2019-08-21 400 瀏覽
不要對我尖叫係台灣明星開嘅,喺香港開業時風頭一時無兩,而家終於都唔使排隊啦,即刻買杯黎試吓先。夜媽媽唔想飲媃茶咁肥,所以叫咗呢杯金桔桂花氣泡飲加白玉珍珠試吓。味道唔太甜,金桔味唔算好突出,桂花味都係得少少,不過夜晚想gur一gur試吓呢起泡飲,清爽得來帶少少酸甜,感覺健康啲,其實都係一個唔錯嘅選擇,好過飲可樂啦!白玉珍珠就唔知發生咩事啦,唔好味又硬,個口感同起泡飲配埋好奇怪。呢間嘅杯都幾細隻(我影得大杯),份量相對少,而且價錢都幾貴,除咗正常茶飲,其他都要$2x左右,不過勝在選擇比出面多,唔使下下都飲茶或者飲奶茶咁肥,下次有機會都會試吓其他款。另外,啲店員係咁傾偈以為係自己屋企,講晒私事出來😂😂

另外,啲店員係咁傾偈以為係自己屋企,講晒私事出來😂😂
2019-08-09 624 瀏覽
今日經開中環,咁岩見到原來黑澀會丫頭間台飲店開左係附近,所以做完野就黎買杯試試。本身以為明星舖,價錢都會偏貴,但結果比我想像中平好多。如果唔加配料既話有啲廿蚊有找,甚至比市面上其他台飲平。我就嗌左桂花烏龍加地瓜芋圓。個茶好香桂花味,直霽食到桂花既碎碎,茶味就唔算好濃。而地瓜圓同芋圓都好正,好有咬口🥰。店員主動建議我叫少糖少冰,結果真係岩岩好,應該係正常糖就會好甜。整體黎講十分唔錯,過兩日經過再去買多杯🤣。

桂花烏龍加地瓜芋圓

2019-08-08
桂花烏龍加地瓜芋圓
  • 桂花烏龍
2019-08-08 424 瀏覽
開咗一段時間 終於有機會黎試台式飲品店開係擺花街附近 位置方便店員服務好好 見我哋有選擇困難症 會畀唔同意見我地選擇冬瓜菊花 $18味道清甜 夏日炎炎 解暑一流 而且入面仲有菊花 淡淡嘅花香 配搭清新 不過最緊要係價錢吸引 18蚊嘅價錢可以係中環買到一杯台式飲品非常吸引桂花烏龍加芋圓 $18+6桂花糖味道較為突出 我哋叫咗半糖都相對地甜芋圓size比較細粒 食落煙韌 口感十足以咁嘅價錢嚟講 比起其他台式飲品店性價比高 會再黎過
開咗一段時間 終於有機會黎試

桂花糖味道較為突出 我哋叫咗半糖都相對地甜
芋圓size比較細粒 食落煙韌 口感十足
以咁嘅價錢嚟講 比起其他台式飲品店性價比高 會再黎過
2019-08-07 325 瀏覽
朋友經常推薦我喝這間手調飲料店,這趟順路經過便叫了一杯這間店特有的桂花鮮奶茶加白玉珍珠。可能被朋友誇得太厲害,期望太高結果喝上口有點失望。甜度選了店員推薦的半糖半冰,確實沒有最怕的那種死甜味,可是不論桂花味、茶味還是奶味都是很淡的,花、茶、奶都沒有很融合的感覺,可能選熱飲會打奶味道會更融合些吧。不過白玉珍珠還是煮得不錯的,夠香甜軟糯。不過有機會經過這裏還是會再給多一次機會,嚐嚐這裏才有的蜜糖普洱鮮奶茶吧。
桂花鮮奶茶加白玉珍珠
2019-07-31 368 瀏覽
這一兩年,好多台灣有名的台式飲品專點來香港開分店。 最近去了一家,由台灣小明星丫頭開的手搖飲料店由於店舖名字太特別了,很容易讓人記住店舖是以黑白色作主調,簡潔風格! 外牆有一個灯製的女人頭的俏像,是不是丫頭本人呢? 飲料餐牌有各式各樣以不同花茶泡製的台式飲料。價錢是16元至38元不等。 價值算是合理因為一個人的關係,我只叫了一杯玫瑰鮮奶茶配地瓜芋圓要求是微糖去冰! 感覺這樣喝,甜度會剛好, 容易喝到玫瑰花的味道,而且你覺感覺到他們並沒有放下任何玫瑰花的香料,喝出天然花香的味道。 他們的地瓜芋圓比普通的飲品店更好咬。 QQ質感滲出芋頭味。 而且地瓜芋圓尺寸小小的,一口就可以吃下幾顆 口感十足。
這一兩年,好多台灣有名的台式飲品專點來香港開分店。
最近去了一家,由台灣小明星丫頭[惊叹]開的手搖飲料店

