2021-10-11 1761 瀏覽
雖然疫情期間大胃唔能夠飛去日本探班魚生,但魚生可以好自由咁飛嚟香港送入香港人口中香港近日本真係有福,可以食到新鮮飛機貨。喺呢間日本居酒屋,食到即日新鮮運到嚟嘅刺身,根據時令,嚴選9款刺身擺喺大胃面前佢地嘅刺身新鮮得令人難忘,肉質真係唔同啲,比較鮮味同漿口。大胃未試過檸檬唧落生蠔到,可以食到好有檸香嘅蠔肉,喺喉嚨不停回甘帶子一分為四,配上大量三文魚籽,爆鮮呀八爪魚吸盤極之爽口,味道可謂鮮美如生。拖羅肥美到不行了,其鮮齒頰留香鰻魚牛油果卷大大條,鰻魚肉激厚,咬落啖啖肉,同中間嘅牛油果完美合體大啡菇亦係驚喜十足,外面以蟹肉同醬同芝士覆蓋,裡面爆晒啲明太子同蟹肉醬出嚟,食食吓仲會有蠔𠻹,口感味道都係超水準嚟居酒屋梗要食串燒,嚟個露筍打頭炮,爽口又爽胃免治雞肉棒點吓溫泉蛋加醬,味道係一級棒食完仲可以嗗一聲飲埋啲溫泉蛋落肚,爽過飲酒燒鱔係大胃串燒中最愛,呢間都冇令我失望,皮脆肉靚,燒得爐火純青牛油燒翠肉瓜原來可以咁好味,燒得透但好爆汁唔乾,犀利食咁多嘢,嚟返杯酒開心吓!柚子梳打酒越飲越上癮,一唔小心真係會追住飲㗎

嚴選九點刺身盛

帶子一分為四,配上大量三文魚籽,爆鮮呀

鰻魚牛油果加州卷

燒露筍

嚟居酒屋梗要食串燒,嚟個露筍打頭炮,爽口又爽胃

月見免治雞肉棒

免治雞肉棒點吓溫泉蛋加醬,味道係一級棒

食完仲可以嗗一聲飲埋啲溫泉蛋落肚,爽過飲酒

串燒活白鱔

厚燒牛油翠肉瓜

牛油燒翠肉瓜原來可以咁好味,燒得透但好爆汁唔乾,犀利

柚子梳打酒

厚燒牛油翠肉瓜
柚子梳打酒
  • 串燒
2021-10-10 182 瀏覽
三川居酒屋位於地庫,一個唔覺意行過,真係留意唔到佢嘅存在😂而居然係地庫都可以有咁多捧場客,證明呢間餐廳功力深厚,咁我哋當然要一戰,去試一試佢係龍定蟲喇!和風魚生沙律($98):新鮮沙律菜嘅爽脆配以柚子醋,味道好好,幾開胃😌再加上切成粒狀嘅魚生和三文魚籽和蟹籽帶嚟嘅咸鮮味道,輕輕中和番柚子醋嘅酸,正!壽司 :我哋都諗咗一陣,究竟叫魚生拼盤或散叫壽司呢?最後決定散叫,因為可以試多幾款呀嘛!以下幾款係我哋嘅誠意推介:大拖羅($80/件):本身以為無乜特別,本着試一試嘅心態放落口,點知食落無根,肥美😌 又切得厚,正!左口魚裙邊 (海鹽$22/件;火炙$26/件 ):無論係想品嘗左口魚嘅原汁原味或用火槍迫啲魚油出嚟都好,呢個都好好食,我哋唔建議沾豉油,以免蓋過魚油嘅香味(唔腥㗎,放心🤫)活赤貝 ($62/件):爽口彈牙!當然無得同omakase比喇。以貝類嚟講,如果唔新鮮,陣味真係冇得呃人(中過伏嘅就應該知我哋講乜🤣)我哋前前後後叫咗9款壽司,有邊款想知食評嘅,留言話俾我哋知喇!串燒 :活白鱔 ($88/串):呢個真係不得了,火候啱啱好,外脆內嫩,又肥美,真係要趁熱食🤤可以話係今晚嘅重點推介之一

壽司

串燒 :

厚燒牛舌($68/串):牛舌夠厚,爽滑彈牙,再加表面嘅黑椒帶嚟嘅香氣,正!

