2020-10-28 522 瀏覽
好久沒吃上海菜如果說到上海菜就非上海姥姥莫屬之前吃吃上海姥姥感覺價錢比較貴現在有很多優惠推出令到吃上海菜再也不貴這次點了1. 招牌小籠包(4隻)$402. 水煮牛肉拉麵$66另加$25加配排骨一份3. 姥姥家鄉粗炒$74首先來的是水煮牛拉麵很大一碗而且湯汁被牛肉吸收所以牛肉很入味煮得剛好又不柴能有嫩嫩的肉質實在不易唯一不足是麵條偏硬之後就是姥姥家鄉粗炒這粗炒十分驚喜別看醬汁黑黑的其實是微甜的醬汁配上小白菜、香菇十分清新健康又飽肚的麵食炸排骨酥香脆而不油而且每一口都是肉絕沒有因為加配而只給骨頭的部分最後是期待已久的招牌小籠包四個小籠包每隻都圓圓飽滿肉很多湯汁很多加上薑絲黑醋成為絕配這餐十分滿足出菜又快而且新鮮熱辣辣的下次會再去
好久沒吃上海菜

出菜又快
而且新鮮熱辣辣的
下次會再去
2020-10-18 391 瀏覽
之前一路有幫襯上海姥姥。。 。 上海姥姥口味上尚算正宗 。。。有時候想吃上海菜價錢想中等不要太貴上海姥姥價格蠻適合。。。會和朋友再來。。。。店員服務態度良好 食物質素比起其他同等價位上海菜分量和質素也很好!
2020-08-01 648 瀏覽
疫情期間,減少外食,但今日我要尖沙咀上課,午餐只好到附近的餐廳吃飯,我點了上海擔擔麵和小籠包。因為疫情,人比較少,我坐下的時候餐廳內只有4位客人上海擔擔麵擔擔麵麵條條條分明,軟硬適中,但食物上枱時熱度不足,入口應該不足50度,大概係7份冷開水加3份熱開水的溫度。另外,擔擔麵最重要個湯底也不靠譜,沒有擔擔麵應有的花生香,口味很淡。小籠包小籠包為這間店掙回一點分數,小籠包皮薄,肉餡肉質新鮮,湯汁入味最後,服務員態度很好,茶水補得很快。
因為疫情,人比較少,我坐下的時候餐廳內只有4位客人

上海擔擔麵

小籠包

最後,服務員態度很好,茶水補得很快。
2020-05-30 610 瀏覽
雨紛紛的週末睇完重開後的藝術館隨便找吃卻有驚喜蔥油排骨+魚香茄子飯江南風味魚香茄子帶有陳醋味亦都加咗荀熱辣辣非常好吃雪菜鮮魚湯拉麵略嫌雪菜太少味道還可以蒜蓉炒油麥菜火候足夠帶出油麥菜的鮮甜煮得很好👍
雨紛紛的週末

煮得很好👍
魚香茄子蔥油排骨飯
蒜蓉油麥菜
2020-03-12 633 瀏覽
尖沙咀呢間上海姥姥 如果食Lunch時候遇到多人既時候就起碼要15-20份 反飯一個鐘就會食得比較趕遇到無咩人既時候等上菜之少10-15分鐘 平時如果想唔到要食啲咩 通常都會叫排骨撈面🤩啲排骨脆脆啲 肉底夠多汁 拉麵夠膽牙 分量有多 等幾耐都值得食

遇到無咩人既時候等上菜之少10-15分鐘
平時如果想唔到要食啲咩 通常都會叫排骨撈面🤩
2019-09-29 953 瀏覽
尖沙咀其實都有好多唔同餐廳食店可以嘗試,近碼頭既就揀左呢間黎食,上海姥姥,不過就比較失望,價錢唔平之餘份量太少了,一個lunch都食唔飽所以都沒有下次了。點了:牛𦟌麵。牛𦟌麵,牛𦟌都切得好薄好薄,口感都算還可以既,不過感覺上差了一點因為太薄。份量方面,麵比較少,雖然口感算有少少彈但太少所以食唔飽。環境方面,算寬敞但唔知係咪坐得太入關係而且樓面唔太夠人所以叫人比較困難。總結味道還可以接受但份量太少了。不太吸引再次幫襯。

