除左日本野之外,香港有唔少人都會鍾意選擇台灣小店。今日介紹嘅餐廳充滿台灣嘅味道,不論係店外店內都令人有一種去左台灣嘅感覺。店舖門面並唔係奢華嘅裝修,而係台灣最簡單樸素嘅小店,一入到去就見到手寫餐牌。雖然店鋪細細,但係餐廳大有來頭,餐廳係入選2022年米芝蓮推介,而店主係台灣基隆人丁爸。餐廳座位只設戶外。自己搬枱凳,就好似食緊大排檔咁,充滿風情。餐廳不論裝修或食物都充滿台灣風情,一入到去店主就以台灣腔同我地對答,好耐未試過,唔講以為自己去左台灣。🌟蚵仔煎 $40蚵仔煎係入面都有頗多嘅蚵仔,蚵仔多肉大粒,薯粉漿整到完全透明有滑溜溜嘅感覺,而辣椒醬豆瓣醬汁偏甜。🌟滷肉飯便當 $40滷肉飯便當當中包括滷筍絲、豆腐、滷蛋,賣相雖然普普通通,但味道食落唔錯,好有一種台灣既味道。台灣米煮成的飯粒軟糯帶米香同滷肉好夾。🌟台式手抓餅 $22手抓餅係真係好似平時夜市食到嘅感覺,不過今次就無額外加其他配料想保留原本嘅風味,我地可能食慣香港瘋狂加料嘅手抓餅,所以建議大家可以另外加起司玉米火腿。🌟大腸麵線 $25食大腸麵線可以另麻油、五香粉、胡椒粉令麵線既味更出,或者台灣黑醋一齊吃,加了黑醋的湯羹帶酸甜醋香。🌟

🌟蚵仔煎 $40

🌟滷肉飯便當 $40

🌟台式手抓餅 $22

🌟大腸麵線 $25

🌟黑糖仙草 $20
🌟古早味紅茶 $15
如果大家好似我地咁有叫便當的話,飲品可以減10蚊非常之抵,另外大家亦要記得攪勻先飲。

題外話:彩虹個一頭其實我地都唔太熟悉,但意外發現呢間餐廳附近都有唔少野食,下次可以再去試下。

📌丁爸食府
🚇港鐵彩虹站 C2 出口, 步行約2分鐘
📍#彩虹
2022-07-27 72 瀏覽
屋企附近開左由台灣人開嘅台灣美食店,哽係要去試一試!menu有好多選擇,每樣都係去台灣必食!蚵仔煎 用薯粉同雞蛋煎得好香,入面每一粒蚵仔都好大粒超飽滿,仲好多蔬菜,搭配甜辣醬簡直係蚵仔煎嘅絕配!食一啖彷彿飛到去台灣🤣🤣滷肉飯 醬汁濃稠,滷肉嘅油香加上醬香舖滿一碗香噴噴嘅白飯上面,簡直停唔到口。大腸蚵仔米線大腸煮得好軟霖,蚵仔超多!大大粒好飽滿,好新鮮,搭配台灣米線,充滿台式風味。麻辣鴨血臭豆腐一開蓋聞到臭豆腐嘅臭味🤣但係食落又好香,豆腐吸曬醬汁又唔會蓋過豆香,鴨血超好食,係比較脆嘅口感,唔會有腥味,絕對值得一試。

