舊同事替我慶祝生日, 最後選擇了這間在煩囂的銅鑼灣街頭下位於地庫的居酒屋, 到達後才發現原來我已經拜訪過一次 🙃 簡約全木系的裝潢, 一直播著日文歌曲, 充滿了日本風情 🎎 居酒屋內有幾個卡座, 上面堆了稻草, 有點像稻草木屋的感覺 😊 午市有不少套餐及定食, 而且可以額外加錢無限追加小食 😁 其中有個自選定食, 分三個類別, 壽司或丼, 飯或麵, 最後就是小食, 蠻豐富的。壽司盛8件 + 蕎麥麵 + 厚燒玉子 $108這個正是自選定食, 壽司飯很結實, 未有太多醋味, 三文魚, 吞拿魚都是厚切, 帶子也大大件 😃 雖然未算十分驚豔, 中規中矩的。蕎麥麵比較淡口, 而且黏性較高, 不是我喜歡的口感。玉子燒嫩滑, 簡單只加了醬油, 也不錯。安格斯牛肩胛肉鍋 $80有幾片薄薄的牛肩肉, 還有不少生菜和洋蔥, 中間一隻生蛋, 攪拌後跟牛肉一起吃會更有口感 😆 湯跟一般sukiyaki差不多, 不會太甜。豚肉生薑燒石頭飯 $78豚肉質感像肥牛, 但比肥牛厚身, 雖說是生薑燒, 但我卻吃到kimchi, 蠻惹味的 😉 如果石頭飯有飯焦就更理想!我們額外配加了兩款小食芝麻雞翼 $32野菜天婦羅 $

前菜沙律

壽司盛8件 + 蕎麥麵 + 厚燒玉子 $108

安格斯牛肩胛肉鍋 $80

豚肉生薑燒石頭飯 $78

我們額外配加了兩款小食
芝麻雞翼 $32
野菜天婦羅 $28

無論任何情況, 芝麻雞翼都是不能輸的, 腌製入味, 炸得香脆 😋 野菜天婦羅分別有茄子, 冬菇和 (大概是) 秋葵, 天婦羅漿不厚, 炸得脆口, 但只有三件卻$28倒是有點貴 😅

整體食物質素不錯, 最重要的是定食定價很便宜! 而且坐在卡座的我們更覺得有私人空間, 可以𣈱所欲言, 很適合一班朋友聚會 🤘🏻

2024-01-20
生日
呢一間係地庫嘅居酒屋係銅鑼灣應該開業左一段時間,環境比較暗,佢晚市嘅價錢我覺得算係中上,唔算好平,但價錢同質素係成正比嘅😋呢一餐8個人食左$3000,但叫左好多野食,除翻開大約$300尾一個人❤️1️⃣ 刺身(單點嘅🍣)我地叫左鮮帶子,中拖羅,大拖羅 ,赤身,鰤魚腩 ,左口魚裙邊同北海道海膽🤭我覺得個海膽真係超好食,鮮甜無苦味,而且佢全部刺身都食得出好新鮮👍🏻貴得黎有質素🤑😂2️⃣ 串燒 (單點嘅🍢)串燒就叫得比較多,有地雞串,鳥手羽燒,雞腎,雞肝,雞軟骨,雞肉丸,牛舌 etc. 佢啲串燒overall 我覺得就正常,無話好特別😂3️⃣沙律🥗🤍沙律就叫左個軟殼蟹蟹籽沙律同蟹肉蟹籽豆腐野菜沙律😋⭐️佢個配搭我覺得超開胃同好清新,青瓜絲同蟹籽一齊食個口感同味道都好好☺️ 4️⃣壽司卷🍣🍙香蔥吞拿魚腩帶子魚籽卷同埋花杯松葉蟹肉魚籽卷,呢兩個壽司卷我都覺得好好食!❤️同幾特別🤭個松葉蟹肉好鮮甜✨5️⃣其他😛✨我哋叫咗明太子玉子燒,螢光魷魚,蟹膏松葉蟹炒飯🦀同埋番薯天婦羅等等。我覺得最好食係個蟹膏松葉蟹炒飯✨🫶🏻真係超足料👍🏻😋而且蟹膏好香口超開胃,其次就係明太子玉子燒,不過佢係屬於偏甜嘅玉子燒,有啲人未必接受到鹹甜嘅配搭

