2017-03-26 925 瀏覽
Noodles - 4/5Broth - 3/5Balls/Wontons - 3/5Politeness - 4/5Cleanliness - 4/5Value for money - 2/5Total - 20/30Bit pricey, 40 bucks for noodles, but ok place to eat
Noodles - 4/5
Value for money - 2/5

Total - 20/30

2017-03-26
2016-11-25 1297 瀏覽
七喜都有好幾間,有D得,有D麻麻。今晚晚上去聽talk,匆匆忙忙的衝進北角的這家七喜,比較穩陣嘛。單單是這個豬手麵,就值得比個like拒啦。麵質爽口,仲有D彈牙,不錯。豬手就更無得頂,南乳非常入味,豬手又夠num,真的是快靚正!
七喜都有好幾間,有D得,有D麻麻。
單單是這個豬手麵,就值得比個like拒啦。
2016-11-25
  • 豬手麵
2016-09-22 1310 瀏覽
今日病病地,無咩胃口,食粥最好。經過七姊妹道,諗起七喜啲粥幾好食就走左入去。七喜咸雞粥。聽個名就知係招牌菜。唔好睇佢好似無雞咁,其實佢有成十舊雞。舊舊雞都咁大件。叫得咸雞粥,都真係幾咸。粥夠綿,加埋蒽花,畺,真係無得輸。係個價錢唔太平民。
今日病病地,無咩胃口,食粥最好。
經過七姊妹道,諗起七喜啲粥幾好食就走左入去。
係個價錢唔太平民。
2016-09-22
2016-02-09 1845 瀏覽
食唔完一碗鹼水味極重的車仔麵後,意猶未盡下,再在附近逛逛,但考慮到下午跟朋友有約,還是不要吃得太盡。以往在土瓜灣居住時,都經常光顧七喜粥麵,宵夜時一道鵝腸撈麵,一碗牛肉粥,令人回味。還未到午飯時間,店內客人不多,座位任坐。畢竟之前吃過半碗麵,只簡單的來一碗牛肉粥好了。粥底是廣東開花粥,很軟綿細密,但事後卻覺得很口乾,另外開了碗豉油混胡椒粉,用來蘸點牛肉,肉質很鬆軟,不過肉味有點單薄。未到一點,已經第三餐了。
還未到午飯時間,店內客人不多,座位任坐。
畢竟之前吃過半碗麵,只簡單的來一碗牛肉粥好了。

未到一點,已經第三餐了。
2015-09-19 1143 瀏覽
腸胃不適,只好出門找粥鋪,看到openrice上的粥鋪中,離家最近的七喜,發現評價不錯,但竟然之前沒有嘗試過,這次終於有機會可以踏入。夜晚8點鐘,店裡人不少,但仍然有三分一的空位,我們與人拼桌坐下。台上2張menu,簡簡單單,種類卻多得嚇人!價格適中,正是街邊茶餐廳的價位,這麼多選項,我又開始有了選擇困難症。。。最終,我點了普普通通的皖魚粥,男朋友點了同樣司空見慣的乾炒牛河。不多一會兒,大約3分鐘吧,粥就已經端上桌來,熱氣騰騰的樣子已經覺得不錯。撥開表面的蔥葉,發現看似沒有幾片魚肉,其實全部都碗底下。魚肉很香,但不會腥,粥夠稠,有厚厚的粥皮,吃完肚子暖洋洋,好舒服。這一碗粥是28元。而乾炒牛河則是50元一碟。河粉是細河粉,牛肉好大一片,吃一口,夠香,不算太油,讓人相信是旺火熱油在大鐵鍋里炒就,吃完還意猶未盡。雖然是普通菜式,但各家食肆的味道都不同,這家應該算是我吃過的前十名啦!!!另外,雖然是小店,但是服務很不錯喲,連收銀的阿伯都微笑說話,其實街坊食鋪的人情味才是最吸引人的。下次還會來!

