2022-09-13 130 瀏覽
前排係咁食西餐 呢排好想食返啲中式野之後我哋就去咗食小籠包😍其實好想瘋狂食小籠包😛(好懷念之前有一次喺台灣 一晚食咗n隻小籠包)但又好想試埋佢其他嘢食所以最後每樣都叫啲試吓樣樣都好掂!!!❤️好推薦呀呢間真係一面食一面話好味😋❤️招牌小籠包($38)自從去台灣食過好好味嘅小籠包之後返香港食個啲大部份都覺得麻麻地但呢間真係好得!!!🤩🤩🤩皮薄餡靚!!!!!👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼個皮真係整得好好👍🏼❤️上海生煎湯包($42)好多湯汁流出嚟🤭唔錯❤️醉雞($68)我好鍾意食醉雞 有時都會自己整呢間整得好味 酒味好香 口感好好夠爽 過冷河步驟做得好好😍❤️招牌擔擔麵($48)超好味!!!!啲花生🥜味勁香🤩🤩但又唔會太甜太漏 我比滿分💯❤️上海鹹菜肉飯($28)呢個抵食呀 好香😋❤️凍豆漿($10)冇諗過咁大杯🤩個杯咁靚本身諗住好似平時啲細細杯點知大杯到飲淨咗少少飲唔晒🫣❤️茶芥($3一位)個茶好好飲呀!玄米茶🤩🤩唔洗加一,幾抵食😋😋坐卡位,坐得好舒服❤️
前排係咁食西餐
呢排好想食返啲中式野
之後我哋就去咗食小籠包😍

其實好想瘋狂食小籠包😛
(好懷念之前有一次喺台灣 一晚食咗n隻小籠包)
但又好想試埋佢其他嘢食
所以最後每樣都叫啲試吓
樣樣都好掂!!!❤️好推薦呀
呢間真係一面食一面話好味😋

❤️招牌小籠包($38)
自從去台灣食過好好味嘅小籠包之後
返香港食個啲大部份都覺得麻麻地
但呢間真係好得!!!🤩🤩🤩
皮薄餡靚!!!!!👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼
個皮真係整得好好👍🏼

❤️上海生煎湯包($42)
好多湯汁流出嚟🤭唔錯

❤️醉雞($68)
我好鍾意食醉雞 有時都會自己整
呢間整得好味 酒味好香 口感好好
夠爽 過冷河步驟做得好好😍

❤️招牌擔擔麵($48)
超好味!!!!啲花生🥜味勁香🤩🤩
但又唔會太甜太漏 我比滿分💯

❤️上海鹹菜肉飯($28)
呢個抵食呀 好香😋

❤️凍豆漿($10)
冇諗過咁大杯🤩個杯咁靚
本身諗住好似平時啲細細杯
點知大杯到飲淨咗少少飲唔晒🫣

❤️茶芥($3一位)
個茶好好飲呀!玄米茶🤩🤩

唔洗加一,幾抵食😋😋
坐卡位,坐得好舒服❤️

2022-09-08 127 瀏覽
今次介紹呢間係好似新開的上海菜就埋首喺上海街入面啦!因為當時經過見到門面特別新穎就入去啦入到去唔似普通茶樓咁好亂相反都幾整齊入到去之後就會問你飲咩茶先唔需要擔心茶芥!因為只需要$3/ppl然後就可以點菜☺️款式多樣而且都創新٩(´ε` ٩و~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~♪ 蔥爆牛肉 $88 (8.5/10)叫左一份蔥爆牛肉去滿足我呢個食肉獸食落牛肉都幾有咬口而且醬料香甜如果係鍾意食蔥既朋友呢份都會好適合你!同埋牛肉都份量充足所以唔怕食唔夠♪ 上海炒年糕 $66 (9/10)我鍾意呢份炒年糕夠多年糕又蘸滿醬料唔似出面又貴又得嗰幾舊年糕🤫年糕煙煙韌韌熱辣辣食真係好可口中間仲有好多白菜食落都可以refresh下♪ 上海生煎湯包 $42 (8.5/10)生煎湯包好多湯汁水一咬就爆🥹而且肉汁係湯入面好夠味~包底都煎得好脆咬落就有多重口感♪ 流沙心太軟 $58 (9/10)一開頭真係以為係心太軟係朱古力味道原來係流沙包版既奶黃包😂😂不過包表皮有d雪花同平時流沙奶黃包有唔同食落都確實比較軟同埋流心十足💕♪ 凍豆漿 $10 (9.5/10)比咁高分主要係一黎唔甜又有豆味💕二黎咁大杯先得$10!
今次介紹呢間係好似新開的上海菜
就埋首喺上海街入面啦!
因為當時經過見到門面特別新穎就入去啦

