2024-08-02 169 瀏覽
每次嚟親北角….呢一間素餐館都係我嘅素食飯堂因為佢哋除咗有小菜仲有碟頭飯…同埋炒粉麵….我最欣賞佢哋嘅例湯🥰🥰🥰好足料同好好飲呢一間素餐館好善心…定期都會有派俾老人家…當然是可以取起捐獻我最欣賞佢哋嘅性價比相當好價錢合理,而且碟頭飯都好平仲會有埋例湯添💐💐💐我今次係食芝士白汁焗豬扒飯食落去相當有質感…而且飯軟熟..只係芝士味少了一啲佢哋嘅豬扒都好有質感我最鍾意佢哋嘅例湯相當足料…淨係啲豆都好好味
每次嚟親北角….呢一間素餐館都係我嘅素食飯堂
我最欣賞佢哋嘅性價比相當好
價錢合理,而且碟頭飯都好平仲會有埋例湯添💐💐💐
我今次係食芝士白汁焗豬扒飯
食落去相當有質感…而且飯軟熟..只係芝士味少了一啲
佢哋嘅豬扒都好有質感
我最鍾意佢哋嘅例湯相當足料…淨係啲豆都好好味
2023-01-24 1790 瀏覽
當日平日中午時間入座, 自行簡位置, 食客人數唔係太多,但如果初一十五就一席難求。我點左$52 焗豬扒飯 + 配素菜例湯。 分量都大。 這間素食店提供檸檬水,不是普通白開水。店員服務有禮,上菜都算快。餐廳有貼告示定期幫忙派飯。

今日第一嚟午餐,叫咗個沙嗲肉片炒河,食第二啖,有啲嘢食唔到,原來係曱甴腳,即刻吐都吐唔切,係曱甴腳曱甴腳曱甴腳曱甴腳曱甴腳曱甴腳曱甴腳曱甴腳曱甴腳曱甴腳曱甴腳曱甴腳今日第一嚟午餐,叫咗個沙嗲肉片炒河,食第二啖,有啲嘢食唔到,原來係曱甴腳,即刻吐都吐唔切,係曱甴腳曱甴腳曱甴腳曱甴腳曱甴腳曱甴腳曱甴腳今日第一嚟午餐,叫咗個沙嗲肉片炒河,食第二啖,有啲嘢食唔到,原來係曱甴腳,即刻吐都吐唔切,係曱甴腳曱甴腳曱甴腳曱甴腳曱甴腳曱甴腳曱甴腳
2022-08-14
2021-10-31 2014 瀏覽
好一段時間沒有到這間素食店,今天外賣了一個午餐🥣松子素粒炒飯配素湯$50。炒飯粒粒分明,配料主要是豆腐粒和青豆粒,松子份量不多,整體炒飯爽口味道適中,不會太淡份量也夠。素湯是紅蘿蔔合掌瓜眉豆,清甜有味。

素湯是紅蘿蔔合掌瓜眉豆,清甜有味。
外賣自取
2021-07-22 1434 瀏覽
好少特登約朋友食齋,不過今次素食並不讓人失望。我地嗌左三個送,一個三杯豆腐,一個咖喱牛腩,一個回鍋肉。呢間店雖然外表睇落去無乜特別,但係佢所有既仿肉全部有做到色香味俱全。如果係牛肉,佢會將齋做到似牛肉一樣褐色,如果係回鍋肉,佢會做埋肥肉同瘦肉,比人驚喜。價格都很實惠,值得下次光顧!
好少特登約朋友食齋,不過今次素食並不讓人失望。

我地嗌左三個送,一個三杯豆腐,一個咖喱牛腩,一個回鍋肉。

三杯豆腐
回鍋肉
咖哩牛腩

價格都很實惠,值得下次光顧!