由於店舖名字太特別了,很容易讓人記住

飲料餐牌有各式各樣以不同花茶泡製的台式飲料。
價錢是16元至38元不等。 價值算是合理

因為一個人的關係,我只叫了一杯
玫瑰鮮奶茶配地瓜芋圓

• 地瓜芋圓
2019-07-26 359 瀏覽
網上外賣平台 落單4杯,點知送錯晒⋯⋯ 不過我即刻聯絡店家,店員誠心道歉之餘態度非常好!即刻係最快的時間內幫我全部重新送過晒 一定比👍🏻 桂花鮮奶茶真有桂花清香味 ~

外賣送餐
  • 桂花鮮奶茶
2019-07-26 453 瀏覽
呢間台灣茶飲中環分店,一開頭個個都貪新鮮,衝住藝人丫頭名氣而來。雖然客人多,沖得耐,但整體幾好 。但開鋪半年見到,質素愈來愈下降。地瓜芋圓、白玉珍珠,愈比愈少? 配料加$6,換來既係少配料? 少左一半(由4-5層/排高度,減至3層/排高度)。雖然整體價錢都係比較平,但係感覺愈來愈唔真材實料。另外,台式飲料,有新推出,基本就無? 有較特別配料,如芋圓、爆漿珍珠、白玉珍珠,但無經典黑珍珠。有較特別茶底,如蜂蜜、桂花、菊花、雨林紅(黑茶)、青草茶(涼茶),愈出愈唔好味道,亦無經典香芋。

地瓜芋圓、白玉珍珠,愈比愈少?
配料加$6,換來既係少配料?
少左一半(由4-5層/排高度,減至3層/排高度)。
雖然整體價錢都係比較平,但係感覺愈來愈唔真材實料。

2019-07-25 461 瀏覽
鍾情於特色手調飲品(特別是奶茶)的我一直希望發掘到一些特別飲品之餘,也相對的健康。這一次剛好來到中環,看到這間名字零舍不同的台式飲品小店☺️我和朋友各點了玫瑰鮮奶茶($28)及玫瑰可可牛奶($36)玫瑰鮮奶茶茶味濃郁,而茶味之間就嚐到陣陣玫瑰的味道,非常配搭,是意想不到的驚喜!😚不過,半甜對於我來說還是比較甜,下次可以試試微甜。友人點的玫瑰可可牛奶蠻不錯,感覺可可牛奶中和了飲品本身的甜味,更符合我的口味!玫瑰味道卻沒有之前那杯那麼突出,我想是應該被可可的味道蓋過了。幸好,沒有加進珍珠,因為喝完大半杯的我已經喝不下去了,太飽啦~總括而言,下次經過中環一定會再試一下Menu上其他的飲品😋

總括而言,下次經過中環一定會再試一下Menu上其他的飲品😋
玫瑰鮮奶茶+玫瑰可可牛奶
2019-07-19
玫瑰鮮奶茶+玫瑰可可牛奶
2019-07-23 442 瀏覽
行行下口渴 ,朋友話前面呢間 飲品店 幾有創意同幾好飲 不妨試吓嘅 ,連嗰啲名都搞笑同長個人 !! 嘻嘻 😜真系幾得意架 每一杯系杯身到都有寫住五同既句子系到 感覺幾文清喎 好適合年輕人 🤣🤣 桂花烏龍 $18 當時有得試飲 ,覺得五錯桂花味都幾岀下, 到最後點 果時諗住要少甜 比較五鐘意太甜 ,點知少甜既話 桂花味會冇咁重 ,因為甜味係來自桂花蜜到既 比較失望 。 金桔桂花汽泡飲 $26 味道幾清新 ,汽泡主要來自於梳打水 ,朋友加埋泡泡珠 一粒一粒咁係嘴到爆開 幾有feel呀 !!

