2009-01-15 119 瀏覽
9/1(五) 3pm是日的下午茶,與同事們柴娃娃的於"上海兄弟"落腳.三時多,店內冷清透!人丁之單薄,倒讓環境更舒坦,加上裝潢骨子,感覺愜意!一行四人分享了$28的下午茶餐四客:上海粗炒,羊肉炒拉麵,擔擔麵及蔥爆牛肉拉麵上海粗炒及羊肉炒拉麵--兩者有異曲同工之妙,以麵條的粗幼作區分.無論粗炒或拉麵,油份及味道均濃重擔擔麵--花生香及醋味挺顯然的湯底,粗身拉麵粗幼不一,手打貨色;入口滑順中帶嚼感!蔥爆牛肉拉麵--首嚐蔥爆湯拉麵,蠻惹味的牛肉,唯份量較少,肉感碎散的.跟麵的豆漿則味道平平.下午茶沒收加一,位位$28的下午茶,還可以吧...
9/1(五) 3pm

跟麵的豆漿則味道平平.

下午茶沒收加一,位位$28的下午茶,還可以吧...
2009-01-08 51 瀏覽
趕時間, 卻得吃點輕食, 來了未食過的這家上海兄弟, 點知就出事!雖然裝修企理, 周末午飯時間卻只得小貓三四隻; 要了小籠包和花素蒸餃, 這兩樣包點我吃上海菜幾乎是必吃的了, 一吃就知龍與鳳。好明顯, 這裡的肥佬了: 小籠包雖然可以整隻夾起, 也比一般吃到的大, 怎料一夾到碗裡就穿了, 最弊的是肉餡是有點嚇人的鮮粉紅色 (硝酸鹽下太多了 ?!), 也沒啥嚼頭可言。花素蒸餃的餡料雖然正常 (都是些菜末冬菇末這樣子, 這個都做得難吃就真是無可救藥了), 可是餃皮硬和韌的不得了, 那個皮究竟放了多少年呀?侍應都算盡責, 但好明顯店內還有其他客人的啊, 不要只虎視眈眈的看著我好嗎?

小籠包 >_<
$48.5 (午餐)
2008-12-08 26 瀏覽
因此店的前身是西餐廳,所以餐廳的裝潢格局和以往的西餐廳差不多。午膳時間光顧都不算擠迫。午膳客飯有$38和$42兩款,附酸辣湯及菜飯各一碗。酸辣湯酸辣味不夠平均,略辣。小菜點了紅燒獅子頭、鱔糊、回鍋肉、葱爆牛肉、菠蘿咕嚕肉及賽螃蟹。頭四味小菜味道不過不失,獻汁味濃略咸。菠蘿咕嚕肉皮脆內鬆化,ok。賽螃蟹質滑不算油膩,唔錯。侍應亦算勤快,會主動添茶及清理桌面,ok。

[8/12/2008, Mon]

2008-11-24 23 瀏覽
作天試了這間上海餐廳,覺得真的不錯, 值得推介的有醉雞, 好有酒味, 肉也夠嫩.羊排, 肉質好,皮脆, 但較 "騷"雪菜肉絲湯粗, 湯清得嚟又夠味.素鴨, 皮脆, 餡又不乾.而我個人最喜愛就是這山東手撕雞, 很喜愛那個汁,雞皮脆,肉嫩.
作天試了這間上海餐廳,覺得真的不錯, 值得推介的有

醉雞, 好有酒味, 肉也夠嫩.
羊排, 肉質好,皮脆, 但較 "騷"
雪菜肉絲湯粗, 湯清得嚟又夠味.
素鴨, 皮脆, 餡又不乾.