這一碗粥是28元。而乾炒牛河則是50元一碟。

2015-09-15
2015-08-28 717 瀏覽
我朋友話病病地所以就黎呢間食粥,但係我就冇叫到粥,我就叫左一碟牛筋撈麵。其實我呢一晚就有啲肚餓嘅,佢一黎到嗰陣時,就覺得分量對於小弟來講就唔係好多。可能佢呢度唔係主打食牛筋,所以做得俾其他菜式可能冇咁出色,但係都不過不失嘅,唔算好硬,可以接受。而啲面就無乜「揀」水味,都唔錯嘅。我諗如果落多啲腩汁會更加好味。
2015-06-30 588 瀏覽
中午同同事嚟食碗麵,叫咗個豬手麵!因為之前未食過,今次特登嚟試下,有3舊豬手,隻豬手好大,d皮好爽口,好正,好多骨膠原呀!啖啖肉,好味!仲要幾條菜仔係底 hahaha d麵唔會有『簡』水味,份量仲好多添!我食唔晒~ Thank you
中午同同事嚟食碗麵,叫咗個豬手麵!
因為之前未食過,今次特登嚟試下,
有3舊豬手,隻豬手好大,d皮好爽口,好正,好多骨膠原呀!

啖啖肉,好味!
仲要幾條菜仔係底 hahaha
d麵唔會有『簡』水味,份量仲好多添!
我食唔晒~

Thank you
2015-06-15 550 瀏覽
因為公司係附近,所以收工成日過嚟食晚飯!最鍾意食雲吞撈麵,啲雲吞唔會好似出面太大粒,但得2、3粒,反而呢度雲吞係一啖食,仲有5、6粒,份量岩岩好!推介埋炸醬雲吞撈麵都幾好!魚片粥都幾甜,清清地既晚餐,配埋油菜,兩個人食fit 晒!
因為公司係附近,所以收工成日過嚟食晚飯!
雲吞撈麵
推介埋炸醬雲吞撈麵都幾好!
魚片粥都幾甜,清清地既晚餐,配埋油菜,兩個人食fit 晒!
蠔豉魚片粥
5 分鐘 (堂食)
雲吞撈麵
蠔豉魚片粥
2014-03-21 666 瀏覽
一向都是旺角警署對面的七喜捧場客。舊年發覺家附返也開了一家七喜,頗為欣喜,和另一半經常去吃晚飯。初時也可以,食物選擇雖然沒有太子那間那麼多,但質素不錯。隨著客人越來越多,伙記的態度也越來越差,一坐下便立即推銷貴價海鮮,你點平價菜的話立即"鞋口鞋面"粗聲粗氣地說"係咁多嗱?"最後一次光顧,先點個生炒骨,滿口大陸口音的阿嬸說:"冇生炒骨呀,咕嚕肉啦。"我問點解冇生炒骨,阿嬸說:"冇排骨呀!"試問一間專做小炒的食肆,竟然說沒有排骨,還大聲夾惡,奇怪。我再點粟米魚,阿嬸又說:"冇魚呀﹗粟米石班塊啦﹗"加個石班兩個字,多收30元。食物質素明顯下降,咕嚕肉不夠脆,"石班塊"明明是雪藏魚柳,加上伙記態度惡劣,從此永遠在我家庭食堂中除名,唯一可取之處是這裡的粥煲得很夠火路很"綿"。老闆,好好教育一下你的員工啦。
2014-01-06
2013-03-21 452 瀏覽
今天晚上,又是學攝影的一晚。本來想食完飯才上堂,但一如既往,趕不及。 上完堂,很多食店已經關門,沒有太多選擇下去了這裡。 「七喜小廚」在香港其他地區也有分店,但每間的裝修、餐牌都有所不同,一直懷疑是特許經營,或每間各有不同股東,但又不是百份百相同;總之不是集團。 反正不是同老婆食飯,所以盡量簡單。打算點一個小菜,本來想要薑蔥炒牛肉,但侍應嬸嬸極力推介不如要紫蘿炒牛肉,更加強調惹味開胃。經不起她的推銷,最終點了紫蘿炒牛肉(HK$50,白飯另加八元)。 所謂「紫」「蘿」,即是「子」薑及菠「蘿」。小時候,這道老式廣東小炒都是採用合時子薑及新鮮菠蘿。時代變遷,加上街坊價錢,也不敢有甚麼期望。子薑固然並非合時,菠蘿也是罐頭貨。 子薑顏色太紅,很假;味道辣而不酸,又完全沒有甜味;應該是來貨質素差。罐頭菠蘿有個好處,一定甜,但也欠缺了新鮮菠蘿的獨有香味、微酸的特色,個人寧取新鮮菠蘿(即使帶酸味)。至於牛肉,質素一般,但總算不會用鬆肉粉醃得過度至「霉」。唉!早知堅持己見,要薑蔥炒牛肉,薑蔥味應該香口。 整體而言,對於茶餐廳定位來說,是不過不失。若果以小廚來說,則只可勉強合格。

