2022-06-10 314 瀏覽
部份職員態度差劣 說話大聲 感覺像茶餐廳大排檔 嘢食係咁多間分店來講最難食 就算裏面有位都叫你坐門口 並容許冇戴口罩有病的小朋友同家長一齊進來食飯 沒有衛生常識 非常不推薦 垃圾
2022-06-10
2022-05-10 449 瀏覽
上海姥姥喺呢段時間真係開咗好多分店今次就嚟到呢一間位於尖沙咀嘅分店其實都好方便,因為喺星光行嗰度嚟到上海姥姥,就一定要試佢哋嘅小籠包小籠包皮薄餡靚,充滿肉汁! !另外仲叫咗水煮牛肉拉麵,辣味十足,麵嘅質感偏遠,好容易掛湯,所以每一啖都食到麻辣香味!!而牛肉都食得出係靚牛肉,好容易咬開,而且牛肉嘅香味都好出!
上海姥姥喺呢段時間真係開咗好多分店
今次就嚟到呢一間位於尖沙咀嘅分店
其實都好方便,因為喺星光行嗰度

2022-04-13 544 瀏覽
下班後查看訊息才發現有人想要約在下感覺一陣苦惱往往都討厭這種沒有預算的約會人們就是愛即興這會把在下的安排被打亂年紀大了 斷食會有胃痛的隱優存在只好隨便找家外面來到星光行的地牢在大家樂旁邊有賣上海美食的姥姥(昨天吃早餐時發現的)看了一下餐牌點店點餐店員表示如果掃QR Code 點單再用信用卡付款會有折扣優惠但. .一來高科技二來在下想用八達通裡的消費券三來攪得來就會讓在下變得趕時間四來懶得攪不喜歡做的事就總會有無數的借口所以最後還是請服務員人手親自落單水煮牛牛拉麵 $70本來想要點小份的金錢肚店員表示現在沒有餐了(?)在下說沒關係 我散點然後店員就說“那只要一個水煮牛拉麵,還有其他嗎?”???看來在下又有溝通障礙?那就點份素鵝吧半份5片 $34輕盈的就夠了 不貪吃點完餐後跟服務員說湯跟麵不用分開裝 在下即食的服務員的回答是不能因為盒子不夠大😅不能是沒關係在下是不想浪費多個膠盒子 也不環保但如果服務員說因為盒子不夠大去同時承戴湯跟麵這個原因讓在下有點無言..在下自然會想到那等一下在下吃時是否要先喝一大口水煮牛湯才有足夠位置把拉麵放入......😑或許是自己想太多..不要為難服務員..食物很
下班後查看訊息才發現有人想要約在下
年紀大了 斷食會有胃痛的隱優存在
只好隨便找家外面
來到星光行的地牢
在大家樂旁邊有賣上海美食的姥姥
(昨天吃早餐時發現的)
看了一下餐牌點店點餐
不喜歡做的事就總會有無數的借口
所以最後還是請服務員人手親自落單

水煮牛牛拉麵 $70
本來想要點小份的金錢肚
店員表示現在沒有餐了(?)
在下說沒關係 我散點
然後店員就說“那只要一個水煮牛拉麵,還有其他嗎?”
???
看來在下又有溝通障礙?
那就點份素鵝吧
😅
不能是沒關係
在下是不想浪費多個膠盒子 也不環保
但如果服務員說因為盒子不夠大去同時承戴湯跟麵
這個原因讓在下有點無言..
在下自然會想到
那等一下在下吃時是否要先喝一大口水煮牛湯
才有足夠位置把拉麵放入......😑
或許是自己想太多..
不要為難服務員..

食物很快就做好
拉麵可以就這樣放進
攪拌一下開吃😋

麵質好輕
口感飽滿充實
加上微辣的水煮湯(對!對在下而言只有微辣)
好開胃更是美味

素鵝味道也很好
被在下開著蓋的關係
味道不斷地飄揚 香味十足
香煎的腐皮包裹著滿滿的冬菇
(為什麼只有冬菇😅)
讓人不自覺的吃到營養
只是腐皮熱量比較高
等一下要多行點路
2022-01-13 595 瀏覽
去尖沙嘴逛街順便覓食,看到上海姥姥有酸菜魚,就想嘗試下,不過排隊半個多鐘頭,差點放棄等位還好上餐還算很快酸菜魚不辣,但是我們喜歡的口味,份量也不算小,魚肉滑嫩比較清淡的面每次都會點的炒年糕兩個人吃有點多,會吃撐
還好上餐還算很快