蚵仔煎

滷肉飯

大腸蚵仔米線
大腸煮得好軟霖,蚵仔超多!
大大粒好飽滿,好新鮮,搭配台灣米線,充滿台式風味。

麻辣鴨血臭豆腐

外賣自取
隱藏在牛池灣小巷內呢間主打台灣夜巿小食的街坊店「丁爸食府」剛剛獲得米芝蓮街頭必比登2022推介!我係好鍾意食台灣美食,呢間食物價格親民,食材大部分都係從台灣運來,丁爸堅持不加味精、防腐劑及色素,親力親為,就算依家飛唔到台灣都可以係香港品嚐到最地道的良心台灣美食!門口簡陋,堂食座位得兩個,食物都算多選擇,有滷肉飯、水餃、鍋貼、韭菜盒子、鹹酥雞、甜不辣外,還有地道的臭豆腐、蚵仔煎、大腸蚵仔麵線、肉燥乾拌麵、炸豬血糕、糯米腸、手抓餅、蛋餅、滷筍絲、滷豆腐及滷蛋。鹹酥雞$50我最愛的台灣小吃也是每次必點的,真的不誇張,第一口就驚艷到我,外皮香脆,肉質鮮嫩,是我在香港吃過最好吃的鹹酥雞了!因為太大份吃不完打包帶回家,就算冷掉了也完全沒影響到它的口感👍蚵仔煎$45作為耳熟能詳的台灣小吃,醬料很重要,蚵仔新鮮,口感黏滑,個頭大,飽滿肥美,加上丁爸親手調製嘅蒜辣醬,很有台灣特色夜市風味😋麻辣鴨血臭豆腐$55我最愛吃的俩樣搭配在一起簡直絕配!鴨血鮮嫩,臭豆腐口感厚實,麻辣味十足,口感很豐富👍米漿$15米漿是台灣人早餐必點,濃郁香醇的花生味,口感清甜。去的那天已經售完,下次一定還要試試它們的每日限定燒餅油

鹹酥雞$50

蚵仔煎$45

麻辣鴨血臭豆腐$55

米漿$15
米漿是台灣人早餐必點,濃郁香醇的花生味,口感清甜。

去的那天已經售完,下次一定還要試試它們的每日限定燒餅油條夾葱蛋👍

店鋪全部食物手工製作,每日限量,賣完即止👍
2022-07-24 96 瀏覽
第一次來彩虹邨,原來晚上熱鬧得很!滿街的大排檔,像時光倒流舊香港的景況!除了有大排檔,還有一家老字號台灣菜,今晚就與朋友來晚飯暨觀光。這家丁爸食府是由台灣人主理的台灣菜,食物價錢經濟,我們點了兩杯飲品和四款食物,才$150。室內只有一張枱堂食,門外還可加枱坐著吃。雖然室外天氣熱,但身處大排檔當中,感覺別有一番風味。大腸阿仔麵線$35,是我最喜歡的台灣菜之一,喜歡濃濃的湯汁,有芫茜香味;麵線滑嘟嘟的,入口即溶的口感很是喜歡;鹵水豬大腸鹵得入味又軟滑;蚵仔最推介,鮮甜沒腥味,滑嘟嘟不會韌,超好吃的!鹵蛋兩顆$15,鹵水食物真的是這裏的招牌菜,鹵得入味而蛋白仍然軟滑,有蛋香,朋友最愛吃蛋,大讚好吃!阿仔煎$45,鮮甜軟滑的蚵仔份量很多,還有生菜夾著一起煎,粉漿和雞蛋令口感滑滑的,甜辣醬令蚵仔煎更惹野味。韭菜盒$25,麵餅對摺半圓形的樣子,煎得外層香脆,裏面有超多份量的韭菜,就像一隻巨型的韭菜餃;台式醬汁很重要,微微鹹味,令韭菜盒子更好吃。米漿$15,有非常香的炒米味道,就像火麻仁一樣香口,還能吃到粒粒米蓉,凍飲消暑又解膩。冬瓜茶$15,是這裡出名的飲料,味道有濃濃的冬瓜香,甜度適中,夏天消暑