2021-07-16
三杯豆腐
回鍋肉
咖哩牛腩
星期一(5月10日)要到灣仔培訓中心參加網上學習課程一整天。中間有兩小時午餐時間。我計劃到北角吃午飯。是平時極少到的地區。我來到鄰近北角港鐵站的上善素餐廳。走路五分鐘便到達。門口有四級樓梯,對於行動不便的人不方便。餐廳樓層高,令人感覺地方大,空間多。雖然部份餐桌之間只有狹窄的空間,但主要走道足夠寬闊。之前的門面照片可以看到門口左面還有用餐區。當時客人很多,我不方便拍照。餐廳只有簡陋的裝潢。然而,燈光明亮,地方潔淨。用餐感覺舒適。早在網絡查看過餐單。看價錢實惠便來光顧。(月中已差不多花光了錢……)午餐包含是日例湯、茶或咖啡。冷飲需加$2。我選擇是日例湯 — 合掌瓜湯。我覺得味道不夠濃郁。卻也不是淡而無味。雪菜肉絲炆鴛鴦米,$50。份量不少。跟湯一樣是熱騰騰的。鴛鴦米就是米粉和粉絲。油份不多。嘴巴不會沾滿了油。而且,我可以輕鬆吃完全部,並不覺得飽膩。味道濃郁。不過,原來有辣味。幸好我還能吃。肉絲口感像百頁豆腐那一種。配料還有雪菜和芹菜。簡單卻美味。午餐餐單有12項選擇。純素的選擇也多。在網絡看過的餐單好像跟這有分別。可能午餐餐單不時會改變。有機會也想再光顧。餐單背面有炒粉麵飯,價錢略高少少
中間有兩小時午餐時間。
我計劃到北角吃午飯。
是平時極少到的地區。

我來到鄰近北角港鐵站的上善素餐廳。
走路五分鐘便到達。

門口有四級樓梯,對於行動不便的人不方便。

餐廳樓層高,令人感覺地方大,空間多。
雖然部份餐桌之間只有狹窄的空間,但主要走道足夠寬闊。

之前的門面照片可以看到門口左面還有用餐區。
當時客人很多,我不方便拍照。

餐廳只有簡陋的裝潢。
然而,燈光明亮,地方潔淨。
用餐感覺舒適。

雪菜肉絲炆鴛鴦米

早在網絡查看過餐單。
看價錢實惠便來光顧。
(月中已差不多花光了錢……)

午餐包含是日例湯、茶或咖啡。
冷飲需加$2。

合掌瓜湯

我選擇是日例湯 — 合掌瓜湯。

我覺得味道不夠濃郁。
卻也不是淡而無味。

雪菜肉絲炆鴛鴦米

雪菜肉絲炆鴛鴦米,$50。

份量不少。
跟湯一樣是熱騰騰的。

雪菜肉絲炆鴛鴦米

鴛鴦米就是米粉和粉絲。
油份不多。
嘴巴不會沾滿了油。
而且,我可以輕鬆吃完全部,並不覺得飽膩。

味道濃郁。
不過,原來有辣味。
幸好我還能吃。

肉絲口感像百頁豆腐那一種。
配料還有雪菜和芹菜。
簡單卻美味。

午餐餐單有12項選擇。
純素的選擇也多。

在網絡看過的餐單好像跟這有分別。
可能午餐餐單不時會改變。
有機會也想再光顧。

餐單背面有炒粉麵飯,價錢略高少少。
但沒有蛋的圖示。
(伊麵應該是含蛋的。
還有那個芙蓉蛋飯……)
下單時要向店員查問清楚。
2021-05-10
雪菜肉絲炆鴛鴦米
本人和老公2021年5月2日晚上到此餐廳食飯, 老公叫咗一碟干燒伊麵, 我就叫咗楊州炒飯, 過了一會食物送到枱上, 我和老公立即聞到有燶味, 仔細檢查兩碟食物就發現原來係楊州炒飯炒燶咗, 於是我就向餐廳員工反映碟飯炒燶咗, 之後員工姐姐提議不如叫廚房再炒過, 我話都好啦! 老闆知道後就開始跟樓面伙記講說話單打我和老公, 話我哋碟飯少少燶都接受唔到嫌三嫌四, 本來我和老公都費事理佢由得佢講, 但佢後來越講越過份, 仲要㷫合合成塊面紅晒好似就嚟想襲擊我哋咁, 我同老公講不如俾錢走啦, 唔好再理會呢個精神狀態唔多妥嘅老闆啦⋯⋯我哋於是就放低$120在櫃面準備離開, 呢個時候嗰個老闆仲要大聲疾呼話: “我唔要你哋啲污糟錢呀, 你哋兩個男嘅做賊女嘅做雞⋯⋯” (以上這些人身攻擊字眼完全是一字不漏出自老闆口中!!!) 我同老公冇再理佢就走出餐廳, 結束咗呢次嘅”齋鋪遇上失常老闆”奇遇記!!! 其實呢間齋鋪我和老公以前都有食過㗎, 一直都相安無事的, 我唔知老闆當晚發生什麼事, 點解會咁樣對待客人呢? 因為生意唔好? 定係因為不能接受客人批評? 無論點都好, 昨晚嘅事已經令我對呢間齋鋪感覺大打折扣,