冷麵 :
五目茶冷麵($98):食完咁多油膩野,想去食返清淡少少?呢個冷麵幫到你!麵質好好,唔會痴埋一舊,口感同時好彈牙,呑完個口仲有陣陣茶香😂

總結,呢間餐廳唔平,不過而家食材質素和品質嚟講叫交足功課,最正係,佢哋服務好貼心,因為地方淺窄,每一台都有竹簾可以落下,以營造相對私人嘅感覺和氣氛,呢點值得一讚👍🏻
2021-10-08 162 瀏覽
A short dating night ✨.最近涼風浸浸 很想吃居酒屋🏮.特盛二人前 $598 (沙律+刺身+鍋物+燒物+食串+甜品).牛油果🥑三文魚野菜沙律 - 酸酸味味幾開胃魚脂🍣刺身3點盛 (三文魚、劍魚腩、左口魚邊各三切) - 比我想像中肥美 魚的脂肪填落我口腔日式牛肉鍋🥘 - 好多肥牛!牛油燒魷魚鬚🦑 - 我哋簡咗辛口味,好惹味蟹膏蟹肉炒飯🦀 - 好足料既蟹膏同蟹肉紅豆、芝麻🍧雪糕 - 唔係好多地方有紅豆雪糕,沒有太甜,不錯。.7點前離座或9點後入座$398啊 好抵!
A short dating night ✨
最近涼風浸浸 很想吃居酒屋🏮
特盛二人前 $598 (沙律+刺身+鍋物+燒物+食串+甜品
牛油果🥑三文魚野菜沙律 - 酸酸味味幾開胃

日式牛肉鍋🥘 - 好多肥牛!

牛油燒魷魚鬚🦑 - 我哋簡咗辛口味,好惹味

蟹膏蟹肉炒飯🦀 - 好足料既蟹膏同蟹肉

7點前離座或9點後入座$398啊 好抵!
2021-10-06 134 瀏覽
好耐都未返過日本既鄉下,要去返件比較日本既居酒屋食飯來平衡下心情。我已經來過呢間三川第三次啦,覺得好日本,食物性價比好高!幾舊水又個刺身拼盤,d 魚,貝類又夠新鮮,仲想點?新鮮大拖羅、金目鯛、銀鱈魚、羽太、帶子、北寄貝、牡丹蝦同法國生蠔。特別係個新鮮大拖羅,好Juicy,啲魚油「必」晒出嚟。上網見到好多人叫大啡菇加明太子,咁當然係照跟啦,又真係幾值得推介喎。芝士鋪係明太子面,咬落去有唔同嘅口感,芝士搭住嗰種香味。朋友好鍾意食牛舌、雞腎、雞皮、鴨舌、墨魚咀,我比較鍾意雞腎同牛舌,厚身得來有味道同可以點辣醬。值得一提嘅係佢嘅辣醬,佢雖然係好辣,但係點左都仲可以食到食物嘅香味!白鱔塊皮好脆,都係值得推介嘅!性價比超高!

性價比超高!
2021-10-05 246 瀏覽
銅鑼灣Sogo附近實在太多美食,平常很少會走到軒尼詩道。這一次由銅鑼灣廣場一期向Sogo走,路經看到商廈地庫有一間日本料理,餐牌頗吸引,便決定光顧一下位置(10/10):港鐵銅灣站B出口步行約30秒,旁邊就是軒尼斯道,不遠處就是Sogo,地點相當優越方便環境(9/10):餐廳用以日式居酒屋的裝修,感覺舒服,而是日正好佈置Halloween的裝飾,頗有節日氣氛,適合三五知己來喝酒歡聚服務(8/10):餐廳會提供消毒潔手液,入座後會奉上熱茶,下單上菜都有效率,卻感覺有點太急食物(8/10):該居酒屋主打刺身及串燒,食材算新鮮,選擇亦有不少,當然少不了提供各式日本酒類嚴選九點刺身盛 ~ $350/位看桌子隔板宣傳感覺吸引,便選了九點刺身盛,包括牡丹蝦、貝類兩款、空運刺身五款及時令生蠔牡丹蝦~蝦膏甘香、蝦肉鮮甜且爽口大隻大北寄貝~口感爽口彈牙,肉質鮮甜帆立貝~味道鮮甜,肉質扎實,軟滑可口池魚~肉質結實爽口,略帶油香鮮味銀鱈魚~爽口鮮味,魚油香而肉質實凈金目鯛~鮮紅外皮,肉質細緻肥美立魚~肉質煙韌有咬口,帶有淡淡甘甜拖羅~極厚切及肉質粉紅,入口嫩滑而油香滿溢法國蠔~有海水味,鮮味肉厚明太子蟹肉醬

