2018-06-02 713 瀏覽
前幾日一個人在紅磡想試試一些比較有特色的日式小店,來到這家之前聽朋友提過的餐廳,好像是由日本人親自打理的。餐廳雖然不大但是食物的選擇非常之多,我就選擇了這個比較便宜的日式炭燒雞扒飯。這個飯亦會附送一碗麵豉湯,但係湯非常鹹,昆布和豆腐也不多,有待改善。這個飯很簡單,只有雞扒、燒汁和飯。雞扒的味道挺好,真的有炭燒的感覺,亦有預先切好一片片,方便食用。整體來說雞扒、醬汁和飯這個配搭十分可口,份量也很合理,希望未來有機會試試這家的其他菜式。

2018-05-20 486 瀏覽
其實食過幾次,不過我居然第一次試咖哩,咖哩有點點辣,送飯幾正,夏天食幾開胃,豬扒炸得唔錯,脆而唔會太乾,好味!其實佢其他野都唔錯,而且價錢唔貴,個人覺得,呢間日本料理係幾好既選擇!

2018-05-20
2018-04-24 524 瀏覽
之前都食過好多次尾張屋,嚟嚟去去都只係食下拉麵咁,一係就叫多個關東煮嘅蘿蔔。今次就嚟食下新嘢,茶漬飯!賣相都幾吸引,色彩繽紛,好似俾小朋友食嘅飯一樣,見到都覺得開心。之後個frd話佢似魚糧,諗諗下都幾似,不過都冇阻我食佢嘅心情。XD個湯好好飲,唔太咸,加埋明太子送飯啱啱好。第一次食明太子,都幾好味,有少少辣味。飯嘅份量對於男仔嚟講應該就啱啱好,但對於我呢啲港女就有啲太多😂 下次再去食嘅話應該會同個frd share 再叫個小食~
明太子茶漬飯

下次再去食嘅話應該會同個frd share 再叫個小食~
2018-04-24
明太子茶漬飯
2018-04-20 395 瀏覽
一間已經回頭吃過好多次的日本餐廳,好味抵食,又坐得舒服,值得一試。這間跟對面的三河屋是同一個老闆,講服務態度好會是尾張屋,三河屋的姐姐只顧玩手機,有客黎都唔係好理,而且又多人排隊,我通常都會去尾張屋食。尾張屋多數比三河屋至少人,而且座位都比較寬闊。

尾張屋多數比三河屋至少人,而且座位都比較寬闊。
帆立丼
2018-04-19
帆立丼
2018-04-09 361 瀏覽
一直都有幫襯對面三河屋,知道兩間係同一老闆有時見對面無位,就會話過黎呢邊食,雖然兩間同老闆,但兩間店食品唔完全相同,今次試叫左個燒牛肉飯加章魚小丸子,燒牛肉飯好味,最鍾意係佢個汁,好快成碗飯就比我KO左😁章魚小丸子同平時一樣咁好食。題外話雖然兩間同老闆但呢邊服務好好多,唔知係咪因為日藉老闆係呢邊既關係🙄

2018-02-10
午餐
  • 燒牛肉飯
2018-03-07 462 瀏覽
平時真係好少去hunghom, 去親都係去飲或者睇演唱會, 特別多回憶難得有地方仲有咁多小店, 這是其中一間睇餐牌, 價錢十分合理, 而且老少咸宜的日本菜!衣度唔知點解會令我諗起london唐人街...以前最中意既一間日式咖喱店好有親切感...同老朋友一人點一個拉面, 再叫個三文魚刺身開心share諗住68蚊, 都係4-6塊咁上下啦(以連鎖sushi bar價錢), 點知, 係有貢多:好好味呀個魚腩位!!好少食到啲肥美既三文魚~~~~!!幸福拉面不過不失, 無預計佢係精品拉面, 係最普通個種, 份量同味道都剛剛好!
難得有地方仲有咁多小店, 這是其中一間

睇餐牌, 價錢十分合理, 而且老少咸宜的日本菜!
好有親切感...

