2016-12-11 148 瀏覽
12月生日聚會第一波,今次重臨舊地~三井日韓料理..不過今次試新嘢,任食生蠔及自助燒蠔,再配幾款星級刺身,睇下今次水準如何先生蠔叫咗一打,size雖然唔大,但都算新鮮,海水味適中,cocktail 醬都可以燒蠔,京蔥及紫蕃薯仔蠔好肥美,燒起嚟都無縮水,仲配左三款調味(鰹魚昆布汁,辛會醬,海鮮芝士醬)好鮮味!其他兩款只要燒烤時間得宜,都好好味燒蜆呢款蜆一睇就知新鮮,燒大約5分鐘左右,時間啱啱好,爽口兼無沙,唔錯刺身拼盤劍魚腩,油甘魚保持一貫水準蠔湯都幾甜,暖暖胃總結:今次比起上次水準提升左,蠔嘅產品味道尚可!
生蠔

燒蠔,京蔥及紫蕃薯仔
其他兩款只要燒烤時間得宜,都好好味

燒蜆

刺身拼盤
劍魚腩,油甘魚保持一貫水準

蠔湯
都幾甜,暖暖胃

總結:今次比起上次水準提升左,蠔嘅產品味道尚可!
2016-12-11 662 瀏覽
平時食放題都不外乎飲品任飲,所有熟食刺身任食。今次就搞搞新意思,食間餐廳除咗普通嘅放題之外仲有搞生蠔任食⋯生蠔飲食一開始就會上咗部份前菜,包括蒜味螺肉,中華沙律等等,份量比較細。亦都唔知可唔可以無限Refill。另外有兩款醬汁係燒蠔食嘅,一款係芝士煙肉另外一款係辣味蒜蓉汁。總共分開兩款唔同嘅生蠔,法國嘅生蠔係可以即食,蠔身比較細小,都幾有鮮味,對比係出面食幾十蚊一隻抵食好多,如果真係想食好大量嘅話不妨可以試吓生蠔放題。另外一隻比較肥美嘅蠔我見到背面係有少少青苔,可能就係普通嘅,所以一定要燒熟左先可以食,燒嘅時候已經要加上各種醬汁,如果唔係嘅話就會唔夠入味。蜆肉都唔錯,裏面沒有沙,而且好快就可以食得,可以點上醬汁或者唔點都冇問題,可惜就係冇得加。以上兩款蠔都可以無限添加,另外一啲小食就有甜番薯同埋京蔥,都係可以任加,味道冇咩特別啦!不過蔥就真係唔係特別鍾意食啦,可以話係清理口腔。蠔湯裏面有一粒蠔,比較乾身不過整體味道亦較咸。蠔飯稔身比較似平時食嘅燴飯,醬汁有少少偏酸,亦有唔少雜菌。最後甜品就係每人一支雪條,眼見只有雀巢朱古力雪條同埋Banana,所以就選擇了後者,成餐都算飽。如果真係特別

蠔湯裏面有一粒蠔,比較乾身不過整體味道亦較咸。

蠔飯稔身比較似平時食嘅燴飯,醬汁有少少偏酸,亦有唔少雜菌。
如果真係特別為咗生蠔為食嘅話其實抵食,只要唔好浪費嘅話食幾多都得,如果對生蠔一般嘅話建議都係食返依間的普通放題可以試到唔同款式食物。
2016-12-10
2016-12-08 77 瀏覽
旺角兆萬中心新開左放題,心動不如行動即刻約朋友撐臺腳!主打日韓風仲要環境闊落野食又幾多選擇!D壽司同刺身真係好有水準!升級美食有拖羅、和牛、松葉蟹腳,加埋好多款刺身選擇,松葉蟹腳超鮮甜,肉質都好實正,其他刺身大甜蝦、帶子、吞拿魚、劍魚腩,款式好多仲要款款新鮮,難得放題食到高質海鮮,有驚喜!另外仲有好多款式既壽司選擇,款款用心!另外仲有款系拖羅壽司,入口即溶大家去到一定要試!最愛串燒,鹽燒牛舌、雞肉同秋刀魚都好野味!仲有多款韓國菜可以揀!辣炒年糕配拉麵,細細分鐵板上,熱辣辣加上融化既芝士,黎放題都可以滿足你多個願望! 完美既ending緊系要食埋甜品啦,朱古力同豆腐味雪糕都好好味,仲要系原粒包裝每份都係落完order先即刻拎出黎,保持到雪糕質感,朱古力味道濃郁,豆腐味又夠曬清新,另外仲有泡芙同布朗尼選擇。好難得系一個舒適既環境食放題,比起嘈雜又混亂既放題,尼到真係有新一番風格。食物水平都好好,款式繁多又好花心思,對刺身、牛肉都keep到高品質,日韓美食一應俱全,值得約多D朋友一試。

旺角兆萬中心新開左放題,心動不如行動即刻約朋友撐臺腳!主打日韓風仲要環境闊落野食又幾多選擇!D壽司刺身真係好有水準!
最愛串燒,鹽燒牛舌、雞肉同秋刀魚都好野味!

