2017-03-06 558 瀏覽
- hospitality: very good. Friendly attitude and quick response to customers- the serving size is just barely enough to feed the stomach.- could taste the freshness of the seafood. Generally the quality of food is quite nice, but not super good. I would rate it 7/10- Pricing: very reasonable price. $298/2 person with 4 dishes and beverage. - atmosphere: very nice harbour view.With this cheap price, the restaurant is with recommending as the food is generally OK.

2017-03-05
2017-01-02 579 瀏覽
一句到尾,千祈唔好試!788 三人餐,我未食完已經急不及待要寫負評,希望其他人唔好中伏,警醒世人....炒菜變白灼白菜,無味及無炒過。牛油龍蝦慘變洋蔥小龍蝦,份量少得可憐。咕嚕肉差過任何一間茶記。蒸扇貝是細過五毫子大的肉,但餐牌叫珍寶。我問傳菜來的伙記,這裏開了多久,佢話唔知即閃。老實講,我覺得太太太離普,嚴重影響香港旅游形象。我再同另一伙記有禮貌地告訴他食品物質素不好,他完全沒有反應只叫我同老板講。最後俾錢去收銀處,見他們把跟各大名星合照相貼出來,心裏覺得他們這樣經營那還好意思嗎?最後帶著忿怒的心情為本來開心的一日遊蒙上最大的污點離開。想不到一個我土生土長的香港有這無恥的用餐地方!
炒菜變白灼白菜,無味及無炒過。
牛油龍蝦慘變洋蔥小龍蝦,份量少得可憐。
咕嚕肉差過任何一間茶記。
蒸扇貝是細過五毫子大的肉,但餐牌叫珍寶。

2017-01-01
2016-10-17 557 瀏覽
對上一次食已經係4年前!嚟行山,我會先嚟食個午餐,再慢慢行!呢間剛剛位處海鮮街中間,坐低對住個海食嘢心情都開心D!(最重要係乾淨,見到D魚仔,蟹仔係海邊) (對住D魚排,有山,有水,心情鬆哂)食物方面,見到以前有好多負評!因為我食之前冇check過open rice,直接憑感覺就嚟咗,剛剛想po食評才發現原來很多人食完有不快經歷!但係,我真心想幫佢哋評反!過去週未,一行兩人!本來我想簡單食二人套餐,不過另一半話嚟得呢度食,食返D真海鮮啦!所以散叫:豉汁炒聖子!其實佢應該冇炒!只係滾熟,淋上豉汁!不過,反而更覺鮮味!好大隻剛剛好!鮑魚,薑蔥蒸!超好食,鮑魚係鮮甜,堅得!扇貝⋯⋯ 唔洗講,自己睇!炒飯先不得了!一粒粒,好多蝦仔,好有蛋香!最意外係白灼鮮魷!白灼加小小鼓油芥末,真係好好味,因為冇overcook, 所以好爽口,厚度切得剛剛好,真係好意外的好食!睇返之前D食評,其實佢地由02/03年已經有食評,雖然好多都話差,但係一間舖被負評十幾年都仲生存到,其實可能都差極有限!我今次冇中伏,亦希望其他人都唔會中伏啦!
(最重要係乾淨,見到D魚仔,蟹仔係海邊)

(對住D魚排,有山,有水,心情鬆哂)
但係,我真心想幫佢哋評反!
鮑魚,薑蔥蒸!
超好食,鮑魚係鮮甜,堅得!
扇貝⋯⋯ 唔洗講,自己睇!
炒飯先不得了
!一粒粒,好多蝦仔,好有蛋香!
最意外係白灼鮮魷

我今次冇中伏,亦希望其他人都唔會中伏啦!

2016-10-16
  • 白𤆥鮮魷
2016-10-16 420 瀏覽
叫一個龍蝦套餐,三人份量。有開邊龍蝦仔半隻X 3(大約手掌仔咁大);mini 扇貝6小粒,好似一蚊銀咁大;椒鹽鮮尤(每人三件左右);咕嚕肉、白菜仔同炒飯。$788蚊講晒。其實味道還可以,只係海鮮嘅size 同餸嘅份量只適合迷理兵團。唯一安慰係幾位叔叔嘅服務好好,好friendly。