• 醉雞
  • 羊排
  • 雪菜肉絲湯粗
  • 素鴨
  • 山東手撕雞
2008-10-26 27 瀏覽
小籠包和雞絲粉皮味度不錯,當前菜和點心一流。回鍋羊肉有少許辣,羊肉有少許羊肉的「蘇」味,不是坊間用醃料把羊肉的所有味除去,回鍋羊肉很惹味送飯一流。紅油抄手的餃子一般,但是醬汁一流,辣辣麻麻很特別。獅子頭原來有三個肉球,加上很多的小棠菜,味道很好,也是送飯的一個好的選擇。總括而言是一間不錯的小店,食物美味之餘,大部份菜色也是比較少油,並不是一般上海店的重油。
  • 雞絲粉皮
2008-10-18 10 瀏覽
昨天朋友為我慶祝生日,她們知道我很喜歡吃上海菜,所以選擇了上海兄弟,這裡的裝修很西式,不看招牌以為是一間西餐廳,我們一行四大一小共叫了10款食物o 花雕醉雞~不太喜歡吃醉雞的我,總覺得雞肉不夠嫩滑及沒有酒味,但是這個給我預期的嫩滑,有酒味鎮江餚肉~爽而不肥膩砂鍋醃篤鮮~由咸豬肉/百葉/鮮竹筍/豆苗組合而成,個湯好清甜,個咸肉鹹咗少少 京燒羊排~似是燒乳豬模樣,燒得皮脆肉滑,吃外皮完全沒有羶味,吃內肉才有少少羶味蟹粉小籠包~皮薄餡靚,餡料份量剛剛好三鮮炒年糕~少油少鹽,ok啦!海鮮兩面黃~麵炒得剛好,脆而不乾嫩雞煨麵~看似糊狀,其實味道不錯,好適合小朋友吃杞子桂花糕~我至愛的甜品,甜度適中,有很多桂花高力流沙~第一次見用奶黃餡料,我最不喜歡的甜品,總覺得太甜很肥膩,不過經朋友極力推介,再作品嚐,甜度適中而不膩總括來說,這餐上海菜不油不膩,值得推介

鎮江餚肉~爽而不肥膩

蟹粉小籠包~皮薄餡靚,餡料份量剛剛好

三鮮炒年糕~少油少鹽,ok啦!

海鮮兩面黃~麵炒得剛好,脆而不乾

嫩雞煨麵~看似糊狀,其實味道不錯,好適合小朋友吃

杞子桂花糕~我至愛的甜品,甜度適中,有很多桂花

總括來說,這餐上海菜不油不膩,值得推介

• 蟹粉小籠包
  • 京燒羊排
  • 高力流沙
  • 杞子桂花糕
2008-10-02 8 瀏覽
價錢唔貴,小食幾好,鍋貼 咬落有肉汁, 仲有奶皇水煎包, 裡面係, 一啲都唔油,又唔大甜,.蟹粉小龍包四隻$65, 一啲都唔貴.值得一試.環境裝修好舒服, 有下午茶時間,仲抵食.

環境裝修好舒服, 有下午茶時間,仲抵食.
水煎包
蟹粉小龍包
水煎包
蟹粉小龍包
2008-09-16 4 瀏覽
某午飯時間慶祝同事生日,憑記憶寫下菜單蝦仁拼鱔段 - 都炸過,挺鮮味奶油津白 - 津白不夠腍身,芡只得奶香沒味道炒年糕 - 一般干煸四季豆 - 加了肉末,汁芡太多,味道不錯 紅油抄手 - 雲吞大粒了點,汁不夠麻雲吞連湯 - 紅油抄手換了清湯小籠包 - 皮不錯,肉不夠鮮,有點苦澀水煮牛肉 - 不夠辣不夠麻,材料用對了,就是用得不夠狠炒飯 - 一般桂花糕 - 大菜糕加了些少桂花糖,味道不夠晚飯四人或以下去可能坐得舒服點

某午飯時間慶祝同事生日,憑記憶寫下菜單

蝦仁拼鱔段 - 都炸過,挺鮮味
奶油津白 - 津白不夠腍身,芡只得奶香沒味道
炒年糕 - 一般
干煸四季豆 - 加了肉末,汁芡太多,味道不錯
紅油抄手 - 雲吞大粒了點,汁不夠麻
雲吞連湯 - 紅油抄手換了清湯
小籠包 - 皮不錯,肉不夠鮮,有點苦澀
水煮牛肉 - 不夠辣不夠麻,材料用對了,就是用得不夠狠
炒飯 - 一般
桂花糕 - 大菜糕加了些少桂花糖,味道不夠