2016-12-06 628 瀏覽
旺角的放題選擇實在很多,今次就和媽媽一嚐三樓的日韓料理吧。平日等了一會兒就已經可以進去嚕,飲品是自已拿的(忌廉鮮奶是必喝之一喔)食物的種類亦不錯,看上去挺多款式的。刺身吃上去算新鮮 而且份量不俗~(因為有時吃放題時三文魚等等的份量太少 導致要瘋狂點才吃夠滿足)甜蝦看去已經覺得飽滿,三文魚比軟厚身,口感會增加。升級左之後還可以點松葉蟹腳喔 我瘋狂吃帶子刺身和黑松露和牛壽司 ,味道鮮甜阿。不經意間點的一碗人蔘雞湯,竟大受媽媽的喜愛。她喜歡到回頭點了兩三轉(沒有誇張),按她形容是:喝下去時很暖胃,且味道帶點甘 味精感不重,有種住家湯的感覺。其實比較起一般的壽司 一向都偏愛火灸系列多一點表面微微燒過 加上少許沙律醬(正正子) 特別是火灸左口魚群邊 平常就相對少見~推薦!說到少 這裡除了花之戀外的有特別的 白之花(海膽鋪面層)和紅之花(吞拿魚),可惜是自己平常都不太吃這兩樣~其中點的韓式芝士年糕卻一般呢~味道太鹹了 而且比較滯肚熟食方面,款式亦算多選擇 有燒物 鐵板的,也有拉麵到飯。甚至連部隊鍋都有(放心 是迷你的)可以滿足食慾又不至飽得過份拉~吃了串免冶雞肉串,是自家制的!咬下去充滿肉汁好豐富
旺角的放題選擇實在很多,今次就和媽媽一嚐三樓的日韓料理吧。

食物的種類亦不錯,看上去挺多款式的。
刺身
甜蝦看去已經覺得飽滿,三文魚比軟厚身,口感會增加。

人蔘雞湯
其實比較起一般的壽司 一向都偏愛火灸系列多一點

其中點的韓式芝士年糕卻一般呢~味道太鹹了 而且比較滯肚

吃了串免冶雞肉串,是自家制的!咬下去充滿肉汁
黑魚子鵝肝蒸蛋
好豐富的蒸蛋!
南瓜蛋糕
甜品來說,這個南瓜蛋糕帶給我完全想不到的驚喜,一小塊的 就算已經飽了都重點幾次。

