2008-10-11 15 瀏覽
今日我同d 朋友睇完戲就打算去食飯,我地大家想食上海野,就入左這間食!!我地食d 野都係平時食開d 野!! 所以我地叫左上海小籠包,銀芽炒鱔糊,上海炒飯!!我食左小籠包,與我平時出去食都有所不同,因為這間小籠包食得出有肉汁,而且又無串破外皮,幾好!! hehe我地食鱔糊,因為汁太濃所以配飯會味道一流!!上海炒飯都好味,我都未試過只用蛋黃炒飯,都ok。我地都打算下次再光顧,今餐真係幾好味,而且都幾抵食,唔錯唔錯!!

我地食鱔糊,因為汁太濃所以配飯會味道一流!!
上海炒飯都好味,我都未試過只用蛋黃炒飯,都ok。
  • 上海小籠包,上海炒飯
2008-10-09 14 瀏覽
今日約o左大學同學去o左呢度食飯慶生,叫o左雞絲粉皮呀,醉雞呢o的例牌o野做前菜(我o地通常試上海舖頭好唔好食都係叫呢幾款試下),都幾好食呀,o的雞幾滑。叫o左個黑醋排骨同埋炒年糕。排骨o的味唔太濃,送飯一流!炒年糕幾煙”un”,總括來講值得一去!
今日約o左大學同學去o左呢度食飯慶生,
叫o左雞絲粉皮呀,醉雞呢o的例牌o野做前菜
(我o地通常試上海舖頭好唔好食都係叫呢幾款試下),
都幾好食呀,o的雞幾滑。

叫o左個黑醋排骨同埋炒年糕。
排骨o的味唔太濃,送飯一流!
炒年糕幾煙”un”,總括來講值得一去!
2008-09-15 8 瀏覽
未食過咁難食既店舖好在我食過王家沙...如果唔係我真的以為上海菜係咁難食我當然唔係將佢同王家沙呢間食評no1既店舖比較而係.我講第一先.叫套餐3餸一湯果隻就算係套餐都唔洗俾咁既野我食呀快到你點完菜.10mins都唔洗.完全送上係3餸一湯都上齊.可想以知佢係整好哂.整番熱俾你果隻我係憧煮飯既女人.點會唔知果d野點可以煮到咁既時間第2..d野我真係唔想放入口果d野好明顯加左酒...仲要係落左好多..點解要加咁多係咪d野唔新鮮.唔得先落咁重第3..一定係加左味精我係唔得味精既人.就算唔係對呢樣野過敏.點都唔應該落我食完番屋企中..出左風懶咁既野..仲要同身痕到我死死下仲要尋晚係中秋..本想食完飯去賞月咁樣痕梗係無去到.心情差差差...
未食過咁難食既店舖
好在我食過王家沙...
如果唔係我真的以為上海菜係咁難食

第3..一定係加左味精
我係唔得味精既人.就算唔係對呢樣野過敏.點都唔應該落
我食完番屋企中..出左風懶咁既野..仲要同身痕到我死死下
仲要尋晚係中秋..本想食完飯去賞月
咁樣痕梗係無去到.心情差差差...
2008-09-01 1 瀏覽
呵~本來諗住試小南國既~點知清潔~見佢1600前~點心半價~所以一試星期日都好靜~一坐低即刻問飲咩茶~又有幫我倒茶叫左小籠包~ok啦~仲有肉汁~擔擔麵~好濃花生醬~辣度適中~我勁鍾意~ 不過我個fd話濃得滯~同埋個麵唔知係咪放耐左(掛住影相)~有d林豆沙鍋餅~有8件既應該~~唔錯~菜肉雲吞~最普通但最好食~仲原價叫左個高力豆沙~失望~蛋白打過頭~細粒~麻麻地~service 幾好~阿姐好nice~我地兩個八妹仔~問佢野~都好樂意答~全程都好好笑容server上菜都有好清楚咁講餸名上甜野又即刻擺dessert plate&fork~下次會叫main course~睇下係咪真係ok~
呵~本來諗住試小南國既~點知清潔~
見佢1600前~點心半價~所以一試