點了:牛𦟌麵。

份量方面,麵比較少,雖然口感算有少少彈但太少所以食唔飽。

總結

味道還可以接受但份量太少了。
不太吸引再次幫襯。
午餐
2019-08-18 708 瀏覽
晚上到尖沙嘴逛街, 想吃上海菜, 首選上海姥姥。 價錢不貴 ,不用排隊, 地方就近, 出品穩定都是他的好處。溏心煙燻蛋, 有煙燻香味, 蛋黃溏心, 能一口吃下 非常美味。上海菜 的特色是 紅油赤壯, 不習慣吃甜的 是不會喜歡, 糖醋魚就是這個特色, 甜中帶酸 非常開胃。肉絲粗炒, 略嫌多油, 熱辣辣的吃味道尚算不錯。

肉絲粗炒, 略嫌多油, 熱辣辣的吃味道尚算不錯。
2019-08-09 583 瀏覽
在海港城的門口,拍攝完了ToyStory的展品,因為又熱又曬,加上又餓又累,非常不想走來走去跑回金馬倫道吃東西。所以乾脆就挑最近的最就腳的。一係就麥當勞一係就大家樂,所以不想又吃快餐的我們就挑了上海姥姥。原本只是想著別無選擇才入去,誰知亂點的黃金炒飯,原來是用鹹蛋黃來炒香(最近小薯都迷上了鹹蛋薯片,鹹蛋鳳梨酥,鹹蛋魷魚) 所以就正中小薯紅心,出奇地好吃。至於拌麵,是因為覺得比起湯麵,感覺多了一個雞件濃湯,等於多了一個餸,但來到牛牛麵,辣到呢。。。。湯和雞肉都好好味,但辣麵可以稱呼是譚仔的中辣了。。。。

黃金鮮蝦炒飯

牛拌麵

2019-07-30
黃金鮮蝦炒飯
2019-07-26 487 瀏覽
在尖沙咀海港城附近搵食,朋友話想食上海菜!發現左呢間「上海姥姥」,價錢係呢區黎講唔算貴。我地兩個人order左4樣菜。分別係小籠包、雞絲粉皮、醉雞、同擔擔麵首先醉雞,一上菜就聞到有好濃郁既酒香味,味道都唔錯。擔擔麵好彈牙,湯底好香,由於我地都唔食得辣叫左小辣。雞絲粉皮就不過不失啦~最後小籠包就冇咩特別好食或者唔好食,普普通通,朋友就嫌皮有啲厚,我就覺得都👌上海食過更厚皮的!視乎個人喜好😝地區比較價錢算唔貴了~野食方面中規中矩,普普通通。就不要期望有驚喜。

我地兩個人order左4樣菜。
分別係小籠包、雞絲粉皮、醉雞、同擔擔麵

首先醉雞,一上菜就聞到有好濃郁既酒香味,味道都唔錯。

擔擔麵好彈牙,湯底好香,由於我地都唔食得辣叫左小辣。

雞絲粉皮就不過不失啦~

地區比較價錢算唔貴了~
野食方面中規中矩,普普通通。
就不要期望有驚喜。
2019-07-06 381 瀏覽
Very nice place to eat and comforting atmosphere, food portions are acceptable, would recommend to anyone wanting tasty Chinese cuisine
2019-06-30 381 瀏覽
上海姥姥連鎖店,上海食品快餐店形式呈現,主打大路上海菜像一般小籠湯包、香煎窩貼、葱油餅、上海粗炒、麻辣湯拉麵等等。環境與服務不過不失,價格分類適中,食物都可以,價性比尚可,唔算太大驚喜!個酸辣湯拉麵都不錯,酸度與辣度都幾平均,麵底亦可以。當賞上海菜的快餐選擇!