米漿$15,有非常香的炒米味道,就像火麻仁一樣香口,還能吃到粒粒米蓉,凍飲消暑又解膩。冬瓜茶$15,是這裡出名的飲料,味道有濃濃的冬瓜香,甜度適中,夏天消暑必喝。
雖然只是小吃,但感覺就像到台灣旅行一樣,在夜市吃到飽,性價比高,味道也不錯,兩款飲品最推介!順道夜遊彩虹邨,當個遊客也不錯!
2022-07-21
2022-07-23 80 瀏覽
彩虹一間米芝連推介小店✨舖頭細細,簡簡單單好有台灣小店感覺店內有一張枱,以做外賣為主賣嘅都係台灣特色食物台灣味十足👍🏻可以止一止旅行癮😆🥢炸臭豆腐 ($50)臭豆腐夠臭😂外皮炸得香脆👍🏻加埋台式醃菜酸酸地同少少辣嘅醬汁好有台灣夜市味道👍🏻🥢大腸蚵仔麵線 ($35)蚵仔大大粒,每粒都脹卜卜👍🏻麵線幼滑,同濃稠嘅湯底一齊食都唔會有糊糊感覺🥢蚵仔煎 ($45)有好多蚵仔,都係粒粒都脹卜卜😋口感煙煙韌韌同甜甜地嘅醬汁好夾🥢鹹酥雞便當 ($60)鹹酥雞🐤有九層塔同蒜蓉好惹味👍🏻配菜嘅滷蛋同豆腐都好食🥢高麗菜手工鍋貼🥟 ($40)鍋貼足料,煎得香脆🥢韭菜盒($25)除咗韭菜餡,仲有蛋🥚、粉絲,令口感豐富🥤黑糖仙草 (跟便當$10)涼涼嘅仙草好啱夏天飲如果黑糖味道再濃啲就好喇
彩虹一間米芝連推介小店✨
舖頭細細,簡簡單單好有台灣小店感覺
店內有一張枱,以做外賣為主
賣嘅都係台灣特色食物
台灣味十足👍🏻可以止一止旅行癮😆

🥢炸臭豆腐 ($50)
臭豆腐夠臭😂外皮炸得香脆👍🏻
加埋台式醃菜酸酸地同少少辣嘅醬汁
好有台灣夜市味道👍🏻

🥢大腸蚵仔麵線 ($35)
蚵仔大大粒,每粒都脹卜卜👍🏻
麵線幼滑,同濃稠嘅湯底一齊食都唔會有糊糊感覺

🥢蚵仔煎 ($45)
有好多蚵仔,都係粒粒都脹卜卜😋
口感煙煙韌韌同甜甜地嘅醬汁好夾

🥢鹹酥雞便當 ($60)
鹹酥雞🐤有九層塔同蒜蓉好惹味👍🏻
配菜嘅滷蛋同豆腐都好食

🥢高麗菜手工鍋貼🥟 ($40)
鍋貼足料,煎得香脆

🥢韭菜盒($25)
除咗韭菜餡,仲有蛋🥚、粉絲,令口感豐富

🥤黑糖仙草 (跟便當$10)
涼涼嘅仙草好啱夏天飲
如果黑糖味道再濃啲就好喇
2022-07-23 58 瀏覽
食店: 丁爸食府張梁點餐👦🏻👧🏻1)$35《大腸蚵仔麵線》評分(10分滿分):8️⃣食評💬:望落去好吸引,因為有好多粒大大隻蚵仔,而且食落感覺新鮮,口感綿綿😋有種落咗台灣夜市掃街嘅感覺,表示好想去旅行🧳2)$50《炸臭豆腐》評分(10分滿分):9️⃣食評💬:老老實實好耐未食過臭豆腐,真係有啲唔記得咗浸味,通常啲臭豆腐都係臭,但係就食落唔臭,不過佢呢個臭豆腐認真惹味,聞落又臭食落又臭,咁先係臭豆腐㗎嘛😋3)$40《韭菜手工水餃》評分(10分滿分):7⃣食評💬:水餃嚟講呢個不過不失,不過睇得出係有心思自己手工制,因為啲韭菜餡好新鮮👍🏻4)$45《蚵仔煎》評分(10分滿分):9️⃣食評💬:呢個蚵仔煎又係超好味,食得出台灣嘅味道,蚵仔好味,而且口感做到好似麻薯咁,煙煙韌韌,一啖接一啖😆
食店: 丁爸食府