有點像南瓜蓉 但是雪糕的口感,味道沒有太甜 剛剛好。又有少許像是蕃薯般~
二百元左右 整體挺值得吃的~價錢和食物都成正比

店員的服務態度都好好,加上收走碟子的速度好快~不會讓空碟阻礙我們吃東西
2016-11-14
10 分鐘 (堂食)
  • 南瓜蛋糕
  • 灸左口魚群邊
  • 黑松露和牛壽司
2016-12-06 484 瀏覽
甚少踏足旺角區,今晚就因為約了朋友去食日韓放題,朋友提議下就重臨旺角西洋菜南街1N號兆萬中心三楼301號舖的三井日韓料理食放題,由油麻地地鉄A2出口經過一條小弄行步行約一分鐘就已經聽到十分熱鬧的唱歌音樂和嘈雜的人聲。兆萬中心就位於人流最多的位置,乘搭扶手電梯直達三樓,沿途看見一間間蚊型小舖,到達目的地,地方比我想像中濶倘得多,入內坐於近窗口位置,幸好外面的嘈雜聲並沒有傳入室內。喜歡食日韓放題的其中一個原因當然是抵食又多選擇。一坐低就忙於落order醫肚,叫了珍寶带子,油甘魚,拖羅,珍寶赤蝦,三文魚,吞拿魚,鮑魚,八爪魚,劍魚腩,馬刀貝,榮螺片,虎蝦,希靈魚各式各類不同的刺身,再叫帶子牛油燒,鐵板牛仔骨,蒜香牛柳粒。天婦羅就必吃炸蝦,南瓜,和日本蕃薯。本來想吃韓式或日式拉麵,但最後叫海鮮南瓜湯和人蔘鷄湯。其實仲有好多日韓料理不同選擇,因想留肚食最喜歡的甜品,祗好鳴金收兵。如果以每位($218)加10%服務費的價錢,可以有咁多選擇,又可以和朋友嘻嘻哈哈的祇俾一個價錢而任叫任食,真係嚟多幾次又何妨,食完仲可以係樓下既平民夜總會聽吓歌,真係低消費,高娛樂。不過每次食放題或自助餐,我都會提醒自己
再叫帶子牛油燒,鐵板牛仔骨,蒜香牛柳粒。
天婦羅就必吃炸蝦,南瓜,和日本蕃薯。
本來想吃韓式或日式拉麵,但最後叫海鮮南瓜湯和人蔘鷄湯。
不過每次食放題自助餐,我都會提醒自己不要浪費食物的。
2016-12-02
2016-12-05 363 瀏覽
話說就到聖誕,諗起上年去左巴黎,最令大少念念不忘,當然係佢好鍾意食嘅生蠔啦!呢日我地原本打算唔用腦去食放題,就去左兆萬搵食!見到個派傳單嘅姐姐好落力,咦?新開架喎!咁就上左去試下上到去先知原來呢度唔止食日本放題咁簡單,因為我地發現佢有另一menu係「生蠔放題」嘩!開正大少果飯喎!原來係新出嘅於是我地就決定試下展開「蠔」食之旅喇呢個餐包「蠔」萬有分別有蠔仔飯蠔仔海帶湯前菜有京蔥同小蕃薯串串首先上嘅係新鮮日本生蠔,大大隻好鮮味,配合埋生蠔醬汁,正!跟住就到主角喇-- 燒生蠔佢分別跟左三款醬料 (上:芝士煙肉/ 中:類似魚露咁,清清地,吊返個鮮味/ 右: 辣椒蒜蓉,好惹味)燒蠔係用Gas爐,都幾大幾夠位,一次過可以燒多幾隻都得用黎燒嘅蠔就黎自美國同樣係大大隻而且無咩沙石食落又好鮮味添呢度除左蠔,仲有蜆燒架抵讚位係啲蜆唔會話細細粒,而且無咩死蜆,加上我食左兩round, d 蜆都無沙喎!飲品同雪糕方面都係啲大路野,飲品都算係幾多款式選擇,亦有好多韓國飲品!呢度啲間隔都幾寬敞舒適,而且燈光明亮不論多人聚會定係三五知己,甚至情侶食飯,全部都唔覺迫睇落梳化塊隔板仲可以收起(我估),方便多人聚會,平時

嘩!開正大少果飯喎!原來係新出嘅
於是我地就決定試下展開「蠔」食之旅喇
呢個餐包「蠔」萬有

分別有蠔仔飯
蠔仔海帶湯

前菜有京蔥同小蕃薯串串
首先上嘅係新鮮日本生蠔,大大隻好鮮味,配合埋生蠔醬汁,正!
跟住就到主角喇-- 燒生蠔
燒蠔係用Gas爐,都幾大幾夠位,一次過可以燒多幾隻都得

用黎燒嘅蠔就黎自美國
同樣係大大隻
而且無咩沙石
食落又好鮮味添
呢度除左蠔,仲有蜆燒架
呢度啲間隔都幾寬敞舒適,而且燈光明亮

不論多人聚會定係三五知己,甚至情侶食飯,全部都唔覺迫

睇落梳化塊隔板仲可以收起(我估),方便多人聚會,平時又可間開,多份私隱,設計上都幾細心
不得不讚下呢度嘅員工好勤力幫我地換碟
服務態度都好好

2016-11-30
2016-12-04 120 瀏覽
依家香港地突然冒起左好多日韓放題,味道好唔好就真係見仁見智.至於本人最近就食到間價錢便宜,款式算多,味道就只有一兩款比較ok!!呢間放題嗰名叫~三井日韓料理Post就post最好嘅,咁我最揀呢兩樣啦牡丹蝦,劍魚腩刺身兩款刺身都算新鮮,蝦就好爽口,劍魚腩就有油,有口感!唔錯!