酸辣湯拉麵
葱油餅
酸辣湯拉麵
2019-06-22 318 瀏覽
619係一日好重要既日子,因為呢一日我地超過二百萬人上街爭取撤回反送中,行到身水身汗,由灣仔搭小輪去尖咀,落船後就入左黎食上海菜呢杯應該係龍井茶,淡淡地幾清香,岩哂食上海茶用黎解膩上海炒飯,偏油,但都幾足料幾好味醉雞,必食推介望落好普通,但係食落好好味,有種咸香味,係咪釀左啲咸蛋黃入去?好驚喜,好正小籠包,味道好,夠哂鮮味,不過略嫌皮厚實左少少雷沙湯丸,比較細粒,幸好都幾好味價錢中規中矩,但整體我覺得都唔錯,可以黎翻啅

呢杯應該係龍井茶,淡淡地幾清香,岩哂食上海茶用黎解膩

上海炒飯,偏油,但都幾足料幾好味

醉雞,必食推介

小籠包,味道好,夠哂鮮味,不過略嫌皮厚實左少少

雷沙湯丸,比較細粒,幸好都幾好味
價錢中規中矩,但整體我覺得都唔錯,可以黎翻啅
2019-05-25 302 瀏覽
相比其他上海菜餐廳,同一個價錢可以食到更好的味道。幫襯過兩次,但係味道都還覺得麻麻,例如上海年糕,d肉同年糕唔係好夾,雖然有汁,但係年糕食落去都冇味。擔擔麵亦一樣,花生湯比較水同埋少料。期待更好的品質
2019-05-23 298 瀏覽
晚上放工後來尖沙咀繞過好多店家都要等30分鐘以上去到星光行時發現上海姥姥正好不用排隊好久一陣子沒食上海菜好奇心使然來試試姥姥的味Menu是個穿著古裝的姥姥穿著相當華麗一坐下很快就送來了熱茶但服務生的態度不是很好來看看今天的菜色四川擔擔麵表現的不過不失 酸中帶辣 上海小龍包皮薄餡可口 咬下去豬肉扎實又多汁味道相當不錯手製排骨拉麵拉麵味偏淡 排骨算是不過不失外皮酥酥脆脆 但肉質偏乾總體而言食物表現不過不失若晚上去維港看夜景距離很近又不需要排隊是不錯的選擇最後以港島夜景做結尾
晚上放工後來尖沙咀

若晚上去維港看夜景
距離很近又不需要排隊是不錯的選擇

最後以港島夜景做結尾

上海小籠包
香辣貢菜 - 輕盈 HKD31;不專業評級:6/10本身無乜胃口 但一食完個胃即刻開哂😍 酸中帶辣 貢菜爽脆👍🏻 第一次食貢菜的我表示喜歡🤪.蟹粉豆腐 HKD128;不專業評級:5.5/10水豆腐切成小磚再係上面淋上蟹粉🤤 蟹粉有微微蟹味 豆腐亦有豆味🙈 味道唔會太濃 唔洗配飯 齋食都無問題☺️.雪菜蝦仁🍤煨麵 HKD59;不專業評級:4.5/10🤨🤨本身以為煨麵的味道會偏淡 打算用蟹粉豆腐 調味 但點知...勁咸‼️ 咸到懷疑師傅落鹽時打乞嚏 錯手倒哂樽鹽🤦🏻‍♀️ 不過麵質係唔差 而且蝦仁🍤都算爽口彈牙 無雪味 所以加返少少分比佢.推薦度:🌕🌕🌕🌕🌕🌗(滿分十分)
香辣貢菜 - 輕盈 HKD31;不專業評級:6/10
蟹粉豆腐 HKD128;不專業評級:5.5/10
雪菜蝦仁🍤煨麵 HKD59;不專業評級:4.5/10
推薦度:🌕🌕🌕🌕🌕🌗(滿分十分)
2018-12-20
午餐