3)$40《韭菜手工水餃》
評分(10分滿分):7⃣

4)$45《蚵仔煎》
評分(10分滿分):9️⃣
好耐無食台式臭豆腐,所以又去彩虹找丁爸食府!雖然這間不是素食店,不過如果你唔太嚴謹的話都可以食臭豆腐、韭菜盒子、蛋餅和滷蛋滷豆腐之類。小店做外賣為主,食飯時間都幾繁忙架。這次還發現丁爸在旺角開了新店,咁近我太方便,找天去新店幫襯下先。 彩虹地鐵站C2出口,出隧道轉右就會到達小店集中地,好有風味架。2022年獲米芝蓮推介,好威㗎。店面不大,食客都以外帶為主,想堂食的話可以自己搬桌椅。台灣人開的店,帶來正宗台灣味。點餐紙也很有台式風味。起司蛋餅 HK$30因為加了芝士,老闆提我要襯熱食,於是先在外面將它解決。蛋餅皮薄薄的微煙韌,中間係蔥蛋好感人,加埋半溶芝士係好正既。手抓餅 HK$30手抓餅其實同蛋餅差不多構造,中間同樣有蔥蛋,不過外面的餅皮更有厚度,咬落也更有嚼頭。韭菜盒 HK$25韭菜盒子入面有雞蛋、粉絲和韭菜,味道非常有驚喜。不過外賣回家的話,外殼有機會被水蒸氣焗腍,現場應該更好吃。炸臭豆腐 HK$50價錢係台灣夜市價直接轉做港幣,不過以香港物價來說都尚算抵食,重點係全香港只有這裡吃到!臭豆腐配台式泡菜和一個辣汁。臭豆腐份量十足,汁有辣度,泡菜唔算太酸,令人非常滿意和一定會再去買來食
2022年獲米芝蓮推介,好威㗎。
店面不大,食客都以外帶為主,想堂食的話可以自己搬桌椅。
台灣人開的店,帶來正宗台灣味。
點餐紙也很有台式風味。
起司蛋餅 HK$30
手抓餅 HK$30
韭菜盒 HK$25
炸臭豆腐 HK$50
價錢係台灣夜市價直接轉做港幣,不過以香港物價來說都尚算抵食,重點係全香港只有這裡吃到!臭豆腐配台式泡菜和一個辣汁。臭豆腐份量十足,汁有辣度,泡菜唔算太酸,令人非常滿意和一定會再去買來食。
滿滿一盒蛋白益和益生菌,雖然炸但都唔係好熱氣唧。
2022-07-20
唔係米芝蓮推介都搵唔到咁臥虎藏龍既小店🐲台灣人開既小店就好似台灣地道既小食店咁🤪 味道樸素但充滿地道的古早味🏮 係香港難得食到咁正宗既口味 果然值得米芝蓮既推介😛⭐️ 起司玉米蛋餅 🌯係平凡但滋味既味道💛 蛋餅薄薄一層充滿蛋香🍳 半溶既芝士同玉米好Match🌽 好掛住台灣早餐店既配搭呀⭐️ 韭菜盒子 🥬酥脆又帶韭菜香🔥 裡面仲裝左粉絲 口感好豐富🥰⭐️ 炸排骨便當 🍱排骨滷過先去炸所以非常入味🍖值得一讚係附送既小菜有白菜滷同酸菜🥗 味道好地道🥳⭐️ 檸檬愛玉 🍋酸酸甜甜檸檬味道好清新🧡加上愛玉QQ既口感好似去左夜市咁超消暑☀️⭐️ 米漿 🍼飲落唔會太杰但充滿米香🍚第一次試都容易接受👍🏻⭐️ 丁爸食府 (彩虹)📍 彩虹牛池灣貴池徑2號地下C號舖
起司玉米蛋餅

⭐️ 檸檬愛玉 🍋
米漿

⭐️ 米漿 🍼
飲落唔會太杰但充滿米香🍚第一次試都容易接受👍🏻

⭐️ 丁爸食府 (彩虹)
📍 彩虹牛池灣貴池徑2號地下C號舖
起司玉米蛋餅
韭菜盒子
炸排骨便當
米漿
2022-07-21 27 瀏覽
太耐無得去旅行🧳實在太掛住不同地方既地道美食🥘尤其是台灣街頭小食😋每次去台灣必去夜市掃街✨蚵仔煎🌮、蚵仔麵線、炸甜不辣等等都係我至愛✨。米芝連推介既美食果然有保證👍🏻丁爸食府係台灣人主理,美食充滿台灣本土味道🍻可以一解旅遊止引✈️。蚵仔煎🍳蠔仔夠多🦪而且薄餅厚薄適中👍🏻加埋辣醬非常好味。蚵仔麵線係必食台灣小食🍜蠔仔同大腸份量適中🧆而麵線同湯底夠濃郁。肉燥乾拌麵既肉燥粒好味😋撈面一流,而麵底有口感,十分不錯👍🏻。而蛋餅🥞充滿蛋香味✨,如果加埋芝士、粟米等配料就更加好。👏🏻