同老朋友一人點一個拉面, 再叫個三文魚刺身開心share
三文魚刺身

好好味呀個魚腩位!!好少食到啲肥美既三文魚~~~~!!幸福

餃子拉面

2018-03-03
三文魚刺身
餃子拉面
1K
2017-12-02 737 瀏覽
約了友人拎手信,好耐冇見了,友人介紹了紅磡有一家以鰻魚飯出名的店子,本身喜歡鰻魚,必試下了,到了明安街,見到有兩間店面及LOGO十分相似的店,三河屋及尾張屋,上網查看三河屋的老店,尾張屋是分店,我們揀了尾張屋。 是小小的店子,雖然裝修簡陋,但坐得幾舒服。 餐牌。 清清地的麵豉湯。 鰻魚飯,$88,好大件呢,肥厚的鰻魚,外皮少許脆,口感豐腴,味道香口,好味呀,飯因為加上了醬汁更好味。 可食到好味的鰻魚,仲要咁大件,好滿足的一餐呀。 紅磡明安街7號地下

是小小的店子,雖然裝修簡陋,但坐得幾舒服。

餐牌。

清清地的麵豉湯。

可食到好味的鰻魚,仲要咁大件,好滿足的一餐呀。

紅磡明安街7號地下
2017-11-20 542 瀏覽
是日八號風球, 尖子帶路, 帶了筆者前往尾張屋開餐. 週日晚上七時半到達, 沒有訂枱, 但剛好有一張吉枱, 可立即入座, yeah! 店內是家庭式的格局, 沒有什麼裝修可言. 看看menu, 選擇也頗多, 但筆者一早已鎖定目標, 就是吉列薯餅咖哩飯(HK$48), 尖子則要日本黑豚鍋定食(HK$78). 等了一會, 吉列薯餅咖哩飯終於送上. Wow, 賣相不錯. 試一口咖哩飯, 甜中帶點香辣, 但又不會過辣, 跟飯一起吃很不錯. 再試一口吉列薯餅, 外層也算炸得鬆化香脆, 內裏的薯仔蓉軟熟, 又有一點牛肉碎香, 沾上咖哩汁, 很是美味. 尖子的日本黑豚鍋定食, 聽說只是很一般, 湯底也鹹了一點. 笑臉是給吉列薯餅咖哩飯.

尖子的日本黑豚鍋定食, 聽說只是很一般, 湯底也鹹了一點.

笑臉是給吉列薯餅咖哩飯.
2017-10-15
  • 吉列薯餅咖哩飯
每次路過紅磡, 總會見到兩間懷舊日本餐廳, 外表舊舊的, 從玻璃門看進去, 店內沒什裝修但總會有幾枱客人.只是每次都有事, 未有為它停下步伐.這天休息, 終於立定決心要去看一下.看著門外殘破的裝修, 這店應該是屹立紅磡一段很長時間了吧.推門進去, 時間彷彿停留在八十年代左右.店內座位不多, 估計繁忙時間也只能接待20人左右. 不過日式小店, 一般也都這樣子的.點了兩個定食, 分別是帆立貝魚生飯和吉列豬扒定食.首先來的是帆立貝魚生飯, 飯的上面鋪滿了帆立貝, 上面蓋上了滿滿的魚子. 紅色的魚子與雪白的帆立貝, 相映成趣, 感覺很新鮮吸引.隨後再來吉列豬扒定食, 即叫即炸, 上桌的時候, 豬扒還冒著熱氣, 炸的相當鬆脆, 配以蛋沙律醬, 實在是伴飯佳品!想要試試舊日情懷日式小店, 可以來這嚐嚐呀!
只是每次都有事, 未有為它停下步伐.
這天休息, 終於立定決心要去看一下.
看著門外殘破的裝修, 這店應該是屹立紅磡一段很長時間了吧.
推門進去, 時間彷彿停留在八十年代左右.
點了兩個定食, 分別是帆立貝魚生飯和吉列豬扒定食.
紅色的魚子與雪白的帆立貝, 相映成趣, 感覺很新鮮吸引.
想要試試舊日情懷日式小店, 可以來這嚐嚐呀!
帆立貝魚生飯
帆立貝魚生飯
吉列豬扒定食
2017-08-20
  • 帆立貝魚生飯
2017-07-17 853 瀏覽
收工近近地約左朋友去紅磡晚飯,仲記得以前讀書成日都會經過一間懷舊日本餐廳,無咩裝修但成日都好似好多人,唔貴但讀書年代又唔會去食。咁岩大家都想食熱野,就決定去尾張屋試下。可能係平日既關係,去到唔使等,可以即刻入去。座位唔多,只能容納大約25人。朋友介紹話呢到既忌廉汁好好味,我地就叫左個忌廉吉列豬扒飯。忌廉汁味道偏淡,質感唔算稠唔會太膩,豬扒炸得脆,但粉太多豬扒太薄。鰻魚飯係值得推介既,性價比高,鰻魚肉夠厚,魚唔多幼骨,個汁都唔錯又夠入味。總括黎講,鐘意食鰻魚既朋友絕對可以黎試下,比美得上係日本既鰻魚飯味道!其他食物就有待再嘗試✌🏻