晚飯四人或以下去可能坐得舒服點

2008-09-10 6 瀏覽
我訂左台係屋企附近食飯(上海菜)做節,屋企人比較鐘意食上海菜,所以訂左台食上海菜,今日見到有好多款菜式,我都好鐘意食以下幾種款式 :-1 ) 紅燒元蹄 2 ) 蟹肉炒年糕 3 ) 水煮魚片 < =我都好少食魚都食左 4 ) 花雕醉雞 < = 好鮮味d雞唔係肥 我睇暫時係咁多先,到左當日我睇下仲有咩好食再介紹比大家。
1 ) 紅燒元蹄

2 ) 蟹肉炒年糕

3 ) 水煮魚片 < =我都好少食魚都食左

4 ) 花雕醉雞 < = 好鮮味d雞唔係肥

我睇暫時係咁多先,到左當日我睇下仲有咩好食再介紹比大家。
  • 紅燒元蹄、蟹肉炒年糕、水煮魚片、花雕醉雞。
2008-09-08 11 瀏覽
昨天途經北角夠鍾醫肚, 好熱想搵間坐得舒服食晏,見到 lee 間西餐廳feel 既上海菜得來有豆漿飲, 走入去試下, 有以下介紹 ::: 豆漿:::都幾有豆味, 唔會好甜~ ::: 蒸小籠包::: 叫咗成5分未黎到, 追佢店員解釋因即蒸,所以遲幾分鍾, 最後食落d 肉都ok, d皮濕度剛好, 唔會太乾, 同南翔有得揮喎!::: 雞絲粉皮::: ( my favour)最喜歡這味. 麻醬+雞絲+粉皮, 青瓜絲…味道幾好( 味道幾 fresh) , 粉皮幾鮮幾彈牙. 雞肉都多同夠凍夠乾. 直得推介.環境如西餐廳, 裝修不太傳統, 由於一個人食得唔多.hehe. 因為我很喜歡食上海o野,已約屋企人再來食, 希望下次有更好介紹
::: 豆漿:::
都幾有豆味, 唔會好甜~
::: 蒸小籠包:::
::: 雞絲粉皮::: ( my favour)
環境如西餐廳, 裝修不太傳統, 由於一個人食得唔多.
hehe. 因為我很喜歡食上海o野,
已約屋企人再來食, 希望下次有更好介紹

• 雞絲粉皮
2008-09-07 2 瀏覽
有日同狗狗去完街經過, 原來呢間餐館有室外雅座, 可以同狗狗一齊食飯, 好開心! 啲嘢食幾正, 最鍾意係羊肉小籠包, 可以點川汁食, 另外黃金蝦都好好味, 啲蝦幾新鮮, 甜品高力流沙超正, 唔太甜口感一流, 價錢都幾實惠OY, 下次同狗仔會再嚟!
高力流沙好掂!
羊肉小籠包配特製川汁食.
高力流沙好掂!
羊肉小籠包配特製川汁食.
  • 羊肉小籠包
(非會員)
7點幾諗住近近地同同事們食完dinner返公司OT, 見冇乜人就入去試o下啦!花雕醉雞: 唔好食, 剩係得酒味, 仲要唔入味, 酒還酒雞還雞, 唔識整就唔好整啦!!酸辣湯: 廿幾蚊一細碗仔, 貴到你飛起, 一上檯同事們同我都呆晒, 仲要唔好味, 又唔酸又唔辣, 咁點叫酸辣湯?? 鍋貼: ok服務: 有個狀似老闆 / 經理o既人, 成日人o地食食o下o野就伸手搞人檯面d碟呀杯呀碗呀餐牌呀咁, 無啦啦都要移動d o野, 夾緊餸都要移你隻碟, 想點?? 係要騷擾住你食o野先至安樂!! 手痕就自己左手抓右手啦煩住晒!! 仲有個阿姐全程企你隔離監視住食o野, 想輕輕鬆鬆食餐飯, 俾佢o地搞到乜o野mood都冇晒!! 掃興!!本來諗住叫少少食住等埋另外幾個同事o黎先至加餸, 同事們話去第二度食好過, 即刻找數走人到附近酒樓覓食去!!雖然價錢懶係唔貴咁, 但你要知道佢係好細份量咋!! 唔好expect食得飽!! 食完好似冇食過咁, 不過食到一肚氣囉, 食碗雲吞麵冇咁嬲!!