桂花烏龍 $18

金桔桂花汽泡飲 $26

2019-07-20 234 瀏覽
Soho區餐廳多,估唔到連平民台式飲品都有幾間今次經過路口見到呢間,試試先個menu選擇不錯今次想飲咖啡,店員介紹如果鐘意奶味重啲可以揀玫瑰或桂花鮮奶咖啡但如果想咖啡味重啲就蜂蜜美式會好啲最後怕太甜,但又想有啲奶味平衡下,所以就揀咗桂花咖啡牛奶個賣相好靚,有幾層顏色飲嘅時候要先攪拌好飲落除咗平時嘅鮮奶咖啡味之外仲有陣陣嘅桂花香,似乎係直接落咗桂花糖漿唔單止有桂花香味,仲有桂花花瓣食到入口添!直頭同你去食桂花糕個感覺一樣感覺好特別好新奇值得試下,唔洗成日飲黎飲去都係個幾味鮮奶咖啡嘛
Soho區餐廳多,估唔到連平民台式飲品都有幾間
今次經過路口見到呢間,試試先
個menu選擇不錯
但如果想咖啡味重啲就蜂蜜美式會好啲
最後怕太甜,但又想有啲奶味平衡下,所以就揀咗桂花咖啡牛奶
桂花咖啡牛奶
個賣相好靚,有幾層顏色
飲嘅時候要先攪拌好
感覺好特別好新奇
值得試下,唔洗成日飲黎飲去都係個幾味鮮奶咖啡嘛
2019-07-19
5 分鐘 (堂食)
桂花咖啡牛奶
2019-07-02 590 瀏覽
I'm often wary of celebrity owned restaurants. Not a lot of them are any good and some just lend their celebrity status to someone who then makes a mess of things. I'm not saying all are bad. There are few that I did like (like Homie Cookies I really loved but sadly all closed) but majority are pretty terrible (Baby Cafe, anyone?). But  I do give them a try. I mean ... why not? Everyone has a dream to own their own restaurant. Don't they?不要對我尖叫,日常茶間 (Space Between Daily Tea Time By Don't Yell At

不要對我尖叫,日常茶間 (Space Between Daily Tea Time By Don't Yell At Me) is started by Taiwanese celebrity Yako Chan (‎詹子晴). With one shop in Central, it's located near the Midlevel Escalators. As there was no one waiting in line, I went to give it a try.

Menu is in English and Chinese. There is no 10% service charge as it is geared for take away. Staff is very friendly and offered a some advice when I was still thinking what to order.

I ordered the lychee and grapefruit flavored fruit tea  ($24). The staff informed me that the  level of sweetness is set at 50% sweet as they use honey as a sweetener. I suddenly feel healthy! This was quite good. Slices of apple were found in it. It didn't taste like lychee laced syrup! Slightly sweet but not too much.The base of the tea was fragrant and I could still taste a fruit base as well.

For this price, it's definitely not expensive! In a market where a cup of bubble tea is around $40, this is not expensive at all.  I didn't see the popping juice bubbles as an add on until after I left, so I'll be back again to give that a try.
2019-06-29
5 分鐘 (外賣自取)
2019-06-25 588 瀏覽
依間由台灣明星丫頭開既飲料店,竟然係times square 開左pop up Store! 難得咁近番工,就決定係lunch time 去試試佢!我地三個人叫左兩杯玫瑰鮮奶茶加芋圓同一杯桂花鮮奶茶加芋圓。店入面仲有個designated 位置俾人打卡,店員亦都非常有善,同我地講依個店名既由來~原來係老闆想同一直同佢講唔好做依樣做果樣既人唔好再對佢尖叫好啦通番野飲~我係叫左桂花鮮奶既!竽圓我覺得係非加不可!芋圓唔太大粒,口感亦都唔錯!但桂花味就有d太假~桂花鮮奶(6/10)

桂花鮮奶(6/10)
2019-06-24 453 瀏覽
🌹 洛神蜂蜜菊花 HK$22第一次飲叫咗微甜半冰,好彩唔係特別甜,感覺都係蜂蜜味。🤩 可能因為有洛神花,幾香味道都幾濃,而且會有少少酸味,再加埋菊花好香,成件事好似好養生咁。
🌹 洛神蜂蜜菊花 HK$22

2019-06-19 572 瀏覽
平時係旺區想飲杯特式飲料黎黎去去都係個幾間出名常見嘅連鎖店,都真係幾悶。所以今次去開中環想飲杯野,見到個堆連鎖店嘅附近竟然有一間細細地,從未係其他地方見過嘅飲料店,就當然要即刻入去試 !一睇menu見到飲品有分咖啡類,茶類,奶茶類同有氣飲品類。試咗個桂花奶茶,幾清新。裡面有用桂花釀嘅糖漿,好香好特別,應該男仔都岩飲。另外試咗洛神蜂蜜菊花,仲特別另加地瓜芋圓!個茶底好清新酸酸地,好岩夏天熱騰騰嘅天氣去消暑。啲芋圓細細粒。若大家唔怕滯又想有啲咬口嘅下次可以試下加。最後要讚店員非常友善又熱情,有禮貌又會主動介紹飲品!
最後要讚店員非常友善又熱情,有禮貌又會主動介紹飲品!
2019-06-19
5 分鐘 (堂食)
2019-06-09 442 瀏覽
呢日係中環食完晚餐有啲口渴,係街口見到呢間之前係Facebook睇過介紹嘅台灣茶飲店,裝修好清新,勁岩打卡,啲嘢飲睇落都好吸引,所以買咗杯桂花烏龍黎試下,本身想加白玉珍珠,但係已經賣晒,不過佢嘅桂花烏龍真係好香桂花味,一路飲都食到桂花嘅花瓣,烏龍茶味都好出,同桂花嘅味好夾,希望下次可以試埋佢嘅白玉珍珠啦。