唯一安慰係幾位叔叔嘅服務好好,好friendly。
2016-10-15
2014-09-28 571 瀏覽
相對於食物的整體質素, 所收價錢極不相稱, 即收費貴, 食物差, 服務差.花螺仲細過手指甲但收費不菲, 聖子很瘦長味道不好似乎不鮮而處理求其.白灼蝦也是很迷你的蝦然後隨便的炒很難食, 椒鹽鮮魷魚味道非常清淡似滾水魷魚.牛油龍蝦沒有牛油味而且不鮮的龍蝦, 蝦醬炒飯很鹹而且沒有其他味道很難食.蒜蓉扇貝竟然可以細到咁真的可申請健力士食界紀錄, 椒鹽賴尿蝦水準之下.
2014-04-28
2014-08-21 392 瀏覽
在復活節這個長假期的第一日, 舊同事們組織了一個南丫島行山團,可以親親大自然之外,還計劃到索罟灣食海鮮餐, 早上我地由中環搭船到榕樹灣再行去索罟灣, 中途也有坐低食碗豆腐花休息下, 經過一大段行山路徑。到了罟古灣已經係下午四點的時候, 罟古灣的食店大部份都是海鮮飯店,成條街得好小人, 飯店的客人唔多,在出發前我地又無好好計劃去邊間食,所以都看看每間飯店的餐牌, 然後比較一下, 呢間的服務員十分殷勤, 就連老闆都親自出來向我地介紹菜色。看看餐牌, 都係揀海鮮套餐為主, 一來價錢唔貴, 二來都可以食到幾款海鮮, 佢地係家庭式經營, 店員服務態度親切, 終於揀了海鮮套餐B。黑胡椒海蝦: 份量足夠五至六人分享, 海蝦都算大隻, 外皮做得好脆, 海蝦沒有霉味, 是出乎意料的新鮮,黑胡椒份量落得啱啱好, 唔係太辣,小小辣夠惹味之餘卻沒影響海蝦的鮮味, 蝦肉鮮嫩爽口,有水準。牛油焗龍蝦: 色澤鮮麗, 看看樣子便知是香口好吃,牛油香氣撲鼻而來,配料有洋蔥, 龍蝦殼炸好香脆, 龍蝦肉非常多又新鮮, 龍蝦肉啱啱好熟,味道鮮甜,以牛油焗香後更是滋味無窮,可惜份量略小了一點。清蒸海上鮮: 條魚本身夠新鮮,而且

牛油焗龍蝦:
清蒸海上鮮:
條魚本身夠新鮮,而且蒸魚時間掌握得剛剛好,無過到火位, 魚肉鮮嫩, 魚肉係爽而不鞋,好有質感,兩斤不夠的魚肉質食落幾滑,同時魚味濃郁味道鮮鮮甜甜, 對新鮮魚來講, 我一向認為清蒸已經是最棒的吃魚方法。
豉椒蟶子:
蟶子肉是原條連殼的上, 是晚的蟶子真的算不上大條,雖然不算厚肉, 了豉汁去炒蟶子, 用豉椒炒是相當惹味, 可是吃起來香味不足, 好彩蟶子本身是新鮮的,每隻蟶子都鮮甜而肉質脆爽口, 也可以收貨。
豉椒本地蜆:
蜆隻唔算大隻,好彩蜆肉飽滿的非常的肥美, 每隻蜆都已經開口, 證明粒粒蜆都是熟透, 用豉汁去炒蜆, 有强烈的香氣撲鼻, 每隻蜆都鮮嫩甜味, 肉質爽滑,最重要是蜆內走沙粒的功夫做得唔錯,入口全無沙粒, 小小辣味帶出蜆肉的美味, 十分惹味。
椒鹽焗鮮魷:
脆漿仲落左少少咖哩粉去吊味, 粉唔太會厚但做得好平均,剛剛好包得晒件鮮魷, 又唔會甩皮甩骨, 炒得香脆不油, 可口美味, 香香脆脆, 鮮魷唔老, 再配埋個甜酸醬,相當開胃, 最岩送啤酒啦。
食得海鮮套餐, 計落每位百幾蚊, 其實都預咗係將貨就價,水準一般, 不過最後食完海鮮, 都叫做滿足也。總括而言,食物味道中規中矩,服務好好, 而且對住個海環境一流,感覺好寧靜舒服。
2014-04-18
2013-02-12 231 瀏覽
這晚7時左右二人在這家酒家食飯,所有餸都是不熱,像煮好了很久;而叫的海(鮮)都不太新鮮,包括聖子,花螺。1. 芥蘭很淋,不好食,一般水準之下。 2. 聖子,有沙,有一些啡色汁,食不出是甚麽味,但不好味。3.花螺很細,只有弍豪子和伍豪子般大小。相對於食物的整體質素,所收價錢極不相稱。即收費貴,食物差。希望各方好友看了這篇食評,對這店有所警惕,不是重覆我們的惨痛經歷。

1. 芥蘭很淋,不好食,一般水準之下。

2. 聖子,有沙,有一些啡色汁,食不出是甚麽味,但不好味。

3.花螺很細,只有弍豪子和伍豪子般大小。

相對於食物的整體質素,所收價錢極不相稱。即收費貴,食物差。

2011-10-07 117 瀏覽
嗰日同老婆同佢契姐, 契姐夫去行南丫島, 先諗住只留榕樹灣, 點知行下行下行到去索罟灣, 咁啱到午餐時間, 所以周圍睇下邊度食, 咁啱間舖頭個副經經介紹話係抵食套餐, 仲送啤酒, 鮑魚同生果盤, 4人都係$398(仲有冇加一同雜費), 行多幾間唔係人多就係貴, 所以即管試下. (唔試唔知好唔好)白灼蝦: 碟頭都夠, 不過只係有幾隻新鮮度差少少.油菜: 油偏多, 味道OK扇貝: 蒜蓉夠多, 加少少點蝦豉油, 非常正蒸魚: 條鱸魚成尺長, 4人餐算係好好架嘞, 不過我覺得少少過火, 但有做廚既老公既契姐話D肉係咁架, 不過味道都好好, 成條清咗炒飯: 可能用新鮮飯炒, 唔夠乾爽.豉椒炒蜆: 味道唔錯, 唔辣, 碟頭都夠.清蒸鮑魚: 新鮮又加咗少少陳皮, 味道OK食到飽飽又味道唔錯, 抵食之選! (連做廚既契姐夫都係咁話架)而且職員既服務又好好, 又望住碼頭海景, 係非常正既 (但係嗰日因為落雨, 睇風景的興緻扣少少分)第二時再去南丫島再試其他店再比較下

白灼蝦: 碟頭都夠, 不過只係有幾隻新鮮度差少少.
油菜: 油偏多, 味道OK
扇貝: 蒜蓉夠多, 加少少點蝦豉油, 非常正
炒飯: 可能用新鮮飯炒, 唔夠乾爽.
豉椒炒蜆: 味道唔錯, 唔辣, 碟頭都夠.
清蒸鮑魚: 新鮮又加咗少少陳皮, 味道OK

第二時再去南丫島再試其他店再比較下
2011-10-02
2011-05-17 109 瀏覽
今天一整天在南丫島遊玩, 所看所食的都很好,唯有此間的"世外桃園", 我們到坐下, 他們的服務很好, 那很高與的坐下, 看見了一個$398的龍蝦餐, 我們決定叫這個, 怎知道.....1. 白灼蝦: 沒鮮味2. 炒菜心: ok3. 椒鹽鮮魷魚: 完全沒有椒鹽, 但尚可以4. 牛油龍蝦: 最離譜是此碟, 不見有牛油, 只是多洋蔥, 不新鮮5. 蝦醬炒飯: 香而不咸的炒飯~~~簡直是不能夠形容..........唉P.s.我食龍蝦的時候, 咀嚼時有一種很刺鼻的感覺, 就好像"鹼水味", 即是平常雲吞面檔會嗅到的那種味, 我食了一隻便沒吃了,....到了第2天,我皮膚敏感, (但我從小到大, 食任何海鮮都不會出現敏感, 這時第一次), 醫生說,可能有機會是海鮮很不新鮮or壞了....>.<.......我想下次試其他吧, 因為太深刻, 所以我也是第一次在openrice表達感受. -_-