鍋貼: ok

2008-08-26 20 瀏覽
一行五人見裝修很西式的上海菜館,很有時代感,心諗可能是 Fusion上海菜式,儘管試試。看菜牌點菜,真係除了上海菜,重有重慶口水雞、四川麻辣粉皮、四川水煮魚片、杭州東坡肉;嘩!果然多選擇!最後一致決定以下菜式:-四川麻辣粉皮 : - 麻辣醬撈粉皮,沒有肉,涼快的粉皮加上入喉麻辣感覺,味道都幾夾,刺激食慾!花雕酒醉轉灣 : 好有酒味,雞翼夠滑!紅燒魚頭 : 唔惺,汁夠濃,有冬菇、蒜子、腩肉和小竹筍等配菜,好正!雞火煮干絲 : 咸咸的金華火腿碎放在淡味的干絲雞絲上,加上少少毛豆同小白菜,健康素食之選,不油不膩。薺菜肉絲炒年糕 : 清清地!上海粗炒 : 少油少鹽,ok啦!高力流沙 : 高力豆沙吃得多,這期興流沙,用忌廉同咸蛋黃做餡,做到流沙效果,又不太甜,好!豆漿 : 凍豆漿甜味不重,仲有熱無糖豆漿!Good !!總括來說,這餐fusion 上海菜,不油不膩,多了一份健康。

最後一致決定以下菜式:-
花雕酒醉轉灣 : 好有酒味,雞翼夠滑!
薺菜肉絲炒年糕 : 清清地!
上海粗炒 : 少油少鹽,ok啦!
豆漿 : 凍豆漿甜味不重,仲有熱無糖豆漿!Good !!

• 花雕酒醉轉灣
  • 高力流沙
(非會員)
我係一個好鐘意食的人,我有一次行過北角有一間上海菜見到個店舖都好好入左喇。之後見到個菜牌有幾樣我都樹想識下,有個羊肉小籠飽好似好好味咁叫左一客及一客擔擔麵,落左單之侍應生同我講蒸品會等耐少少是即叫即蒸,所以會耐少少我聽到個時都冇問題。我覺得要食好野等耐少少唔係問題。再叫左一杯豆類,大約七分鐘到左個擔拾 麵個買相真係好靚仲好香忝。之後詔多幾分鐘個洋肉小籠飽都到了,我見到個皮好簿一夾放口前咬佢一口之後要飲d汁好好味呀 !! 佢好處係d羊肉唔蘇好店。下次有時間會再帶朋友去食先。 哈哈 ~~ 下次要帶多d朋友去食 。價錢方面都唔會好貴,好多人都覺得好平可能做街方生意喇。
  • 羊肉小籠飽
2008-08-05 12 瀏覽
昨晚到上海兄弟(Shang Hai Brothers)吃,砂碢雲吞雞,果D雞很滑滑,味道很"正" 5個人去吃左6樣野1.砂磆雲吞雞(半份) $98 ( 扺食)2.鮑魚雞粒炒飯 $563.上海小籠飽 (2客) $444.上海春卷 $205.鮮茄蝦仁鍋粑 $786.豆沙鍋餅 $30每人消費65元,;除了扺食外,食店內環境舒適,待應有禮貌.食物好吃,大家去吃一吃
果D雞很滑滑,味道很"正"
5個人去吃左6樣野
1.砂磆雲吞雞(半份) $98 ( 扺食)
2.鮑魚雞粒炒飯 $56
3.上海小籠飽 (2客) $44
4.上海春卷 $20
5.鮮茄蝦仁鍋粑 $78
6.豆沙鍋餅 $30
每人消費65元,;除了扺食外,食店內環境舒適,待應有禮貌.
食物好吃,大家去吃一吃

• 砂碢雲吞雞.鮮咖蝦仁鍋粑