星期日都好靜~一坐低即刻問飲咩茶~又有幫我倒茶

叫左
小籠包~ok啦~仲有肉汁~
擔擔麵~好濃花生醬~辣度適中~我勁鍾意~

不過我個fd話濃得滯~同埋個麵唔知係咪放耐左(掛住影相
)~有d林
豆沙鍋餅~有8件既應該~
~唔錯~
菜肉雲吞~最普通但最好食~

仲原價叫左個高力豆沙~失望~蛋白打過頭~細粒~麻麻地~

~全程都好好笑容
server上菜都有好清楚咁講餸名
上甜野又即刻擺dessert plate&fork~
下次會叫main course~睇下係咪真係ok~

濃郁花生醬之擔擔麵
菜肉雲吞
環境舒適~坐位舒服
菜肉雲吞
1K
2008-08-23 6 瀏覽
8號波, 多了日假, 好開心, 偷得浮生半日閒~和女友去看戲, 來了 "巨箱".打風開的餐廳不多.見門面咁靚, 職員又有善, 入內幫襯啦.叫了兩個餐.見門口的 "天府擔擔麵" 張相咁靚咁好味咁, 整返個試下.另外, 餐可以選餃子, 或小籠包等.我要小籠包.女友叫了上海客飯餐.有魚蓉羹+糖醋排骨+菜飯.天府擔擔麵先上, 味及湯都幾濃幾辣, 花生味重, 味道ok la.小籠包有4粒, 皮略厚, 味道也ok.糖醋排骨獻汁略厚, 但炸得好, 味道不錯.魚蓉羹也 ok 呢.12:30 前走有 7折, 好!兩人只食了 $70.服務很好, 在此多謝及感激打大風仍勤力工作的職員~
8號波, 多了日假, 好開心, 偷得浮生半日閒~
和女友去看戲, 來了 "巨箱".
打風開的餐廳不多.
見門面咁靚, 職員又有善, 入內幫襯啦.
叫了兩個餐.
見門口的 "天府擔擔麵" 張相咁靚咁好味咁, 整返個試下.
另外, 餐可以選餃子, 或小籠包等.
我要小籠包.
女友叫了上海客飯餐.
有魚蓉羹+糖醋排骨+菜飯.
小籠包有4粒, 皮略厚, 味道也ok.
糖醋排骨獻汁略厚, 但炸得好, 味道不錯.
魚蓉羹也 ok 呢.
12:30 前走有 7折, 好!
兩人只食了 $70.
服務很好, 在此多謝及感激打大風仍勤力工作的職員~
天府擔擔麵
價格不錯吧
靚靚筷子
天府擔擔麵
2008-07-28
睇完BATMAN已經差唔多10點, 近近地黎呢度食飯.2人叫左:肴肉: 唔錯, 幾好味~~小籠包: 多汁皮簿, 夾起果陣個包皮都冇穿, D汁唔會漏晒出黎, 巧叻叻!銀芽炒鱔糊: 水準之作.三絲兩面黃: 仲以為好似潮州野果D兩面黃, 不過原來係普通既炸面, 有D失望.朋友話可能因為肚餓關係, 覺得D野好好食~~我就覺得都幾抵食~~
睇完BATMAN已經差唔多10點, 近近地黎呢度食飯.

2人叫左:

肴肉: 唔錯, 幾好味~~

小籠包: 多汁皮簿, 夾起果陣個包皮都冇穿
, D汁唔會漏晒出黎, 巧叻叻!

銀芽炒鱔糊: 水準之作.