1. 白灼蝦: 沒鮮味
2. 炒菜心: ok
3. 椒鹽鮮魷魚: 完全沒有椒鹽, 但尚可以

2011-05-15
2011-05-15 105 瀏覽
由榕樹灣行到索古灣行到好勀,終於到食晚飯時間,諗住舒服坐低食個晚飯。一開頭入去個侍應都好有禮貌,我仲好讚賞佢。不過戲肉o係後面。同女朋友揀左個2人龍蝦套餐,5個餸,2罐可樂。白灼蝦: 呢個都ok,算係咁多個比較好炸尤魚: 味道普通,勁多油牛油龍蝦: 呢個最激氣,有4塊,其實係兩個小龍蝦切半,都唔緊要,個味道完全唔知想點,冇乜味,又得小小肉,好似得個"損"咁。超失望。油菜心: 唔新鮮,好老。蝦醬炒飯: 個餐本來唔係呢個飯,我地想食蝦醬所以轉左,一開頭來完全好似冇落蝦醬,一d味都冇...跟住同個侍應講,佢講左幾句先肯換,仲好唔耐煩咁。最後拎左碟有"小小"蝦醬味ge炒飯來,真係得小小味...無耐d野食唔掂都算,其中一個侍應仲係咁勁煩我地,本來同女朋友想靜靜食飯二人世界,佢就係咁o係度吹,我地都唔想同佢講野。最後o係我面黑之下終於走開。全晚係個景好d。本來成日好開心,最後竟然o係度衰收尾,搞到心情唔多好,令開心ge一日蒙上污點。無耐。

同女朋友揀左個2人龍蝦套餐,5個餸,2罐可樂。
白灼蝦: 呢個都ok,算係咁多個比較好
炸尤魚: 味道普通,勁多油
油菜心: 唔新鮮,好老。

2011-05-15
  • ~~
2011-03-13 113 瀏覽
今日趁星期日同屋企人去南丫島行山, 由榕樹灣行到索罟灣, 等船既時報就諗住坐低食碟野.因為當食下午茶所以無叫set, 但見set都幾抵所以散叫就無問價錢. 結果我地叫左半打蒸鮑魚同一碟花螺, 點知埋單果碟螺仲貴過鮑魚, 得十幾隻細細粒就收左我300, 鮑魚6隻都貴啦收270, 估唔到係南丫島都俾人搵笨.本人奉勸去呢間既話一係就叫set, 唔係就問清楚價錢, 前車可鑒.
2011-03-12
2011-03-05 90 瀏覽
親親大自然 - 吃喝第二波,經已由榕樹灣行到去罟古灣啦﹗經過一大段艱辛的行山路段,自不然要食番餐好食的,更何況原來罟古灣只有海鮮飯店﹗唔知係因為平日的關係,還是我地去到已經係下午三點多的時候,整條街的飯店都好清靜。而我地事前又無做好準備,於是我地唯有揀一間有多少少食客的飯店開餐。雖則話呢間飯店比較多人,亦只不過是坐了一張八人枱及兩張兩人枱。但亦可能是因為飯店少人的關係,由我地在門口看餐牌直到埋單為止,服務員都十分殷勤咁為我地服務,就連老闆都親自介紹呢﹗我地揀咗一個二人套餐,本身套餐應該是跟白灼蝦的,但係朋友對蝦敏感,服務員話可以轉換其他菜式,咁結果我地揀咗糖醋魚柳,另外,套餐本身包括椒鹽鮮魷、粉絲蒸扇貝、蒜茸生菜及野外炒飯。成個套餐,算是好豐富啦,不過只是 $200。椒鹽鮮魷:味道ok不過比較多油,碟底有好多油漏咗出黎。糖醋魚柳:本身魚的味道比較淡,不過魚質都仲係好嫩滑,而且糖醋醬的味道好好,食落好開胃。粉絲蒸扇貝:扇貝本身上枱的時候,係未有豉油的,豉油是放係枱上面李錦記果支,相比係平時去酒樓食果種經調配過的豉油,呢度就差了少少啦,但佢的肉質都算爽口,不過不失啦。而且睇落隻扇貝唔算大隻

