2023-07-15
行完故宮博物館,當然要搵間餐廳坐低食下野休息下😌嗰間餐廳個名好特別,「下江南」就好像古時黃帝微服出巡,周圍遊山玩水一樣寫意🥳餐牌設計得好靚,有為唔同菜式作詳細介紹。即使係外國遊客,都可以從而認識中國文化🫶🏻 選擇下江南套餐會比較好,可以嘗試兩份小食+一款主食~第一個套餐:醉鮮鮑配夫妻肺片+火薰玉蓮鴨子麵估唔到有一隻鮑魚,切開了三片。鮑魚嘅鮮味加上少少料酒,味道很好,而且肉質彈牙👍🏻 至於夫妻肺片的份量也不少,充滿麻香味!🤤火薰玉蓮鴨子麵唔係好多地方可以品嚐,當中有鴨絲、蓮子、冬菇同中式麵線,湯底清清地,突顯鴨肉嘅香味🤤另一個套餐:手拍青瓜拌雲耳配醉鮮鮑(重複咗因為好好食😂)+ 山西肉夾膜佢係兩層酥餅夾住炒香嘅肉碎,有適量嘅洋蔥,感覺好似中國的街頭小吃,有風味🥯甜品方面,一個桑寄生蛋茶,一個紫薯芋圓涼粉🤤🤤為下江南美宴畫上完美句號🩵
選擇下江南套餐會比較好,可以嘗試兩份小食+一款主食~
第一個套餐:醉鮮鮑配夫妻肺片+火薰玉蓮鴨子麵