朋友話可能因為肚餓關係, 覺得D野好好食~~

我就覺得都幾抵食~~
難得在星期日得好友食飯,友人著我晚飯地點食店全由我來決定。心想在九龍灣這個"巨大盒子"的食店好像一間沒嚐過,又碰巧友人正在那兒逛街,所以便決定在那找個食店來試試菜。從家乘地鐵再轉乘專用巴士過來差不多花上一個小時,到達後即到食店層數走上跑落的看看那間餐廳值得一試。還記得友人跟自己也偏好上海菜,所以也就選擇了這位"姑娘",作為今晚用膳地方。店內裝修得頗為華麗,像是在中上級數的餐廳樣子,座位寬闊,感覺很不錯。坐下後,我拿著菜牌左看右看,小菜的款式大致上也是那些蘇杭食品。最後就決定了要:肴肉、雪菜毛豆煮百頁、宋嫂魚羹、炸脆鱔、龍井蝦仁、東玻肉、蘿蔔絲酥餅和樟茶鴨(半隻)。先來的前菜小食 - 肴肉,味道淡而差點無味,雖然質感上是做到了該有的水準,但是在味道上絕對是一個失敗作品。雪菜毛豆煮百頁的味道正常,沒有過咸,百頁也煮得軟腍適中。宋羹魚羹用上了太多的古月粉,令到整個羹的味道都影響了,原來味道該是清甜的也被蓋過了,可惜。是晚最好表現的,就是炸脆鱔。入口香甜鬆化異常脆口,外層包裹著的糖醬份量剛剛好,沒有過多的漏到碟子上。想不到這店的脆鱔有如此水準,讚!龍井蝦仁這個菜色,當我們看到它的"真身"後宥的

雪菜毛豆煮百頁的味道正常,沒有過咸,百頁也煮得軟腍適中。

龍井蝦仁這個菜色,當我們看到它的"真身"後宥的有點啼笑皆非,因為以這碟上蝦仁的大小,極其量只是蝦米的體積。最令人發笑的地方就是該位身材較高的男侍應的回應:龍井蝦仁是這樣的了,因為蝦仁貴,這樣的大小是差不多了。體積上也就算了,不幸的是味道上也極之差。蝦沒鮮味還帶有一點點腥,口感極不爽口,可說是暫時來說吃過的最難食的龍井蝦仁。還要賣這個價錢($138),真是極之過份。

下一個蘿蔔絲酥餅的表層做得反而不錯,非常酥口。不過餡料味道過咸,已完全吃不到任何蘿蔔味道了。

再來的是當晚最"頂癮"的主角,螢光橙東玻肉。說真的,我沒遇過也沒吃過這樣"色水"的東玻肉,實在想不透為什麼該會是醋的深沉色水,為何可以變成橙紅色的.......色水也就算了,味道簡單就如普通的炆花腩一樣,更可惡的是味道竟是淡淡的,醬汁的味道完全沒滲進五花腩之中.........難道這位"姑娘"真的是經驗太淺,不會煮食的麼﹖
在極失望之中,我們等待著最後的小菜 - 樟茶鴨。還好這道菜算是值得等待,因為鴨身乾身而且茶香味足,雖然"肉地"不算很多,但是鴨肉並不嚡口。味道帶著一點點咸香,總算在幾道失望的小菜後,看到了一點點"陽光"。

不過,總捨來說這裡的菜色水準實在不敢恭維,雖然是有很不錯的小菜,但是看到那幾樣驚嚇度滿分的小菜,實在不敢各大家說這裡的小菜"應該"沒有問題.......
  • 炸脆鱔
  • 樟茶鴨
2008-07-04
沈晚同屋企一家大細卜左台係度食飯, 之前已經聽人講呢道環境唔錯, 所以一試, 入到黎個feel真係ok, 成間舖設計都以金色為主, 真係幾特別.食物方面, 個人黎講就覺得好good, 係就連我屋企人都讚呀!!特別係個小籠包, 多汁皮簿, 中意食佢既人一定要試下! Highly recommend仲有小黃魚, 幾大條, 炸得又夠鬆脆, 我係可以成條連個頭都食埋上海炒飯, 炒得夠乾身, 仲有好多鹹蛋係裡面, 正!黃金蝦球, d蛋黃汁冇蓋過鮮蝦既味, 又夠大隻最尾叫左個新出既甜品 – 糖心高力, 佢同高力豆沙冇乜分別, 特別在豆沙變左做錦花糖, 唔太甜個味道幾得意, 大家可以試下!
上海炒飯, 炒得夠乾身, 仲有好多鹹蛋係裡面, 正!
黃金蝦球, d蛋黃汁冇蓋過鮮蝦既味, 又夠大隻
  • 小籠包
2008-05-10 3 瀏覽
預早慶祝mother day,一行七人黎到食晚飯,今晚比平時多人,mother day特別有d 新set,6人hkd1088,8人hkd1888,2個set既分別系多左個翅同2-3樣送,覺得6人餐抵d, 所以最後order依個, 再加上海炒年糕同炒飯,食到好飽,d野keep到水準,連一向好多要求既一家之主今次都冇聲出,個個都話好好食! 冇介紹錯,講真,個人覺得好食過(小南x和上海婆x) ~ 果6人餐太多野, 樣樣都好食, 不能盡錄, 貼張相出黎啦