忌廉汁炸豬扒飯

2017-07-12
鰻魚飯
又到每年一度的五月天演唱會,有幸買到票,還要是第十五行的票,再一次讓我體會到人脈的重要 知道紅磡火車站及置富都會的餐廳一定很難找到座位,於是我們走遠一點點,到了紅磡灣附近吃晚餐。大概6時30分來到尾張屋,店剛剛為晚市準備好,我們是第一枱客,坐著坐著,便陸續有其他客人進來,看似都是住在附近的街坊。小小的餐廳,大概十多個座位,但菜式的選擇還蠻多,有定食、鍋物、拉麵、烏冬、茶漬飯、燒物、小食等,價錢大都很相宜。友人點了$88的鰻魚飯,鰻魚飯沒有其他配菜,只有一件厚的鰻魚,實而不華。鰻魚的醬汁味道和稠度適中,味道不錯。我點了一份$48的咖喱吉列豬排飯,咖哩汁微辣的味道很好吃,而且醬汁份量剛剛好,拌著咖哩汁,讓我把飯都差光了 豬排沒有很大的一塊,但做得鬆軟嫩滑 另外點了一份銀鱈魚西京燒,魚肉很滑而且燒得頗香,不過$108一份就稍為貴了一點。吃飽後再慢慢走回紅館,準備與五月天一起瘋狂

豬排沒有很大的一塊,但做得鬆軟嫩滑

吃飽後再慢慢走回紅館,準備與五月天一起瘋狂
2017-05-20
2017-05-26 560 瀏覽
先有三河屋太忙了開多間尾張屋。還加添了這個美味的燒黑䐁肉食極不厭.夏天一碟冷茄子作前菜,十分正。 很少在其他曰式歺㕔有得吃。 日式㗎喱有層次,味道不是只得甜味咁簡單。吃了十幾年的老店, 連曰本老細五十嵐都孌得做老朋友。
先有三河屋
太忙了
開多間尾張屋。還加添了這個美味的燒黑䐁肉
食極不厭.
夏天一碟冷茄子作前菜,十分正。 很少在其他曰式歺㕔有得吃。
日式㗎喱有層次,味道不是只得甜味咁簡單。
吃了十幾年的老店, 連曰本老細五十嵐都孌得做老朋友。
2017-05-26
午餐
2017-03-09 1029 瀏覽
難得假日去欣賞演唱會,去之前可以有充裕的時間去吃一個晚餐。於是選擇離紅館不遠的尾張屋,即是三河屋的分店。本來我和朋友是等候三河屋的,但店員指示我們到對面的分店。第一次來,不能比較兩間的味道有沒有分別,從相片看來,食物是一樣的。我當然要點最有名的鰻魚飯,吃過名古屋的鰻魚飯,實在令我非常回味出色的鰻魚飯。當然香港的始終不能與日本的比較,但尾張屋的性價比還是超出預期的。飯比想像中大碗,是湯碗的份量!不止飯碗的少。而重點的鰻魚!是非常大的份量!非常肥美!肉質比較淋身,鰻魚肉都十分嫰滑,鰻魚汁十分惹味,整個連麵豉湯不用一百元,只要八十八元。

2017-02-27 624 瀏覽
[日本風]睇演唱會前喺紅磡搵食,好想食咖哩飯,立即就想起《三河屋》,6點去到已經冇晒位了。店員叫我地去對面尾張屋啦,話係一樣架!見到招牌logo同style都同三河屋一樣,入到去,係幾個後生仔招呼我地。坐低諗都唔洗諗就叫左三河屋最出名嘅咖哩炸豬排飯同鰻魚飯!咖哩豬排飯仲跟個湯tim! 咖哩豬排飯先到,個吉烈面脆卜卜,啲汁多到好似湯咁係三河屋一貫嘅作風, 咁就可以每一啖飯都有香濃咖哩汁!三河屋嘅咖哩汁唔係一般日式咖哩咁甜,佢係甜咖哩得黎都有咖哩嘅微辛同咖哩香!岩晒好怕辣嘅朋友!過多一陣,鰻魚飯來了!條鰻魚肥美肉厚,唔會好多骨,呢個價錢真係物超所值。值得一提,可能比起飯市我地早左少少到,兩個人都比我地坐四人位,我地食到尾聲開始好多人,但店員都好好無趕我地走,呢樣嘢喺飲食界真係買少見少,你食慢少少都會令佢做少左生意咁架嘛!所以尾張屋係值得一讚嘅!
[日本風]
尾張屋小店的每樣食品都好味:尾張屋小店的每樣食品都好味,我們一家四口今天中午叫了三文魚飯、牛肉窩、燒銀雪魚、小圓子、一口芝士、還有鳥冬等美食,結賬每人一百元,非常經濟實惠!
尾張屋小店的每樣食品都好味: