2009-11-08 37 瀏覽
同學生lunch 黎左呢度食,學生話排骨紫菜腐皮卷麵最好食, 所以我地3 個人都叫左呢個, 另外加5蚊叫左杯檸茶我深信所有餸另上都會好食好多因為無另上, d 排骨同紫菜腐皮卷上到黎都淋晒咁制, 個紫菜腐皮卷淋到咬唔開-___-雖然係咁, 但係個味都依然係好食既, 不過個上海麵就太幼, 唔係好似上海麵杯檸茶好難飲, 好似水-__-

我深信所有餸另上都會好食好多

杯檸茶好難飲, 好似水-__-
2009-11-06
2009-09-20 60 瀏覽
這間餐廳已經開咗好多年,沒有倒閉,我想質素應該不差吧.而且在open rice上的食評也不差,所以今天特地去試一試.一進餐廳,己經立刻有侍應招呼,也不是像網友說一般的沒有人招呼,印象分也加了.但是食物質素真的不可以,今次吃了排骨雞球飯,排骨上海粗炒,熱檸水.排骨雞球飯的豬扒十分細塊,也炸得太焦,雞球亦是雪雞,汁的味道不足,可幸飯煮得軟硬適中.排骨上海粗炒的麫不夠粗,也炒得太油,汁不知道是甚麼問題,酸酸的,可幸這一塊豬扒比較大一點,也沒有炸得太焦.熱檸水的檸檬很苦,明顯地不新鮮.總結來說,這一頓飯吃得很,不明白為何人們這麼推崇這家食店??
熱檸水的檸檬很苦,明顯地不新鮮.
總結來說,這一頓飯吃得很
,不明白為何人們這麼推崇這家食店??
2009-09-20
2009-07-07 13 瀏覽
每次去屯門,都心思思想食排骨麵。早兩日終於有機會又去食了。。。今次去先知原來叫雙拼或者三拼無淨排骨麵咁抵食。因為雙拼或三拼多左其他餸,但排骨會少左好多呢~排骨紫菜腐皮卷麵-排骨放係湯上面已經淋左,雖然無另外碟上咁脆,但仍然好味,因為排骨本身已經好入味,加上炸得好鬆脆,所以淋左少少都唔係問題。但當然,叫佢另上更好。腐皮卷無乜味,只食到紫菜味,浸得耐完全淋晒,都幾核突下。排骨魚肉腐皮卷-同樣地,腐皮卷浸得耐又係淋晒。排骨得四舊仔,唔夠喉,下次都係淨係叫排骨麵,多一半呢,再另外叫碟餸好過。

排骨魚肉腐皮卷-同樣地,腐皮卷浸得耐又係淋晒。

2009-02-18 28 瀏覽
星期日中午與老公前往, 第一次來點了招牌三拼上海麵。紫菜腐皮卷和排骨都幾好食, 不過浸湯就會變腍, 分開上會好一點。雲吞一點都不好吃, 餡好少, 肉質好怪質感似未熟。上海麵份量幾多但無味, 湯很淡, 要自行加醋和辣醬才會有點味道。這裡的凍奶茶很好, 夠茶味又夠奶味, 但老公說他的凍檸茶不太好。環境麻麻, 不太清潔, 坐得幾唔舒服, 我們應該不會再幫襯。
星期日中午與老公前往, 第一次來點了招牌三拼上海麵。

雲吞一點都不好吃, 餡好少, 肉質好怪質感似未熟。

招牌三拼上海麵
凍奶茶&凍檸茶
  • 紫菜腐皮卷和排骨
2009-02-14 27 瀏覽
今天是情人節, 本想食點特別的東西, 但想不到, 記起曾看過一篇讚賞"上海珍珍排骨麵 "的食評, 便跟他去試試!!招牌排骨麵 : 頗脆沒有冰鮮味豬扒炸菜麵: 其實只係"招牌排骨麵"的非炸牌, 沒什麼特別特別一提, 湯底有點咸, 麵不好咬、粉同硬, 好似未煮透咁!! 大部份都唔係套餐, 要飲野就另叫, 不化算!!!阿姐都幾無禮, 不過算吧!印象中小時候到過這裡, 水準以前好過而家!