Post就post最好嘅,咁我最揀呢兩樣啦

牡丹蝦,劍魚腩刺身
兩款刺身都算新鮮,蝦就好爽口,劍魚腩就有油,有口感!唔錯!
2016-12-02 228 瀏覽
放題式餐廳,對我來說必是首選餐廳之一,多國菜式融合一起,多少人聚在一起,也可不用怕各人口味不同而不吃。但要在總多放題式餐廳裡突圍而出,就必須創作獨家特色,吸引客人之餘,還留下深刻印象,才是皇道。你可以說我是懶,但我覺得是中毒,我太愛放題了,雖則我吃得不多,但每款想吃的都可以吃,件數份量全由自己選擇,有什麼不好呢。朋友選了這間新開張的店舖,最重要大家都沒吃過,價錢亦算實惠。晚上七時到達,客人不算多,甫進店舖就感覺金碧輝煌的,很多地方的裝潢都用上了耀眼的黃金色,顯得整間店舖都很高級似的,每一枱相隔的位置也很寛敝,坐下也很舒適,至少沒有緊迫的感覺。放題第一步,當然是看看點餐紙有什麼特色美食啦,這一步我必須讚這店,圖文並茂的呀,每款食物都顯示了圖片,這是我第一次遇到的,這點很好,就算目不識丁,也不怕不懂點選。至少圖片能夠帶出食物是什麼。說回正題,我們額外加了每位50元體驗升級美食,所以可以點選額外的美食。所有點選紙上的食物都附有圖片,真的不怕點錯及估錯食物了。這點絕對適合我家中長者。哈。開動了,先來個升級體驗刺身,我們選了最愛的松葉蟹腳,珍寶帶子刺身,油甘魚刺身及珍寶赤蝦刺。始終只有我和朋友二

開動了,先來個升級體驗刺身,我們選了最愛的松葉蟹腳,珍寶帶子刺身,油甘魚刺身及珍寶赤蝦刺。始終只有我和朋友二人,不敢點太多,免得浪費,所以只可重點出擊。刺身類很鮮甜,我們算是早場,但沒有丁點冷藏感覺,微微冰冷,很爽口,不得不提松葉蟹腳,朋友簡單地一剪開就成功取出蟹肉,很有海水味道,真的很鮮甜,雖然份量不是很大,只算普通,但放題式升級體驗可以吃到,真的不可不吃。
再來就是壽司類 - 龍蝦沙律軍艦,芥末八爪魚軍艦,蟹子軍艦,海膽軍艦,拖羅壽司,黑松露和牛壽司,這些壽司雖說普通,但飯粒的微溫調節得很好,配上微冷的主吃,洽到好處。而特色壽司 - 花之戀系列:白之花,紅之花,橙之花,這三款都很特別,以花之戀為主題,利用其他魚類刺身演變成三款壽司。每款壽司的份量都剛剛好,一口一件,吃完都不怕太快飽滿。
火炙系列 - 明太子松葉蟹腳,火炙左口魚群邊壽司,火炙三文魚壽司以及鰻魚壽司。感覺沒有額外的味精或調味料,因味道很鮮。由其是左口魚魚群邊壽司,入口即溶亦唔膩口,太Creamy啦。
點了兩款沙律清一清口腔,左手邊是店長推薦的三井沙律,半熟的溫泉蛋配上新鮮的沙律菜,再加上少許芝麻醬汁,感覺真的很Fresh,每一口都很爽口的。而右手邊是蟹籽沙律。
吃到中途,才想起沒有拿飲料,只是飲料都有十一款之多,款式都是大眾放題店都有的。但看到了有雪條冰櫃,立即想到結帳前必吃之甜品
來炸物了,炸日式餃子,外皮不太厚,也沒有誇張的油膩感覺。炸芝士年糕,外皮真的超薄,只是薄薄一層,完全沒有重覆炸的感覺。而炸豆腐及蒜香炸雞翼就比下去了,其實都不錯的。天婦羅炸蝦,穴子及蕃薯都是外皮薄薄的,此店炸物工夫真的一流,讚呀。
燒物系列 - 鹽燒牛舌,很肥美,也不太鹹。日本蕃薯仔就失手了小許,但也沒有流失原先的味道。而日本魷魚仔就很特別,小小魷魚原隻串起燒,很煙韌,很有筋度。
再來了這店的特色食物,日韓料理,韓式芝士炸雞,雞肉炸至剛剛好,內裡肉質很嫩滑,配上重重的芝士味,太讚了。再來一份芝士肉醬焗薯角,薯角炸至金黃色,內裡還軟棉棉的,真正的外脆內軟呀。太正了。意想不到,在日式放題中,加插了韓國美食,很特別唷。
最後當然要吃個豐富的甜品,來結束我最愛的晚餐啦。有甜甜的楊枝甘露,香香微甜的櫻花奶凍,爆甜的蕉糖菠蘿,苦苦朱古力味的布朗尼,凍冰冰的忌廉泡芙,超迷你的馬卡龍,再配上兩球超圓超冰凍的雪糕,有朱古力味及藍色雲尼拿味道。這最後甜品,真的甜到我傻了,太美味啦。
結帳走時才發現,原來門口處也是一個小廂房,看似開揚,但又有點私隠,不錯的。
題外話/補充資料: 每位店員都很專業,感覺很好,每款食物都快送到。
2016-11-17
  • 松葉蟹腳
2016-11-29 160 瀏覽
上網見到有雜誌介紹呢度有日韓放題,所以考完試就約左朋友黎試下。我地7.30前結帳,所以係$158嗰個時段。(刺身:三文魚、八爪魚、吞拿魚)魚生幾新鮮,口感味道普通,唔算特別出眾,不過我地都叫左兩輪~(花之戀、黑松露油甘魚壽司)黑松露份量適中,入口好香,均勻係魚上面抹開,好好味(韓國鐵板芝士年糕)呢度嘅鐵板、鍋物等都算幾迷你,細平時嗰D一半左右,所以唔洗擔心會好飽。呢度嘅年糕下面有韓式公仔麵同可以拉絲嘅芝士,再配上韓國辣醬,맛있다~~ (好吃耶)(芝士炸雞)其實我地係為左芝士炸雞黎嘅~芝士無令我地失望,真係拉得出絲架 至於炸雞就有D淋,感覺好似無炸過咁…不過我一向唔特別鍾意食炸野,所以都無乜所謂~有芝士就得架喇(雞肉稻庭烏冬)烏冬好彈牙,昆布味道好濃。細細碗,食幾啖就食完,唔怕無胃口食其他野(日式牛肉鍋)湯底微甜,除左牛肉外仲有雞蛋、蔥花、娃娃菜、冬菇等。肥牛片吸曬湯底嘅精華,甜甜地好好味。(櫻花奶凍)賣相好靚,每杯入面都有一朵櫻花。不過就奶凍淨係得牛奶味,上面粉紅色嗰層都無花味。(甜品:泡芙、馬卡龍、南瓜蛋糕、焦糖菠蘿、Brownies)甜品好迷你,馬卡龍只係大過拇指少少,味道不過不失