嚴選九點刺身盛 ~ $350/位

牡丹蝦~蝦膏甘香、蝦肉鮮甜且爽口大隻

大北寄貝~口感爽口彈牙,肉質鮮甜

帆立貝~味道鮮甜,肉質扎實,軟滑可口

池魚~肉質結實爽口,略帶油香鮮味

銀鱈魚~爽口鮮味,魚油香而肉質實凈

金目鯛~鮮紅外皮,肉質細緻肥美

立魚~肉質煙韌有咬口,帶有淡淡甘甜

拖羅~極厚切及肉質粉紅,入口嫩滑而油香滿溢

嚴選九點刺身盛
法國蠔~有海水味,鮮味肉厚

明太子蟹肉醬焗蠔肉蘑菇批 ~ $98
一碟有兩個及一些沙律伴菜,在蘑菇上放入蠔肉,然後加上芝士、明太子及像千島醬般香甜的蟹肉醬去焗,鮮甜而味道濃郁,加上蠔肉及蘑菇本身厚肉肥美,口感極佳

除了以上兩款,我們還追加了多款串燒:
串燒
鳥手羽燒 ~ $32
用竹籤串起兩隻橫放的雞翼,燒得均勻而帶得七味粉的香氣,肉質嫩滑

月見免治雞肉棒~ $36
免治雞肉軟滑,沾上附上的生雞蛋,鮮甜味美

鳥手羽燒
厚燒牛舌 ~ $68
非常厚切,口感很好而且不會韌,香氣十足

豬腩味噌燒 ~ $38
豬肉燒出來很香,鮮味而有咬口

煙肉蘆筍燒
煙肉蘆筍燒 ~ $38
煙肉燒得香脆,包著香滑的蘆筍,有雙重口感

厚燒牛油果翠肉瓜 ~ $24
翠肉瓜上沾上牛油果,燒出來既香又清新

整體而言,這間地點優越的居酒屋環境很不錯,食物質素頗高,如有興趣,推薦大家早點來食,七時前結帳看似有不少優惠

🌺三川居酒屋
🌺地址:銅鑼灣軒尼詩道499號永光商業大廈地庫
2021-09-26
串燒
鳥手羽燒
煙肉蘆筍燒
2021-10-05 137 瀏覽
唔講唔知原來熱鬧嘅SOGO下邊有間靜靜地的居酒屋。😂店內有日本懷舊海報、特色草屋卡位,日式風格強烈之餘,又有溫馨的感覺。叫咗個二人set,食物水準正常發揮,魚生都幾新鮮。😋😋😋但埋單小貴。🥺
唔講唔知原來熱鬧嘅SOGO下邊有間靜靜地的居酒屋。😂

叫咗個二人set,食物水準正常發揮,魚生都幾新鮮。😋😋😋
但埋單小貴。🥺

/ ᴍɪssɪɴɢ ᴏᴜʀ sᴇᴄᴏɴᴅ ʜᴏᴍᴇ 🎌ᴊᴀᴘ ᴊᴀᴘ ᴊᴀᴘ /꧁三川居酒屋💛꧂ #黃店推介良心居酒屋其實為數不少 就來推薦一間比較高質的吧我好喜歡店內裝潢 感覺有像日本路邊的小小居酒屋而且服務周到 甫坐下就有人介紹餐牌 推介當日的空運靚貨和特色小食食物質素都不俗 頗有特色 食材新鮮接着就依推介指數介紹一下啦☘︎︎ 明太子蟹肉醬焗蠔肉蘑菇批 $𝟡𝟠 ☻︎☻︎☻︎☻︎☻︎非常足料的焗磨菇 大大隻啡菇好juicy上面舖滿明太子醬、蟹肉和原隻蠔一個大菇上竟然釀兩隻蠔!! 好generous♡︎☘︎︎ 厚燒牛舌 $𝟞𝟠 ☻︎☻︎☻︎☻︎☻︎超愛厚燒牛舌的爽爽口感 比起薄片的好多了Juicy不乾韌 不過我心中的no.1牛舌依舊是五勺( ˘ ³˘)♥︎☘︎︎ 吞拿魚腩帶子魚籽卷 $𝟙𝟛𝟠 ☻︎☻︎☻︎☻︎☺︎︎大愛特色卷物 一次過可以滿足多個願望(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)三文魚籽完全無腥味 建議一定要連同魚籽一大口吃 一咬下去鮮甜味大爆發相比之下帶子和吞拿魚腩較為失色 帶子未夠鮮甜 吞拿魚腩亦未夠脂香☘︎︎ 火炙左口魚裙邊 $𝟚𝟞 ☻︎☻︎☻︎☻︎☺︎︎☘︎︎ 甜蝦 $𝟚𝟘 ☻︎☻︎☻︎☻︎☺︎︎☘︎︎ 赤身 $𝟜𝟚 ☻︎☻︎☻︎☺︎︎☺︎︎Order了三款壽司都不錯 師傅已經在壽司飯上掃