酸菜魚不辣,但是我們喜歡的口味,份量也不算小,魚肉滑嫩
比較清淡的面
每次都會點的炒年糕
兩個人吃有點多,會吃撐
2021-01-04
40 分鐘 (堂食)
2021-10-26 732 瀏覽
今日食評有✍🏻 上海姥姥@星光行試食指數⭐⭐⭐⭐店舖衛生⭐⭐⭐⭐侍應態度⭐️⭐⭐⭐((每項5⭐️為滿分)) ·目前去任何地方都有「護法」守護住我😅今日同媽媽去食上海嘢1️⃣酸辣湯⭐⭐⭐/5味ok可惜湯料太少有啲「偷工減料」的感覺2️⃣小籠包⭐⭐⭐⭐/5有水準的小籠包湯汁充足熱度剛剛好3️⃣葱油餅⭐⭐⭐⭐/5一件切4份頭尾的料比較少中間兩份最足料師傅有冇得諗諗佢😗點可以平均番啲料有葱有油最驚喜係有肉鬆👍🏻4️⃣上海炒年糕⭐⭐⭐⭐/5色深但唔咸👍🏻年糕軟硬程度剛剛好菜配料又充足5️⃣雲吞、紅油抄手麵⭐⭐⭐/5最抵食的一道主食兩味雲吞(2+5粒)係麻辣唔太啱我所以俾咗3星公道啲,麵底係唔錯的😅👍🏻6️⃣豆漿⭐⭐⭐/5有得揀少甜就更好的豆漿·位於星光行地庫的站一向有啲污糟但這分店卻比其他分行更乾淨加分👍🏻👍🏻·二人331·599Eat疫情下的食肆怕多人辛苦排得嚟又唔好食食外賣食到悶想岀去搵食又驚唔衛生·我哋599•Eat幫到你無論大鋪小店我哋都會盡試盡講
今日食評有✍🏻
上海姥姥@星光行
試食指數⭐⭐⭐⭐
店舖衛生⭐⭐⭐⭐
侍應態度⭐️⭐⭐⭐
((每項5⭐️為滿分))
目前去任何地方
年糕軟硬程度剛剛好
菜配料又充足
5️⃣雲吞、紅油抄手麵⭐⭐⭐/5
最抵食的一道主食
兩味雲吞(2+5粒)
係麻辣唔太啱我
所以俾咗3星
公道啲,麵底係唔錯的😅👍🏻
6️⃣豆漿⭐⭐⭐/5
  • 招牌小籠包
  • 上海炒年糕
  • 蔥油餅
2021-09-26 553 瀏覽
去完尖沙咀行街近近地見到有間上海菜有冇咩人等位就決定入去試吓叫咗個細嘅雞絲粉皮 $42咁我估計都應該唔會太細因為40幾蚊唔係超平結果嚟到真係嚇咗一跳嗰個份量係細到超誇張完全係其他上海菜 套餐免費送嘅前菜小食size 擔擔麵 $58正正常常花生味都算濃但係個面身就唔算好好食有其他餐廳會更加好 更加有彈性但係一睇就知道碗$58麵同個$42嘅雞絲粉皮相差幾大分別雞絲粉皮真係超級唔抵囉真係唔知好嬲定好笑🤢🤢🤢
去完尖沙咀行街

但係一睇就知道碗$58麵同個$42嘅雞絲粉皮相差幾大分別

雞絲粉皮真係超級唔抵囉
真係唔知好嬲定好笑🤢🤢🤢
2021-09-16 397 瀏覽
上海姥姥有非常多間分店 今次去咗公司附近既一間食 位於尖沙咀星光行 中午時間都有一定人流 但就未需要排隊 等餐時間相對較長 侍應係我哋落完餐之後都有同我講聲 如果係返工lunch去食既朋友們 可能要注意下了😣▫️姥姥厚切排骨手製拉麵🍜 $65麵食TOP1之選既排骨拉麵🤤豬扒炸到金黃色〰️💛而且非常厚身 咬落脆而不油 拉麵係手製既🤚🏻麵條會有粗幼不一 真係有手製feel〰️😳但麵質有點過淋🥺可能泡湯太耐 唔煙韌彈牙 呢度有少少失望▫️紅油抄手拌麵 $65拌麵用既麵同我既湯面一樣 但就無泡淋咗既問題🧐👍🏻紅油抄手炒得好靚 紅油掛上每條麵上 好吸引💓有一定既辣味🌶而又唔會蓋過佢應有既香〰️😋同埋有雲吞4隻 分量都多 但肉質方面就比較普通 食唔到肉既口感 似肉泥咁🥺▫️招牌小籠包(4件) $40小籠包都幾推介大家試下 外皮非常薄身 小籠包入面鮮甜多汁😳!肉質都鮮嫩 但又係同一問題 好似肉泥 可能攪得太碎了😣但整體味道都唔錯〰️💓