1️⃣ 刺身(單點嘅🍣)
我地叫左鮮帶子,中拖羅,大拖羅 ,赤身,鰤魚腩

2️⃣ 串燒 (單點嘅🍢)

3️⃣沙律🥗🤍

4️⃣壽司卷🍣🍙

5️⃣其他😛✨
我哋叫咗明太子玉子燒,螢光魷魚,蟹膏松葉蟹炒飯🦀同埋番薯天婦羅等等。我覺得最好食係個蟹膏松葉蟹炒飯✨🫶🏻真係超足料👍🏻😋而且蟹膏好香口超開胃,其次就係明太子玉子燒,不過佢係屬於偏甜嘅玉子燒,有啲人未必接受到鹹甜嘅配搭😂個螢光魷魚同埋番薯天婦羅我就覺得一般,因為我個人覺得個螢光魷魚好腥🦑😵‍💫同埋番薯天婦羅🍠都整得唔夠淋,咬落去比較硬身☹️

✨推薦指數:⭐️⭐️⭐️⭐️️️️🌟 (滿分五粒星,⭐️=一粒星🌟=半粒星)
2024-01-06 272 瀏覽
今日突然間想去食呢間嘅Lunch,book即日位,lunch set都好似dinner咁值回票價,下次想食個安格斯牛肉胛肉鍋,我見隔離枱個客睇到就想食😋😋真係好過響旺角果啲咁污糟嘅地方食吖😩😩我friend話旺角好多間嘢食都唔好食,冇辦法佢潔癖😩😩始終都係姜濤灣乾淨,有衛生好多,今日食咗個壽司盛六件+湯蕎麥麵+燒鯖花魚,埋單$120連加一落樓,仲有,如果呢間dinner冇限時嘅就優先好多,咁唔使食得咁急,因為食嘢係enjoying time黎,想relax多啲
真係好過響旺角果啲咁污糟嘅地方食吖😩😩
我friend話旺角好多間嘢食都唔好食,冇辦法佢潔癖😩😩
2024-01-06
收工後搵附近日本美食,加上平時經過見門口有寫清酒放題,抱著不妨一試心態去光顧。叫了幾項食物,質素算中上,職員態度好,有問必答,解釋詳盡亦給予點餐提議,之後還主動免費送上佐酒小食。點了些魚生,生蠔,一條池魚,還有燒物:牛舌,鷄翼,白鱔,三文魚頭,食材也新鮮,美味。飲酒過後想食一些熱野與及澱粉質食物,以劃上向號,職員介紹了一個烏冬。全餐敗筆就系佢,太咸了。整體而言這餐也有80分以上,唯獨太咸烏冬以及擠迫座位。
全餐敗筆就系佢,太咸了。

整體而言這餐也有80分以上,唯獨太咸烏冬以及擠迫座位。
2023-10-28
  • 厚燒牛舌
2023-10-21 366 瀏覽
職員態度差,一路食一路趕住收碟,處處逼你,想你快快走,都處坐位空空如也,但處處逼切要你走的感覺,令人食得不安,加上食物質素麻麻,味道比想像有出入,所以奉勸大家多加考慮,慎入,加上價目令人取巧,不是貨真價實,好自為之,老友🥵🥵
位於銅鑼灣核心地段SOGO附近的三川居酒屋,晚市提供二人套餐,包含前菜、小食、主食及甜品,十分豐富!於7pm前離座或9pm後入座更有$200折扣優惠,性價比極高!🥗牛油果三文魚野菜沙律 Salmon with Avocado Salad三文魚切粒,油脂豐富,厚身肥美,加入幼滑牛油果粒,新鮮又開胃!🦪生蠔 Oyster4隻新鮮肥美的生蠔,口感Creamy細滑!🦐濃湯時令海鮮湯 Seafood Hot Pot (+$28)有大蝦、蜆肉、蟹柳、豆腐及野菜等;湯底清甜,入口啖啖海鮮味!🐟鹽燒鯖魚 Grilled Mackerel一上枱隨即聞到陣陣香氣,經鹽燒後味道略鹹而且入味!🦀蟹膏蟹肉炒飯 Fried Rice with Crab Paste & Crab Meat飯粒分明而且不油膩,蟹膏及蟹肉份量十足!🍨綠茶雪糕 Green Tea Ice Cream🍨豆腐雪糕 Tofu Ice Cream

🦪生蠔 Oyster
4隻新鮮肥美的生蠔,口感Creamy細滑!