꧁三川居酒屋💛꧂ #黃店推介
良心居酒屋其實為數不少 就來推薦一間比較高質的吧
我好喜歡店內裝潢 感覺有像日本路邊的小小居酒屋

而且服務周到 甫坐下就有人介紹餐牌
推介當日的空運靚貨和特色小食
食物質素都不俗 頗有特色 食材新鮮
接着就依推介指數介紹一下啦

非常足料的焗磨菇 大大隻啡菇好juicy
上面舖滿明太子醬、蟹肉和原隻蠔
一個大菇上竟然釀兩隻蠔!! 好generous♡︎

☘︎︎ 厚燒牛舌 $𝟞𝟠 ☻︎☻︎☻︎☻︎☻︎

超愛厚燒牛舌的爽爽口感 比起薄片的好多了

大愛特色卷物 一次過可以滿足多個願望(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
三文魚籽完全無腥味
建議一定要連同魚籽一大口吃 一咬下去鮮甜味大爆發
相比之下帶子和吞拿魚腩較為失色
帶子未夠鮮甜 吞拿魚腩亦未夠脂香

☘︎︎ 火炙左口魚裙邊 $𝟚𝟞 ☻︎☻︎☻︎☻︎☺︎︎
☘︎︎ 甜蝦 $𝟚𝟘 ☻︎☻︎☻︎☻︎☺︎︎
☘︎︎ 赤身 $𝟜𝟚 ☻︎☻︎☻︎☺︎︎☺︎︎
Order了三款壽司都不錯
師傅已經在壽司飯上掃了醬油 細節位加分!
左口魚裙邊必定要點火炙 燒過的油脂超香
甜蝦肉質比一般實淨多肉亦夠甜
赤身就一般般 可skip

☘︎︎ 牛油果軟殼蟹卷 $𝟠𝟠 ☻︎☻︎☻︎☺︎︎☺︎︎

比較大眾的一款反而沒有太出色
飯多蟹少 比例有點失衡

☘︎︎ 地雞串 $𝟚𝟠

💬 signature 嚴選季節刺身盛都非常吸引 有五點盛($𝟚𝟝𝟘𝕡𝕡)和九點盛($𝟛𝟝𝟘𝕡𝕡) 跟據當日時令而serve不同刺身 可惜同行的不吃生吃 無人同我share🥲

ⓄⓋⒺⓇⒶⓁⓁ: 🦦 8/10 👱🏻‍♀️8/10
♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎
📍 三川居酒屋 (銅鑼灣)
銅鑼灣軒尼詩道499號永光商業大廈地庫
#cty_黃店
#cty_銅鑼灣
#cty_japanese

帶着女朋友食好嘢嘅時候又到啦,佢成日都話想去日本,唯有拎呢一間舖頭頂住檔先。當日叫咗份季節刺身盛九點:一上枱已經睇得出師傅嘅用心,每款兩件,有:魚籽珍寶鮮帶子、池魚、生蠔、活北寄貝、牡丹蝦、黑鮪魚皇腩、新鮮銀鱈魚、金目鯛等。擺盤相當用心,刺身肥美新鮮。真係食刺身都夠飽!熱食叫左幾款,有串燒同蘑菇批。串燒燒活白鱔有驚喜,油脂感爆曬棚,燒得好香口!月見免治雞棒(配溫泉蛋)同樣好食,口感實淨,裏面藏有少少軟骨肉,咬口十足,點上生蛋汁更是滋味。豬腩味噌燒,肥瘦得稱,肉質夠Juicy。至於明太子蟹肉醬焗蠔肉蘑菇批一係要介紹之一!餡料好多,蠔肉夠新鮮。食落creamy ,淡淡都係料!非常欣賞刺身上枱嘅時候,職員仲會講解!