我地7.30前結帳,所以係$158嗰個時段。
刺身
刺身:三文魚、八爪魚、吞拿魚)

壽司
(花之戀、黑松露油甘魚壽司

黑松露份量適中,入口好香,均勻係魚上面抹開,好好味
芝士年糕拉麵
(韓國鐵板芝士年糕)

(芝士炸雞

其實我地係為左芝士炸雞黎嘅~

芝士無令我地失望,真係拉得出絲架
芝士炸雞
至於炸雞就有D淋,感覺好似無炸過咁…

不過我一向唔特別鍾意食炸野,
所以都無乜所謂~有芝士就得架喇
雞肉稻庭烏冬
(雞肉稻庭烏冬)

烏冬好彈牙,昆布味道好濃。

細細碗,食幾啖就食完,唔怕無胃口食其他野
日式牛肉鍋
(日式牛肉鍋)

湯底微甜,除左牛肉外仲有雞蛋、蔥花、娃娃菜、冬菇等。

肥牛片吸曬湯底嘅精華,甜甜地好好味。
櫻花果凍
(櫻花奶凍)

賣相好靚,每杯入面都有一朵櫻花。

不過就奶凍淨係得牛奶味,上面粉紅色嗰層都無花味。
甜品
甜品:泡芙、馬卡龍、南瓜蛋糕、焦糖菠蘿、Brownies)

甜品好迷你,馬卡龍只係大過拇指少少,味道不過不失。

南瓜蛋糕係右下角嗰條,
餅底上面有一層香濃南瓜味嘅蛋糕,唔錯唔錯。

至於店家推薦嘅焦糖菠蘿,係新鮮菠蘿上面有層焦糖片,夾埋一齊食都幾特別。
鹽味雪糕
(海鹽雪糕)

雪糕雖然似牛奶糖味多過海鹽味,但係都係好好食~

綜括黎講,呢度款色夠多,而且幾特別,韓式至日式嘅料理都有。

食厭左平平無奇嘅日式放題黎呢度試下都唔錯。

不過食物質素一般,唔係樣樣都好食,所以建議每樣野叫少少,試完覺得好食先再追加

2016-11-29
芝士年糕拉麵
日式牛肉鍋
鹽味雪糕
2016-11-28 288 瀏覽
今晚第一次喺旺角兆萬食飯,仲要係放題(每人$218+10%),平時以為呢個商場好細,但原來餐廳都幾大,仲比埋窗口四人座位我地4個人坐~走廊有寬度唔會迫夾~近門口放有雪櫃,比客人自助拎飲品同雪糕雪條~餐廳內亦有open area見到師傅整壽司同刺身。入口左面亦有獨立房,一班人可以book一間房食又幾好噃~首先當然點刺身~差不多款款點晒,整得又幾靚~刺身幾鮮甜,醬汁都可以唔使點,所以encore左幾次刺身~叫左全部天綿羅一上,幾特別有蓮藕天婦羅。有朋友喜歡佢脆口,但亦有朋友嫌佢過炸,所以口味唔同睇法唔同。我本人覺得中規中矩。叫左d壽司,飯比教笠但味道夠而且唔會散,佐口魚燒左魚脂味好香;吞拿魚無筋;象拔蚌 鮮甜帶脆;燒牛肉上面放有梅子味道好夾又帶出牛味,唔錯。唯一個「店長推介--白之戀」(右中)有點強差人意:賣相同圖有點距離,刺身包唔晒壽司飯,甩漏既感覺,但幸好海膽味濃。韓式麵(左下)-唔太喜歡。魷魚(左上)-唔熟,大家唔敢食。牛仔骨(右上)-略肥但入味唔太乾,不過不失。溫泉蛋(左上)-好味滑嫩。冷茄子(左中)- 入味。河豚乾(右上)- 味道好似豬肉乾,襯佐酒唔錯。人蔘雞湯&海鮮南瓜湯(左下

餐廳內亦有open area見到師傅整壽司刺身。入口左面亦有獨立房,一班人可以book一間房食又幾好噃~
韓式麵(左下)-唔太喜歡。
魷魚(左上)-唔熟,大家唔敢食。
牛仔骨(右上)-略肥但入味唔太乾,不過不失。
溫泉蛋(左上)-好味滑嫩。
冷茄子(左中)- 入味。
河豚乾(右上)- 味道好似豬肉乾,襯佐酒唔錯。
人蔘雞湯&海鮮南瓜湯(左下)-濃味多料。
手卷&沙律(右下)-不過不失。
甜品時間:雪糕賣相幾靚,尤其是tiffany blue 既雪糕球,專算弄至圓型,幾有心思,我覺得味道係波子汽水。
野飲都幾多選擇~

2016-11-27
2016-11-23 277 瀏覽
講到食放題,點少得旺角嘅兆萬。今次去行街,見到三樓有新嘅放題,所以就同左朋友去試試。二百令蚊一個人,加$50仲可以升級!升左之後,有松葉蟹腳、黑松露和牛壽司、拖羅壽司、珍寶帶子同赤蝦刺身等等一開始當然叫刺身試試水溫先,有珍寶帶子同赤蝦、虎蝦,仲有三文魚、鯛魚同油甘魚!整體都新鮮,而珍寶赤蝦更係我的最愛,鮮甜而且爽口。至於油甘魚同鯛魚都無咩腥味。最後到松葉蟹腳,蟹肉新鮮但要自己慢慢拆肉喇!我地亦叫左紅之花 & 橙之花,賣相同平時嘅花之戀差不多,但可以見到師傅花左心思係配搭上。而最值得推介係黑松露和牛壽司,和牛微微燒熟,配上黑松露醬,味道更香口!之後叫左幾款小食,雞泡魚乾較為少見,但口感都幾特別。雞軟骨就炸得非常脆口,但最吸引我都係芝士炸年糕,雖然比較膩,但流心嘅芝士令我食多幾件。朋友中意食串燒,所以叫左2大碟。其中最為特別係煙肉荔枝卷,香甜荔枝被煙肉包住,清甜得黎又帶啲咸香味!而翠肉瓜就燒得比較腍身,但多春魚就燒得燶左啲,所以有少少苦澀味。整體不過不失,但味道略為咸左一啲最後就黎到甜品,馬卡龍細細粒,但中間係果jam做餡,味道有啲奇怪。Chocolate Brownie味道好濃郁,但相對