招牌排骨麵 : 頗脆沒有冰鮮味
豬扒炸菜麵: 其實只係"招牌排骨麵"的非炸牌, 沒什麼特別

印象中小時候到過這裡, 水準以前好過而家!
招牌排骨麵
豬扒炸菜麵
2009-01-07 11 瀏覽
叫個上海排骨麵,居然可以係水滾水湯底加一般炸豬扒,D麵一D味都冇,雖然唔係貴,但比D味精都好過乜味都冇。
2008-09-07 28 瀏覽
呢度既阿姐人手真係不足而且真係唔會點理你食野算整左個紫菜付皮豬扒麵正 豬扒真係好厚cut 同幾juicy!!!雖然浸咩落湯 但都唔未淋哂肉地好好咬!而個個炸漿都唔厚 一d都唔油個湯底無咩師傅 飲左好多都無事 抵讚麵就正常水準 幾有口感 絕對無一挾就斷而紫菜付皮以為係炸原來唔係 有d失望 但都好香口食物真係無得頂 正! 而且都平 24蚊有兩個餸 !!!
呢度既阿姐人手真係不足
而且真係唔會點理你

食野算

整左個紫菜付皮豬扒麵
肉地好好咬!而個個炸漿都唔厚 一d都唔油
個湯底無咩師傅 飲左好多都無事 抵讚
麵就正常水準 幾有口感 絕對無一挾就斷
而紫菜付皮以為係炸原來唔係 有d失望 但都好香口

食物真係無得頂 正! 而且都平 24蚊有兩個餸 !!!
無得頂既招牌
(非會員)
本人昨晚到了'上海'珍珍排骨麵 , 想點九菜雲吞, 誰不知阿姐話呢度唔係食上海野, 無九菜雲吞叫. 故本人只好點咖哩雞串上海麵再($23)拼一份豬肉雲吞($4-4粒).味道好麻麻!吃了兩粒雲吞還沒有發現問題,當吃第三粒時,發現豬肉是紅色的,但阿姐話D豬肉已經熟,仲話係煮極都係,唔係唔熟,佢真係好大聲咁話佢地唔會俾唔熟嘅野俾人客食,但我就覺得佢當我係lulu.最好笑係佢仲用手 '捏'下第四粒未食的雲吞做對比.Oh no!最後,我話要影相,佢仲問我影完未,同埋只係減$4.如果下次大家去,最好不要點’招牌雲吞’食! 不過我就無下次!

最好笑係佢仲用手 '捏'下第四粒未食的雲吞做對比.
Oh no!

最後,我話要影相,佢仲問我影完未,同埋只係減$4.

紅色的豬肉 -- 真係熟??????
2008-06-17 26 瀏覽
上星期三去食lunch,叫了一碗排骨菜肉雲吞上海麵,食第一粒雲吞已經覺得有問題,可惜已經吞左,咬開第二粒發覺d豬肉唔熟,話俾d阿姐聽,點知佢地仲大聲過我,睇都唔睇就話d豬肉雪過係會紅紅地色,唔係唔熟。有無搞錯,生同熟嘅豬肉都唔識分,豬肉熟左會結實d,唔係好似而家咁,淋到好似糯米磁咁呀,雲吞末煮熟係意外,但死唔認就最黑人憎,食落人地個肚到就話知你,過份!!!後悔無打包d雲吞去食環署告佢呀!!!

