2017-02-27 624 瀏覽
[日本風]睇演唱會前喺紅磡搵食,好想食咖哩飯,立即就想起《三河屋》,6點去到已經冇晒位了。店員叫我地去對面尾張屋啦,話係一樣架!見到招牌logo同style都同三河屋一樣,入到去,係幾個後生仔招呼我地。坐低諗都唔洗諗就叫左三河屋最出名嘅咖哩炸豬排飯同鰻魚飯!咖哩豬排飯仲跟個湯tim! 咖哩豬排飯先到,個吉烈面脆卜卜,啲汁多到好似湯咁係三河屋一貫嘅作風, 咁就可以每一啖飯都有香濃咖哩汁!三河屋嘅咖哩汁唔係一般日式咖哩咁甜,佢係甜咖哩得黎都有咖哩嘅微辛同咖哩香!岩晒好怕辣嘅朋友!過多一陣,鰻魚飯來了!條鰻魚肥美肉厚,唔會好多骨,呢個價錢真係物超所值。值得一提,可能比起飯市我地早左少少到,兩個人都比我地坐四人位,我地食到尾聲開始好多人,但店員都好好無趕我地走,呢樣嘢喺飲食界真係買少見少,你食慢少少都會令佢做少左生意咁架嘛!所以尾張屋係值得一讚嘅!
[日本風]