入到去唔似普通茶樓咁好亂相反都幾整齊
入到去之後就會問你飲咩茶先
唔需要擔心茶芥!因為只需要$3/ppl
然後就可以點菜☺️款式多樣而且都創新
٩(´ε` ٩و

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

♪ 蔥爆牛肉 $88 (8.5/10)
叫左一份蔥爆牛肉去滿足我呢個食肉獸
食落牛肉都幾有咬口而且醬料香甜
如果係鍾意食蔥既朋友呢份都會好適合你!
同埋牛肉都份量充足所以唔怕食唔夠

♪ 上海炒年糕 $66 (9/10)

我鍾意呢份炒年糕夠多年糕又蘸滿醬料
唔似出面又貴又得嗰幾舊年糕🤫
年糕煙煙韌韌熱辣辣食真係好可口
中間仲有好多白菜食落都可以refresh下

♪ 上海生煎湯包 $42 (8.5/10)
生煎湯包好多湯汁水一咬就爆🥹
而且肉汁係湯入面好夠味~
包底都煎得好脆咬落就有多重口感

♪ 流沙心太軟 $58 (9/10)
一開頭真係以為係心太軟係朱古力味道
原來係流沙包版既奶黃包😂😂
不過包表皮有d雪花同平時流沙奶黃包有唔同
食落都確實比較軟同埋流心十足💕

♪ 凍豆漿 $10 (9.5/10)
比咁高分主要係一黎唔甜又有豆味💕
二黎咁大杯先得$10!好抵叫呀!
中式菜的好選擇!餐廳裝潢呈休閒簡約風,乾淨企理,價格親民,好多街坊光顧。座位寬敞,環境氣氛舒適,適合朋友或家庭聚會🥂 店員服務態度很好😚不設用餐時限 食物選擇多,小菜、拉麵、點心、冷盤、甜品、飲品樣樣皆有。價錢偏低至中,份量正常,食物質素高,性價比高,果然是高手在民間☺️👍🏻二人消費:$248 🫧不設加一費用🫧═ ═ ═ ═ ═ ═ ═ ═💖💖💖食評💖💖💖 𝑫𝒊𝒔𝒉🥘紅燒獅子頭 Stewed Pork Balls in Brown Sauce ($98/3件)✨ 醬汁很不錯,獅子頭大大件,豬肉口感十分軟嫩 又不油膩,好好味呀😍 配上小白菜同香菇一流𝑹𝒂𝒎𝒆𝒏🍜招牌擔擔麵 Sichuan Style Pulled Noodles ($48)✨香味四溢🤤 湯底濃郁微辣,麵質彈牙,每一啖麵都沾滿湯汁,配上肉碎、香蔥、芝麻一流。特別一提 沒有配上花生碎喔,好適合不愛食花生的我🤣👍𝑫𝒊𝒎 𝑺𝒖𝒎🥟招牌小籠包 Steamed Pork Dumplings ($38/4件)✨ 必食點心🥰 皮薄餡靚,湯汁鮮甜,好味!夾起時外皮不會穿,值得一讚😋𝑫𝒆𝒔𝒔𝒆𝒓𝒕🥠流沙心太軟 Cream Custard Bu