蚵仔煎🍳蠔仔夠多🦪而且薄餅厚薄適中👍🏻加埋辣醬非常好味。

2022-07-20 31 瀏覽
係屋企附近原來有間古早台灣小店,趁住放假就買個早餐外賣啦即刻有快閃台灣夜市既感覺😋😋麻辣鴨血臭豆腐-麻辣汁好好味😋鴨血口感不錯,臭豆腐吸收晒啲麻辣汁👍韭菜手工鍋貼-好足料既手工鍋貼好多餡料味道岩岩好。蚵仔煎-估唔到都好大份,蚵仔量很多粒粒好飽滿再加埋台灣特有嘅醬汁,真係好似喺台灣夜市掃街咁👍👍早餐一定唔少得芝士蛋餅,入面包住滿滿既芝士好好味😋好後悔冇叫至以蚵仔米線,下次一定要再食過😋

韭菜手工鍋貼-好足料既手工鍋貼好多餡料味道岩岩好。

早餐一定唔少得芝士蛋餅,入面包住滿滿既芝士好好味😋
好後悔冇叫至以蚵仔米線,下次一定要再食過😋
Gotcha!久違了嘅台式臭豆腐癮!人生去過暫時最最最最隱世嘅米之蓮必比登推介就係佢。前排分店登陸 #旺角,不過都係嗰句要試真味道一定係去元祖店!佢多讚嘅台式炸豆腐係夾住酸甜泡菜配辣汁,又臭又開胃。其次米䊢係花生米磨成米漿,入口香濃都係必試,另外蚵仔麵線同肉鬆蛋餅都不過不失,拎埋米芝連都仲咁抵食,都抵畀讚👍🏻值得一提,餐廳喺彩虹站C出口一出兩分鐘就抵達,超方便!不過提提大家最好喺冇咁熱嘅日子到訪🙈

2022-07-19 194 瀏覽
店舖雖小,設計簡單食物選擇唔算多但全部都係台灣特色小食食物滿滿台灣風味,CP值高而且透過Open Kitchen 見到店員即時製作✾ 滷肉飯 $25以為25蚊份量會好細點知都幾大碗,好抵食🤩滷肉偏肥肉,但油香十足加上紅蔥增添香味!拌勻軟糯白飯,食唔停口充滿台灣古早味❤️❤️✾ 大腸蚵仔麵線 $35大腸軟腍,滷得入味!而且處理得乾淨,冇異味👍🏻蚵仔鮮美,粒粒飽滿脹卜卜湯底濃稠,麵線幼滑同台灣食既麵線差唔多🤩✾ 麻辣鴨血豆腐 $55打開就聞到臭豆腐香味🤭臭豆腐吸收曬麻辣湯汁一咬湯汁爆出,麻辣香味充滿口腔鴨血滑溜,口感比較脆Q彈✾ 蚵仔煎 $45蚵仔煎用左薯粉煙煙韌韌且加上雞蛋煎香裏面蚵仔份量多每啖都食到鮮甜蚵仔配上台式甜辣醬,十分開胃惹味瞬間KO曬成份✾ 冬瓜茶 $15炎炎夏日黎番杯冬瓜茶消暑又解膩!!
店舖雖小,設計簡單
食物選擇唔算多
但全部都係台灣特色小食
食物滿滿台灣風味,CP值高
而且透過Open Kitchen 見到店員即時製作

✾ 滷肉飯 $25
以為25蚊份量會好細
點知都幾大碗,好抵食🤩
滷肉偏肥肉,但油香十足
加上紅蔥增添香味!
拌勻軟糯白飯,食唔停口
充滿台灣古早味❤️❤️
滷肉飯

✾ 大腸蚵仔麵線 $35
大腸軟腍,滷得入味!
而且處理得乾淨,冇異味👍🏻
蚵仔鮮美,粒粒飽滿脹卜卜
湯底濃稠,麵線幼滑
同台灣食既麵線差唔多🤩
大腸蚵仔麵線
大腸蚵仔麵線

✾ 麻辣鴨血豆腐 $55
打開就聞到臭豆腐香味🤭
臭豆腐吸收曬麻辣湯汁
一咬湯汁爆出,麻辣香味充滿口腔
鴨血滑溜,口感比較脆Q彈
麻辣鴨血豆腐
麻辣鴨血豆腐

✾ 蚵仔煎 $45
蚵仔煎用左薯粉煙煙韌韌
且加上雞蛋煎香
裏面蚵仔份量多
每啖都食到鮮甜蚵仔
配上台式甜辣醬,十分開胃惹味
瞬間KO曬成份
蚵仔煎

✾ 冬瓜茶 $15
炎炎夏日黎番杯冬瓜茶
消暑又解膩!!