其實呢間齋鋪我和老公以前都有食過㗎, 一直都相安無事的, 我唔知老闆當晚發生什麼事, 點解會咁樣對待客人呢? 因為生意唔好? 定係因為不能接受客人批評? 無論點都好, 昨晚嘅事已經令我對呢間齋鋪感覺大打折扣, 決定以後都唔會再幫襯了!!!!!
第一篇食評,拖左好耐,成日想寫但懶,但難得遇到一間咁有心又抵食又好食,實在要的士心肝找數。利申: 本人係素食人士,有幸親愛同事包容無放棄我,必定去我有得食嘅地方,好開心,見到佢哋都欣賞同鍾意素食,今日介紹呢間就係大家最愛!注意事項: 去過呢間餐廳都感受到果種務實,唔需靠打手宣傳,佢哋只係踏實地用心對待食物, 係唔需要請打手 =)呢間餐廳不經不覺幫趁左差唔多3年,裝修平凡簡單,位置亦不顯眼,但卻成為我哋嘅飯堂,每次食同一款/新餸,都不由自主咁由心而發地感嘆+感動!  經歷疫情之後反而多咗人,希望令多啲人可以試下佢哋堅用心準備嘅食物! 每一樣,無論小菜定午餐,都感受到即叫即整!今日lunch, 3個人叫4個餸/飯/麵係基本,99.5%無餸剩,因為太好食。其實佢有啲午餐都好多選擇,即叫即炒/焗/餸+飯,都好好味,不過佢哋嘅小菜食過之後真係返唔到轉頭.支竹豆腐煲 (新嘗試)呢個餸同事揀嘅,其實我麻麻地支竹同豆腐,我承認我比較腌尖聲悶,所以唔敢出聲反對。。。🤣唔知係咪無期望,結果一黎到,無諗過豆腐係煮過先放落煲,個煲熱辣辣,夾野啲針仲會彈到手果隻,個汁甜甜地勁惹味, 支竹放咗落煲又另一風味。喜出

支竹豆腐煲 (新嘗試)
呢個餸同事揀嘅,其實我麻麻地支竹同豆腐,我承認我比較腌尖聲悶,所以唔敢出聲反對。。。🤣唔知係咪無期望,結果一黎到,無諗過豆腐係煮過先放落煲,個煲熱辣辣,夾野啲針仲會彈到手果隻,個汁甜甜地勁惹味, 支竹放咗落煲又另一風味。喜出望外可唔可以咁用? 不過份量再多啲會好啲,放低一陣已經無乜剩.....
支竹豆腐煲
蜜椒薯仔牛柳粒 (食足3年)
雖然食足3年,個薯仔唔知烤/炸/點整過,勁"林",外面又帶少少脆,個汁好味,永遠都無得留低,必定清碟! 同事話食100次都唔會厭 =D
蜜椒薯仔牛柳粒
是日炒飯/麵 - 肉片炒河
諗住叫一樣飽肚野,個河粉一入口,3個都不約而同嘅感動,一啲都唔係誇張,好有鑊氣,熱辣辣,平平無奇嘅炒河都感動到我哋!
肉片炒河
菜脯肉碎煎蛋 (最近新竉兒)
平平無奇,但又係好好味!
菜脯肉碎煎蛋
3個人4樣野唔太滿足,可能今日揀唔夠澱粉質,所以決定加多個菜.我心裡好想翻兜金銀蛋油麥菜,但其實上星期五先食咗,點知呢個都係同事心水之一,即叫!
金銀蛋油麥菜

嘅人都係食午餐,得我哋每次都小菜,仲要碟碟清無廚餘! 唔知佢哋係咪驚我哋唔夠食,所以咁重手! 拿,千其唔好當咗做標準,正常唔係咁架!