果6人餐太多野, 樣樣都好食, 不能盡錄, 貼張相出黎啦
  • 小龍包
  • 海炒年糕
  • 瑤柱白淮......
2008-04-26 6 瀏覽
昨天跟同事去MEGABOX食妟,隨意見有位和價錢OK便揀了這間,點知卻令人非常失望,客飯餐非常細碟..跟餐的湯也算OK上菜又混亂和慢另外,叫了個三絲炒拉面又咸又有"燒焦"的味雖然座位幾舒服,以後也不會再幫親了
上菜又混亂和慢
另外,叫了個三絲炒拉面又咸又有"燒焦"的味

雖然座位幾舒服,以後也不會再幫親了
2008-04-23 5 瀏覽
夜晚兩個人食左208套餐,埋單就280(因為加左茶芥同酸瓜同加一)得個宋嫂魚"更",鎮江小排骨同小籠包叫左ok之外其他的百葉結煎蛋,一個唔知叫咩名既雞,同五香牛肉都係唔好食的最後既什果杏仁豆腐,D糖水係似地們倒出來的菠蘿罐頭水咁......280食埋D咁既野,我寧願食幾十蚊一個大家樂晚餐算了
得個宋嫂魚"更",鎮江小排骨同小籠包叫左ok之外
280食埋D咁既野,我寧願食幾十蚊一個大家樂晚餐算了
2008-03-03 6 瀏覽
三月二日(星期曰)6:30與愛人第一次到Mega box逛街,因未吃午飯,一到商場,第一時間揾嘢食,見上海姑娘名稱有上海婆婆(屯門)的影子,所以很想一試,以較量較量可能時間尚早,全場只有三兩枱人客,部長殷勤招呼我倆坐近門口位置,但單靠商場中央冷氣,真的太熱了我倆點了:酸辣湯一窩(不酸不辣,部長推介)小籠包(尚算好味, 部長推介)上海炒年糕(賣相不佳,但尚算好味)甜酸排骨(一般)XO醬炒虾球(一般)另外茶$6/位, 酸菜一碟(忘記是$10還是$15一碟), 直得一提就是服務好好,好到有点唔妤意思(因部長問為什么不点他推介的黃魚,妤難答喎,一來貴啦,二來吃魚呢家嘢冇得勉強,三嚟他推介三樣我已点了兩樣,四嚟 .....)埋單時送了3張$20現金卷,星期一至星期五冇限金額使用,但我仍十五十六唔知用唔用好,正所謂"用之無味,棄之可惜"也
三月二日(星期曰)6:30

我倆點了:
酸辣湯一窩(不酸不辣,部長推介)
小籠包(尚算好味, 部長推介)
上海炒年糕(賣相不佳,但尚算好味)
甜酸排骨(一般)
XO醬炒虾球(一般)

2008-02-26 13 瀏覽
6位sat noon 散叫加埋一= $554d野食味道真係唔太好, 炒年糕一pat pat咁,炒麵就冇乜味;小籠包可以有進步空間;不過桂花湯圓都唔錯-- $28環境幾靚, 仲有幾張$20 coupon回贈, mon - fri anytime 可以用, 最多用3張; 服務態度好nice
6位sat noon 散叫加埋一= $554