二人消費:$248 🫧不設加一費用🫧

═ ═ ═ ═ ═ ═ ═ ═

💖💖💖食評💖💖💖

𝑫𝒊𝒔𝒉

𝑹𝒂𝒎𝒆𝒏

𝑫𝒊𝒎 𝑺𝒖𝒎

𝑫𝒆𝒔𝒔𝒆𝒓𝒕
🥠流沙心太軟 Cream Custard Bun ($58/4件)✨
超推薦!必試!其實是高力豆沙的奶黃版,熱辣辣 新鮮出爐,第一次食試便愛上了。外層是用蛋白炸成,鬆軟香口,而餡料是流沙鹹蛋奶黃,香甜濃郁🤤 店員亦大讚這款甜品,是師傅自家研發🤩

𝑫𝒓𝒊𝒏𝒌
🍵茶芥 ($3/位)✨
提供蕎麥茶,味道清甜,解膩一流😚
2022-09-03 113 瀏覽
行經佐敦見呢間新開張的#上海點匠滬點小廚 ,好耐冇食過,一時引起就進去開餐囉😘。餐廳設計平實簡單,價錢走親民路線。食物種類都多啊,冷盤、小食、點心、湯麵、煨麵、拌麵、小炒、炒麵飯,甜點,各式各樣都有。第一時間點左我鐘意食嘅鍋貼,招牌四季鍋貼,除了豬肉外,尚都有四季豆同雲耳,餡料滿滿的,咬落有肉汁,佢個餃底煎炸得金黃色,脆口而不油膩,正😄啊!酸辣湯, 很貼心的可以選一人前,因老友並不喜歡酸的飲料,故我可以叫一碗來品嘗,又飲得晒😘。再黎個大家都愛吃的#醉雞 ,這道前菜很開胃,濃郁的酒香,爽口肉滑的雞肉😘,凉爽的感覺😊。老友超級愛吃#擔擔麵 ,這間的麵質順滑彈牙,拌勻湯底下的花生醬料,有花生同豬肉粒,好惹味,選了少辣故辣味適中👍。見餐牌的流沙心太軟,很好味的樣子,一於點黎食,餡料是流心的奶黃,奶黃很香滑,包很軟綿綿的,相當好味😋。
行經佐敦見呢間新開張的
#上海點匠滬點小廚 ,
好耐冇食過,一時引起就進去開餐囉😘。

2022-09-03
2022-09-01 61 瀏覽
位於佐敦的上海菜館,步出地鐵站後,都是一系列的食肆,走過幾條街道,就是這家餐廳。店內裝潢簡約,白色牆身,黑白格仔地磚,座位蠻寬敞,而每一枱席上也有一壺熱茶,蕎麥茶味道溫潤,麥味香,呈黃色,蠻消膩感。餐牌很多選擇,冷盤、點心、拉麵、小菜、甜品、飲品樣樣皆有。點心:招牌小籠包上海菜的招牌點心,非小籠包莫屬。其精髓是要做到皮薄,內餡卻充滿燙口的肉汁。肉餡豐富,豬肉粉嫩入味。冷盤:雞絲粉皮(麻辣)涼拌前菜,有兩款醬汁的選擇,麻辣或麻醬。粉皮細細塊,捲成細條,更加容易夾起,而且麻辣醬很開胃、過癮。點心:上湯菜肉雲吞(韭菜)清淡的湯底,有雞蛋絲、蘿蔔絲、雲耳及芽菜,雲吞餡是韭菜豬肉,帶濃香韭菜味。拉麵:  京蔥牛柳絲撈麵牛柳絲軟腍,把醬汁跟麵條拌勻,味道不會太重味,也不算油膩。麵條幼細,很掛汁。
點心:招牌小籠包

肉餡豐富,豬肉粉嫩入味。
冷盤:雞絲粉皮(麻辣)

而且麻辣醬很開胃、過癮。
點心:上湯菜肉雲吞(韭菜)