我真係唔係做"妹",真心推介呢間!!! 遲啲再揀啲食過其他招牌菜同大家分享!!!! 呢間真係有心,仲要同一個餸都見到佢不斷求變求進步,好難得!!
2021-04-20
  • 蜜椒薯仔牛柳
  • 星州炒米
  • 蓮藕餅
2020-12-04 1025 瀏覽
其實北角呢一帶都幾多素食既餐廳,可能因為附近有啲佛堂既關係,造就左素食餐廳既存在.呢間上善係新光戲院對面, 富臨酒樓隔離橫街. 其實都好易搵. 入內其實裝潢都係簡潔.,有點點似快餐廳既設計再望一望餐牌真係好多選擇, 係有少少開心.因為佢既選擇都比較多今日就試左佢個炒飯,真係10分大碟,我相信2個人食都可以.因為真係大碟得好緊要,我見隔離枱既女士都要打包.而且叫呢個飯仲有茶或湯送 咁我當然揀湯啦, 湯真係幾好飲, 絕對係無味精.所以如果係附近既話呢間餐廳都係不錯既選擇

今日就試左佢個炒飯,真係10分大碟,我相信2個人食都可以.
因為真係大碟得好緊要,我見隔離枱既女士都要打包.
所以如果係附近既話呢間餐廳都係不錯既選擇

2020-09-10 1194 瀏覽
每次黎開北角....我都一定要去呢間素食店食飯...雖然呢間素食店裏面有好多唔同嘅選擇...飯麵炒米樣樣齊....但係我就特別鍾情佢嘅咖喱....我每次都係叫咖喱牛腩飯....而且最期待...就係佢哋又足料又冇味精嘅老火湯佢哋嘅午餐非常抵食...其實佢哋嘅焗豬扒飯都好好味...但係始終我鍾意食咖喱今日呢個係老黃瓜湯...真係好好飲而且又足料呢個咖喱牛腩飯就係我嘅至愛唔單止有質感...而且食落去真係好似牛腩一樣通常我會連汁都食埋$45又有老火湯又有足料飯....所以值得一黎再嚟
今日呢個係老黃瓜湯...真係好好飲而且又足料
呢個咖喱牛腩飯就係我嘅至愛
唔單止有質感...而且食落去真係好似牛腩一樣
通常我會連汁都食埋
$45又有老火湯又有足料飯....所以值得一黎再嚟

2019-06-13 2729 瀏覽
北角有多間素食店,有點心飲茶的、有自助素食的、有高檔次的、也有茶餐室式的,任君選擇。今天我選了上善素餐廳,這店常見有出家人及佛弟子來幫襯。店內黃色坐椅很搶眼,以牆磚作裝飾,光猛整潔。我今天點了雜菌紅燒豆腐飯,店員下單後,廚房即傳來炒鑊鏟聲和火爐旺氣聲音,口未食已經耳先聞。我等凡夫還是沈迷於色聲香味中。很快,熱騰騰的雜菌紅燒豆腐飯便在面前,有冬菇秀珍菇椰菜和多塊豆腐,豆腐硬身但𥚃面軟滑,再打上一個味道適中不濃不淡的芡汁,汁液可以用來撈飯,素食一樂也。

2019-04-19 1779 瀏覽
今天齋期找素,老公心思思又想飲上善素餐廳的酸辣湯,咁就一於起行啦我們叫了酸辣湯和南乳素齋煲,而每款小菜會配埋例菜或咖啡/茶,我們㨂了例湯。酸辣湯夠濃味,小小辣,料又足,是老公的飛弗南乳齋煲上枱時仍熱燙的,材料非常多樣化,南乳味濃,正例湯是清補涼,火候十足,料亦多價錢非常抵食及實惠

酸辣湯夠濃味,小小辣,料又足,是老公的飛弗
南乳齋煲上枱時仍熱燙的,材料非常多樣化,南乳味濃,正
例湯是清補涼,火候十足,料亦多
價錢非常抵食及實惠
2019-04-19
  • 酸辣湯
  • 南乳素齋煲
2019-03-02 1377 瀏覽
近呢幾年素食越嚟越流行,北角都多咗好幾間素食餐廳。朋友打算約星期日夜晚食飯,於是打咗電話去book 18:30七位。一去到餐廳座無虛席,好彩book咗位先至去,咁就唔使等位等咁耐。朋友其實已經食過呢間餐廳好幾次,佢哋因為芋頭南瓜煲係必食,所以我哋都嗌咗一個,然後再叫菠蘿生炒素骨、金針木耳猴頭菇、三杯鮮竹粒豆腐煲、川香素回鍋肉、星州炒米同 素魚翅海羹炒飯(二人分)。有一啲菜屬於晚市套餐,所以就會有一碗例湯附送,例湯係老黃瓜紅蘿蔔粟米湯,入面仲有啲眉豆,個湯飲落好清甜,好似冇落過任何味精。首先係個魚翅海羹炒飯嚟先,雖然話係二人份,但係足夠三個人食,炒飯炒得好乾身,冇乜油膩感,粒粒分明而且仲有蛋香味,撈埋佢側邊嘅魚翅海鮮羹更好味,有翠肉瓜、木耳、素魚翅等等。芋頭南瓜煲用咗椰汁煮,更突顯芋頭、南瓜原有嘅甜味,香濃而不膩,送飯一流。菠蘿生炒素骨都好好味,素骨炸得脆口,咬落去口感亦好似排骨味道,醬汁嘅酸甜度適中,令人一件接一件放入口。金針木耳猴頭菇放埋紅棗一齊蒸,金針唔會有酸味,猴頭菇亦都吸收左金針淡淡的香氣同埋紅棗嘅味道,十分juicy。三杯鮮竹粒豆腐煲亦十分惹味,餐廳應該係先微炸豆腐粒,然後再