非常欣賞刺身上枱嘅時候,職員仲會講解!
  • 明太子蟹肉醬焗蠔肉蘑菇批
一入去恍如親臨日本居酒屋,昏黃燈光配上復古佈置,相當有家鄉嘅親切感。去咗咁嘅環境,當然要配搭返最地道嘅美食,於是叫咗:👍🏻季節刺身盛九點一上枱已經睇得出師傅嘅用心,擺盤相當精緻,而刺身亦件件厚身、肥美、新鮮。盤上有:魚籽配珍寶鮮帶子、池魚、生蠔、活北寄貝、牡丹蝦等,而重點推薦嘅係黑鮪魚皇腩(極品級大拖羅)、新鮮銀鱈魚同金目鯛三樣。大皇拖羅係吞拿魚中最珍貴嘅部份,只有唔到三成,而油脂佔達八成,分布就好似雪花咁,極級肥美,食落真真正正嘅入口即溶。銀鱈魚油脂感好重,食落滿口魚香,好有層次感。享受完殿堂級刺身,就梗係要嗌返啲熱食暖返個胃,今次試咗幾款串燒,全部都好有驚喜!👍🏻串燒🤍活白鱔外皮有陣陣炭香味,好脆身,但係又無焦燶或者苦味,重點係啲魚身燒完都好滑嫩,熟度剛好,油香分布恰到好處,再配埋啲鰻魚汁,甜甜地將個味道昇華。🤍厚燒牛舌離遠已經聞到好濃牛味,望落好厚肉但咬落卻係充滿驚喜,肉質粉嫩帶肉汁,夠軟淋有牛香,配埋面頭嘅調味粉,香濃得來又不失牛鮮。另外仲叫咗月見免治雞棒(配溫泉蛋)同豬腩味噌燒,兩款都烤得香口,食得相當滋味!👍🏻明太子蟹肉醬焗蠔肉蘑菇批大啡菇燒得來一啲都唔乾,帶有juicy

去咗咁嘅環境,當然要配搭返最地道嘅美食,於是叫咗:

👍🏻季節刺身盛九點

👍🏻串燒

🤍活白鱔

🤍厚燒牛舌

另外仲叫咗月見免治雞棒(配溫泉蛋)同
豬腩味噌燒,兩款都烤得香口,食得相當滋味!

👍🏻明太子蟹肉醬焗蠔肉蘑菇批
大啡菇燒得來一啲都唔乾,帶有juicy 既口感。餡料多到滿瀉,每一啖都好足料,蠔肉飽滿唔腥臭,食材係口腔中互相輝映,香濃creamy得黎又唔會太膩。

👍🏻👍🏻每個侍應對於食材都非常熟悉,服務態度非常好!
  • 明太子蟹肉醬焗蠔肉蘑菇批
  • 厚燒牛舌
  • 刺身盛
2021-10-04 75 瀏覽
同朋友約食飯上網搵先知道有間居酒屋喺地庫,見幾特別就試下佢。4個人去畀咗卡位我哋坐,位置幾大同埋環境都幾舒服,食物選擇都有好多,由魚生壽司燒物到鍋物都有,而且都有啲套餐選擇。我哋就叫咗一個套餐同散叫啲魚生同壽司都已經夠食,價錢嚟講就都可以接受,不過宵夜時段會有6折就再抵啲。其實都係貪佢個環境幾舒服同埋有日本味道可以FF下自己去咗日本。
2021-09-25
2021-10-04 751 瀏覽
在消費券的帶動下,銅鑼灣SOGO 周末人頭湧湧,大戰過後,無心插柳下來到附近永光商業大廈地庫的『三川居酒屋』晚飯,餐廳內有不少舒適的卡座位,佈置洋溢萬聖節氣氛。餐廳門前貼上不同的宣傳海報,有每日空運到港的刺身盛,亦有早入座2人餐優惠,決定一試!!而餐牌內選擇亦見豐富,沙律,炸物,天婦羅,壽司,刺身,丼飯,湯麵,壽喜燒,豬,牛,羊,海鮮等應有盡有。 九點刺身盛 ~ $350/位 期間限定的刺身拼盤有5 款 /9 款可以選擇,二者相差100 元,心思思想試齊最鮮滋味的我們選擇了9 點刺身盛,呢日有法國生蠔, 銀雪魚,立魚,池魚,金目鯛, 帆立貝, 厚切拖羅,牡丹蝦,活北寄貝~牡丹蝦超級新鮮,肉質香甜有彈性。銀鱈魚魚皮經炙燒過,肉質嫩滑,入口魚油溶化。金目鯛外皮鮮紅,魚肉雪白細緻,油份甘香。法國蠔好大隻,肥厚又飽滿,海水味較濃。中拖羅厚切成方型,入口即化,鮮甜卻略嫌太油膩。小妹最愛食香口野,呢款蟹肉醬焗蠔蘑菇批$98 正合心意,巨型磨菇配上煎香了的肥美大蠔,中間是混合明太子和沙律醬的蟹肉醬,而面層更鋪滿焗得香脆的芝士,四重不同滋味,仲有蔬菜沙律伴碟。香口野停不了,再來一個自製串燒拼盤!!今次