紅之花 & 橙之花
雞泡魚乾較
雞軟骨 & 芝士炸年糕
最後就黎到甜品馬卡龍細細粒,但中間係果jam做餡,味道有啲奇怪。Chocolate Brownie味道好濃郁,但相對會比較膩。至於楊枝金露入面有粒粒芒果肉,值得一食!最後就係我最中意嘅焦糖菠蘿
脆薄嘅焦糖令口感豐富,亦可以中和菠蘿嘅酸味!
整體黎講,食物款式都算多,而且環境都舒服,$250左右可以有咁嘅質素,抵食!
雞泡魚乾較
雞軟骨 & 芝士炸年糕
2016-11-14 457 瀏覽
朋友話想豪吓個胃,提議去食放題,左選右選,選了旺角的三井。特別之處係加50蚊,可升級多樣選擇。呢餐單單食刺身同壽司,都選八成飽,真係第一次遇上呢啲放題。升級之選:黑松露和牛壽司,嘩嘩嘩!!250的放題,有和牛壽司,仲要任食,你究竟想點!!和牛用料不錯,微微的燒熟,入口雖不至即溶,但絕不韌。拖羅壽司,睇清楚係拖羅,唔係普通的吞拿魚,唔好叫錯。用料雖不是上盛,但一丁點都冇hea你,必食。珍寶赤蝦刺身,大大隻,新鮮。珍寶帶子及油甘魚刺生,足料,新鮮,一啲hea場都冇。除咗呢四款,仲有其他的升級選擇,大家自己去發掘,真心呢50蚊真好抵到爆炸。入門選擇:火焰三文魚壽司,把三文魚微微的燒,三文魚本身的油香就逼出來。火焰左口魚及火焰明太子蟹壽司,火焰系列值得推介,除了適合不喜歡吃生的朋友,還有火焰系列的獨特性,令平平的刺生變得更香口。除了用三文魚外,仲有吞拿魚同劍魚,你見過200蚊的放題有呢啲未??鹽燒牛舌和燒日本蕃薯仔,牛舌選用了半厚切,口感脆而彈牙。蕃薯仔,因外面較難買到,也是放題必點之選。天掃羅,平實之選,用料好,成品質量高。
朋友話想豪吓個胃,提議去食放題,左選右選,選了旺角的三井。特別之處係加50蚊,可升級多樣選擇。呢餐單單食刺身壽司,都選八成飽,真係第一次遇上呢啲放題

升級之選:
珍寶赤蝦刺身,大大隻,新鮮。

入門選擇:
火焰三文魚壽司,把三文魚微微的燒,三文魚本身的油香就逼出來
天掃羅,平實之選,用料好,成品質量高。
2016-10-30
2016-11-12 177 瀏覽
有選擇困難症既你,晚餐唔知食咩好就岩了,抵食放題滿足到你。呢間放題最特別之處就係有個九大恆星,其實係不過款式的球裝飯團,當中有三文魚、饅魚、甜蝦、虎蝦、希靈魚等等,食材不但新鮮,而且飯的調味十分特別,無乜係出面食過呢個味道。另外比大家飽下眼福,長腳蟹、甜蝦清甜,三文魚,帶子,不錯,仲返食過幾次先肯走;火灸三文魚同饅魚壽司係我最愛,而且碟子美美的;當然不少得花之戀同海膽卷,唔食對唔住自己啦;無係其他放題食過雞泡魚乾,都幾得意特別,可以一試;熟食方面芝士年糕好正,流心芝士一咬隨即流出;雞肉豬肉串燒也不被外面的燒肉店比下去;最後叫左一個溫泉蛋過下癮。
有選擇困難症既你,晚餐唔知食咩好就岩了,抵食放題滿足到你。
火灸三文魚同饅魚壽司係我最愛,而且碟子美美的;
當然不少得花之戀同海膽卷,唔食對唔住自己啦;
無係其他放題食過雞泡魚乾,都幾得意特別,可以一試;
熟食方面芝士年糕好正,流心芝士一咬隨即流出;
雞肉豬肉串燒也不被外面的燒肉店比下去;
最後叫左一個溫泉蛋過下癮。
2016-11-10 566 瀏覽
難得今日約左媽爸出街,當然要帶佢地去食好野啦!在千挑萬選之下就去左呢間,當時入座時就唔算好 full,不過環境就好乾淨整潔。我地見到有松葉蟹腳、珍寶帶子刺身、油甘魚刺身、拖羅壽司、黑松露和牛壽司、珍寶赤蝦刺身等,就毫不考慮就升級左!先去自助吧到拎飲品,飲品種類很多,任你選擇,梗有一款啱你!荔枝紅茶原來係道地的出品,紅茶中帶有荔枝味,不會太甜,不錯!松葉蟹腳。蟹腳肉新鮮清甜,就算係要自己慢慢拆肉都值得唷!珍寶帶子刺身、有頭甜蝦刺身。鮮味甜美三文魚刺身、油甘魚刺身。肥美,魚油味不俗拖羅壽司拖羅尚算肥美,入口溶化,雖然不能稱得上很頂級,但有拖羅食的放題不多,質量算不錯了!火炙胡麻三文魚壽司半熟的三文魚配上醬汁絶對冇得輸!白之花。紅之花。橙之花呢幾款的壽司新鮮配搭,壽司師傅少些心思都唔得,用料新鮮,味道配合得很好!黑松露和牛壽司和牛肉質嫩滑有肉汁,配上少許黑松露醬,令味道更上一層!吉列炸蠔。吉列皮脆不會太厚,炸蠔也不會太乾身炸芝士年糕。需要即食,皮脆內裡軟糯,滋味!日本蕃薯仔。軟糯的蕃薯仔,永遠是我的至愛!鹽燒虎蝦。虎蝦肉質爽嫩,彈牙焦糖菠蘿菠蘿作飯後甜品是不錯的選擇,唯獨焦糖可以放少一點會更
難得今日約左媽爸出街,當然要帶佢地去食好野啦!