上完堂,很多食店已經關門,沒有太多選擇下去了這裡。

2012-09-24 302 瀏覽
生病時,沒胃口時,總喜歡吃這裡的皮蛋瘦肉粥。粥是綿綿的,份量剛剛好,吃了個胃暖暖的,好舒服!我住在附近,想吃粥麵時,一定來這裡!
我住在附近,想吃粥麵時,一定來這裡!
2012-06-10 301 瀏覽
其實本人不太喜歡吃所謂的魚蛋粉麵,原因不詳,不過今日為了快捷方便而選取了七喜。店外裝修非常乾淨非常新,應該是近期工程,入內時都有7成滿的人吃著,幸好不用等位。由於對熱湯的麵比較怕所以選取了撈麵,與友人分別點了炸醬麵和牛腩撈。 上台時對份量也挺滿意,牛腩充滿味道而且瘦削的部份一點都不覺得鞋口和硬身,麵質也沒有我所討厭的鹼水味,算是合格了,唯一就是配的湯味道不夠濃,個人喜歡那種有大地魚+蝦殼淆製的入口甘香好味。但對我來說今次一行已帶有驚喜,價錢也合理 下次可以再試。

2012-06-07
2011-12-26 215 瀏覽
以前曾經光顧過九龍區兩間七喜的分店, 北角這間呢 還是頭一次. 店子不大, 但十分光猛. 點了柱侯牛腩河, 魚蛋河和豬手河. 柱侯牛腩河, 用的是坑腩, 還伴有兩三塊牛筋. 牛腩入口韌度適中, 入味, 柱侯味濃厚, 牛筋則軟滑, 但河粉卻有點偏腍, 魚蛋河則是一般水準, 魚蛋不算彈牙, 魚味一般而已, 大概是交來的貨而不是自家手打, 與一般粉麵店出品相約. 豬手河的豬手意外地入味, 還見到用來煮豬手的陳皮! 豬手皮爽滑, 可惜肉少骨多, 南乳味道一般.廿多元一碗的粉麵, 水準尚可, 但與鎮店的玻璃蝦球麵相比, 還是有一段距離.

2011-11-06
5 分鐘 (堂食)
  • 柱侯牛腩
2011-06-07 177 瀏覽
轉到去北角返工, 唔太熟識環境gei我, 聽同事提議去到"七喜"食lunch, 同事點了"柱侯牛腩撈麵", 佢介紹我食"沙嗲蝦球撈麵".好快就有得食, 估唔到有咁多蝦球, 而且都幾"飽滿", 上面仲有沙嗲醬, 試下味道, 很香濃, 蝦球很爽口, 對我黎講, 我覺得個感覺已經好好, 好滿足.聽同事講, 其部份"七喜"分店質素更好, 有機會要去就試下.
同事點了"柱侯牛腩撈麵", 佢介紹我食"沙嗲蝦球撈麵".

好快就有得食, 估唔到有咁多蝦球, 而且都幾"飽滿",
上面仲有沙嗲醬, 試下味道, 很香濃, 蝦球很爽口,
對我黎講, 我覺得個感覺已經好好, 好滿足.

2011-06-02
2011-01-19 122 瀏覽
先前, 生病了, 拖着疲憊的身軀在鄰近找輕食.來到北角七喜. 沒什麼期待下, 點了感冒餐A - 下火粥.負能量的況狀下, 此店的皮疍廋肉粥帶給我足夠的正能量.我不是粥痴, 不懂評論粥底的優劣. 它確是綿綿的.皮疍沒有被壓死實的糊在碗底.最重要的是當中的鹹廋肉. 我能咀嚼出淡淡鹹味和鮮肉汁味.肉身不乾, 咀嚼不費勁. 進食時, 讓我回想到兒時, 嫲嫲常對我家說:“去街市買定嚿靚廋肉, 醃好放係凍櫃, 細路仔邊個有事, 就拿出來煲粥.
先前, 生病了, 拖着疲憊的身軀在鄰近找輕食.
來到北角七喜. 沒什麼期待下, 點了感冒餐A - 下火粥.

負能量的況狀下, 此店的皮疍廋肉粥帶給我足夠的正能量.
我不是粥痴, 不懂評論粥底的優劣. 它確是綿綿的.
皮疍沒有被壓死實的糊在碗底.

最重要的是當中的鹹廋肉. 我能咀嚼出淡淡鹹味和鮮肉汁味.
肉身不乾, 咀嚼不費勁.

進食時, 讓我回想到兒時, 嫲嫲常對我家說:
2011-01-14