2019-06-12
等左咁多年,馬鞍山終於可以叫做擺脫美食沙漠之稱既第一步,因為再有一間有質素既食店於馬鞍山廣場開幕了,就係【一風堂】。雖然真係等左成60分鐘先有位入座,而我哋只係這位,但係都覺得真心值得呢,因為食物既質素確係有誠意,真心抵返晒。我哋叫左「辛口一風堂餃子」、「唐揚海老」、「煮干系拉麵」、「芝麻菠菜」、「橫濱家系豚骨拉麵」「辛口一風堂餃子」: 餃子皮薄函靚,入面既肉既肉汁好 JUICY ,肉味好濃郁, 一咬入,滾熱既肉汁都流出了。好輕微既辣味,更加可以帶出餃子本身既惹味,唔會搶走左原味。「唐揚海老」: 係一藍子既炸海蝦,炸得金黃,脆口,整隻蝦都可以全食,海蝦非常新鮮,肉質好彈牙,外脆內爽,口感一流,味蕾享受。「芝麻菠菜」: 菠菜好新鮮,配特製芝麻醬,凍食,好有驚喜,非常醒胃。「煮干系拉麵」、「橫濱家系豚骨拉麵」: 湯底好濃郁,豚肉好軟滑,入口即溶系列,拉麵亦可選擇自己喜愛既軟硬度,好貼心。