清淡的湯底,有雞蛋絲、蘿蔔絲、雲耳及芽菜,
雲吞餡是韭菜豬肉,帶濃香韭菜味。
拉麵:  京蔥牛柳絲撈麵

牛柳絲軟腍,把醬汁跟麵條拌勻,味道不會太重味,也不算油膩。
麵條幼細,很掛汁。
2022-08-30 770 瀏覽
同朋友黎左食上海野,一間叫上海點匠嘅小店,木系裝修,店內光猛冷氣足,感覺唔錯。睇睇餐牌點咩先,枱上有茶提供,似係蕎麥茶,好香啊。🥢雪菜肉絲炒年糕因為好肚餓,同朋友一口氣叫左幾樣澱粉質,哈哈。第一樣係炒年糕,雪菜、筍絲、肉絲同炒,年糕軟腍煙韌,鹹鹹地好好味,口感勁正。🥢上海粗炒再來有粗炒,配料有椰菜、冬菇、肉絲等,豉油好香甜,炒得香口唔油膩,麵條有咬口。🥢招牌小籠包食上海野又點少得食點心,先來客小籠包,一客有四隻,皮薄多湯汁,夾起亦唔易爛,湯汁勁鮮味,好好食,我覺得應該要叫一人一籠。🥢上海生煎湯包另一樣愛食嘅係生煎包,即叫即煎製作需時,上面幾樣食得七七八八先到。上枱時店員提示湯包十分熱要小心食,哈哈,朋友一口咬落去湯汁四射,好彩無中招啫。外面煎得香脆,入面滿滿嘅湯汁,又係超好味,必叫!🥢流沙心太軟最後仲加左份甜品心太軟,其實有啲似高力豆沙,不過個餡就變左做流沙嘅鹹蛋黃奶黃,餡料又香又甜,外層鬆軟香口,好食!點咁多樣都好食喎,下次黎食晚餐試下佢啲小菜先。
睇睇餐牌點咩先,枱上有茶提供,似係蕎麥茶,好香啊。
🥢雪菜肉絲炒年糕
🥢上海粗炒
🥢招牌小籠包
🥢上海生煎湯包
🥢流沙心太軟

點咁多樣都好食喎,下次黎食晚餐試下佢啲小菜先。
2022-08-29
2022-08-25 81 瀏覽
雞絲粉皮味道還可青瓜絲得幾條,如果多啲青瓜絲會更好呢個醬唔係我飛佛我自己偏好帶少少醋酸味嘅醬,食落無咁滯小籠包唔夠熱,皮薄,味道可以生煎包有驚喜,熱辣辣,個底煎得夠脆菜肉雲吞湯麵湯底較為清淡,雲吞普通,下次會選擇試吓其他面每枱一壺蕎麥茶,味道唔錯
2022-08-22
生煎包
菜肉雲吞湯麵
2022-08-24 83 瀏覽
剛好午飯時間和朋友路過這家小店,被店外簡潔的裝修吸引決定進去一試。可能是肚子餓了看餐牌很多菜都很想吃,於是兩個人分別點了兩個麵食午市套餐和兩個熱菜。套餐選了擔擔麵和招牌牛肋湯麵另加了雞絲粉皮和蔥油餅。擔擔麵湯汁濃郁很好吃,牛肋湯麵相對就比較清淡;雞絲粉皮和蔥油餅味道也很不錯!熱菜點了乾扁四季豆和上海回鍋肉,份量很大,價格很實惠。最後兩個人吃得非常飽都沒吃完剩下的打包帶走,埋單總共也才250+真的非常划算。這家餐廳真的味道不錯性價比也高,下次有機會過去再嘗試其他菜品。
午餐
  • 上海回鍋肉
2022-08-22 105 瀏覽
放工後,跟一位有金舌頭的姊妹🤭在佐敦覓食。我們選了這間燈火通明、裝修簡潔的新開上海舖。鋪位前身也是上海菜館。朋友稱上海菜賣點是鹹鮮味,這店的出品不會賣弄外表,卻流露一份家的感覺。.招牌小籠包👍👍👍👍👍必試皮薄而不易穿,蒸的時間剛好。餡內的高湯十足,咬下去嚐到肉與小籠包的皮融為一體。幸福🥰.上海餚肉晶瑩通透,沒有多餘的點綴,每一件都清楚看出鹹肉與冰鎮肉汁平均分佈。肉質嫩,鹹香味濃,同樣是入口融化🤭。作為前菜,餚肉的份量頗多,適合多人一起分嚐就好了。.特色流心心太軟👻 其實是高力豆沙奶黃版👍由於用奶黃取替紅豆沙,所以不會太甜。流沙心太軟保持內裏的空氣感,外皮鬆軟配上沙糖,味道剛好。如果不好甜,且愛吃奶黃包,可以試這奶黃版,是店舖悉心研製的改良高力豆沙☺️。乾扁四季豆有鍋氣,同時有家的味道。如果帶點辣想必更躍動味蕾。.嫩雞煨麵,麵條幼滑,雞粒和菜也有不少,湯底清帶出雞的香味,吃了煨麵非常暖胃。