生蠔

濃湯時令海鮮湯

🐟鹽燒鯖魚 Grilled Mackerel
一上枱隨即聞到陣陣香氣,經鹽燒後味道略鹹而且入味!

鹽燒鯖魚

飯粒分明而且不油膩,蟹膏及蟹肉份量十足!

蟹膏蟹肉炒飯

鹽燒鯖魚
蟹膏蟹肉炒飯
雪糕
2023-09-23 206 瀏覽
來到居酒屋當然要飲返杯啦,三得利頂級生啤 $58 + 阿波尾手羽燒$32 + 七味燒雞皮 $24 絕對係啤酒標配的食物,香口滋味。醬汁燒煙肉年糕 $28 非常特別,有煙肉的咸香加上年糕軟糯嘅口感,估唔到又幾好食。海膽壽司 $52 海膽大大的一瓣,視覺上很吸引,味道有回甘香蔥吞拿魚蓉帶子魚籽卷 $138 整個組合又想不到的好味,加上大量的魚籽大口腔內爆破,令口感及鮮味再提升。鯛魚濃湯野菌煮海蜆 $128 鯛魚湯甜美,蜆肉鮮嫩無砂。中拖羅壽司 $76 忌廉蟹肉餅 $88炸蝦天婦羅 $138柚子碳酸 $38
來到居酒屋當然要飲返杯啦,

醬汁燒煙肉年糕 $28

非常特別,有煙肉的咸香加上年糕軟糯嘅口感,估唔到又幾好食。

海膽壽司 $52

海膽大大的一瓣,視覺上很吸引,味道有回甘

香蔥吞拿魚蓉帶子魚籽卷 $138

鯛魚濃湯野菌煮海蜆 $128

鯛魚湯甜美,蜆肉鮮嫩無砂。

中拖羅壽司 $76
忌廉蟹肉餅 $88

炸蝦天婦羅 $138

柚子碳酸 $38
2023-08-23
2023-09-10 180 瀏覽
今次來吃日式餐廳,店舖在銅鑼灣地鐵站附近,有良好地理位置,食物款式選擇多。姿燒日本魷魚筒:魷魚筒爽口彈牙,是我的最愛,燒汁很香濃,鮮甜入味。鯛魚濃湯野菌煮海蜆:湯底極香濃,喜歡鯛魚味,必喝!海蜆份量充足,鮮味和湯味融合得很滋味。鹿兒島和牛梨汁他他:和牛很香嫩,秘製梨汁香甜,把鹿兒島和牛混合蛋一起吃,味道更突出。下關手釣黃金細池魚:池魚薄片切,鮮味十足,擺盤很精緻,陣陣魚香滲入口,可加紫蘇葉一起吃,味道層次分明。

• 姿燒日本魷魚筒
2023-09-05 169 瀏覽
位置極方便,裝修氣氛令人感覺身在日本居酒屋,食物種類非常多,今次首訪叫咗幾碟自己心愛,印象最深刻係鯛魚濃湯,湯極甜,其他亦出色,真係可以常嚟。◇ 姿燒日本魷魚筒姿燒係指直接火烤,會比較注重烤物嘅外形,成隻魷魚筒上碟放得靚靚,而肉質爽口嫩滑,烤嘅程度剛熟仲未焦燶,原魷魚味更出◇ 鯛魚濃湯野菌煮海蜆看似食蜆,其實主角係湯,香濃清甜鯛魚濃,飲得出極足料全用魚調製,配料仲有豆腐同野菌,必食◇ 鹿兒島和牛梨汁他他和牛肉質嫩滑鮮香,牛肉味濃,加入梨汁酸酸甜甜好開胃,混合生蛋黃蛋更香滑◇ 下關手釣黃金細池魚嚟自山口縣下關市嘅細池魚,色澤通透,肉質爽口,全條做刺身兩人份量剛好,當然氣勢嘅擺盤值得一讚