▫️姥姥厚切排骨手製拉麵🍜 $65

▫️紅油抄手拌麵 $65
拌麵用既麵同我既湯面一樣 但就無泡淋咗既問題🧐👍🏻
紅油抄手炒得好靚 紅油掛上每條麵上 好吸引💓

▫️招牌小籠包(4件) $40
2021-07-23 668 瀏覽
看完蓬佩奧藝術展,信步走到星光行地庫的上海姥姥,小店用的菜譜琳琅滿目,上海菜館的傳統冷菜,飽點,小菜,麵食和甜品,應有盡有。想吃的東西很多,但一個人食量有限,便點了五香牛肉伴麵配菜肉餛飩,十多分鐘上菜,賣相頗佳。拉麵份量適中,入口韌而不覺硬,牛肉切得較薄,大約四五片吧,有上海菜的傳統五香味道。盛在小盅的两只菜肉餛飩皮薄肉多,難得是有鮮肉的口感!而且用的是上湯,也很甜美。價錢是68元加一,不便宜,和樓上北京樓差不多!下次有機會試試小籠包煎包,希望有驚喜吧!
  • 招牌小籠包
  • 蔥油餅
2021-07-17 430 瀏覽
話說我在19:00左右吃飯,下了一個水煮魚,一個小籠包等等,一名四眼男店員向我們用心講解,我便問他我們點那麼多會否吃不完,男店員回說:那你們先點這幾樣,之前還未飽再點別的,就建議我們別點太多會浪費,而且他見到我們叫人沒人理,他拿著很多食物,手拿三壼水,也說等等幫你,為何我感覺整個公司只有他一個做,我只看他跑來跑去,又點單又帶位又收枱又出餐還要拿飲料,我都不好意思叫他。 人手完全足夠,整個樓面只有三個人,我真心服了。那天我坐的是58號枱。
2021-07-16
15 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
  • 深海水煮鱸魚
尋日同老公出尖沙咀碼頭拍拖影相,跟著行左落星光行搵食(上海菜),由落單到食完,過程只需30-40分鐘,雖然出餐快,但全部都係熱辣辣,值得稱讚🤟鮮肉小龍蝦小籠包 (4件) $48過大期待,小龍蝦味唔算好出,但勝在皮薄湯汁多,可以啦🙂都算係罐湯嘅,賣相ok, 覺得叫個原味小籠包差唔多。。🤭芥末小雲耳(輕盈)$32唔會太辣,啱啱好,開胃香煎素鵝(輕盈)$32剛炸起,咸料有烹調過,係入味嘅雪菜鱻魚湯拉麵 $63魚湯清甜,好味,拉麵煙韌彈牙,有口感手制排骨跟餐加 $25豬扒醃得剛好,唔太鹹。皮脆肉嫩。ok

鮮肉小龍蝦小籠包 (4件) $48
過大期待,小龍蝦味唔算好出,但勝在皮薄湯汁多,可以啦🙂

都算係罐湯嘅,賣相ok, 覺得叫個原味小籠包差唔多。。🤭

芥末小雲耳(輕盈)$32
唔會太辣,啱啱好,開胃

香煎素鵝(輕盈)$32
剛炸起,咸料有烹調過,係入味嘅

雪菜鱻魚湯拉麵 $63
魚湯清甜,好味,拉麵煙韌彈牙,有口感

手制排骨跟餐加 $25
豬扒醃得剛好,唔太鹹。皮脆肉嫩。ok

2021-06-01 450 瀏覽
在香港上海菜館很多,今次試了這間位於星光行的分店,因為比較少人,不用等位。 今次點了小籠包、上海粗炒、鍋貼和醉豬手。頭盤份量可以選擇輕份,即半份,如果想多試幾款,可以選輕份。 醉豬手是充滿骨膠原的代表,值得一試,小籠包肉質幼嫩,湯汁味道不錯。但個人比較喜歡鍋貼的肉餡,但嫌油太多。上海粗炒味道稍為濃了點。但整體上可以再食。 原本想試雷沙湯圓,可惜太飽了。下次再試!服務質素好,價錢雖然比之前貴了,但都算可接受。

