬入,滾熱既肉汁都流出了。好輕微既辣味,更加可以帶出餃子本身既惹味,唔會搶走左原味。「唐揚海老」:  係一藍子既炸海蝦,炸得金黃,脆口,整隻蝦都可以全食,海蝦非常新鮮,肉質好彈牙,外脆內爽,口感一流,味蕾享受。「芝麻菠菜」:  菠菜好新鮮,配特製芝麻醬,凍食,好有驚喜,非常醒胃。「煮干系拉麵」、「橫濱家系豚骨拉麵」:  湯底好濃郁,豚肉好軟滑,入口即溶系列,拉麵亦可選擇自己喜愛既軟硬度,好貼心。

2019-05-31
60 分鐘 (堂食)
  • 辛口一風堂餃子
  • 唐揚海老
  • 煮干系拉麵
  • 橫濱家系豚骨拉麵
2019-06-05 274 瀏覽
大家可能唔知,🍔係馬鞍山人,作為foodie係依個美食沙漠都生存左好一段時間,個陣時真係食黎食去都係個幾間😢 但最近開始有唔同餐廳進駐,而最近開左嘅有一風堂,丼丼屋同翻新嘅元氣,三間連埋一齊十分有霸氣🤣 今次就試一試一風堂,午餐時間都幾多人下,一定要排隊,等20分鐘左右,都算快!門面嘅裝潢幾日本風,店內環境唔算大,大部分都要坐圓櫈,有少少唔太舒服🤭-橫浜家系豚骨拉麵($80) 係馬鞍山店限定😍 湯底幾深色,而且幾濃郁,入面除左有豚骨之外,仲有雞白湯,所以幾鮮下,但略為偏鹹左少少😗 麵底同平時嘅唔一樣,大條啲同偏黃身!叉燒有兩塊,醬汁味重,幾濃味!特製白丸元味($88) 依碗係元老級味道😋 豚骨湯底係一貫水準,比上面個碗冇咁濃味。叉燒有四塊,但就冇🍔係中環食嘅咁嫩,鞋身左少少。麵條幼身同入口好滑👍🏽大板風餃子($52/6隻) 如果大家鐘意食章魚小丸子嘅可以試下依個🐙!醬汁非常到位,餃子皮好薄,一啖一個🥰

2019-06-04
20 分鐘 (堂食)