◇ 姿燒日本魷魚筒

◇ 鯛魚濃湯野菌煮海蜆

◇ 鹿兒島和牛梨汁他他

◇ 下關手釣黃金細池魚
2023-08-25 171 瀏覽
今日「里想煮意」想去Sogo 超市 Shopping, 離開銅鑼灣地鐵站B出口,沿途見到三川居酒屋,見到價錢超合理,於是就落去地庫試菜。雖然餐牌有好多選擇,但係我俾A+B+C午市自選套餐吸引左,因為份量好豐富,但係價錢只係百頭🥰一坐低有個沙律,飲品我就選擇左麵豉湯,另外店長仲準備左杯綠茶俾我🍵ABC套餐我揀左冷蕎麥麵,不過我覺得味道有點淡。另外㨂左8件壽司,真係好鮮味好好食👍🏻最後有半條鯖魚,烤得好香,魚肉好滑,點埋蘿蔔蓉真係好夾👍🏻👍🏻最後埋單$139, 以咁豐富嘅份量,我覺得今餐100分。

ABC套餐我揀左冷蕎麥麵,不過我覺得味道有點淡。

另外㨂左8件壽司,真係好鮮味好好食👍🏻

最後埋單$139, 以咁豐富嘅份量,我覺得今餐100分。
2023-08-25
2023-08-21 148 瀏覽
晚上嚟左銅鑼灣嘅居酒屋dinner。叫左個二人套餐set menu。牛油果三文魚野菜沙律幾新鮮,入面嘅牛油果三文魚切左粒粒,仲有蟹籽放係面頭。魚脂刺身3點盛,有三文魚,劍魚腩,左口裙邊,刺身厚切,幾新鮮,左口裙邊肉質幾爽。牛油燒魷魚鬚炒得好野味。日式牛肉鍋入面有生蛋、牛肉片、蔬菜、芋絲,湯底係甜甜地嘅壽喜燒。蟹膏蟹肉炒飯,平均拌完,啖啖蟹膏香。最後係甜品,分別揀左芝麻雪糕同綠茶雪糕,芝麻味好香濃,唔錯。
晚上嚟左銅鑼灣嘅居酒屋dinner。
叫左個二人套餐set menu。
牛油果三文魚野菜沙律幾新鮮,
入面嘅牛油果三文魚切左粒粒,
仲有蟹籽放係面頭。
魚脂刺身3點盛,
有三文魚,劍魚腩,左口裙邊,
刺身厚切,幾新鮮,左口裙邊肉質幾爽。
牛油燒魷魚鬚炒得好野味。
蟹膏蟹肉炒飯,平均拌完,啖啖蟹膏香。
最後係甜品
分別揀左芝麻雪糕同綠茶雪糕,
芝麻味好香濃,唔錯。
2023-08-21 110 瀏覽
放工同朋友去左依間位於銅鑼灣既三川居酒屋嗌左個特盛二人前已經有齊沙律、刺身、鍋物、料理、食事同甜品沙律係牛油果三文魚野菜沙律份量都幾大,牛油果同三文魚好夾沙律菜配埋酸酸甜甜既Sauce好開胃刺身無魚脂刺身3點盛有三文魚、劍魚腩、左口裙邊各3片刺身都幾厚切,左口裙邊爽得黎幾有油脂香鍋物加左$28揀左日式牛肉鍋湯式係壽喜燒,配料有牛肉片、蔬菜豆腐、芋絲同日本蛋,份量都幾多料理係牛油燒魷魚鬚配埋洋蔥一齊食好惹味食事係蟹膏蟹肉炒飯略嫌佢炒得唔夠乾身但都食到蟹肉同蟹膏甜品分別揀左芝麻雪糕同綠茶雪糕味道都好香濃同好滑
放工同朋友去左依間
位於銅鑼灣既三川居酒屋
嗌左個特盛二人前
已經有齊沙律、刺身、鍋物、料理、食事同甜品
沙律係牛油果三文魚野菜沙律
份量都幾大,牛油果同三文魚好夾
沙律菜配埋酸酸甜甜既Sauce好開胃
刺身無魚脂刺身3點盛
有三文魚、劍魚腩、左口裙邊各3片
刺身都幾厚切,左口裙邊爽得黎幾有油脂香
鍋物加左$28揀左日式牛肉鍋
湯式係壽喜燒,配料有牛肉片、蔬菜
豆腐、芋絲同日本蛋,份量都幾多
料理係牛油燒魷魚鬚
味道都好香濃同好滑
牛油燒魷魚鬚
2023-08-17
牛油燒魷魚鬚
平日夜晚嚟,估唔到都幾多人,全場坐滿晒!- **三文魚腩三片**:切得厚厚嘅三文魚腩,肉質肥美彈牙,油脂分佈好正!- **蒜蓉牛油燒蟶子**:呢個係我最喜歡嘅一道菜,蟶子燒得剛剛好,唔會過熟或者過生,肉質彈牙多汁,牛油同蒜蓉嘅香氣滲入到每一粒蟶子裏面,令人食指大動,而且仲好大隻,值得推介。- **厚燒牛舌**:用厚切嘅牛舌,表面焦香而內裏仍然保持多汁,食落有啖啖肉而彈牙!必點!- **鹽燒日本和牛串**:只用少少鹽調味,突出咗牛肉本身嘅香氣同甜味。和牛肉質細嫩多油花,入口即溶,配上青檸汁仲增加到清爽感。- **燒花魚一夜干**:帶有清甜嘅味道同細滑嘅肉質。花魚嘅皮同肉都好香口,而且唔會太乾或者太油膩,適合配飯或者清酒。- **鰻魚牛油果加州卷**:表面鋪上鰻魚同蟹籽,卷物包住牛油果、甜蛋同蟹柳。鰻魚同牛油果嘅口感相輔相成,既滑又軟,層次好豐富- **酥炸甘蝦仔**:呢個係一個好啱下酒嘅小食!將新鮮嘅甘蝦仔用油炸至金黃酥脆,搭配埋沙律醬食,勁惹味!甘蝦仔嘅外皮香脆不油膩,食開真係停唔到口。