後悔無打包d雲吞去食環署告佢呀!!!
2008-03-16 12 瀏覽
今日同老公去屯門公園, 回程前試試大家推介的~~的確, 排骨炸得夠脆口,夠入味~~上海面都唔錯, 出面比較少有~~但其他就有點失望,一般~~牛腩中下, 雞件食唔倒有咩味..雲吞我覺得不錯, 老公話灣仔碼頭仲好食~~紫菜腐皮卷可能俾湯浸淋左,一般ja~~order:炸排骨+紫菜腐皮卷+雲吞上海面($27)炸排骨+牛腩+雞件飯食完唔係好飽肚,但以呢個價錢會覺得幾抵、幾豐富~~因為D餸唔係街外常有ge~~
今日同老公去屯門公園, 回程前試試大家推介的~~

的確, 排骨炸得夠脆口,夠入味~~
上海面都唔錯, 出面比較少有~~

但其他就有點失望,一般~~
牛腩中下, 雞件食唔倒有咩味..
雲吞我覺得不錯, 老公話灣仔碼頭仲好食~~
紫菜腐皮卷可能俾湯浸淋左,一般ja~~

order:
炸排骨+紫菜腐皮卷+雲吞上海面($27)
炸排骨+牛腩+雞件飯

食完唔係好飽肚,但以呢個價錢會覺得幾抵、幾豐富~~
因為D餸唔係街外常有ge~~
2007 年12 月09 日星期日【清涼】今日老婆上左o黎屋企同我上堂..... ( 因為一陣要同埋惡人太太一齊出街食(^(00)^)! ) 今次都係對下D 功\課就算lu..... 之後落樓下搭小巴去市中心..... 同老婆, 惡人太太去左上海珍珍排骨麵度食(^(00)^) 惡人太太食上海排骨粗麵(^(00)^) 老婆食上海排骨麵(^(00)^) 我食上海排骨粗炒(^(00)^) 上海排骨粗麵---原來可以嗌粗麵bor, 下次都嗌下先(^(00)^) 上海排骨麵---排骨好好味(^(00)^), 唔記得嗌腐竹紫菜卷添(=(00)=)\" 上海排骨粗炒---排骨都好好味(^(00)^), 不過粗炒就一般喇(=(00)=) 食完後惡人太太就去市中心行街街..... 我同老婆就去巴士站搭960 去灣仔再轉港鐵去銅鑼灣行街街..... 去到時代廣場間屈臣氏, 老婆就睇直髮喱同電直髮夾@@ 不過都唔係揀唔就搵唔倒@@! 之後去左睇精品@@ D 聖誕糖果同歐陸式o既房屋擺\設好靚靚呀@@ 影左D 靚靚飾物同靚靚擺\設@@ ( 真係好靚靚架@@! ) 跟住出左去7-11 買檸檬茶飲(^(00)^)
2007 年12 月09 日星期日【清涼】

今次都係對下D 功\課就算lu.....
之後落樓下搭小巴去市中心.....
同老婆, 惡人太太去左上海珍珍排骨麵度食(^(00)^)
惡人太太食上海排骨粗麵(^(00)^)
老婆食上海排骨麵(^(00)^)
我食上海排骨粗炒(^(00)^)

食完後惡人太太就去市中心行街街.....
去到時代廣場間屈臣氏, 老婆就睇直髮喱同電直髮夾@@
不過都唔係揀唔就搵唔倒@@!
之後去左睇精品@@
D 聖誕糖果同歐陸式o既房屋擺\設好靚靚呀@@
跟住出左去7-11 買檸檬茶飲(^(00)^)
仲去左想食好耐o既咖喱牛丸(^(00)^)
點知今次食覺得勁唔好食o既, D 牛丸霉架(>(00)<)

之後入返時代廣場個大堂影聖誕佈置@@
有聖誕老人呀@@!
同左聖誕老人影相@@
排隊時有個好鹹濕o既細路仔摸老婆隻腳呀@@\" ( 係唔係未比人打過呀+0+? )
影完相就上樓上行街街.....
行完時代廣場後, 去左金百利商場行街街.....
同老婆睇睇衫睇鞋@@
但係都揀唔o既@@\"

跟住見時間差唔多就去左Pizza Hut 排隊( 如果再晏D o黎就唔知要排到幾時lu..... )
我o地揀左個直得分享餐\ (^(00)^) :
新推出o既意式青瓜香草醬汁芝脆批配軟殼蟹Pizza ( 普通批), 菠菜雞皇意粉, 瑞士雞翼四隻, 意大利菜湯/ 蘑菇忌廉雞湯兩客, 飲品兩杯(^(00)^)
老婆嗌左個意大利菜湯, 我就加左八蚊嗌左個酥皮蘑菇忌廉雞湯(^(00)^)
飲品要左兩杯七喜(^(00)^)
再拎左年頭申請Pizza Card 2007 時隨卡附送o既免費夏威夷風光Pizza ( 普通批) 一個o既優惠加左十五蚊轉錦繡大會Pizza ( 普通批) 一個
落單時個侍應講要單點食物先可以有果個免費Pizza 優惠, 所以就只好再揀過(@(00)@)!
好多o野都想食架, 不過老婆又唔比我食咁多肉(=(00)=)\"
所以最後都只係加左個蒜蓉包咋(^(00)^)
意式青瓜香草醬汁芝脆批配軟殼蟹Pizza ( 普通批)---餡料有Zucchini 意大利青瓜、茄子、Mozzarella 意大利白芝士塊、軟殼蟹芝脆批, 加左幾滴鮮青檸汁同大量芝士粉( 食Pizza 梗係加大量芝士粉先正啦(^(00)^)! ), 由於Zucchini 意大利青瓜同茄子唔食(>(00)<), Mozzarella 意大利白芝士塊冇咩味道, 只係得返少少脆o既軟殼蟹好食D (=(00)=)\", 感覺依個意式青瓜香草醬汁芝脆批配軟殼蟹Pizza 味道都係麻麻地(=(00)=)
錦繡大會Pizza ( 普通批)---至愛o既Pizza 口味, 當然好味啦(^(00)^)
菠菜雞皇意粉---意粉雖然OK, 但味道勁淡, 唔好食(>(00)<)
瑞士雞翼---甜甜地, 味道唔錯, 算好食啦(^(00)^)
蒜蓉包---冇食到, 比老婆打包晒返屋企比肥獅仔仔食(=(00)=)\"
意大利菜湯---味道好清淡, 唔夠酸唔夠甜, 好一般囉(=(00)=) ( 所以去親Pizza Hut 都係揀飲蘑菇忌廉雞湯(^(00)^)! )
酥皮蘑菇忌廉雞湯---加左酥皮o既蘑菇忌廉雞湯係好味好多o既(^(00)^), 本來想嗌個酥皮海鮮湯或酥皮龍蝦湯架, 不過老婆又話佢\唔飲, 唔好嗌bor (=(00)=), 不過酥皮蘑菇忌廉雞湯都好好飲呀(^(00)^) ( 記住唔好一次過加晒D 酥皮入蘑菇忌廉雞湯入面, 要食先加, 唔係就會變晒糊仔架喇(@(00)@)! )
七喜---加左冰又放左太耐, 所以淡左好多(>(00)<)\"
最後都努力下都食唔晒個大餐\ (^(00)^)\" ( 尤其係個菠菜雞皇意粉, 好難食呀(>(00)<)... ), 所以就依原定計劃打包返屋企比惡人太太同肥獅子仔食喇(~(00)~)!

埋完單就落去繼續行街街lu..... ( 落到街都幾大風bor )
去到時代廣場見倒陳曉東開佢\個以五十萬元製作o既音樂電影《易來易碎》首播會@@
佢\身邊個女主角Ranness 都幾靚靚bor @@ ( 不過對凍到腳起晒雞皮o既@@! )

之後過左去Sogo 個超級市場行.....
不過行左陣老婆就話凍就上左去睇狗仔果條街睇寵物@@
點知去到條寵物街執剩得返兩間咋><\"
不過D 狗仔好可愛呀^^~ ( 好掛住懵豬仔呀^^~ )
經過附近o既時裝店同老婆睇衫衫同One-piece @@
但係都揀唔買唔倒呀=.=\"
跟住去左一個新商場行---東角---行街街.....
原來好多o野睇架@@
不過因為時間所限..... ( 老婆次次出街都吹住要返屋企o既><\" )
又要搭港鐵轉960 送老婆返屋企再返屋企lu.....
2007-12-05 8 瀏覽
再度和新同事食飯…不想帶她去連鎖式快餐店(我也不想吧),雖則她沒表示過什麼,但我直覺認為她在食方面不會吃得太貴。比較經濟的,又想吃點特別的,這裡似乎合要求。她點了炸串燒沙嗲牛肉上海麵,凍奶茶$24。三條串燒加一碗麵,這份量對她這麼瘦小的女生來說,應該夠了吧(哈哈),她渴得出味精湯,因她的舌頭對味精有點敏感,但也讚麵食及奶茶很好飲,讚我介紹得不錯添。我就要了魚肉腐皮卷雲吞炸排骨米線,凍ot少甜$31。凍ot充滿咖啡味,再換一杯也有一點味呢,奇怪奇怪。魚肉腐皮卷很脆口,魚肉勁厚哦;排骨很厚好好肉,如果分開上就會仲正(炸醬林哂);雲吞也是正,我習慣cut開一半,再配湯送吃,那就更好食呢。今日阿姐畀料畀得好鬆手呀,每款四件而每件又大大的,食到我飽一飽呀!!!!!
再度和新同事食飯…

2007-09-30 21 瀏覽
見食評不錯,於是來到這家一嘗上海麵。齋叫了個排骨雲吞上海麵,有好有壞:好:排骨炸得很入味,就連炸皮也有味道,而且啖啖肉。雲吞皮薄而軟,很易入口。D麵真的好有口感,淨食麵都好好味。壞:炸排骨擺上湯麵上,腍咗,唉...雲吞個味平平無奇...$23一個麵,要另外加錢,先有得飲嘢,又冇套餐...總括來說,份量多,一個食唔晒,排骨感該分開呈上,下次唔再叫雲吞,同埋自備飲品。
見食評不錯,於是來到這家一嘗上海麵。
齋叫了個排骨雲吞上海麵,有好有壞:
2007-09-24 9 瀏覽
好耐都冇去珍珍食麵。今日好想食呢度d豬扒(唔係排骨)&雲吞,本來想叫一個炸菜豬扒麵餐&淨雲吞,睇完餐牌先知淨雲吞都幾貴下(19蚊8粒),都係食完碗麵先再算~珍珍出呢個麵餐22蚊真係抵,今次兩塊豬扒大大件,好好味;湯被我加了大量紅醋,好味到差d飲哂d湯(<-個人喜好~嘻)。最後食完已經好飽,食唔落雲吞了,下次再來吧^^註:今日補寫0既2007/9/24日兩篇食評其實是昨天發生的(即2007/9/23),記錯左日期... XD

2007-05-14 19 瀏覽
在此食過幾次, 每次都是排骨併其他食物.上海排骨(即豬排), 招牌菜, 即叫即炸, 外脆內軟, 味道確是美味.魚付腐皮卷, 魚付很好味紫菜腐皮卷, 夠香脆牛腩, 夠味菜肉雲吞, 相對普通, 比較淡味時菜, 只得一款, 傳統上海大白菜, 不過都好好食基本上, 所有食客都是叫上面那幾樣, 質素平均兼好食.
在此食過幾次, 每次都是排骨併其他食物.

魚付腐皮卷, 魚付很好味
紫菜腐皮卷, 夠香脆
牛腩, 夠味
菜肉雲吞, 相對普通, 比較淡味
時菜, 只得一款, 傳統上海大白菜, 不過都好好食

基本上, 所有食客都是叫上面那幾樣, 質素平均兼好食.