,即半份,如果想多試幾款,可以選輕份。

2021-05-29
5 分鐘 (堂食)
2021-05-02 493 瀏覽
糖醋松子魚太酸,食多兩啖,食到個胃都酸埋,小籠包,青瓜,粉皮味道一般,份量就真係好細份,唯一覺得可以就係擔擔麵。價格就一定唔係實惠,畢竟是尖沙咀。但一定無下次!
糖醋松子魚太酸,食多兩啖,食到個胃都酸埋
2021-05-02
2020-12-13 880 瀏覽
個人好鐘意食上海野尤其係餃子 毛豆 同上海麵等今次黎到上海姥姥試下舖頭位置起星光行地庫 大家樂隔離 比較隱蔽而且門面望落少少殘 不過入面還可以好似冇特別做lunch set 只係有個$60超值餐 (1小食+ 1款餸+ 1碗白飯+ 1杯豆漿)我就散叫咗個嫰雞煨麵 ($56)我一直都好想試 因為見佢清清地同時睇相 啲麵好似幾好食咁點知 黎到已經察覺到好似係另一回事首先係份量 啲麵就超級多 但係冇乜雞同佢餐牌上面張相有出入至於個麵...一夾...一pat pat咁係完全冇質感可言 一啲咬口或煙韌度都冇跟著個湯底 簡直係奇怪 好似膠水咁黏 ‘潔’到一個點 但係個湯自己又冇乜味🤭啲白菜仔又係完全冇味 比個湯搞到勁軟 好似唔係食緊野咁最後雖然未飽 但係只能食到2/3 淨返都係啲超淋嘅麵...-我唔知係正常煨麵都係咁定依間煮得唔好不過建議大家唔好試反而可能佢啲拉麵或炒飯會好食啲服務ok唔錯 做野快手同對客人需要敏感環境一般Cp值好睇你叫乜 個超值餐真係抵嘅 但係我依個麵真係一啲都唔抵食 完全冇雞肉咁濟👎🏻
個人好鐘意食上海野
尤其係餃子 毛豆 同上海麵等
今次黎到上海姥姥試下
舖頭位置起星光行地庫 大家樂隔離 比較隱蔽
而且門面望落少少殘 不過入面還可以
我就散叫咗個嫰雞煨麵 ($56)
我一直都好想試 因為見佢清清地同時睇相 啲麵好似幾好食咁
嫩雞煨麵

點知 黎到已經察覺到好似係另一回事
首先係份量 啲麵就超級多 但係冇乜雞
同佢餐牌上面張相有出入
至於個麵...一夾...一pat pat咁
係完全冇質感可言 一啲咬口或煙韌度都冇
啲白菜仔又係完全冇味 比個湯搞到勁軟 好似唔係食緊野咁
最後雖然未飽 但係只能食到2/3 淨返都係啲超淋嘅麵...
我唔知係正常煨麵都係咁定依間煮得唔好
不過建議大家唔好試
反而可能佢啲拉麵或炒飯會好食啲
服務ok唔錯 做野快手同對客人需要敏感
環境一般
2020-10-30 725 瀏覽
上次黎到咁岩碰門釘內部裝修🥺🥺今次終於可以入去到啦!👏🏻👏🏻咁我就照食返佢個set餐 有一個固定嘅小菜去再揀多一個小食 仲有一杯豆漿🤤同埋今次另外加咗$15加咗個雞絲粉皮首先雞皮粉絲上枱先 少少凍加麻醬感覺好開胃蔥油排骨 超級脆卜卜好好食 好啱撈飯食另外蔥爆牛肉 牛肉唔多但真係有好多蔥 但係啲蔥超正超入味 🤤🤤🤤覺得淨係蔥都已經好夠😂本身嘅主菜雲吞 入面個餡啖啖肉 食落口真係好滿足😆得閒要再去食服務好好😚
首先雞皮粉絲上枱先 少少凍加麻醬感覺好開胃
蔥油排骨 超級脆卜卜好好食 好啱撈飯食
本身嘅主菜雲吞 入面個餡啖啖肉 食落口真係好滿足😆
得閒要再去食服務好好😚

2020-10-28 522 瀏覽
好久沒吃上海菜如果說到上海菜就非上海姥姥莫屬之前吃吃上海姥姥感覺價錢比較貴現在有很多優惠推出令到吃上海菜再也不貴這次點了1. 招牌小籠包(4隻)$402. 水煮牛肉拉麵$66另加$25加配排骨一份3. 姥姥家鄉粗炒$74首先來的是水煮牛拉麵很大一碗而且湯汁被牛肉吸收所以牛肉很入味煮得剛好又不柴能有嫩嫩的肉質實在不易唯一不足是麵條偏硬之後就是姥姥家鄉粗炒這粗炒十分驚喜別看醬汁黑黑的其實是微甜的醬汁配上小白菜、香菇十分清新健康又飽肚的麵食炸排骨酥香脆而不油而且每一口都是肉絕沒有因為加配而只給骨頭的部分最後是期待已久的招牌小籠包四個小籠包每隻都圓圓飽滿肉很多湯汁很多加上薑絲黑醋成為絕配這餐十分滿足出菜又快而且新鮮熱辣辣的下次會再去
好久沒吃上海菜
如果說到上海菜