平日夜晚嚟,估唔到都幾多人,全場坐滿晒!

三川居酒屋是讀書時期的回憶裝潢以木系為主🪵充滿日系和風氣息🏮地庫下的餐廳晚上氛圍十分熱鬧🌝不少上班族都與三五知己聚舊或相聚的好地方🍻🧊冷豆腐經典的日式料理口感清爽作前菜十分開胃🐂厚燒牛舌 厚度適中牛肉味道濃郁入口煙韌帶嚼勁🐚鯛魚濃湯野菌煮蜆 蜆肉份量相當多肉質飽滿湯底味道淡雅而不腥🍄明太子蟹肉醬焗蠔肉磨菇批 超級邪惡😈蓋滿厚厚的芝士🧀內裡更有滿滿的蟹肉🦀️配搭鮮美微辛的明太子驚喜的還有蠔🦪大啡磨厚肉多汁飽肚又滿足值得一試👍🏻🐟原條下關細池魚 外表散發銀色光澤質感爽脆帶淡淡鮮甜味🐟油甘魚刺身 肉厚新鮮外表光澤 呈淡粉紅色入口幼滑細膩
三川居酒屋是讀書時期的回憶

入口幼滑細膩
2023-08-14
  • 明太子蟹肉醬焗蠔肉蘑菇批
2023-08-18 79 瀏覽
早兩日同老婆去銅鑼灣行街,dinner 去左呢間三川居酒屋,店內以木系裝潢,仲會播 d 懷舊日本名曲,個 feel 幾好~蒜蓉牛油燒蟶子,香氣四溢,鮮甜彈牙既蟶子配埋蒜蓉牛油既香味,味道一流!😋👍🏻三文魚腩三片,非常厚切,肉質超級肥美,沾少少 wasabi 醬油,入口即溶,夠晒甘香,超正! 👀👏🏻厚燒牛舌,厚實而均勻,表面烤至微焦,內裡仍然嫩滑多汁,少少爽口,配上胡椒芥末和檸檬汁,更能提升其風味和口感~鹽燒日本和牛串,一入口就知一定係高級和牛!肉質非常鬆軟,又有足夠而平均嘅油脂,入口即化,超超超好味!😃👏🏻👍🏻酥炸甘蝦仔,係一道簡單而開胃既小食,隻隻蝦仔都炸到金黃酥脆撒上椒鹽,加埋沙律醬,真係食到停唔到口!👀燒花魚一夜干,肉質乾身而有嚼勁,帶有淡淡的海洋風味,nice~鰻魚牛油果加州卷,用新鮮的鰻魚同牛油果作為主要材料,蟹籽和木魚等配料,捲成一個飽滿的圓筒形,口感同味道都好豐富,唔錯 👍🏻柚子蜜,柚子味好香甜,好飲 👀非常飽足及滿意既一餐,食材新鮮,分量足夠,服務態度好,環境舒適,值得推介 😃👏🏻

柚子蜜,柚子味好香甜,好飲 👀