椒鹽鮮魷:味道ok不過比較多油,碟底有好多油漏咗出黎。
糖醋魚柳
粉絲蒸扇貝:扇貝本身上枱的時候,係未有豉油的,豉油是放係枱上面李錦記果支,相比係平時去酒樓食果種經調配過的豉油,呢度就差了少少啦,但佢的肉質都算爽口,不過不失啦。而且睇落隻扇貝唔算大隻,但有六隻,每人分三隻,都好抵吖。
粉絲蒸扇貝
蒜茸生菜:蒜茸味十足,啱晒我呢個超愛蒜茸迷的朋友﹗
蒜茸生菜
野外炒飯:炒飯份量十足,不過原來呢個是一個素菜黎既,因為無乜餡料,只有粟米粒、青豆、生菜絲、蛋絲… 至於味道,亦唔算有大驚喜。
野外炒飯
總括黎講,食物味道一般,服務就好好。而且環境一流,對住個海,感覺好寧靜,食飯的胃口都大咗,唔係邊食到咁多碟,仲碟碟清呢﹗哈哈哈
2011-01-28
2010-10-17 86 瀏覽
上次去南丫島行山後知道在索罟灣有海鮮食,便很想去試。但上次太早了,今次特地安排晚點開始,去到六點可以開餐。因時間不是太晚,所以很多食店也有位,便逐間去找找看看那價錢、食物好點的。到了這間老閭的招呼熱誠,而且看見有雜誌訪問稿,便入去試試,剛有最後一張的海邊枱,可以自成一角,感覺舒服,有海風吹吹,而且地方乾淨。點了二人龍蝦餐,有椒鹽鮮魷、牛油焗龍蝦、白灼蝦改了扇貝、炒菜和炒飯,還有兩罐飲品和辣酒煮螺送。上次去長洲食海鮮食了168四款菜的那次也沒有那麼多,我想應不錯吧。先來了飲品,有普通七喜、啤酒是哈爾賓啤酒,真的估你唔到,而且是中國最早的啤酒,味道淡淡的很易入口。跟著等了很久有東西吃了,有雜誌推介的椒鹽鮮魷,有很重咖喱味,好像食緊薯條的味道,鮮魷居然頗滑,但不脆,有點失望,但都OK。跟著龍蝦,超失望,雖然價錢不貴,沒想過有幾多食,但也估不到居然是一隻超小龍蝦分兩邊,洋蔥多過龍蝦,吃了兩口吃完……味道沒有推介寫的感覺,不覺特別,只覺特別小,龍蝦味沒甚麼可能太小了,反而似蝦味多點。唉﹗跟著來的扇貝仲嚇人,不用那麼小家嘛,居然得兩隻,仲要小小的只有粉絲舖面,豉油都無多滴,吃下有些粉絲是乾的,灰…

靚景
門面的雜誌推介

哈爾賓啤酒

牛油焗龍蝦

唉﹗跟著來的扇貝仲嚇人,不用那麼小家嘛,居然得兩隻,仲要小小的只有粉絲舖面,豉油都無多滴,吃下有些粉絲是乾的,灰……長洲的居然好過佢,還以為這裏會抵食,吃到這裏已很不滿了,究竟吃完這餐會否飽?

送的花螺也好不到那裏,有十小隻,味道不行。怪不得要送。
超小辣酒花螺、扇貝

白菜全晚最好食的,也很安心是正常二人餐的份量。炒飯普通沒甚麼特別,慶幸有這個炒飯要不是真的吃完仍會肚餓
白菜
炒飯

全晚最開心有靚景,要不是都不知坐在這裏幹甚麼

下次來南丫島不用再想著吃海鮮了,還是吃吃小食高興點,吃海鮮還是到長洲,到處亂摸了幾次幾間,也沒出甚麼亂子,每次也很開心回家。
2010-10-16
靚景
哈爾賓啤酒
白菜
門面的雜誌推介
2010-07-19 70 瀏覽
第一次打食評....或者內文會詞不達義 又或者 唔夠專業....但希望大家都睇得明啦~今次...我同老婆 今次係由榕樹灣 行左成個鐘 去到 索罟灣...可能係閑日既關係...就算係暑假...索罟灣附近都無咩人而附近既餐廳 都頂多係得一兩台客....可以容許我地慢慢睇灑d餐牌 先再埋位其實附近間間餐牌都係差唔多野食 差唔多價錢...但e 間既 老細 話送氣水 送炒硯我地e d 貪小便宜既 窮忙族就 比左次機會e 間餐廳..第一時間 坐左去最最最埋海邊 既海景位....cool雖然近海...但一d 海水既咸味都無...海景亦一流...老細係我地等緊食既期間...亦好熱情甘介紹d 野食最後..我地叫左 200尾 既牛油龍蝦 set lunch(2人食) (晚餐都係同一張~哈)白勺蝦....... 其實蝦既話...度度食都一樣....但e 度既都比較大隻炸鮮魷.....夠爽口.... 新鮮炸起 夠好味硯.....老闆送既.....2人份量都算合理..既然送既 都唔好有咩批評牛油龍蝦 ....... 聞落勁香....食落就無咩肉了.....都係d 爪位....菜 ....... 度度食都一樣..
第一次打食評....
或者內文會詞不達義 又或者 唔夠專業....
但希望大家都睇得明啦~

今次...
我同老婆 今次係由榕樹灣 行左成個鐘 去到 索罟灣...
可能係閑日既關係...就算係暑假...索罟灣附近都無咩人
而附近既餐廳 都頂多係得一兩台客....
可以容許我地慢慢睇灑d餐牌 先再埋位

其實附近間間餐牌都係差唔多野食 差唔多價錢...
但e 間既 老細 話送氣水 送炒硯
我地e d 貪小便宜既 窮忙族就 比左次機會e 間餐廳..