先去自助吧到拎飲品,飲品種類很多,任你選擇,梗有一款啱你!
荔枝紅茶
原來係道地的出品,紅茶中帶有荔枝味,不會太甜,不錯!
松葉蟹腳。蟹腳肉新鮮清甜,就算係要自己慢慢拆肉都值得唷!
珍寶帶子刺身、有頭甜蝦刺身。鮮味甜美
三文魚刺身、油甘魚刺身。肥美,魚油味不俗
拖羅壽司
火炙胡麻三文魚壽司
半熟的三文魚配上醬汁絶對冇得輸!
白之花。紅之花。橙之花
黑松露和牛壽司
和牛肉質嫩滑有肉汁,配上少許黑松露醬,令味道更上一層!
吉列炸蠔。吉列皮脆不會太厚,炸蠔也不會太乾身
炸芝士年糕。需要即食,皮脆內裡軟糯,滋味!
日本蕃薯仔。軟糯的蕃薯仔,永遠是我的至愛!
鹽燒虎蝦。虎蝦肉質爽嫩,彈牙
焦糖菠蘿
菠蘿作飯後甜品是不錯的選擇,唯獨焦糖可以放少一點會更好!
2016-11-02
2016-11-08 134 瀏覽
今天做個孝順女,帶媽媽去食最喜歡的日本放題抵食放題$336+$50仲可以升級料理👍👍👍雞泡魚干,沒有腥味牛肉壽司,蕉香味吞拿魚壽司啖啖肉赤蝦刺身非常大隻新鮮帶子刺身蟹腳同樣新鮮美味軟殼蟹手卷~媽媽大愛,鬆軟好味,加埋沙律醬更開胃焼牛舌翠肉瓜非常美觀又美味的特色壽司拼盤~同藝術館品一樣海膽大蝦壽司最出色芝麻三文魚壽司睇得又食得非常開心櫻花牛乳布甸,係其他放題未食個好特別泡芙細細粒容易食
今天做個孝順女,帶媽媽去食最喜歡的日本放題
抵食放題$336+$50仲可以升級料理👍👍👍
雞泡魚干,沒有腥味
牛肉壽司,蕉香味
吞拿魚壽司啖啖肉
赤蝦刺身非常大隻新鮮
帶子刺身
蟹腳同樣新鮮美味
軟殼蟹手卷~媽媽大愛,鬆軟好味,加埋沙律醬更開胃
焼牛舌
翠肉瓜
非常美觀又美味的特色壽司拼盤~同藝術館品一樣
海膽大蝦壽司最出色
芝麻三文魚壽司
睇得又食得非常開心
櫻花牛乳布甸,係其他放題未食個好特別
泡芙細細粒容易食
2016-10-17