d野食味道真係唔太好, 炒年糕一pat pat咁,
炒麵就冇乜味;
小籠包可以有進步空間;
不過桂花湯圓都唔錯-- $28

服務態度好nice
ceiling
桂花湯圓
咸肉湯
2008-01-21
經過門口, 見裝修幾靚, 又平均有8成人坐嚮入面, 水準應該有番咁上下. 點知..... 唉!坐底睇一睇餐牌, 價錢算中上, 諗住好食o既都算啦, 一次半次. 2個人叫o左酸辣湯, 金華火腿扒津白, 紅油炒手, 上海粗炒, 豆漿一杯總共5樣o野, 埋單$285, 見到張單即刻心裹打個突, 唔好再貴o的, 小食加茶錢已經$30, 未見官先打80.講番食o野, 紅油炒手, 甜o既?!?! 失敗.酸辣湯, 我同女友都懷疑佢用辣椒油加水就算, 辣到冇人有. 仲有, 料唔多仲要好"希".上海粗炒, 好一般, 普普通通.金華火腿扒津白, o的金華火腿咸到不得了, 要溝埋落o的粗炒一齊食. 可能佢切得太大舊, 切細少少會好好多.豆漿, 我飲o左少少, 過得去.服務方便就好好, 伙計好有禮貌, 讚.
講番食o野, 紅油炒手, 甜o既?!?! 失敗.
上海粗炒, 好一般, 普普通通.
豆漿, 我飲o左少少, 過得去.
服務方便就好好, 伙計好有禮貌, 讚.
2008-01-18
1月,我同另一朋友生日,有人請食飯入到來megabox~...7點半上到去...唔多人可能地點格涉左少少我地係散叫ka~~叫左好多野..有:鎮江淆肉- 好食過嚼江車擔擔麵- 麵彈牙~唔辣,我鐘意佢麻醬味重,如要食辣可叫廚房加辣上海烤夫- 似食咸味的酸齋(好味)小籠包- 一般,唔夠熱...同埋我果舊穿左,漏左汁..><~可惜!!值得推介有以下水煮羊肉(menu冇的) - 本身係牛肉,但我好想食羊,落單時轉左羊~羊肉碎,不過都夠騷..仲好辣,嗜辣人士must try!!!...仲有好多蔥蒜,再加入粉皮...汁底拌麵食一流!!!干燒大蝦- 店員推介,果然冇錯!一碟有10多隻大蝦仁!名干燒,但都係有芡汁...汁底有好多洋蔥碎粒,係甜酸加微辣..好開胃!!蝦仁亦好爽...我地仲叫左個銀絲卷撈汁食~最後就係"話梅醉乳鴿" - 將乳鴿用話梅醃過,再切開,放卡酒上..好香酒味...好特別..醉雞就聽得多,鴿都係第一次試...鴿仔細細,食落都算多肉~..甜品有:高力豆沙,同店員送的桂花糕高力豆沙唔會太甜..食到蛋味...豆沙夠滑桂花糕有水準,唔會因為係送ke就求其,同樣係唔會死甜...底
1月,我同另一朋友生日,
有人請食飯
入到來megabox~...
7點半上到去...唔多人
可能地點格涉左少少

我地係散叫ka~~叫左好多野..有:
鎮江淆肉- 好食過嚼江車
上海烤夫- 似食咸味的酸齋(好味)

值得推介有以下

甜品有:高力豆沙,同店員送的桂花糕

高力豆沙唔會太甜..食到蛋味...豆沙夠滑
桂花糕有水準,唔會因為係送ke就求其,
同樣係唔會死甜...底部有馬蹄粒~增加口感~

========================
坐位寬闊,同埋唔會好嘈,食完又冇趕客
好0岩朋友食飯傾偈
店員態度良好,由帶位到落單都好好
我地早到好多,帶位姐姐就笑笑口叫我地等一下
好快就入到去
johnny leung口才唔錯,
好多時都走來同我地傾下食物質素,
又樂意解答我地ke提問

係我食過ke上海菜中top 3之一!!

不過都有缺點...今餐4人食,共$526
扣$100 coupon,即$426
如果冇coupon的話,好難令人再去
因為價錢中上,但地點格涉
整晚都係10多臺客....
管理層真係要想辦法了!!...
最好在荃灣/旺角開多間啦!!!

p.s. 多謝朋友Q同朋友S作東....