招牌小籠包👍👍👍👍👍必試

2022-08-21 101 瀏覽
今日去開佐敦嗰邊做嘢,夜晚見到一間新開嘅上海小店,突然好掛住小籠包同雞絲粉皮🤣所以最後都係入去試吓🫶🏻餐廳裝修光猛,枱與枱之間亦保持足夠空間,今次坐卡位非常舒服👍🏻另外每台都有一個熱茶壺,麥茶都幾好飲,啱晒養生嘅我。打開Menu好多野都好想試😝最後我哋兩個人叫咗水煮牛肉,小籠包,雞絲粉皮,紅油抄手。先講小食,小籠包真係皮薄餡靚!勁小心夾,好驚啲湯瀉晒😂熱辣辣食超juicy。雞絲粉皮可以揀麻醬或者麻辣,我哋就揀咗麻醬,呢度真係我食過最多雞絲既一間,同啲粉皮比例係一比一,啲雞絲亦都幾滑,用咗有粒粒花生嘅花生醬🥜啱晒我😍。紅油抄手都好足料,精粹在於個汁,夠惹味,但我個人覺得可以再辣啲,三款小食都好高質。我哋嘅主菜水煮牛肉真係非常推薦!性價比極高,依個size平時其他地方食一定要三位數,呢度$98就食到。超大盤,起碼係兩至三人份量,牛肉好嫩滑,厚度適中,大塊有口感。另外仲有好多芽菜同薯粉,兩樣都係好吸味嘅配料,所以食落真係好重口味,啱我🥰整體來講,呢度選擇多,食物質素亦都好好,最緊要係環境坐得舒服同乾淨。一定會再有下次😊期待下次叫多啲小炒試吓。

❗️中午跟朋友路過油麻地上海街62號,決定來試一下這家上海點將,據說性價比超高,我們是中午的時間來,所以有很多五四套餐,我們點了招牌擔擔面和招牌牛肉面,各加了13塊,可以多一份小吃。💜 小吃方面,我們家的是雞絲、粉皮,還有蔥油餅,然後另外配了兩杯熱豆漿。來說說這個牛肋骨面,我覺得湯底稍微偏淡,但是牛肋骨的質量是非常好的,擔擔面不用說了,超級無敵好喝的湯底辣辣的,酸酸的,非常惹味。雞絲粉皮把醬跟涼皮跟雞絲拌在一起,還加上少許的黃瓜,非常非常的好吃,而蔥油餅也是非常非常的酥脆,非常有內地的味道。另外我們還點了兩個炒菜,上海回鍋肉和幹煸四季豆。上海回鍋肉我覺得炒的非常的香,半肥瘦的豬肉炒的非常的惹味,幹煸四季豆是四季豆加上幹煸炒在一起,非常非常好吃。
2022-08-17 61 瀏覽
肥C9覓食記 《上海點匠滬點小廚》老公🐸🐸成日嘈住要食上海菜.. 作為專業既C9,膳食當然要安排好啦!😎老公🐸🐸對小籠包有份執著,萬一食到唔好食既小籠包會講足幾個月話皮厚...唔夠熱...blablabla😆所以我都不敢怠慢,上網努力鑽研Openrice (唔係鑽研食譜LOL😂) 搵下D未食過既餐廳,結果我地就黎到佐敦啦!💁🏻‍♀️戰戰驚驚咁入到餐廳好似要考試咁,第一碟叫既就係小籠包... 上菜時居然有驚喜!😳小籠包皮薄多汁, 肉味剛剛好唔會太咸。依個時侯老公🐸🐸又要展出佢最愛食小籠包既方法:首先要係中間既「隆」啜走曬D湯汁,然後咬開少少皮加醋再成舊吞🤭講返都想食...🤤🤤餐廳雖然修唔算好靚,但餐牌應有盡有👍🏻我今次就點左酸辣湯麵、生煎湯包上海外婆肉、乾扁四季豆,野食多到差少少食唔曬。但兩個人都係食左唔洗$300,好抵食呀!🤑
肥C9覓食記 《上海點匠滬點小廚》