第一時間 坐左去最最最埋海邊 既海景位....cool
雖然近海...但一d 海水既咸味都無...

海景亦一流...
老細係我地等緊食既期間...亦好熱情甘介紹d 野食

炸鮮魷.....夠爽口.... 新鮮炸起 夠好味

菜 ....... 度度食都一樣....達到水準

炒飯..... 落足料...味道唔錯 (不過兩人就食唔灑了...浪費左老闆d 心機)

送 2 罐氣水..

以海鮮宴黎講...都算幾豪了
環境一流
不過要行過黎 都幾係野...累死

老闆夠nice 同 熱情..抵讚

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
後話....
當食到飽飽灑.....
捧住個肚 問老細附近關於 文化村 既野 同 南丫島既野...
老闆知道我地想去文化村.....義不容辭話帶我地去買飛....
可以有優惠價....呵
近窗位置睇到既風景
正..夠爽口
達到水汁
2010-05-06 49 瀏覽
新舊朋友一行17人早上在中環集合出發去南丫島,從榕樹灣行到索罟灣,今天雖是天后誕,但不是假期,所以島上遊客稀少,碼頭有很多海鮮舖,不知誰人決定在世外桃源吃飯,我們跟隨入內,全間餐廳只有我們一枱客,選了8人x2)套餐,將紅魚改為海斑兩吃,加多一隻鮑魚和扇貝。豆腐海鮮湯 - 湯料足夠,入口有些腥,之後再飲又OK。椒鹽鮮魷 - 不油膩、很香、粉漿薄。白灼海蝦 - 大隻、爽口又新鮮。牛油龍蝦 - 是細龍蝦,切件,肉較薄,骨軟身,洋蔥味香。清蒸鮑魚 - 是大連鮑,比以往吃的細,但心想價錢,就是這個size,亦很鮮甜。粉絲蒸扇貝 - 味一般,蒸過火,要自己加醬汁。海斑兩吃 - 炆骨和炒球,兩樣都不錯,炆骨上放很多畺絲,炒魚球的配菜亦清脆。蒸蟹 - 我只吃蟹篕,其他人說蟹肉好鮮甜。清炒唐生菜和白菜各一碟 - 沒有下太多油炒,生菜只落豉油,白菜只落鹽,兩樣都清綠爽口。乾燒伊麵和海鮮炒飯 - 炒飯用中蝦來炒反覺不似樣,不油、不咸、味淡,大家老人家都話好。除了鮑魚、扇貝和炒菜之外,其餘菜都有2碟,每人有一罐啤酒或汽水送,餐後又有生果送。鮑魚和扇貝雖細隻,但這個價錢就是這個貨式,味道方面大家亦接受。值得一提
豆腐海鮮湯 - 湯料足夠,入口有些腥,之後再飲又OK。
椒鹽鮮魷 - 不油膩、很香、粉漿薄。
白灼海蝦 - 大隻、爽口又新鮮。
牛油龍蝦 - 是細龍蝦,切件,肉較薄,骨軟身,洋蔥味香。
粉絲蒸扇貝 - 味一般,蒸過火,要自己加醬汁。
蒸蟹 - 我只吃蟹篕,其他人說蟹肉好鮮甜。
除了鮑魚、扇貝和炒菜之外,其餘菜都有2碟,每人有一罐啤酒或汽水送,餐後又有生果送。鮑魚和扇貝雖細隻,但這個價錢就是這個貨式,味道方面大家亦接受。值得一提是伙記和老闆(有位疑似老闆 - 相中人)很殷勤招待,尤其是老闆,菜未上前,他派卡片,我們因為有些人要行多一個鐘才到,在餐廳內坐了很久,他忙碌地給我們倒汽水和加茶,上菜其間他又問味道如何,可否滿意,幫忙換碟時多次說唔該,於是我們又說唔該,大家客氣上來。其中有朋友還說下次再幫襯。
2010-05-06