2022-07-16 49 瀏覽
之前聽人講過丁爸食府好食,想試好耐,今日經過牛池灣見到,即刻同朋友入去試下。丁爸食府是正宗台灣菜,好有特色,店舖雖然唔大,但好有風味,有堂食或外賣。有好耐無食過的炸臭豆腐,炸得好香口,加上特製的漿汁和菜,好惹味。高麗菜手工水餃共有8粒,皮薄菜多,菜新鲜好食,我地每人一粒一粒咁食,好快食完,一粒都無剩。我好鍾意食大腸蚵仔麵線,大腸蚵仔多,麵條也多,連湯一齊食,好有台灣風味,在疫情下好耐無去台灣啦,令我想起在台灣夜市食麵線的情景,真是好想去旅行。我地仲叫左古早味红茶和檸檬愛玉,兩杯都好飲,涼涼的,尤其是檸檬愛玉,酸酸甜甜的,係咁熱的夏天飲,真是好舒服,好涼快。今天係店內食,下次可以買返屋企慢慢嘆。

今天係店內食,下次可以買返屋企慢慢嘆。
2022-06-07 252 瀏覽
📍 📍 丁爸食府 (彩虹)彩虹牛池灣貴池徑2號地下C號舖係米之蓮推介既平價小食,由台灣人閈唔,主要係外賣多,因為店內無乜位。👉 炸臭豆腐$45💰45😋😋😋😋/5臭豆腐配台式泡菜和一個辣汁,炸臭豆腐真係食到臭豆腐陣陣既臭味,外脆內軟的炸豆腐😋😋👉 滷蛋 💰 15(2顆)😋😋😋/5滷蛋吃起有啲鹹,可以不用試👉 滷筍絲💰25😋😋😋/5佢啲滷水味道有啲過鹹,唔建議食滷水野回頭:maybe,臭豆腐係幾好食,但未至於要回頭。

📍 📍 丁爸食府 (彩虹)

👉 炸臭豆腐$45
💰45
😋😋😋😋/5

👉 滷蛋
💰 15(2顆)
😋😋😋/5
滷蛋吃起有啲鹹,可以不用試

👉 滷筍絲
💰25
😋😋😋/5
佢啲滷水味道有啲過鹹,唔建議食滷水野

回頭:maybe,臭豆腐係幾好食,但未至於要回頭。

2022-05-13 519 瀏覽
⋆⁺₊⋆.丁爸食府..台灣人開嘅一間小店~仲要係米之蓮必比登推介之一୧( "̮ )୨✧ᐦ̤.店嘅運作係先比錢之後再自己拎餐~店面坐位唔會話好多( ´・ᴗ・` ) 但係坐係街邊食.當中嘅大腸麵線只係$35就有埋大腸同埋蚵仔係入面了!!而米漿同之前係台灣夜市飲到嘅幾乎一模一樣味道ㅋㅋ.炸甜不辣同炸臭豆腐都好味到可以再ᴇɴᴄᴏʀᴇ ㅋㅋ完全係會食上隱嘅味道(˶‾᷄⁻̫‾᷅˵) 炸臭豆腐真係食到臭豆腐個個臭味🥹而且炸嘅嘢都唔會話炸完好油✨..整體 / 🥨🥨🥨🥨 /[滿分5個🥨]....⌫ 丁爸食府 (彩虹)彩虹牛池灣貴池徑2號地下C號舖.#彩虹咔嚓#台式咔嚓

⋆⁺₊⋆
丁爸食府
整體 / 🥨🥨🥨🥨 /
[滿分5個🥨]
...
⌫ 丁爸食府 (彩虹)
#彩虹咔嚓
#台式咔嚓