1K
2022-08-14 707 瀏覽
今日帶媽媽去了一間新開張不久的小眾上海點心店,外表平凡不起眼,但出品都屬佳品,個人認為質素好過一些知名連鎖店,吃過暫時是No.1 的生煎包‼️位置:佐敦站 C2 出口,在廟街的對面馬路,沿上海街一直往內巷步行約五分鐘。環境:啡色招牌配白色的門面,有別於傳統中式的裝修,室內裝潢簡單,以灰白為主題,格仔地磚、黑色卡座和灰色牆身,出菜位在後方,整體是平淡無奇,但原來是高手隱藏小店。服務:枱上已有茶水壺和杯,所有點心即點即製,所以需要時間等待。午市:🥢上海生煎湯包🥟 $42這是招牌之一,跟生煎包有點不同,重點在於「湯」包,餡內的湯是一邊吸住來喝,一邊吃包,最棒是包底仍然煎得香脆👍🏻,不會被湯浸軟,是我吃過最多「湯」🤩(肉汁)的包!🥢招牌小籠包🥟 $38皮薄餡汁多😚,一口大小,放涼一會兒就不怕燙口,雖然外表普通,但味道一流🤤,必吃菜之一。🥢醉雞🐔 $68這是媽媽指定的前菜,因為她喜歡吃🐔雞,但不懂得整醉雞,所以要試!很濃的酒香,是涼涼的雞肉,肉質很嫩口!🥢蟹粉🦀撈麵🍜 $88這是我指定的,第一次吃蟹粉麵,雖然份量不多,但鮮味突出😋,有蟹肉、蟹膏和蟹籽,有人拆好一切蟹肉出來,真是太幸福了!🥰🥢流沙心

環境:啡色招牌配白色的門面,有別於傳統中式的裝修,

午市:
🥢上海生煎湯包🥟 $42
這是招牌之一,跟生煎包有點不同,

🥢招牌小籠包🥟 $38

🥢醉雞🐔 $68

🥢蟹粉🦀撈麵🍜 $88
這是我指定的,第一次吃蟹粉麵,雖然份量不多,但鮮味突出😋,
有蟹肉、蟹膏和蟹籽,有人拆好一切蟹肉出來,真是太幸福了!🥰

🥢流沙心太軟 $58/2
因為怕吃不完,專誠點兩個,而且是職員推介我們吃,外表是高力豆沙,
但餡料其實是流心的奶黃,比起傳統的更好吃😋!而且奶黃醬豐滿,很香滑!🤭

