2016-03-20
平時我都會自己o係屋企整辣年糕,聽人講銅鑼灣開咗呢間專門食炒年糕o既舖頭,今次就試試佢。一入門口就有幾位 oppa 帶你入座,(好似每間韓國菜餐廳都會有韓仔駐場咁,哈哈),好有禮貌。 呢度係跟人數去叫年糕o既,我地兩個人,oppa 叫我地揀兩款年糕,我地要咗海鮮同烤肉,面就揀咗韓式粉絲(我覺得咁應該最入味),配料第一round 要咗豬肉餃子、魚餅同芝士。個鍋好快到, 啲湯紅當當但唔算辣,甜甜地,好易入口,忍唔住一開始就飲咗好多! 海鮮有青口同魷魚,烤肉就係平時啲韓式烤牛肉。要讚下啲年糕,夠煙韌,唔係啲 cheap cheap 年糕一口粉。 魚餅都似韓國味道,韓式粉絲果然不負我所望吸收晒啲湯o既精華!唯獨烤肉味有少少啖 (唔通我太重口味?!)。啲湯開頭飲同最尾飲會有唔同風味,開頭啲芝士味溶,清甜啲;芝士溶咗之後啲湯變得好濃郁!好邪惡但好正!食道半路忍唔住加咗午餐肉同紫菜卷,都唔錯,午餐肉係用返韓式午餐肉,唔會太肥同太鹹。食到7788, 個芝士炒飯黎啦。原個煎pan上,好香,有飯焦食!! 食埋呢個飯,夠晒飽!兩個人食咗咁多嘢,又加做兩杯可樂同一支水,埋單都唔使$400,銅鑼灣韓嘢黎講,算o
個鍋好快到, 啲湯紅當當但唔算辣,甜甜地,好易入口,忍唔住一開始就飲咗好多! 海鮮有青口同魷魚,烤肉就係平時啲韓式烤牛肉。 要讚下啲年糕,夠煙韌,唔係啲 cheap cheap 年糕一口粉。 魚餅都似韓國味道,韓式粉絲果然不負我所望吸收晒啲湯o既精華!唯獨烤肉味有少少啖 (唔通我太重口味?!)。
啲湯開頭飲同最尾飲會有唔同風味,開頭啲芝士味溶,清甜啲;芝士溶咗之後啲湯變得好濃郁!好邪惡但好正! 食道半路忍唔住加咗午餐肉同紫菜卷,都唔錯,午餐肉係用返韓式午餐肉,唔會太肥同太鹹。
食到7788, 個芝士炒飯黎啦。原個煎pan上,好香,有飯焦食!! 食埋呢個飯,夠晒飽! 兩個人食咗咁多嘢,又加做兩杯可樂同一支水,埋單都唔使$400,銅鑼灣韓嘢黎講,算ok 抵食啦。 P.S. 可樂自動俾檸檬同冰另外上,好貼心~