餐廳用心佈置,好有節日氣氛

呢個優惠 2 人餐可以諗諗~

丼飯賣相都唔錯

而餐牌內選擇亦見豐富,沙律,炸物,天婦羅,壽司刺身,丼飯,湯麵,壽喜燒,豬,牛,羊,海鮮等應有盡有。

一次食齊最新鮮時令的9 款刺身

九點刺身盛 ~ $350/位

9 點刺身盛,有牡丹蝦,帶子,生蠔

牡丹蝦
超級新鮮,肉質香甜有彈性。

銀鱈魚
魚皮經炙燒過,肉質嫩滑,入口魚油溶化。

金目鯛
外皮鮮紅,魚肉雪白細緻,油份甘香。

法國蠔
好大隻,肥厚又飽滿,海水味較濃。

中拖羅
厚切成方型,入口即化,
鮮甜卻略嫌太油膩。

小妹最愛食香口野,呢款蟹肉醬焗蠔蘑菇批

蟹肉醬焗蠔蘑菇批

香口野停不了,再來一個自製串燒拼盤!!

自製串燒拼盤~

今次點了厚燒牛舌 $68,鳥手羽燒 $32,煙肉蘆筍燒 $38,月見免治雞肉棒 $36,厚燒牛油翠肉瓜 $24,豬腩味噌燒 $38。

厚身牛舌入口油脂豐富,香口彈牙且鹹鮮味重,月見免治雞肉棒都好討喜,配上流心蛋沾食,香滑彈牙,口感十足,最估唔到係平凡既翠肉瓜,燒香後爽口又多汁,甜甜的,很美味,而豬腩味噌燒則較為失色,口感偏韌。

月見免治雞肉棒,送溫泉蛋

銅鑼灣真是一個美食天堂,隨便走進一間 餐廳都能盡興而歸,三川居酒屋 整體食物水平中上, 刺身拼盤夠新鮮,餐牌食物選擇豐富,是朋友歡聚的好地方。

三川居酒屋
銅鑼灣軒尼詩道499號永光商業大廈地庫

🌛月光太太
  • 月見免治雞肉棒
  • 厚燒牛舌
  • 明太子蟹肉醬焗蠔肉磨菇批
  • 刺身盛
2021-09-30 108 瀏覽
今次嚟到位於銅鑼灣嘅一間居酒屋 ,除咗有刺身 ,熟食之外,特別嘅就係佢嘅串燒, 首先講下佢嘅刺身, 最近做緊一個優惠,係一個刺身拼盤,裏面嘅牡丹蝦非常大隻鮮甜,非常肥美,同埋有好多唔同嘅魚類,如果鍾意食魚嘅 一定要試下, 同埋仲有兩隻好鮮甜嘅生蠔 ,仲有北寄貝同帆立貝刺身, 件件都好新鮮。至於佢嘅串燒亦都好多種類 ,即叫即燒, 今次食咗佢嘅,鴨舌, 燒雞腎, 甜薯, 雞肉串等等都幾惹味, 同埋叫咗一個 生蠔大啡菇,上面有好多蟹子醬 ,味道好濃沃。

2021-09-27 112 瀏覽
三川居酒屋位置就喺SOGO隔離,門面唔起眼,不過內有乾坤,木質嘅裝修設計,充滿日式居酒屋小店風情。時令刺身拼盤$350/位有九款唔同嘅刺身,包括:赤蝦、生蠔、帆立貝、北寄貝、拖羅、同埋另外幾款魚生,每一款都係厚切。其中銀雪魚同埋大拖羅油香十足,入口即溶!新鮮北寄貝入口爽脆鮮甜~串燒選擇都好多,我就叫左:串燒甜薯$24鳥手羽串(2隻)$32燒雞腎$32月見免治雞肉棒$36七味燒鴨舌$42煙肉蘆筍卷$32其中月見免治雞肉棒配溫泉蛋係最為推薦嘅~免治雞肉棒入面有雞軟骨,咬落好有口感,仲要配搭溫泉蛋加上醬汁~啖啖滋味!明太子蟹肉醬焗蠔肉蘑菇批$98見好多人都點呢度一道菜色,大大隻大啡菇做底然後上面有焗蠔+明太子蟹肉醬,口感好厚實,味道豐富,食完之後超飽~

時令刺身拼盤$350/位

串燒選擇都好多,我就叫左:
串燒甜薯$24
鳥手羽串(2隻)$32
燒雞腎$32
月見免治雞肉棒$36
七味燒鴨舌$42
煙肉蘆筍卷$32

明太子蟹肉醬焗蠔肉蘑菇批$98

2021-09-23 90 瀏覽
前2日同朋友去CWB行街,行到攰有少少肚餓於是就搵左呢間居酒屋諗住食少少野我地6點左右去到由於時間尚早所以無乜人,但坐左一陣即刻開始爆場!睇黎無揀錯呢間真係好多人食!由於唔係好肚餓,所以我地無嗌主食,凈係嗌左剌身同幾串串燒季節剌身盛 9款 $350/位呢個係期間限定,每日新鮮到港有牡丹蝦,生蠔,帶子配三文魚子,拖羅,鯛魚,象拔蚌etc剌身都係厚切既,當中最好味緊係拖羅啦,好入口即溶!牡丹蝦亦都好大隻好鮮甜.平時唔食生蠔既我今日試左竟然出奇地易入口! 象拔蚌又爽口!整體黎講好唔錯👍🏻串燒:串燒甜薯 $24 不嬲都鍾意食甜薯,食親串燒都嗌,今次都唔例外原條燒日本栗米 $32 真係好大條栗米,斬開左一舊舊方便食用,加左牛油燒好香好甜月見免治雞肉棒 $36 呢個蛋係溫泉蛋唔係全生蛋,加左雞軟骨係肉到,食落好有口感!正!😋厚燒牛舌 $68 呢個真係厚切,燒得岩岩好!食落好爽口,好好好好好味!必叫!!!🤤明太子蟹肉醬焗蠔肉磨菇批 $98呢個配搭幾得意,頂層芝士可拉絲,切開好多汁

由於唔係好肚餓,所以我地無嗌主食,凈係嗌左剌身同幾串串燒

季節剌身盛 9款 $350/位
呢個係期間限定,每日新鮮到港
有牡丹蝦,生蠔,帶子配三文魚子,拖羅,鯛魚,象拔蚌etc

串燒:

明太子蟹肉醬焗蠔肉磨菇批 $98
呢個配搭幾得意,頂層芝士可拉絲,切開好多汁
日本菜不嬲都係我最愛🇯🇵,今次一於試下銅鑼灣呢間係地庫既居酒屋。入到環境唔錯,又播哂日文歌,好似去左大阪心齋橋既居酒屋。我地叫左季節刺身盛九點 ($350/位),上菜時候我同朋友都嘩一聲😍,因為擺盤好靚之餘,刺身全部亦好厚切。生蠔厚實肥美,海水金屬味重。牡丹蝦又大又非常甜。另外仲有大拖羅、帆立貝、北寄貝、油甘魚、深海池魚 、白魚等。串燒係居酒屋必叫,我地叫左串燒甜薯($24)、原條燒日本粟米($32)、免治雞肉棒($36)、厚燒牛舌($68),全部燒得非常入味,其中值得推介厚燒牛舌,油脂豐豐盈又彈牙。最後仲叫埋明太子蟹肉醬焗蠔肉蘑菇批($98),材料豐富亦好JUICY。成餐都好滿意,絕對會再回頭!☺️

入到環境唔錯,又播哂日文歌,好似去左大阪心齋橋既居酒屋。

季節刺身盛九點

成餐都好滿意,絕對會再回頭!☺️
季節刺身盛九點