素魚翅海羹炒飯(二人分)

菠蘿生炒素骨

金針木耳猴頭菇

三杯鮮竹粒豆腐煲亦十分惹味,餐廳應該係先微炸豆腐粒,然後再放入煲同鮮枝竹一齊炆,豆腐入面又滑又嫩,外面就沾有醬汁味。

三杯鮮竹粒豆腐煲

朋友鍾意食川香素回鍋肉,因為完全做出回鍋肉嘅濃香味,不過我個人就對回鍋肉麻麻,所以認為回鍋肉味道偏油膩。

川香素回鍋肉

星洲炒米嘅咖喱味好濃郁,米粉亦都夠鑊氣,炒得米粉爽而不油,如果我冇食錯,應該加咗豆卜絲一齊炒。

叫咗咁多餸,埋單只係四百幾蚊,個個食到捧住個肚走,真係好抵食,而且呢間餐廳做中式素食真係幾出色,味道同葷差唔多。

如果週末想嚟食可能訂位就會好啲,因為座位唔係特別多,一邊食都見到好多人喺出面等位。
星州炒米
素魚翅海羹炒飯(二人分)
菠蘿生炒素骨
金針木耳猴頭菇
三杯鮮竹粒豆腐煲
星州炒米
  • 素魚翅海羹炒飯
2019-02-15 938 瀏覽
正月初十一,突然素心素食,來到北角的上善素餐廳,未踏入門口,已見餐廳內滿是人,可見信心保證菜單的款式不多,主要分粉飯、煲仔菜、小菜等。後兩者可自選湯、咖啡或茶,再加10元可加飯一碗。當晚點了素鳗魚、什菌紅燒豆腐,再配老火湯。老火湯當天為佛手瓜,味道濃厚,富老媽感覺,憑色澤可見非馬虎之作,細看之下發現除佛手瓜外,更有眉豆,菜湯令人一飲再飲。鰻魚單是賣相也吸引,燒汁味厚而不俗,底層以紫菜作魚皮,心思細膩!燒豆腐沒有太大驚喜,但仍屬上乘之作。

當晚點了素鳗魚、什菌紅燒豆腐,再配老火湯。

燒豆腐沒有太大驚喜,但仍屬上乘之作。
2019-02-10 922 瀏覽
晚時間有小菜或炒粉麵同碟頭飯,雖然炒粉麵同碟頭平少少,我個人會推介小菜,因為更加抵。好多小菜選擇,而且足料好味。晚飯時間送湯,好夠果味,因為夠多料去煲,飲過幾次都係不同口味,全部都好正。😋😋家鄉豆豉炒椰菜花煲 $63 👍😋 超級推介‼️之前有次在此餐廳食飯,我行開後返位時聞到香到不得了,原來香味來自隔離枱,於是問隔離枱是什麼菜,今次去一定要叫,結果非常滿意,好香好惹味,而且全煲都是菜,對那些想食菜而想避開那些麵根或其他肉的代替品的朋友,這味餸就非常合適。芋頭南瓜煲 $66 👍😋 推介天氣凍食煲仔菜就最好,食這煲係會好飽,不用叫飯,這味餸有齊芋頭和南瓜兩種我都好喜歡的食物,個汁好香椰汁味,南瓜好甜好好味,我覺得比芋頭更好味。

家鄉豆豉炒椰菜花煲 $63 👍😋 超級推介‼️

芋頭南瓜煲 $66 👍😋 推介