2022-08-10
  • 生煎湯包
  • 小籠包
  • 蟹粉撈麵
  • 流沙心太軟
2022-08-11 121 瀏覽
上海點匠滬點小廚(Jordan)平時都比較少經過佐敦 今次特意嚟到上海街搵上海嘢食🤤🤤 點知比我搵到間裝修佈置光猛 仲要好出色嘅上海菜🤩 一到晚市都有唔少街坊幫襯~⌖ 招牌小籠包💰$38小籠包係籠仔蒸出嚟🔥 一共有四隻 每一隻都手工包得好靚😍😍 識落完全就係「皮薄餡靚」✨ 外皮仲保持到濕潤度 唔會又乾又硬 一啖咬落去湯汁爆曬出嚟💦 果然係招牌!⌖ 上海生煎湯包💰$42生煎湯包熱辣辣上枱 一樣係四件 味道完全可以媲美小籠包😍😍 湯包底部煎到脆身 咬落去又係濃郁嘅湯執湧出黎💦 餡料同小籠包相若 不過餡料份量明顯會大啲~ ⌖ 水煮魚片 🌶️🐟💰$168見到Menu樣樣都想食🙈 店員推介我哋試呢款水煮魚片🐟 揀咗BB辣🌶️ 點知真係好有驚喜! 面頭嘅魚片好鮮嫩 下層嘅魚片就輕輕煎過 令成個湯底辣得來魚香十足👃 值得一提嘅係呢份水煮魚唔係完全冇骨嘅 但師傅用料真係好足 好似不惜工本用咗半條魚黎整 魚頭魚尾都可以搵到😳😳 配料方面仲有雲耳、芽菜同埋平時好少食嘅冬粉 冬粉完全素曬湯底嘅味道 好惹味🥰 小編同朋友要一路爭食添🤣🤣 呢個份量夠晒兩個人 性價比幾高👍⌖ 流沙心太軟💰$58中式嘅心太軟真係未試過
上海點匠滬點小廚(Jordan)

⌖ 招牌小籠包
💰$38

⌖ 上海生煎湯包
💰$42

⌖ 水煮魚片 🌶️🐟
💰$168

⌖ 流沙心太軟
💰$58
中式嘅心太軟真係未試過🤔 原來係一層蛋白🥚做嘅外皮包住流沙 頂部鋪滿糖霜 一啖咬落去好有棉棉嘅空氣感 好特別~ 係有種食大澳沙翁嘅感覺 甜度又適中 必試!!☺️🉑️

☻ 回頭指數:9/ 10

❝ #Amiの九龍覓食記
#Fatshit_ami #Dinnertime #佐敦美食 #港式美食 #香港美食 #食好西 #上海街美食 #佐敦上海街美食 #港式上海菜 #上海舖頭推介 #香港上海菜推介 #招牌小籠包 #上海生煎湯包 #水煮魚片 #流沙心太軟
2022-08-11 92 瀏覽
📍 上海點匠滬點小廚in JordanChinese Food: 💛💛💛💛💛Décor: 💛💛💛💛💛Service:💛💛💛💛💛Price Value: 💛💛💛💛💛Price range:💰 $150-$300Favourite:💖Sichuan Dan Dan noodle ------------------------------✅ Located in Jordan. Takes only 5 minutes walk from Jordan MTR station. Very convenient.✅ The menu offers a wide variety of delicious and mouthwatering Shanghai food.✅ Food is flavourful and delicious✅ Generous portions✅ Fresh ingredients✅ Value for money✅ Noodles and dimsum are tasty, the service is prompt. Staff are forthcoming
📍 上海點匠滬點小廚in Jordan

Price range:💰 $150-$300

✅ Generous portions

✅ Fresh ingredients

✅ Value for money

✅ Noodles and dimsum are tasty, the service is prompt. Staff are forthcoming and friendly.

✅ Can’t wait to return and wouldn’t hesitate to recommend to anyone looking for somewhere to eat in Shanghaiese food

✅ Servers are also great and always efficient, happy and polite.

𝙿𝚕𝚎𝚊𝚜𝚞𝚛𝚎 𝚘𝚗 𝚝𝚑𝚎 𝚕𝚒𝚙𝚜, 𝚕𝚒𝚏𝚎𝚝𝚒𝚖𝚎 𝚘𝚗 𝚝𝚑𝚎 𝚑𝚒𝚙𝚜 🐰
2022-08-10
  • 擔擔麵